Neviem sa rozhodnúť, na ktoré bojové umenie by som chodila...Buď karate, aikido, alebo džudo...viem, že v každom sa melie o inom...tak poradte: mam 15 rokov, ale som velmi malá (150 cm), som štíhla,, obratná..(viem chodit po rukách ..no myslim že na m
ani jedno z nich nie je na nič....sú koncipované tak, aby si decká zacvičili a aby vedeli predviesť naučené cviky, ale do reálneho pouličného boja to nie je, len to má dobre vyzerať na súťažiach...priklonila by som sak tomu kickboxu
no ak to chces aj vazne vyuzit tak to karate, to sa da aj v bitke pouzit dost tak uzitocne si myslim... ak to chces len ako konicek tak mozno to aikido aj ked to mi skor pride ako tanec a nie ako boj... a to judo no to sa mi nepaci vobec
@anzu@3 Pokiaľ viem tak aikido sa súťažne neprevádzkuje... A teoreticky sa dá v pouličnom boji aplikovať všetko, len to človek musí naozaj ovládať - v správnej chvíli použiť správnym spôsobom správnu techniku...
@4 karate? no ja som tam rok chodila....áno, mohlo to byť len našim konkrétnym trénerom, ale stále sa stretávam s názormi, že bežne masovo učené karate už nemá dnes žiaden obranný význam....
Ja by som volil na tvojom mieste Aikido... No ak sa chceš vedieť dobre brániť, tak by som ti odporúčal pozrieť sa aj po iných BU, ako je napr. wing tchun, muai thai, .... Ja osobne chodím na krav maga, to je na boj na ulici určené, techniky sú hneď použiteľné, ...no tam u vás to asi nemáte...
karate nepoznám .. osobne som skúsil takewondo aj Aikido .. ja to poveim takto ..
Nebyť Aikida, tento koment tu dnes pravdepodobne už nepíšem
Naučil som sa za tých 9 rokov tréningu mnohé .. mnohé aplikujem doteraz a netýka sa to len boja .. mal som senseia Štefana Kurilu .. Aikido ťa naučí hlavne sebaovládanie a zachovanie si chladnej hlavy .. z kick-boxu som mal len pocit, že ide o tlčenie a aj napriek tomu, že som povedl, že som začiatočník, správali sa ku mne pomaly ako k trénerovi a nedopadlo to dobre ..
Aikido je dobré pre slabších pretože učí ako využiť energiu súpera takže vlastnú silu takmer nepotrebuješ len je dôležité aby si chodila pravidelne a dlhodobo v žiadnom bojovom umení sa nenaučíš efektívnosti ak to len skúsiš. A v skutočných bojových umeniach to podstatné a skutočne efektívne sa učíš až neskôr ide o to aby sa efektívne techniky nedostali do rúk násilnikov a psychicky nevyrovnaných osobnosti. Preto ten nudný a monotónny tréning...to platí aj pre karate, Džudo neviem.
Džudo môže byť fajn ale osobne by som to necvičil príde mi to ako čistá sila.
Karate je dobré ale musíš si nájsť dobrý klub tomu čo písal @Anzu sa nadáva Športové karate(aj to má niečo do seba ale je to o dosť okresané reálne karate) efektivita je výborná silu získaš a aj techniky sa naučíš ide o to mať alebo aspoň chcieť si vybudovať bojovného ducha.
To Anzu: rok? to je dosť málo za rok sa nedostaneš viac ako na 7 kyu. A skutočné karate začína niekde na 2-3 kyu. Na siedmom Kyu ste sa k veciam ako Bunkai, dojo kumite, Dači waza III-VI KIHON IDO II-III, nanahon kumite a gohon kumite nemohli ani z ďaleka dostať a to sú desiatky-stovky techník a spôsobov boja ktoré karate obsahuje a to nehovoriac o technikách pre majstrovské stupne. Nehovoriac o tom že ku karate sa ešte zvyknú učiť aj techniky z jiu jitsu aikida a ďalších sebaobranných BU. Športové karate obsahuje len Kata, Jiyu kumite a kata synchron.
Nejd mi len o poulicny boj-ale chcela by som nieco dobre.....na aikido sa mi blbo cvici s dospelimi a ak pojdem medzi deti, bojim sa ze to bude ako v stiavnici--nahanacky, hry, proste hovadiny......no a karate a dzudo som este neskusala tak som zvedava...a neviete nieco o karate klube v banskej bystrici??? ci je to dobry klub atd....??
myslím že aikido je asi najvhodnejšia ak si fakt mrňús kickbox a iné vyuššie spomenuté srandy by som vynechal už pre to že si na to fyzicky malá skôr aikido alebo niečo podobné na chmaty kde sa naučíš možno aj lámať alebo ak si nájdeš možnosť tak skús kraw magu to by malo byť pre každého
@v3nty si môj človek, ale crocop už je len legenda, jak v PRIDE vyhral GP opasok, v UFC sa mu nedarilo, gonzaga mu odkopol hlavu, s kongom prehral, teraz ho rozbil aj junior dos santos a už asi skončil........
Momentálne moj vzor je asi jasný podla avataru a blogu
nikdy nezabudnem na zapas crocop vs fedor
Ale podlamna zapas ktory bol neuveritelny je minotauro vs fedor
Minotauro ake pecky dostaval a nič proste... On je asi z ocele , vsimnite si jeho jazvu na chrbte v 9rokoch ho zrazil kamion nedali mu nadej ze prezije nedajboze by dokonca chodil !
Ale toto aj on už je stara garda v 09 ufc samu nezadarilo vobec ..
Celkom sami pači forest griffin UFC champion z roku 08 Teraz ho sundal nejaky neger..
Skus vsetky a rozhodni sa... vsetko sa da vyuzit urcite aj v realnom boji, len otazka je ako casto sa vyskytujes v skutocnom boji na ulici? Stavim sa ze 0 a ked uz pride k takej situacii, je to uplne ine a to je jedno ci chodis judo alebo karate. V realnej situacii je najlepsie bezat Co sa aikida tyka, nie je o nezmyselnom poulicnom boji ale o nalezeni urcitej harmonii pohybov, fakt si pri tom precvicis cele telo a naucis sa vela veci, ktore urcite vyuzijes v zivote - spravne dychanie, setrenie svojou silou, rovnovaha atd... samozrejme aj ta sebaobrana, aikido nie je ofenzivne! Samozrejme tieto veci sa vyucuju aj pri ostatnych bojovych umeniach, no vsade inak, inou filozofiou, preto zalezi od teba co si vyberies, tu ti kazdy napise ze mas skusit ine bojove umenie. Judo je napr. o nieco drsnejsie ako aikido, da sa robit aj sutazne, vyuziva sa va uderov, je menej setrnejsie.. a tak... Karate je ofenzivne atd atd...tych rozdielov najdes vela, zisti si o nich co najviac, ty musis vediet co je pre teba najlepsie, treba skusit. Ja som skusila aikido a bola som spokojna
Dakujem za vase komentare a rady Zatial chodim na aikido....no chcela by som vyskusat aj nieco kde je moznost sutazenia, ci uz "biť" sa s niekym...ako nemyslim zmlatit niekoho ale napr. v aikide nemozeme dvaja medzi sebou superit, len na sebe skusame techniky a nebranime sa druhemu, aby to na nas vyskusal,,.
Chapete kustok??
Chcela by som skusit nieco, kde mozeme superit dvaja,,no chapete...
_______Prosimvas, piste mi komentare a rady ti, co mate skusenosti s tymito tromi BU, nedavajte rady na ine....
Najlepsie ak mi trochu priblizite Džudo alebo Karate,.... No viete, ako to chodi na treningoch, co sa tam robi, ci ste spokojni a paci sa vam a podobne D-----------
o aikide trochu viem, lebo na neho chodim....jedinu chybicku to ma-je to trochu drahe oproti inym a dost neskoro(19-20:30....) no viete teraz v zime je tma a ja sama chodim a pod....este som rozmyslala ze sa vratim medzi deti s nadejov, ze to tu v BB nebude ako v Stiavnici
no ja som chodil na karate cca6 rokov od 1triedy takže som ani na sutaže nechodil ale cvičili sme techniki na mieste obcas kumite a katy na každom treningu neboli sme vekovo rozdelený ja som tam bol najmladší ale vybil som aj 7ka teraz chdim od 7 na aikido to trapilo na začiatku aj mna - len tak sa nechať hodiť na zem... tak sa skús porozprávať zo svojím trénerom či by neurobil čas na zápasy a také veci,že by to bolo spestrenie tréningu... ,mi ideme 1 na 1 2,3 na jedneho 5 na 2 a take kombinacie
no ja som raz išiel domov sam a postavili sa mi do cesty taký 3 spoluobčania a že Daj pe-ná ze le bo dosta neš tak jednemu koši nage druhemu irimi a tretiemu poviem OD-KO-HO
tak chodievaj s niekim kto by ta ochranil kamošky ,frajer, rodičia na aute a na aikido platime 10E na meiac neviem ako vy ale na karate sme platili 1500sk na pol roka takže to iste
Si malá, slabá... reálne sa na to pozri tak, že sa ťažko ubrániš už aj priemernému chlapovi. Takže chod do armyshopu (v BB je celkom fajný) kúp si tam za 5 ečiek nejaký dobrý peprák a nauč sa ho používať. To je asi najlepšie čo pre svoju ochranu možeš urobiť. Alebo počkaj do 21, urob si zbrojak a nauč sa požívať strelnu zbran pol kila železa postaví 50 kilovu žienku a 150 kilove hovado na tú istú uroven... no nie je to nádhera?
Čo sa týka športovej stranky veci... kedže si malá, máš nízke ťažisko. skus džudo... ale po pár tréningoch nečakaj zázraky... to su roky driny. treba vydržať. Tam si dosýtosti vychutnáš aj boj so sparingom... vola sa to randori. Kondične bezkonkurenčné bojové umenie... thajský box sa môže schovať. nakolko tam ide o kopy a údery...v džude zapájaš celé telo, každý sval a na boj musíš vynaložiť neporovantelne viac energie.
Čo sa týka efektivity na ulici... k tomu len tolko, že niekto kto povie že džudo je na ulici na hovno, sa evidentne s dobrým džudistom ešte nebil. Nemám nič proti ostatným umeniam... každé má niečo do seba a má svoje výhody a svoje čaro, ale džudo je plne kontaktný šport, narozdiel od iných. takže ked sa ja ako džudista dostanem ku kickboxerovi, karatistovi, aikidistovi a hocijakemu inemu istovi na kontakt, aj za cenu jednej dvoch rán ktoré ustojim, mám navrch. zdrapím ho tak ako mi príde a jednoducho ho praštim o zem tak ako to na treningu urobim 100 x... a je po všem....
dobrý džudista je nepredstaviteľne silný a rýchly. a ked tu niekto spominal to, že džudo je len hádzanie o zem, nech sa nad tým trochu zamysli a predstaví si taký "smiešny" hod o zem na chodníku na betón... má totiž nepredstaviteľne devastačnejšie účinky ako uder do tváre alebo kop na solar... z dôvodu, že tam už nejde len o zlomený nos, vybitý zub alebo vyrazený dych... ale o chrbticu.
Btw... v BB je najlepšie džudo na Slovensku
dúfam že som ti pomohol... prajem vela prijemných chvil stravených v telocvični...
Jednoznacne doporucujem karate. Ale treba sa tomu venovat dlhodobo od detsva a mat aj talent. To dobry trener po case zisti. Ziacke stupne kyu su len o sporte. Az tak od 3 danu vyssie su ozajstni karatisti. Ozajstny majster musi mat aspon 8 dan. Existuje 700 bodov na tele. Pri zasahu 108 z nich dostanes utocnika do bezvedomia. A z toho 36 bodov je smrtelnych. Velmi malo majstrov to pozna. To skor niekde na Okinawe. Takuto efektivnu zbran majster ziaka nenauci pokial ho nepozna ze je na to psychycky sposobili a ze to nezneuzije.
Dzudista utocnik na ulici co chce niekoho prepadnut taky zasah neustoji. Vlastne nikto taky zasah nemusi ustat ak sa mu ho nepodari vykryt a dostane zasah.
Ak je utocnikov viac tak judo nepomoze. Kata je v karate nacvik boja proti viacerim utocnikom. Na sutazi sa hodnoti presny postup a aj pokrik. Na ulici nemusis zachovat postup. Lepsi a silnejsi pokrik znaci ze mas bojovneho ducha a ze ides do toho celym srdcom.
Utocnici na ulici nejdu podla pravidiel a zasahuju aj koncatiny. Ked clovek sam spadne casto si nieco zlomy. Aj ked mas kratke ruky oproti utocnikovi ale mas rychlost a tvrdost tak vyhras. Treba vediet pri tom spravne dychat.
Mne osobne sa paci ako sport pre zabavu karate.
Poznam aj judistov, ale este som neviedel zapasit judistu a karatistu spolu. Aikido nepoznam vobec. Teakwondo, kickbox, cinsky box, box, kungfu poznam len z filmov. Ale filmom netreba verit. Tam ked niekoho zasiahnu aj na citlive miesto, ze spravi kotrmelec a vstane bez zraneni a pokracuje v boji dalej. Ja ked som dostal obycajnu facku mal som rozbitu peru. Ked som ja vrazil nechtiac kamaratovi tiez som mu ublizil. Monokel som videl viacerim a to som videl nazivo ako im ho spravili jednuducho a ako sa sprava zasiahnuty. Vo filmoch su blbosti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
@3 aikido je ale prevažne s mečom, nie?
Nebyť Aikida, tento koment tu dnes pravdepodobne už nepíšem
Naučil som sa za tých 9 rokov tréningu mnohé .. mnohé aplikujem doteraz a netýka sa to len boja .. mal som senseia Štefana Kurilu .. Aikido ťa naučí hlavne sebaovládanie a zachovanie si chladnej hlavy .. z kick-boxu som mal len pocit, že ide o tlčenie a aj napriek tomu, že som povedl, že som začiatočník, správali sa ku mne pomaly ako k trénerovi a nedopadlo to dobre ..
Džudo môže byť fajn ale osobne by som to necvičil príde mi to ako čistá sila.
Karate je dobré ale musíš si nájsť dobrý klub tomu čo písal @Anzu sa nadáva Športové karate(aj to má niečo do seba ale je to o dosť okresané reálne karate) efektivita je výborná silu získaš a aj techniky sa naučíš ide o to mať alebo aspoň chcieť si vybudovať bojovného ducha.
To Anzu: rok? to je dosť málo za rok sa nedostaneš viac ako na 7 kyu. A skutočné karate začína niekde na 2-3 kyu. Na siedmom Kyu ste sa k veciam ako Bunkai, dojo kumite, Dači waza III-VI KIHON IDO II-III, nanahon kumite a gohon kumite nemohli ani z ďaleka dostať a to sú desiatky-stovky techník a spôsobov boja ktoré karate obsahuje a to nehovoriac o technikách pre majstrovské stupne. Nehovoriac o tom že ku karate sa ešte zvyknú učiť aj techniky z jiu jitsu aikida a ďalších sebaobranných BU. Športové karate obsahuje len Kata, Jiyu kumite a kata synchron.
Výhoda je v tom že su v tom aj rozne sutaže ktore prerastli do gigantov (UFC,MMA,K1)
V ktorých sa hlavne využiva valetudo a ju jitsu
Na porovnanie
Neodpustim si to (aaaaa) WAMMA a fedor emalianenko
UFC
Tuto noc mam celú
Dalši moj oblubenec
Minotauro največši borec na páky
Ja sa tam raz dostanem !!!!
Tak tam netreba naozaj ziadny trening ,jedna na nos a na ohrizok
Kupte si s kamaratmi sparing rukavice a helmy a trieskajte sa a valajte sa pozemi
Dobré je vrece , tam sa naucite spravnu koordinaciu tela pri udere a prevedenia , časom aj švich
teraz UFC 104 shogun vs. machida to bude peklo xD
@Piterko ano aj moj
Momentálne moj vzor je asi jasný podla avataru a blogu
nikdy nezabudnem na zapas crocop vs fedor
Ale podlamna zapas ktory bol neuveritelny je minotauro vs fedor
Minotauro ake pecky dostaval a nič proste... On je asi z ocele , vsimnite si jeho jazvu na chrbte v 9rokoch ho zrazil kamion nedali mu nadej ze prezije nedajboze by dokonca chodil !
Ale toto aj on už je stara garda v 09 ufc samu nezadarilo vobec ..
Celkom sami pači forest griffin UFC champion z roku 08 Teraz ho sundal nejaky neger..
Aký mladý je ten crocop >>>
Chapete kustok??
Chcela by som skusit nieco, kde mozeme superit dvaja,,no chapete...
_______Prosimvas, piste mi komentare a rady ti, co mate skusenosti s tymito tromi BU, nedavajte rady na ine....
Najlepsie ak mi trochu priblizite Džudo alebo Karate,.... No viete, ako to chodi na treningoch, co sa tam robi, ci ste spokojni a paci sa vam a podobne D-----------
o aikide trochu viem, lebo na neho chodim....jedinu chybicku to ma-je to trochu drahe oproti inym a dost neskoro(19-20:30....) no viete teraz v zime je tma a ja sama chodim a pod....este som rozmyslala ze sa vratim medzi deti s nadejov, ze to tu v BB nebude ako v Stiavnici
no ja som raz išiel domov sam a postavili sa mi do cesty taký 3 spoluobčania a že Daj pe-ná ze le bo dosta neš tak jednemu koši nage druhemu irimi a tretiemu poviem OD-KO-HO
tak chodievaj s niekim kto by ta ochranil kamošky ,frajer, rodičia na aute a na aikido platime 10E na meiac neviem ako vy ale na karate sme platili 1500sk na pol roka takže to iste
Čo sa týka športovej stranky veci... kedže si malá, máš nízke ťažisko. skus džudo... ale po pár tréningoch nečakaj zázraky... to su roky driny. treba vydržať. Tam si dosýtosti vychutnáš aj boj so sparingom... vola sa to randori. Kondične bezkonkurenčné bojové umenie... thajský box sa môže schovať. nakolko tam ide o kopy a údery...v džude zapájaš celé telo, každý sval a na boj musíš vynaložiť neporovantelne viac energie.
Čo sa týka efektivity na ulici... k tomu len tolko, že niekto kto povie že džudo je na ulici na hovno, sa evidentne s dobrým džudistom ešte nebil. Nemám nič proti ostatným umeniam... každé má niečo do seba a má svoje výhody a svoje čaro, ale džudo je plne kontaktný šport, narozdiel od iných. takže ked sa ja ako džudista dostanem ku kickboxerovi, karatistovi, aikidistovi a hocijakemu inemu istovi na kontakt, aj za cenu jednej dvoch rán ktoré ustojim, mám navrch. zdrapím ho tak ako mi príde a jednoducho ho praštim o zem tak ako to na treningu urobim 100 x... a je po všem....
dobrý džudista je nepredstaviteľne silný a rýchly. a ked tu niekto spominal to, že džudo je len hádzanie o zem, nech sa nad tým trochu zamysli a predstaví si taký "smiešny" hod o zem na chodníku na betón... má totiž nepredstaviteľne devastačnejšie účinky ako uder do tváre alebo kop na solar... z dôvodu, že tam už nejde len o zlomený nos, vybitý zub alebo vyrazený dych... ale o chrbticu.
Btw... v BB je najlepšie džudo na Slovensku
dúfam že som ti pomohol... prajem vela prijemných chvil stravených v telocvični...
Dzudista utocnik na ulici co chce niekoho prepadnut taky zasah neustoji. Vlastne nikto taky zasah nemusi ustat ak sa mu ho nepodari vykryt a dostane zasah.
Ak je utocnikov viac tak judo nepomoze. Kata je v karate nacvik boja proti viacerim utocnikom. Na sutazi sa hodnoti presny postup a aj pokrik. Na ulici nemusis zachovat postup. Lepsi a silnejsi pokrik znaci ze mas bojovneho ducha a ze ides do toho celym srdcom.
Utocnici na ulici nejdu podla pravidiel a zasahuju aj koncatiny. Ked clovek sam spadne casto si nieco zlomy. Aj ked mas kratke ruky oproti utocnikovi ale mas rychlost a tvrdost tak vyhras. Treba vediet pri tom spravne dychat.
Mne osobne sa paci ako sport pre zabavu karate.
Poznam aj judistov, ale este som neviedel zapasit judistu a karatistu spolu. Aikido nepoznam vobec. Teakwondo, kickbox, cinsky box, box, kungfu poznam len z filmov. Ale filmom netreba verit. Tam ked niekoho zasiahnu aj na citlive miesto, ze spravi kotrmelec a vstane bez zraneni a pokracuje v boji dalej. Ja ked som dostal obycajnu facku mal som rozbitu peru. Ked som ja vrazil nechtiac kamaratovi tiez som mu ublizil. Monokel som videl viacerim a to som videl nazivo ako im ho spravili jednuducho a ako sa sprava zasiahnuty. Vo filmoch su blbosti.