hm, v Bratislave len najlacnejší nájom pre študenta v jednej izbe s ďalším jedným alebo dvoma ľuďmi stojí okolo 80-100 eur mesačne (minimálne!) a toto je 120 eur na mesiac, takže asi nie. alebo som nepochopila otázku, ale pre mňa vyžiť sám znamená platiť aj za bývanie, nielen za jedlo
Oum podľa toho kde lebo keď som sama na pustom ostrove peniaze mi budú akurát tak na utieranie riti a myslím že v na Slovensku by som prežila ale bola by som riadne vychudnutá
jednu dobu, keď na mne ostalo ťahať privát zo svojho, mala som na celý týždeň 900 korún vtedy ešte. z toho som si za tri alebo štyri stovky nakúpila na celý týždeň (že som nejedla vonku, ale sama si varila, veľmi zavážilo)- veľa zeleniny, ryže, zemiakov, polievok (nie sáčkových), cereálií a cestovín, kupovala som si z toho cigarety a ešte aj pivo.
najprv som sa do toho nevedela zmestiť, ale stačilo naučiť sa kupovať tie správne potraviny a potom to problém nebol.
@okay mne by to stacilo varil by som si prazenicu alebo nakupil prisady na thajske curry co vobec nieje drahe a z toho by som vyzil ale obmedzil by som ranajky nejak ze polku rohlika z maslom
Ja keď idem v nedeľu večer na intrák s tým, že prídem v piatok poobede, mi naši dávajú 20 eur. Kupujem si jedlo, lístky na mhd a všeličo iné a väčšinu z toho ešte ušetrím.
Bývam na internáte, stravu, oblečenie, zábavu si riešim sám... Niekedy mi to viacmenej stačí, niekedy miniem oveľa viac, no niekedy aj menej... Pamätám, ako som raz mal 15 e na týždeň a šetril som poctivo každé euro
Ako vyzit sa urcite da. To by vyslo 120e/mesiac. Kamosovi dava mama mesacne 200e, zije na private a z toho si ma zaplatit aj ten privat (nejak 70e to vychadza), cize mas 130e zvysnych a z toho si musi varit atd. , nechodi sa rozbijat kazdy piatok, ale na pivo sem-tam skoci
da sa platit si na intraku ako turista niak okolo 20e a zvysok by musel vystacit na stravu...hlavne byt v teple, zo strechou nad hlavou ako hladovat. bez jedla vydrzi clovek dlho, bez vody 3 dni...
@matus123 myslím, že za pár dní by ti to išlo hore krkom
@tomas bola by sranda keby si to na týždeň skúsil... a celý birdz by sa stavil či to dokážeš, a Bratislavčania by ťa priebežne kontrolovali či nešvindluješ.
(a to som veľký chlap ziem toho veľa ,, mam 87 kg) mojej čaji by toto jedlo tu stačilo aj na 2 týždne keď nie na tri , )
Môžete ešte kombinovať kuracia prsia, kuracie rezne, sem tam nejaký týždeň mať aj zeleninové rizoto alebo opekanú brokolicu, alebo karfiol kde sa ti znížia náklady o tých 7-9 €,,, zelenina nem dráha ako mäso..
Pečivo nejem lebo obsahuje lepok, ťažko ho trávy nadúva z neho,,
je mi lepšie bez neho,, nahrádzam ho ryžou, aj salámy nie su najzdravšie,ale čas od času si ich dám, čo sa týka obľúbených pariek tiež si ich dám,, no teda všetko si dám aj slaninu, klobásy,, ale škodia tieto veci čo vám budem vravieť nepreháňam s nimi,, ale ak ste zdravý tak si doprajte .. ,.. ....
Jop odporúčam kupovať tieto veci v lidli ja nemam na blízku lídl ale tam je to tak o 10-15 % ešte lacnejšie bude viac na keksíky ...
Tot vsio..
Čiže ak by mal tvojich 30 ,, blažene 10 € na hazard ..... no škoda že ja mám 50 € lebo na hazard ide ,,,, 30€ :-C
no keby iba jedlo, tak to je aj veľa, ja toho veľa nezjem.
ale ak by aj ubytovanie, tak to by bol asi problém, ale záležalo by od toho, koľko by stálo ubytovanie, ak by ma vyšlo napríklad 20 € a ostalo by mi 10€, tak jeden týždeň sa dá vydržať aj na neplnohnotnej strave.
@okay@50 ale ja tak viac menej fungujem, nie na 100% ale nie som veľmi vzdialený (len si kupujem viac ovocia, džúsov, víno... ale hento je ten základ na ktorom fungujem
jasné že sa to dá.. to je asi tak môj týždenný rozpočet.. ked si človek varí sám.. v reštikách ani rôznych foodoch sa ale papať nesmie.. to vyjde draho..
No ak to vraj anzu pochopila správne a je to aj s bývaním, tak je to katastrofa ...
A tomas to nejako draho nakupoval, ja síce asi zjem viac, asi 5 balíkov cestovín (tesco) + 5 plechoviek fazule (clever), ale vyjde ma to nie 12, ale menej ako 4 eurá ... A aj na tom žijem
Ale keď je človek pohodlný, alebo sa bojí o zdravie z dôvodu monotónnej stravy, tak to nie je preňho
A inak, na jedlo mávam 20E na päťdňový týždeň, čiže cca 4E na deň a keďže si dávam pozor na to, ako draho kupujem, tak mám vždy plnú skriňu blbostí na jedenie a dosť na nejaké prípadné jednorázové výdavky ...
@tunidlo takže tvoje tajomstvo je nakupovať lacno (o čo sa už snažím a mať niečo na jedenie i z domu? O.o Som si povedal že z tých 50€ ne týždeň by som si chcel aspoň 10-15€ ušetriť, sakra ale ja toho veľmi veľa zožeriem...
No, takže na známosť sa dáva, že dakomu nestačí ani 50€ zatiaľ, a to len na stravu na týždeň
30 E je malo. A zalezi kde. Minuly rok co som bol v KE, som maval 60 tyzdenne (byvanie bolo platene pomimo) a dalo sa to. Nemohol som sa moc rozhadzovat sice. Ale doma s tymi peniazmi ?? x) x) 30 E minies za 2-3 dni a to len cesta robota-domov. Cigarety, ranajky, obed, tekutiny...
@grietusha nie nie... no.. ako sa to vezme... ja si neviem variť a veľa jem... :/ Takže tak... Ale som si uvedomil, že s tých 50€ je zahrnnutá aj doprava, ale stále mám 40€ na stravu, čo je dosť... Ale neviem, my tu okrem tesca nič nemáme, takže rád príjmem nejaké rady na lacné a jednoduché recepty...
@kosay rozbieham blog s receptami pre študentov (to znamená: lacné,chutné, veľa )
pošlem ti potom link, ak sa chceš inšpirovať a mať rady
ja variť viem, dokonca tak raz-dvakrát do týždňa sa idem najesť niekam von a napriek tomu miniem maximálne 25 eur na týždeň na jedlo (a aj to je prehnané)
@kosay inak tak na začiatok ti odporúčam ryžu, sójové nudle/guličky, konzervy s tuniakom, cestoviny, vajcia, koreniny podľa vlastnej chuti, kuracie krídla/stehná, zelenina. s tým sa vždy dá urobiť veľa vecí. a klobásy!
kazdopadne, vyzila som aj na 8€. bol to extreme madness ale vyzila som.
a jeden tyzden v lete som jedla tri dni iba cisto TESCO polievky za 20 centov... akoze, no, miestami som si myslela, ze sa uz v zivote nevyserem, ale som tu ziva a zdrava
Hej, väčšinou si beriem aj niečo z domu, ale to sú úplne malé rozdiely, lebo z domu si väčšinou nosím tesco testoviny, keď si ich donesiem 5, tak je to asi 1,50, čo môže byť tebe s 50 Eurami jedno
Ak chceš ušetriť, hlavne by si mal kupovať lacné veci a nechodiť každý deň na menu
Ak si budeš variť sám, vyjde ťa to o dosť lacnejšie ...
A niektoré veci sa robia samé, ja napríklad robím výhradne polotovary, alebo cestoviny, ako profi kuchár
@grietusha ale ja neviem ABSOLÚTNE variť. Čo by som JA robil s ryžou alebo kuracími krídlami? By si potom ku každému receptu mohla dať aj nejaký návod pre debilov. A na ten link sa smozrejme teším
@tunidlo tak mi napadlo, že ja denne miniem aj 3€ na pitie, kúpim si kofolu a nejaké minerálky a vychloncem to. Čaj.. hm... ale to by som si musel nejakú kanvicu doniesť... Na menu nechodím, tu nič také nieje. Ale denne minúť na žrádlo 10€ ako doteraz, tak to nie. Odkedy nemám brigádu, tak sa cítim previnilo že toľko míňam... Ale to sem nepatrí.
Takže čaj, niečo z domu, žiadne kofoly... Čo tam vlastne jedávaš?
Však kofola stojí 1E, to koľko toho akože vychlonceš?
A už som predtým písal čo jedávam
Ak nie niečo z jedálne, čo nemáš k dispozícii, tak si varím cestoviny, alebo polotovary ... To sa fakt spraví samo, ty to musíš len zapnúť a vypnúť ...
A však si mi predtým hovoril, že chodievaš každý deň na nejaké menu za 3E
@kosay ja som tiež veľa míňala, kým som zrazu nezostala odrezaná od rodičovských peňazí. tiež by som to nepochopila, ale daj si jeden skúšobný týždeň, kedy si so sebou zoberieš do školy len polovicu peňazí a uvidíš, rýchlo sa naučíš
žijem zhruba v tom rozpočte 30 euro na týždeň, s tým, že z toho mám jedlo a veci pomimo, a je to celkom normálne zvládnuteľné, odkedy som prestala piť tri pivá denne, dokonca sa mi raz za čas zvýši aj na jedlo z reštiky alebo knižku
30 eur na tyzden je pohoda vy co tu pisete ze by ste vyzili aj z 20 eur 2 tyzdne to je vsetko v poriadku, na kratky cas sa clovek vie uskromnit. Ale vyzite 5 mesiacov v kuse v dome so 150 eur 2 ludia (studenti) ked musite platit elektrinu plyn a cestovne do skoly. Nevravim da sa prezit este z menej penazi. Ale nech pisu ty ktory si to prezili nie tyzden, dva, ale niekolko mesiacov z minimom finnancii. Taketo vyjadrenia ja by som dokazal vyzit s tolko a tolko. Kym ste to neprezili radsej sa tu nevychvalujte.
Priznam si vsak ze teraz mi je aj 700eur na mesiac malo
@kosay recept je mimo iné i od toho, že ti povie, čo máš s ryžou robiť v každom prípade ďakujem za pripomienku, nie vždy si uvedomím, že nie každý vie, ako sa robí ryža, takže to tam asi budem opakovať
@flamerage 60 eur na týždeň a nemohol si sa rozhadzovať? až žalúdok mi prevracia, keď ja mám pocit, že čo sa týka jedla, sa rozhadzujem pri 30 týždenne. 30 týždenne mi akurát stačí na jedlo, kávu, alkohol.
@quatro svoj režim mám už niekoľko rokov odskúšaný. čo sem píšem, tak to píšem bez peňazí na nájom, keďže to je samo o sebe 120 eur mesačne (aj s inkasom a internetom)
@grietusha no ale úplne do podrobna Lebo podaktorí sme mimo domu prvý krát "on our own" a chceme si dačo ušetriť pre seba z toho čo nám dávajú. A stravovanie v bufetoch (predražených, to nehovoriac o školskom, ten je predražený duplom (njn šak súkromná škola ) to veľmi neumožňuje, špeciálne pri mojej pažravosti. A keďže mama mi ani len nedovolí sa ku sporáku priblýžiť...
@tunidlo hej, chodím ale iba každý pndelok zo zvyku s kamarátolm z triedy, inak jedávam hlavné teplé jedlo dňa z bufetu (oni mi to tam zabalia, nedá sa to jesť tam, je to taký polobufet/polostánok) čo je tak cca 2,80€. A potom keĎ idem na prechídzku a som hladný tak často neodolám a kúpim si tam nejaký hamburger za 2€. Síce zasýti, ale tá cena... Ale rozmýšľam, že si zajtra pôjdem kúpiť nejaké ovoce, len kam by sa podľa teba oplatilo ísť skorej? Lidl či Tesco? A ešte... teraz nie čo, ale KOĽKO toho zješ?
@transplantovana neviem či sa odvážim tak drasticky, že rovno polku... najprv skúsim takých 80%, potom to budem znižovať...
Ha! Dnes som na jedlo minul iba 4,5 €! Ale to len preto, že som si kúpil veľké balenie špagiet pred dvomi dňami a ostalo mi. Kúpil som si 5 žemličiek a spapal som ich s hrncom špagiet v rámci obedu a olovrantu.
@tunidlo ok, Tesco it is! Nejaké jablká, ako meliško? Neviem, jabĺk som už objedený! Veď uvidím čo tam budú mať. Kiež by sme aj my mali študentskú vývarovňu
@grietusha no normálne, radšej ma vyženie, než ako by mi mala dačo vysvetľovať a babrať sa somnou. Pošle ma preč nech nezavadzám, a hotovo
@okay Kikuš, veď tebe sa páčia pupkatí chlapci. A videla si mje fotky... to som naozak až TAK obézny?
Myslim si, ze by s tym az taky velky problem nebol. 10 eur na pivo a zvysok chleba, maslo, vifon, tesco hranolky, kecup.. Kazdopadne dlhodobo vyzit z 30 eur na tyzden je u mna prakticky nemozne - ibaze by niekto nakupoval za mna, kedze ja moc na ceny nehladim, zoberiem co vidim a rychlo utekam z obchodu, kedze neznasam nakupovanie.
ked myslis len jedlo tak hej, ale urcite nie dlho. teda vlastne teraz tak zijem uz asi polroka. a je to dobre napicu.... predsa nemozeme furt jest len vifonky a chleba s maslom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
115 komentov
..kvak..
@mm47 netrep.. čo tvoje mŕtvolné špagety?
najprv som sa do toho nevedela zmestiť, ale stačilo naučiť sa kupovať tie správne potraviny a potom to problém nebol.
kúpil by som si:
- 2 mlieka
- 1 škatulu marks&spencers tyčiniek (ovsené vločky)
= 4 Eura (to sú raňajky na celý týždeň)
- 2-3 balíčky cestovín
- 5 rôznych omáčiek na cestoviny (nech mám pestrú stravu)
= 12 Eur (obedy+večere na 5 dní (okrem piatku a nedele)
- 1 grilované stehno
- 2kg rajčín (celý týždeň po troche maškrtím, miesto jabĺk + príloha k stehnu)
= 4 eura (nedeľný obed)
- 1 vec do mikrovlnky (makové slíže/šúlance)
= 2,50 eura (piatok je pôst nesmiem mäso)
a ešte mi ostáva 7,50 eura na nejaké keksíky, kolu, minerálky, džús...
Teoreticky sa to dá. Ale krátkodobo. Viac týždňov by som nevydržal
Ak by slo len o jedlo, da za prezit aj zo sto korun .
@tomas bola by sranda keby si to na týždeň skúsil... a celý birdz by sa stavil či to dokážeš, a Bratislavčania by ťa priebežne kontrolovali či nešvindluješ.
@nicmanenapada hmm... viem, že ty by si to dokázal
ja mám kamoša, ktorý si každý večer robí praženicu z 10 vajec, 2 cibúľ, a k tomu si dáva 10 rožkov a dve pivá
nakupila by som si vifonky, rozky a tresku a v poslednom case aj tak malo jem..
len + cigy, co su asi tak 2 krabicky cez tyzden a 1 na vikend... priblizne 10 eur a jeden piatok by som nepila no
keby si vynechal tie hnusné cigarety a každý deň pivo...
dobre, som ticho radšej
Ak máš mikrovlnkú ako ja, tak kľudne za 20 e na tyždeň vyžijem..
Minerálka miticka - 0,35 € jedná na 7 dní tak 4 - to máme___ 1,40 €
čajik je zdravý, 0,70 € ten vydrží aj 2 týždne __________ 1,20 €
Niečo z kuracieho pon,utorok,streda - stehná 10ks balenie___ 3,80 €
Ryža__________ tiež vydrží tri dní ___kvalitnejšia_________ 1,00 €
Zemiaky ______ na tri dni štvrtok piatok sobota__ 3kg_ cca_ 2,00 €
Mäsko, tento krát kuracie krídelka 12 ks na št,piat,sob,__cca__3,00 €
Raciol olej vydrží dlho ___mne aj mesiac __ 2l ____________ 1,90 €
Soľ, cukor, korenie (aj mäsiac,ale to ukradneš aj tak z domu _ 2,10 €
Nedeľa si dopraj nejaké špagety s vajíčkom a kečupom 1,10 €
Pepsi-každe ráno len za glg odporúčam chladenú-ranna energy 1,20 €
Keksíky -------------- alebo (loto) ---------------------------------1,30 €
Môžete ešte kombinovať kuracia prsia, kuracie rezne, sem tam nejaký týždeň mať aj zeleninové rizoto alebo opekanú brokolicu, alebo karfiol kde sa ti znížia náklady o tých 7-9 €,,, zelenina nem dráha ako mäso..
Pečivo nejem lebo obsahuje lepok, ťažko ho trávy nadúva z neho,,
je mi lepšie bez neho,, nahrádzam ho ryžou, aj salámy nie su najzdravšie,ale čas od času si ich dám, čo sa týka obľúbených pariek tiež si ich dám,, no teda všetko si dám aj slaninu, klobásy,, ale škodia tieto veci čo vám budem vravieť nepreháňam s nimi,, ale ak ste zdravý tak si doprajte .. ,.. ....
Jop odporúčam kupovať tieto veci v lidli ja nemam na blízku lídl ale tam je to tak o 10-15 % ešte lacnejšie bude viac na keksíky ...
Tot vsio..
Čiže ak by mal tvojich 30 ,, blažene 10 € na hazard ..... no škoda že ja mám 50 € lebo na hazard ide ,,,, 30€ :-C
ale ak by aj ubytovanie, tak to by bol asi problém, ale záležalo by od toho, koľko by stálo ubytovanie, ak by ma vyšlo napríklad 20 € a ostalo by mi 10€, tak jeden týždeň sa dá vydržať aj na neplnohnotnej strave.
A tomas to nejako draho nakupoval, ja síce asi zjem viac, asi 5 balíkov cestovín (tesco) + 5 plechoviek fazule (clever), ale vyjde ma to nie 12, ale menej ako 4 eurá ... A aj na tom žijem
Ale keď je človek pohodlný, alebo sa bojí o zdravie z dôvodu monotónnej stravy, tak to nie je preňho
keby som musel, tak jasne, ze by som sa uskromnil...
No, takže na známosť sa dáva, že dakomu nestačí ani 50€ zatiaľ, a to len na stravu na týždeň
@kosay Mirko... a čuduješ sa, že ťa nechcem za muža
@tunidlo počuj a ako to riešiš s pitím? či piješ z vodovodu? Lebo tunajšia voda nieje veľmi dobrá na pravidelné pitie
ale neviem, kto by za mňa platil nájom, účty a tak ďalej
pošlem ti potom link, ak sa chceš inšpirovať a mať rady
ja variť viem, dokonca tak raz-dvakrát do týždňa sa idem najesť niekam von a napriek tomu miniem maximálne 25 eur na týždeň na jedlo (a aj to je prehnané)
a jeden tyzden v lete som jedla tri dni iba cisto TESCO polievky za 20 centov... akoze, no, miestami som si myslela, ze sa uz v zivote nevyserem, ale som tu ziva a zdrava
Hej, väčšinou si beriem aj niečo z domu, ale to sú úplne malé rozdiely, lebo z domu si väčšinou nosím tesco testoviny, keď si ich donesiem 5, tak je to asi 1,50, čo môže byť tebe s 50 Eurami jedno
Ak chceš ušetriť, hlavne by si mal kupovať lacné veci a nechodiť každý deň na menu
Ak si budeš variť sám, vyjde ťa to o dosť lacnejšie ...
A niektoré veci sa robia samé, ja napríklad robím výhradne polotovary, alebo cestoviny, ako profi kuchár
Hej, pijem vodu z vodovodu, len občas tu mám dáku kofolu ... Keď majú akciu
A robiť si tam čaj? ... To by už nechutilo ako tá hnusná voda a ak chceš ušteriť, stojí to asi menej ako kúpené fľaše ...
@tunidlo tak mi napadlo, že ja denne miniem aj 3€ na pitie, kúpim si kofolu a nejaké minerálky a vychloncem to. Čaj.. hm... ale to by som si musel nejakú kanvicu doniesť... Na menu nechodím, tu nič také nieje. Ale denne minúť na žrádlo 10€ ako doteraz, tak to nie. Odkedy nemám brigádu, tak sa cítim previnilo že toľko míňam... Ale to sem nepatrí.
Takže čaj, niečo z domu, žiadne kofoly... Čo tam vlastne jedávaš?
Však kofola stojí 1E, to koľko toho akože vychlonceš?
A už som predtým písal čo jedávam
Ak nie niečo z jedálne, čo nemáš k dispozícii, tak si varím cestoviny, alebo polotovary ... To sa fakt spraví samo, ty to musíš len zapnúť a vypnúť ...
A však si mi predtým hovoril, že chodievaš každý deň na nejaké menu za 3E
Priznam si vsak ze teraz mi je aj 700eur na mesiac malo
@flamerage 60 eur na týždeň a nemohol si sa rozhadzovať? až žalúdok mi prevracia, keď ja mám pocit, že čo sa týka jedla, sa rozhadzujem pri 30 týždenne. 30 týždenne mi akurát stačí na jedlo, kávu, alkohol.
@quatro svoj režim mám už niekoľko rokov odskúšaný. čo sem píšem, tak to píšem bez peňazí na nájom, keďže to je samo o sebe 120 eur mesačne (aj s inkasom a internetom)
@tunidlo hej, chodím ale iba každý pndelok zo zvyku s kamarátolm z triedy, inak jedávam hlavné teplé jedlo dňa z bufetu (oni mi to tam zabalia, nedá sa to jesť tam, je to taký polobufet/polostánok) čo je tak cca 2,80€. A potom keĎ idem na prechídzku a som hladný tak často neodolám a kúpim si tam nejaký hamburger za 2€. Síce zasýti, ale tá cena... Ale rozmýšľam, že si zajtra pôjdem kúpiť nejaké ovoce, len kam by sa podľa teba oplatilo ísť skorej? Lidl či Tesco? A ešte... teraz nie čo, ale KOĽKO toho zješ?
@transplantovana neviem či sa odvážim tak drasticky, že rovno polku... najprv skúsim takých 80%, potom to budem znižovať...
Ha! Dnes som na jedlo minul iba 4,5 €! Ale to len preto, že som si kúpil veľké balenie špagiet pred dvomi dňami a ostalo mi. Kúpil som si 5 žemličiek a spapal som ich s hrncom špagiet v rámci obedu a olovrantu.
Určite tesco, vždy tesco, lidl je skôr dobrý na niektoré konkrétne veci, alebo konkrétne akcie, ale v tescu máš všetko ...
Tak nejak extra veľa toho nezjem ...
Ale to veľký finančný rozdiel medzi nami nespraví, ak kupuješ lacno ...
Keďže zješ veľa, tak práve nesmieš jesť tie bagety
Také veci z bufetu sú fakt nechutne drahé oproti jedlu, čo si spravíš sám z lacných ingrediencií ...
Mirko veď si sľúbil, že začneš držať diétu... a to znamená, hlavne ovocie a zelenina
@grietusha no normálne, radšej ma vyženie, než ako by mi mala dačo vysvetľovať a babrať sa somnou. Pošle ma preč nech nezavadzám, a hotovo
@okay Kikuš, veď tebe sa páčia pupkatí chlapci. A videla si mje fotky... to som naozak až TAK obézny?
vidis tam spomenute ubytovanie? ja nie..
Z takých 15 eur by som vyžila, ale moje telo by asi s radosťou neprijalo to, že každý deň by jedlo len cestoviny