Co hovorite na bojove umenie Aikido? Trenuje to niekto z vas? Este pred tyzdnom som ani nevedel, ze nieco take existuje, teraz som uz ale rozhodnuty, ze tam coskoro zacnem chodit
Ak neviete, o co ide, pridavam dve videa na ukazku...
No mne tam chyba nejake zakoncenie, proste niekto zautoci, zhodis ho na zem a ... co? pockas nech sa postavi a znova? Alebo si tam na neho sadnem a co? budem tam cakat kym niekto nepride???
Zabeus: a budes ho v tej pake drzat dokedy? Povolis paku a trtko sa postavi zas
Ygor: ja viem, ze tam je rozdiel, lenze ked ho zhodis na zem rozmalti si drz atd ale v podtate nemas nic cim ho vyradis
preto hovorim, ze mi tam chyba akasi koncovka kop, uder ktori da "KO" (naschval v uvodzovkach, nemyslim Ko ako uder a volam mu sanitku, proste nieco po com si to rozmysli a nebude chciet utocit znova a na to paka nestaci tam sice bolest je, ale po uvoleneni aky povoli...)
Chavez: A tu sa pleties... ak nevie padat tak si sposobi zlomeninu... ak nevies padnut napr do kotegaeshi tak sa ti ruka v zapasti proste urve, to je viac ako iste ze si potom dalsi konflikt rozmysli... a pri vacsine technik dochadza k vyrazeniu dychu... a ked si vezmes, bojove umenie nie je o tom ze len staticky vykonavam techniky, ale sam si ich upravujem a adaptujem na situaciu...
ked na mna niekto vybehne a ja ho mrsknem na podlahu a ten hajzel ma fakt nasral tak ho jednoducho skopem na zemi... Aikido- neaikido
Chavez: co do efektivnosti ma byt prave prva technika ktorou ho dostanes na zem Ten zvysok je akurat morda na zaver zhodim ho na zem a na zemi ho proste skopem.... pripadne ako pada tak pridas par uderov... cele je to o tom ze ten hod alebo paka ti urobia opening... ktory potom zasiahnes skor ako pride ku zmyslom... a ad paky co spominal Zabeus.... na ulici ho nelocknes do paky a drzis ho... ale urves mu rovno klb
Ygor: Mno otazka je ci ti ta prva vyjde A nie vzdy stojis proti debilkovi z ulice respektive debilko z ulice ale povacisnou sa co to niekde naucil, len nepochopil filozofiu...
Ale hovorim nemam nic proti aikidu, len su to same paky ktore su sice ucinne, ale ak zlyhaju, tak su v podstate nahraty.
btw klb by som velmi nelamal, lebo este budes ty to "zle hovado" co ublizilo tomu "neviniatku"
Chavez: Preto treba spravit vsetko preto aby ti ta technika vysla... a ak nie tak robit hned inu.... byt flexibilny- to je to iste ako keby som do supera furt kopal jeden a ten isty kop tiez si tym opening nespravim btw, psychologia bojov na ulici je trocha nadlho, to preco a kto proti tebe na ulici stoji sa mi v tejto nocnej dobe nechce rozoberat
Toto zo zakonom je zas velmi osemetne a zalezi od okolnosti
Ygor: o psychologiu boja na ulici mi neslo, len som chcel povedat, ze niektore techniky (kedze netusim kolko sa ich uci a ake su, viem len niekolko z nich) su proti aspon trocha zdatnejsim superom malo ucinne, pretoze vedia ako padat, a vyhnut sa tym "amaterkym" zraneniam, popripade ich eliminovat... ale to uz zalezi na schopnostiach superov, alkoholu v krvi atd atd
mno je to mlade bojove umenie s istou myslienkou spolocnou pre vsetky bojove umenia ... skryva sa v nom mnoho inych bojovych umeni a japonska doslednost s lenivostou
Zabeus: Ono, paky su vseobecne dvojsecna zbran, lebo ked ti nevide tak mnohokrat si zrazu v blbom postaveni, ale ked ich spravis efektivne tak si super vacsinou neskrtne
ale i tak by som ich na ulici moc nevyuzival, iba ak by bola naozaj velka prilezitost... to uz ho radsej fakt hodim na zem a dokopem ho tam
Chavez, ale prave o tom aikido je jeho myslienkou nie je zneskodnit protivnika, ale iba ochranit seba. Jeho zakladatel kedysi bojoval s majstrom sermu tak, ze sa dotycnemu ani raz nepodarilo dotknut sa ho, az sa napokon unavil a vzdal to Aikido v preklade znamena "cesta harmonie". Nejde tam ani tak o to sposobovat bolest, ale skor o to "podmanit si protivnika aj bez boja"
v akom si klube? V dojo som si ta nejak nevsimol. Ale teraz by sa vsetky tie KE kluby aikido mali spojit to viem.
A k tym, ze s aikidom neublizis. Akoze, statistiky hovoria, ze ak si na zemi mas podstatne mensiu sancu prezit ako ked na teba vytiahnu zbran. Aikido je dost ucinne, ale prve dva roky rozhodne nie, chce to poriadny trening. Aikido je o harmonii. Ja velmi nechcem cloveka zabit. Budem ho hadzat na zem dokedy sa nevzda alebo ujdem. Ked na mna pojdu siesti, tak nebudem moct ujst, tak budem zabijat, lebo je to najrychlejsie. Aikido ma aj nadhernu filozofiu. Ak budes trenovat 5 rokov surovo tak dokalicis koho chces. Ale nejde o to, aj trener ak zisti ze Ti ide o bitku tak ta vyhodi. A na trenera by som ti ani s bokenom neradil ist. Teda, aspon nie na mojho.
Pokial sa chces byt na ulici, nema vyznam aikido a nikto ta ani nevezme. Aj tak sahnes na aikidistovu rodinu a spravi s teba paseku...
Mna na tom prihahuje hlavne ta harmonia, a casto mi to pripada ako tanec. Cele aikido je to tom, superovu energiu s najmesiou namahou vyuzit proti nemu. Preto aj 60 kg chlapik nema problem skolit 130kg...
@nzch - medzicasom som bol na dvoch treningoch a napokon som od toho ustupil... chodil som potom na wing chun, a medzicasom som aj s tym prestal
ale napriek tomu uznavam aikido a ludi, ktori v tom maju vydrz, lebo aikido sa bez vydrze a vytrvalosti robit neda...ja som veril, ze budem taky ako ti majstri na videach po prvom roku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
Chavez - je tam množstvo pák na kontrolu protivníka na zemi.
Zabeus: Paky su krasna vec... ale v boji na ulici docela nepouzitelna tym vsak nechcem povedat ze nie su handy... niekedy pomozu
Ygor: ja viem, ze tam je rozdiel, lenze ked ho zhodis na zem rozmalti si drz atd ale v podtate nemas nic cim ho vyradis
preto hovorim, ze mi tam chyba akasi koncovka kop, uder ktori da "KO" (naschval v uvodzovkach, nemyslim Ko ako uder a volam mu sanitku, proste nieco po com si to rozmysli a nebude chciet utocit znova a na to paka nestaci tam sice bolest je, ale po uvoleneni aky povoli...)
ked na mna niekto vybehne a ja ho mrsknem na podlahu a ten hajzel ma fakt nasral tak ho jednoducho skopem na zemi... Aikido- neaikido
A aikido-neaikidio je sice vrodene ale nie tak efektne
Ale hovorim nemam nic proti aikidu, len su to same paky ktore su sice ucinne, ale ak zlyhaju, tak su v podstate nahraty.
btw klb by som velmi nelamal, lebo este budes ty to "zle hovado" co ublizilo tomu "neviniatku"
Toto zo zakonom je zas velmi osemetne a zalezi od okolnosti
- s pakami mozete utocnikovi zlomit ruku aj na viacerych miestach , ak ich budete robit spravne.
Ygi agree ale keď si 1 na 1 tak sa hodia
Zabeus: Ono, paky su vseobecne dvojsecna zbran, lebo ked ti nevide tak mnohokrat si zrazu v blbom postaveni, ale ked ich spravis efektivne tak si super vacsinou neskrtne
ale i tak by som ich na ulici moc nevyuzival, iba ak by bola naozaj velka prilezitost... to uz ho radsej fakt hodim na zem a dokopem ho tam
Mohirei Ueshiba ho spravil miernejsim, ale kedysi boli tie techniky hodne tvrde a brutalne
A k tym, ze s aikidom neublizis. Akoze, statistiky hovoria, ze ak si na zemi mas podstatne mensiu sancu prezit ako ked na teba vytiahnu zbran. Aikido je dost ucinne, ale prve dva roky rozhodne nie, chce to poriadny trening. Aikido je o harmonii. Ja velmi nechcem cloveka zabit. Budem ho hadzat na zem dokedy sa nevzda alebo ujdem. Ked na mna pojdu siesti, tak nebudem moct ujst, tak budem zabijat, lebo je to najrychlejsie. Aikido ma aj nadhernu filozofiu. Ak budes trenovat 5 rokov surovo tak dokalicis koho chces. Ale nejde o to, aj trener ak zisti ze Ti ide o bitku tak ta vyhodi. A na trenera by som ti ani s bokenom neradil ist. Teda, aspon nie na mojho.
Pokial sa chces byt na ulici, nema vyznam aikido a nikto ta ani nevezme. Aj tak sahnes na aikidistovu rodinu a spravi s teba paseku...
Mna na tom prihahuje hlavne ta harmonia, a casto mi to pripada ako tanec. Cele aikido je to tom, superovu energiu s najmesiou namahou vyuzit proti nemu. Preto aj 60 kg chlapik nema problem skolit 130kg...
toto bol moj sensej, ten s plešinou
ale napriek tomu uznavam aikido a ludi, ktori v tom maju vydrz, lebo aikido sa bez vydrze a vytrvalosti robit neda...ja som veril, ze budem taky ako ti majstri na videach po prvom roku