mám takú otázku a nie, nejde o mňa.... chalan a kočka spolu codia 6 rokov, 5 spolu bývajú, ona by sa vydať aj chcela a on nič....myslíte si, že sa niekedy aj zoberú? vek na to majú, zabezpečenie tiež....tak v čom je problém? pre mňa osobne je blbosť by
svadba je formalita...a pri väčšine prípadov nastolí teplakovu epochu života, kedy sú si obaja sebou už úplne istý, nestarajú sa o seba a ani vzťah a všetka krása toho vzťahu sa rozplynie...
mne by nevadilo mať 6 ročný vzťah bez ponuky sobáša...aspoň by som nemusela toto vysvetlovať... a sklamať chlapa
je to pre mňa prinajmenšom divné, zvlášť ak ona chce a on nič - keby na tom boli rovnako, to by som ešte chápal. Pravdepodobne sa chlap bojí to spraviť záväzným, teda má s ničím problém, teda to potom nemá budúcnosť.
Bratranec ukončil 7-ročný vzťah, rok na to mal nový a o ďalší rok svadbu.
bratranec tiez, frajerka chce aj spol. buducnost on je este ,nevybureny, nesputany , ... a neviem ci sa vobec usadí ..od zaciatku protichodne tak neviem co s tymto bude , .. toto absolutne nevyzera
podla mna sa nemusi kazdy vztah nutne koncit svadbou... ved niekto sa na svadbu nemusi citit, ale pritom chce byt s tou osobou aj vsetko okolo toho... ale proste svadba je podla mna velky zavazok... ved ke dim to 6 rokov klape bez svadby, tak im to bude klapat aj potom.. ci?
podľa mňa by sa mala o tom porozprávať s ním, on môže mať rôzne dôvody prečo ju ešte nepožiadal o ruku - myslí si že je na to ešte mladý (neviem aký majú vek), nechce sa ženiť pokiaľ ešte nejde o založenie rodiny, myslí si, že je to iba papier atd atd
@leilla manželstvo je skôr jediný právny dokument na základe ktorého idú všetky statky získané po manželstve pri rozvode pol na pol, čiže nie, nepostunie to vpred, no keď si obaja kúpia byt a napíšu ho na meno jedného, tak sa ten druhý nemusí báť že ostane s holým zadkom, keď sa vzťah skončí
@leilla to chápem, sama by som do manželstva šla len s tým, že si teraz ideme založiť rodinu (veď to je hlavnou funkciou manželstva) a nie len kvôli tomu, že "sme spolu dlho", ale mala som potrebu opraviť výrok "jeden papier naviac"
moja mamina s otcom sa poznali len POL roka a vzali sa. nie, neostala mamka tehotná, brali sa lebo chceli, a oproti iným starším párom čo poznám, tak naši sa ešte stále správajú zaľúbene
nechápem, ako môžeš povedať, že je pre teba blbosť byť vo vzťahu, ktorý sa už nemá kam ďalej posunúť... ja som si myslela, že dvaja ľudia sú vo vzťahu preto, lebo sa majú radi, pomáhajú si.. atd
podľa mňa je svadba len formalita a netúžim po tom, vydávať sa... aj keď.. neviem čo prinesie budúcnosť.. ale skôr nie
a možno je to tak lepšie.. moja sesternica chodila s chlapíkom takmer 8 rokov a rozišli sa.. potom si našla iného a do dvoch rokov sa zobrali, teraz majú dve parádne deti a sú ukážkový pár, a pokiaľ viem, fungujú bez problémov. Jej brat si zobral ženu, s ktorou bol celú vysokú školu, po škole sa ukážkovo zobrali a po 15stich rokoch manželstva sa ukážkovo rozviedli.
takže ono to bude asi veeeeľmi individuálne, ale pokiaľ ide o mňa, ja sa vydávať chcem, tak by ma to asi riadne štvalo, že by som s niekým bola tak dlho a on by ani len nenaznačil záujem o svadbu a detičky.
Ale každopádne, keby som mal na to vek, zabezpečenie a proste bolo by to tak jak vravíš.. a už by som chcel svadbu aj rodinu, tak by ma asi sralo, že to ona nechce a bol by to dosť veľký problém.
Pre mňa svadba význam má, pre mňa tá obrúčka, ktorú môj muž bude nosiť na prste, znamená, že žije pre mňa, jasné, dá sa to aj bez svadby, ale je to proste ten taký pocit, že si nenecháva otvorené zadné vrátka, že ani neuvažuje nad tým, že by sme sa mohli rozísť.
Možno si poviete, že som staromódna, čo sa tohto týka, veď v tejto dobe kopec ľudí žije takto, ale ja som určite ZA svadbu. Ak sa dvaja milujú a chcú spolu ostať do konca života, tak svadba je takým tým spečatením ich vzťahu. a bodka!
kamarat robi kamaramana na svadbach.. jednemu paru nestihol ani video dostrihat a uz sa rozviedli.. 3 tyzdne po svadbe.. a to spolu predtym chodili 5 rokov a bol to takmer dokonaly vztah... @6 presne, papucova kultura to pokazila
Kedysi by som povedala, že s takým prístupom súhlasím, ale to boli názory, ktoré teraz hodnotím ako pubertálne a nezodpovedné. Pretože ked je to taká formalita, prečo by mal byť taký problém postúpiť to? Je to o niečom inom... čiže súhlasím s @cjubou - om.
ona by aj chcela a on nic.......a to je aky vztah , ked spolu napr. aj o tomto nekomunikuju?.....a ked ona nic nepovie, tak sa nicho asi ani nedocka.....chlapom take veci nedochadzaju....aspon tym menej zrelym....v kazdom pripade by o tom mali komunikovat....lebo bude blbe po 6 rokoch zistit, ze chlapik si zalozit rodinu nikdy nechce a ona po tom tuzi....u nas sa svadbou nic nezmenilo, len sme proste pocitili posunut to na vyssiu uroven....tym, ze sme chceli rodinu......
vsetci tu pisete, ze svadba je len nepotrebna formalita. to beriem, ale dievca spominane v otazke svadbu chce, cize pre nu to nie je "len kus papiera". kazdy ma parvo na svoj nazor, problem vsak nastava, ked sa ocitnu vo vztahu dvaja, ktorych nazory sa nezhoduju. toto nie je otazka toho, ci si kupia modre alebo zelene kreslo. svadba je vnimama rozne a nikdy to nie je zalezitost jednotlivca alebo dvojice. velku rolu tam hra aj rodina, blizki a vzdialeni pribuzni, tradicie, viera, financie.. podla mna svadba a deti su tema, ktora by sa mala ferovo rozobrat uz na zaciatku vztahu, aby bolo jasne, do coho ludia idu. vacsinou sa to ale zahovori tym, ze ved na to je este vela vela casu. a presne potom vznikaju taketo nedorozumenia, lebo "vela casu" zbehne rychlo.
BTW - ja myslim, ze kazdy vztah sa ma kam posunut, napr. k rozchodu
@cicatrix áno všetko sedí, myslím že si odpovedala na všetko
veď svadba napr. tá ktorá ide podla viery že v kostole atď. veď to je aj krásna udalosť samozrejme že tá obyčajna kde sa podpišu papiere u notára vyzera ako smiešna formalita.... no proste si to vystihla, formality, tradicie, viera atď.
ale vysvetli mi keď niekoho spoznáš trebars začnete spolu už aj chodiť to hneď naňho vybalíš že ako to bude s detmi a svadbou???
veď nejaký čas či chceš alebo nie potrebuješ aby si zistila či sním chceš mať deti a stráviť sním zvyšok života nie?
@cicatrix velmi sa mi páči ako si to napísala a ďakujem za objasnenie pre tých, čo si tvrdia že je to len formalita...hej je, ale pre ňu nie....tak jak píšeš
@tomco721 keď už si s tým začal.....neviem si predstaviť, že by som začala chodiť s niekým, koho by som si nechcela zobrať....pre mňa osobne taký vzťah vôbec nemá význam....zabiť s niekým možno aj pár rokov a potom sa rozísť a začínať od začiatku? predtým ako s niekým niečo budem mať, si velmi dobre potrebujem rozmyslieť, či sa chcem len zabaviť alebo či to bude mať aj niečo hlbšie do seba, ako svadba a deti.....pre mňa vzťah (ak hovoríme o ľúbostnom,resp.milostnom vzťahu) potrebuje mať význam, hlbší ako to, že nechcem byť sama, chcem mať chlapa....inak je to fakt len zbytočné zabíjanie času, ktorý môžem stráviť ovela zmysluplnejšie
Ale ak sa prestane vztah vyvijat, je odsudeny na zanik. Podla mna je 5 a viac rokov vela. Vztah sa dostane na mrtvy bod, treba ho niekam posunut, teda bud svadba, alebo rozchod.
A chodte do pice s recami "kamaratka je s frajerom uz 10 rokov a funguju", alebo "sestra zije s frajerom uz 7 rokov a klape im to, naco sa budu brat".
@tommyhot nehovorím, že vzťah sa musí skončiť svadbou.....ale v manželstve sú zas iné možnosti ako len pri chodení....vtedy vieš, že s tým druhým fakt môžeš rátať pri všetkom, ako sa hovorí, v dobrom aj v zlom....pri chodení si nikdy nikto nemôže byť tým druhým istý....
ale nemôžeš predsa vedieť že toto je chlap ktorého si chcem zobrať s ktorým chcem mať deti hneď na začiatku, jeho profil, povahu, správanie nemáš ako vyzistiť keď ho nespoznáš a to chce trochu času nie?
ja si vážim tvojho názoru len mi toto nejak objasni, lebo to sa mi fakt nezdá alebo možno som ťa len zle pochopil
nemusíš s kočkou hneď začať chodiť ak ju chceš spoznať...spoznávať sa dá aj mimo chodenia budete sa kamarátiť, stretávať, spoznávať....a potom zistíš, že vua, ona je dokonalá, ona je tá, ktorú proste chcem
a dá sa to velmi lahko zistiť...
ja som po pár týždňoch takéhoto kamarátenia sa zistila, že ten chalan je to, ktorého si chcem zobrať, a po dvoch rokoch stále nechcem iného
a keď sa zoberú tak aký je ďalší "krok" vo vzťahu? predsa by neboli 40-50 rokov vo vzťahu, ktorý stagnuje O.o nechápem ľudí, čo sú takí založení na svadbách, ak je niekto nejak nábožensky cítiaci, chápem to, ale napr. ja nevidím dôvod, prečo by ma musel partner požiadať o ruku aby mi dokázal, že so mnou chce žiť, keď so mnou žije v pohode doteraz
svadba je v podstate verejná prísaha ktorú si dvaja dávajú navzájom, oficiálne jeden pred druhým a vlastne aj pred svedkami a takpovediac "pred celým svetom" prehlásia, že chcú ostať s tým druhým za akýchkoĺvek podmienok (v dobrom aj zlom... atď) až do konca svojho života...
Tým že nosia obrúčku akoby nosili na sebe veĺkú ceduľu s nápisom "záujemcovia o mňa - máte smolu, už patrím inému človeku".
tí čo tvrdia že je to prežitok/papier/atď sú podľa mňa len zbabelí na niečo takéto pristúpiť...
veď aby som nevyzeral ako idiot keby som si to potom niekedy rozmyslel, že ?
@tommyhot - to svedčí len o charaktere daného človeka... ak človek poruší takúto prísahu, jeho slovo potom viac nemá žiadnu hodnotu, stáva sa obyčajným "tlčhubom" a stráca svoju česť. Ako potom možno takémuto človeku dôvererovať? Môže žena veriť rozvedenému mužovi ktorý jej šepká do ucha že ona je jeho jediná a predtým to isté sľuboval inej žene (na ktorú sa vykašľal)? Ak to spravil raz, čo ak to urobí znova...?
Je pravda že stať sa môže všeličo, ale mne to za ten risk rozhodne stojí. Ale zas treba si aj vedieť správne vybrať...
@godeye veľmi pekne napísané, súhlasím so všetkým!
Neivem, toto je tiez individualne, ak maju dvaja pekny vztah bez svadby, budu ho mat aj potom, ale ak ho maju naprd a chcu to zachranit svadbouz, jeden druheho si poistit, tak to nedopaadne dobre. Ja osobne sa vydavat nechcem, aj ked kdesik v kutiku duse mam malu slabu Alysiu, ktora veri, ze sa najde aj pre nu nejaky chlap, ktory by stal za to, aby pretrpela tu rodinnu akciu a vsetky formality okolo toho.
Proste kazdy je iny, pre niekoho svadba nic nie je, pre niekoho krok vpred, je blbe, ze ti dvaja s ao tom spolu nebavia, vidimt o tak, ze sa rozidu a o rok si ten chlap najde inu, tu si zoberie a bude mat s nou hned dieta, ta byvala to nepochopi, lebo to sa pochopit ani neda, ale takych prikladov je vela. Chlap je spokojny tak ako to je, nic nehcce napr menit, a zenit sa? Nechce sa mu, ale ak ju ma rad a ona to chce tak nech sa vezmu. Len potom bacha, ze vela krat byva take, ze ked su si dvaja isti, tak zenska oskaredie a chlap tiez
@tomco721 ja sa vacsinou este vo faze "nechodenia" spytam na plany do zivota. ze ako si to predstavuje, aky je jeho nazor na svadbu, deti, vieru, vzdelanie, pracu, byvanie... nech vidim, ci mame vobec nieco spolocne. nie je dobre byt zamilovany a zaslepeny, lebo vtedy clovek nevidi ziadne prekazky, co by za normalnych okolnosti boli neprekonatelne rozdiely. a niekori dokonca pravdu vedia, ale veria, ze toho druheho zmenia, prehovoria, donutia.. to je podla mna nespravny pristup.
ano to je bohužiaľ....že malokto nato nazačiatku takto myslí, ale čo ja viem či je tak veľká chýba keď som mal 18 zisťovať aky ma nazor na svadbu a podobné veci... myslel som že klasický študentský vzťah na par mesiacov to bude... no ale tak v takomto veku málokto nad tým uvažuje, ale tvoj prístup je super
@tomco721 vdaka. mna uz asi poucila minulost, ked moj byvaly zacal naliehat, ze chce svadbu a deti. mozno chyba bola v tom, ze bol medzi nami velky vekovy rozdiel, ale tak ja som mala 16 a vobec som si tak zivot nepredstavovala. odvtedy si radsej pozistujem viac info
no ja svadbu planujem a rozhodne sa ozenit chcem..a nie je to ani kvoli rozdeleniu majetku, ani preto, ze som veriaci clovek.. jednoducho sa s priatelkou milujeme a chceme nas vztah specatit niecim vynimocnym..podla mna je svadba, hned po decku, jednou z najvyznamnejsich udalosti, ktore mozu vo vztahu nastat..u nas to ma napriklad dost velku hodnotu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
ale ja by som sa citila zvlastne keby sa po dlhej dobe priatel nechcel so mnou zobrat akoby som bola rezerva, akoby to nebolo natrvalo alebo tak..
mne by nevadilo mať 6 ročný vzťah bez ponuky sobáša...aspoň by som nemusela toto vysvetlovať... a sklamať chlapa
@kikhuska002 ale oni sa idú....ten chalan na to ani nepomyslí že by niečo také sa aj dalo...a dobre vie, že kočka to chce...
inak @4 @8
Bratranec ukončil 7-ročný vzťah, rok na to mal nový a o ďalší rok svadbu.
nehovorím, že manželstvo je zbytočné, a ani ho neodmietam. ale ukončovať vzťah, pretože polovica páru nemá potrebu nejakého papiera je hlúpe.
podľa mňa je pre vzťah oveľa zdravšie mať dieťa. lebo TO je to, čo ho niekam posunie.
proste je dnes voľnejší spôsob života a svadba je aj podľa mňa zbytočnosť.
tak ja som asi moc naivný idealista, lebo to vnímam po citovej stránke, nie z hľadiska práva a peňazí...
Nie je dobré sa viazat na jedneho cloveka.
Jediny dovod ktorym by ste mohli argumentovat su deti a ich vychova.
Lenže. Nemozeme sa prisposobovat detom nie? Fuck it all. Svadba vela krat vytvara nieco ako klietku, ja osobne nikdy.
Nemozeme sa obmedzovat. Nie.
podľa mňa je svadba len formalita a netúžim po tom, vydávať sa... aj keď.. neviem čo prinesie budúcnosť.. ale skôr nie
takže ono to bude asi veeeeľmi individuálne, ale pokiaľ ide o mňa, ja sa vydávať chcem, tak by ma to asi riadne štvalo, že by som s niekým bola tak dlho a on by ani len nenaznačil záujem o svadbu a detičky.
Ale každopádne, keby som mal na to vek, zabezpečenie a proste bolo by to tak jak vravíš.. a už by som chcel svadbu aj rodinu, tak by ma asi sralo, že to ona nechce a bol by to dosť veľký problém.
jj ok, tak opravu toho výroku beriem
Možno si poviete, že som staromódna, čo sa tohto týka, veď v tejto dobe kopec ľudí žije takto, ale ja som určite ZA svadbu. Ak sa dvaja milujú a chcú spolu ostať do konca života, tak svadba je takým tým spečatením ich vzťahu. a bodka!
BTW - ja myslim, ze kazdy vztah sa ma kam posunut, napr. k rozchodu
veď svadba napr. tá ktorá ide podla viery že v kostole atď. veď to je aj krásna udalosť samozrejme že tá obyčajna kde sa podpišu papiere u notára vyzera ako smiešna formalita.... no proste si to vystihla, formality, tradicie, viera atď.
ale vysvetli mi keď niekoho spoznáš trebars začnete spolu už aj chodiť to hneď naňho vybalíš že ako to bude s detmi a svadbou???
veď nejaký čas či chceš alebo nie potrebuješ aby si zistila či sním chceš mať deti a stráviť sním zvyšok života nie?
ďakujem inak všetkým za vaše názory
taký môj osobný skromný názor na to...
@8
prve obdobie vztahu - vztah sa vyvija
zasnuby, svadba - vztah sa vyvija
deti - vztah sa vyvija
vyvoj dietata - vztah sa vyvija
Ale ak sa prestane vztah vyvijat, je odsudeny na zanik. Podla mna je 5 a viac rokov vela. Vztah sa dostane na mrtvy bod, treba ho niekam posunut, teda bud svadba, alebo rozchod.
A chodte do pice s recami "kamaratka je s frajerom uz 10 rokov a funguju", alebo "sestra zije s frajerom uz 7 rokov a klape im to, naco sa budu brat".
Podla mna je blbost, ze vztah nevyhnutne musi koncit svadbou..
ale nemôžeš predsa vedieť že toto je chlap ktorého si chcem zobrať s ktorým chcem mať deti hneď na začiatku, jeho profil, povahu, správanie nemáš ako vyzistiť keď ho nespoznáš a to chce trochu času nie?
ja si vážim tvojho názoru len mi toto nejak objasni, lebo to sa mi fakt nezdá alebo možno som ťa len zle pochopil
a dá sa to velmi lahko zistiť...
ja som po pár týždňoch takéhoto kamarátenia sa zistila, že ten chalan je to, ktorého si chcem zobrať, a po dvoch rokoch stále nechcem iného
vsetko je to uplne o inom
....
svadba je v podstate verejná prísaha ktorú si dvaja dávajú navzájom, oficiálne jeden pred druhým a vlastne aj pred svedkami a takpovediac "pred celým svetom" prehlásia, že chcú ostať s tým druhým za akýchkoĺvek podmienok (v dobrom aj zlom... atď) až do konca svojho života...
Tým že nosia obrúčku akoby nosili na sebe veĺkú ceduľu s nápisom "záujemcovia o mňa - máte smolu, už patrím inému človeku".
tí čo tvrdia že je to prežitok/papier/atď sú podľa mňa len zbabelí na niečo takéto pristúpiť...
veď aby som nevyzeral ako idiot keby som si to potom niekedy rozmyslel, že ?
@tommyhot - to svedčí len o charaktere daného človeka... ak človek poruší takúto prísahu, jeho slovo potom viac nemá žiadnu hodnotu, stáva sa obyčajným "tlčhubom" a stráca svoju česť. Ako potom možno takémuto človeku dôvererovať? Môže žena veriť rozvedenému mužovi ktorý jej šepká do ucha že ona je jeho jediná a predtým to isté sľuboval inej žene (na ktorú sa vykašľal)? Ak to spravil raz, čo ak to urobí znova...?
Je pravda že stať sa môže všeličo, ale mne to za ten risk rozhodne stojí. Ale zas treba si aj vedieť správne vybrať...
@godeye veľmi pekne napísané, súhlasím so všetkým!
Proste kazdy je iny, pre niekoho svadba nic nie je, pre niekoho krok vpred, je blbe, ze ti dvaja s ao tom spolu nebavia, vidimt o tak, ze sa rozidu a o rok si ten chlap najde inu, tu si zoberie a bude mat s nou hned dieta, ta byvala to nepochopi, lebo to sa pochopit ani neda, ale takych prikladov je vela. Chlap je spokojny tak ako to je, nic nehcce napr menit, a zenit sa? Nechce sa mu, ale ak ju ma rad a ona to chce tak nech sa vezmu. Len potom bacha, ze vela krat byva take, ze ked su si dvaja isti, tak zenska oskaredie a chlap tiez
ano to je bohužiaľ....že malokto nato nazačiatku takto myslí, ale čo ja viem či je tak veľká chýba keď som mal 18 zisťovať aky ma nazor na svadbu a podobné veci... myslel som že klasický študentský vzťah na par mesiacov to bude... no ale tak v takomto veku málokto nad tým uvažuje, ale tvoj prístup je super
ja mam 19 a stále premňa pojem svadba a deti je ešte riadne vzdialený