Nad čím sa máme zamýšľať? Nad tým, prečo si tú definíciu nevygoogliš, keď to trvá približne sekundu a pol? Never mind, urobila som to za teba, nech sa páči: » www.merriam-webster.com/dictionary/ange...
neviem si predstaviť, ako by vypadal život na zemi bez Googlu, určite by "zopár jedincov" prestalo existovať, lebo by sa nepohli z miesta bez vlastného úsudku...
ale k veci, môj osobný názor je, že hnev je produktom zlého spolunažívania ľudí vo všetkých sférach života...
tým je povedané všetko....
@nats to je jednoduché, pretože absorbuje všetky časti farebného spektra okrem žltej, tú odráža a svetločivné bunky v tvojom oku ju zachytia. You are welcome.
(Stále je to lepšia téma na rozhovor než definícia hnevu. )
@7 nie, keďže na tom nie je čo chápať. Definíciu som ti poskytla, jediný názor, ktorý na ňu mám, je, že je to dobrá a dostačujúca definícia.
A čo sa týka názoru na toto fórum, radšej sa zdržím komentára.
@nats všetko má svoj dôvod, ked sa na niečo spýtam, má to iste svoj dôvod prečo sa to spýtam... ak mi nikto nedá odpoved akú očakávam, tak si budem musieť myslieť, že nad tým človek nedokáže ani uvažovať... a ak človek nedokáže uvažovať nad niečím, čo by mu vo veľa situáciach pomohlo, nad tým čo je preňho prospešné, je potom odkázaný na strýka googla? Riadiť sa myšlienkami druhých? Naozaj obyčajný človek prestal mať schopnosť premýšľať len vdaka tomu že si to môže vyhľadať?
@staphylococcus ak sa ti nepáči baviť sa o niečom produktívnom, mohli by sme prejsť aj na iný rozhovor, mňa by inak strašne ešte zaujímalo, čo by spravil tvoj mozog ak by si nemal prístup k internetu, asi by sa dosť preťažil čo? Ja som čítala článok ako ľudia kvôli tomu, že si môžu v dnešnej dobe už všetko vygooglit zhlúpli, ale vidieť to na vlastné oči je fascinujúce. Ale neber to ako urážku, len je to pre mňa smutné zistenie, že veľa ľudí takto rezignuje a odmieta sa radšej zamyslieť a vyjadriť svoje vlastné myšlienky
@staphylococcus no snažila som sa tým povedať, že je to rovnako hlúpa otázka na filozofovanie (lebo nie je nad čím), ale ďakujem
padlyanjel nikto nehovorí, že si máš googliť každú vec v živote, akurát toto je podľa mňa niečo, nad čím sa nedá moc filozofovať..je to proste prirodzená ľudská reakcia na určité situácie, niekto ju vie ovládať viac a niekto menej
Tak ale tu naozaj nie je o čom filozofovať. Ako si už napísala: "Aká je podľa vás DEFINÍCIA hnevu?" ... Hnev má jasnú definíciu a nedá sa interpretovať rôznymi spôsobmi. Hnev je proste reakcia na určitú okolnosť v živote, ktorá nás nejakým spôsobom negatívne zasiahla.
@padlyanjel pre človeka ako ty je to možno šokujúce, ale prevažná väčšina toho, čo nájdeš na internete sa dá nájsť aj v knihách. Ale také ty nepoznáš, že? (btw, ľudskému mozgu vraj pomáha a už sa prispôsobil tomu, že si nemusí pamätať fakty, iba to, kde ich nájsť čo je v dnešnej dobre oveľa pohodlnejšie, vzhľadom na množtvo informácií.) @nats ja som sa tým zase snažila povedať, že je to menej hlúpa otázka, pretože sa nad tým dá sedieť hodiny a rozpitvávať to do absolútnej radosti, do poslednej molekuly v moči alebo v receptoroch v mozgu, je to oveľa podnetnejšie a zaujímavejšie.
ja neviem, čo za pičusov to tu komentuju, ale hnev definovať z pozície človeka a definovať ho z pozície vedy je niečo rozdielne
Seneca ho definoval ako "najhnusnejšiu a najšialenejšiu zo všetkých emocii", má pravdu, keďže hnev vyvoláva v nás aj ostatných len negatívne myšlienky a pocity. Určite vzniká v mysli, ktorú niečo trápi a ďalej nás sama opatná a my sa jej poddáme. Dôležitá je pri nej hlavne tolerancia a trpezlivosť
@plavam_zivotom dobre povedal si že hnev je reakcia na nejakú príčinu... jednoduchá odpoved ano... každý sa občas nahnevá, niekto viac niekto menej... prečo? čo to hnev je? iba reakcia? hnev je len hnev? Spomen si, ked si sa naposledy nahneval, prečo? Kto za to mohol? Bola to jediná možná reakcia na tú situáciu? Potrestal si tým hnevom niekoho? Ak áno koho? Prečo si sa nevedel ovládnuť? Prečo si tak reagoval? Bolo to to čo si chcel? Chcel si sa v tej chvíli rozhnevať? čo ten tvoj hnev predstavoval?
chcela som o tom diskutovať práve kvôli tomuto, týmto otázkam...
hnev je reakcia na príčinu, ale tá príčina nie je človek ktorý ťa rozhneval...
o všetkom sa dá filozofovať, prečo som zvolila túto tému? Lebo ak sa človek zamyslí, vie z toho veľa vyťažiť. Lebo podľa môjho názoru by mal každý človek veľmi dobre spoznať hlavne seba, a to sa bez takýchto otázok nedá...
@staphylococcus no hej, ale to nie je filozofovanie, aké by si zakladateľka predstavovala to sú objektívne fakty bohužial teda rovnako hlúpa otázka mi nenapadla :/
ved áno, ja som ho aj definovala, ale to aby sme sa zamysleli potrebujeme sa počas hnevu zamyslieť a až vtedy filozofovať odkial hnev prišiel. Nemusíme obvinovať hneď len jedného človeka, môže to byť skupinka ľudí, treba si z toho však urobiť záver a ďalej sa už nehnevať
@22 až keď si ty vygoogliš definíciu slova definícia. @nats rovnako hlúpych otázok je imho dosť málo no, nie je to filozofovanie, to máš úplnú pravdu ale je to podnetná a zaujímavá téma na rozhovor, len to som chcela
@adka25 takže si pičus aj ty, lebo si nepovadala vlastný názor (ktorý sa v tomto prípade mať nedá), iba si vygooglila, ako ho definoval Seneca. Gratulujem! Každá veta, ktorú zo seba vypustíš, je o kúsok jebnutejšia, než tá predtým. Keep up the good job!
samozrejme, že sa nemusíš nechať nahnevať hocičím čo ťa hnevá, tak ako sa nemusíš uraziť, ak ti niekto začne nadávať napr stále opakuješ, aké je to dôležité, no mne je to dosť jedno, ja mám nízky tlak, kľudne si ho nechám občas zdvihnúť lol a ako si povedala, je rozdiel medzi vlastnými myšlienkami a tými, čo sú v knihách a na nete, tak prečo sa pýtaš neznámych ľudí na nete? s myšlienkou sebapoznávania súhlasím
Ak si si nevšimla, tak použila som len Senecovu vetu, nie presné odborné veci, ako sa píšu v knihách o hneve. Iba som vyjadrila čo si myslím, že je hnev. Či to tak je ja neviem. Gratulujem ti pani doktorka prírodnych vied, že si ma nazvala týmto slovom
Ale ja nehovorím, že za to môže VŽDY niekto iný, môže to byť aj vlastná vina. Napríklad zo žiarlivosti, lakomstva, sebectva sa môže vynoriť hnev, to som povedala ako príklad, tak kľud. Ja som sa nad tým zamýšľala už dosť.
@adka25 vygooglila si to rovnako ako ja, nebolo to z tvojej hlavy čiže je to uplne to isté. A ty si tým slovom nazvala všetkých ostatných komentujúcich, čiže zase...pls, aspoň občas sa zamysli nad tým, ktoré zo svojich myšlienok verbalizuješ. A ak sú všetky takto jebnuté, neverbalizuj radšej žiadne.
@padlyanjel to že má hnev rôzne príčiny a následky nezmení jeho definíciu predsa chcela si teda diskutovať a filozofovať o príčinách a následkoch hnevu, nie o jeho definícií nastala teda komunikačná chyba ...
Niekedy je hnev podľa mňa nevyhnutným vyústením nejakého dlhodobého podnetu, ktorý sa nemení aj napriek tomu, že to veľmi chceme. Každý máme mieru toho čo nás nahnevá inde. Ak je hnev PRIMERANOU reakciou na určitý podnet nevnímam ho ako problém. Ak človeka vytáča všetko naokolo problém v danom človeku je. Vtedy by sa dal hnev definovať aj ako obranná reakcia, ktorou sa chráni pred vonkajším svetom.
@padlyanjel myslím, že určite hej. Vytesnením negativity či aspoň negatívnych ľudí zo života, nebrať veci tak osobne. Ide o to, čo ten hnev spôsobuje. No určite by som ho nepotláčala a nedusila v sebe, narobí to viac škody, ako úžitku. Môžeš sa z toho vypísať, odohnať ho cvičením alebo pokojne prijebať dotyčnému, ktorý v tebe ten hnev spôsobil. (A nerobím si srandu, proste to tak je, je to prirodzené, a ak ťa ten človek vyprovokoval aj po niekolkých tvojich upozorneniach, je to fér.)
@nats ja som si svoje myšlienky ujasnila včera v noci, ale som tvor zvedavý, zaujíma ma názor iných, ak by ma nezaujímal, bolo by to hlúpe... a ak súhlasíš s myšlienkou sebapoznávania, prečo ti je jedno to, prečo reaguješ ako reaguješ? to sa dosť odporuje...
@staphylococcus môžem ťa o niečo požiadať? myslím si, že sme tu všetci normálny ľudia, žiadny zaostalci, tak sa ako ľudia aj správajme a nemajme prosím potrebu ponižovať sa navzájom ano? nikto ťa tu nijako neohrozuje aby si sa musela týmto spôsobom brániť
@adka25 ja som kludná a je mi ľúto že si moje slová zobrala ako útok, ja to beriem len ako konverzáciu, ak môžem, použijem jeden z tvojich príkladov a spýtam sa, ak hnev zapríčiňuje napríklad žiarlivosť, čo zapríčiňuje tú žiarlivosť?
@34 nebránim sa, vyjadrujem svoje názory a pocity ako si chcela. Už končím, lebo to fakt nemá zmysel, hlavne pri ľuďoch ako @35.
Ako hrať šachy s holubom...
@plavam_zivotom všetky tie otázky a príklady som použila práve preto, že smerovali k tej jednoduchej definícii hnevu, akú som čakala, že mi z vlastnej hlavy hned vysolí niekoľko ľudí tu... a teraz som o to zvedavšia, či to jedno obyčajné slovo niekto povie
No ono to tak vyznelo, že to bolo myslené ako útok, ale beriem späť. Áno keď si zoberieme žiarlivosť a budem ju do detailov skúmať, možno prídem na to, že síce som žiarlivá na niekoho, koho mam rada a že ho chcem pre seba, ale že ňou len vyvolávam len negatívne myšlienky. Čo podľa mňa nie je zmyslom našej existencie. Ale to je už asi iná téma.
@41 vulgarizmy nie sú názory, sú to slová.
Slová ako každé iné, a to, že ich v defenzíve používaš TY, neznamená, že ich v defenzíve používa KAŽDÝ.
Dokonca sú štúdie o tom, že ľudia používajúci v bežnej reči viac vulgrizmov sú otvorenejší. Kľudne si vygoogli.
@adka25 naozaj sa ospravedlňujem ak to tak vyznelo, ale na druhej strane sa ti ani nečudujem pri ľudoch aký tu sú, že človek už všetko potom berie pomaly ako útok...
a ked sa môžem vrátiť k téme, čo žiarlivosť presne vyvolá? aký pocit pocítime tesne predtým ako príde žiarlivosť?
@staphylococcus ja vulgarizmy v defenzíve nepoužívam, používam ich ak mi niečo spadne z rúk alebo ak zakopnem o roh nábytku inak sa im skôr vyhýbam popravde mám problém s tým, ak to niekto využíva k snahe uraziť niekoho, podľa mňa skôr dotyčný potom ukáže, čo je za človeka
To ja tiež, aj som zaútočila nejak ja na teba. V mojom prípade možno povedať, že negatívne účinky, začínam byť podráždená a arogantná. Keď si to neskôr uvedomím poviem si, ako mohla sa nechať "opantať" žiarlivosťou a takúto scénku si vyrobiť.
Žiarlivosť je individuálna. Niekto ozaj robí scény niekto nie. Môže byť samozrejme aj dobrá, keď sa staráme o človeka a chceme s ním byť, ale väčšinou je negatívna. Tesne pred tým začneme cítiť neveru a pocit neistoty.
@adka25 žiarlivosť je pocit strachu a nedostatok sebadôvery, a presne toto je aj hnev, to všetko je len neistota ako si spomenula, neistota v seba, v druhých ľudí, v chod života... aj tie holky hore pociťujú neistotu, preto človek negatívne reaguje... moj názor je že by si to každý mal uvedomiť a pracovať s tým, človek by sa divil o čo lepší život by mal a aké problémy sa vdaka tomu dajú vyriešiť... dakujem ti za rozhovor
@44 vidíš, mne zas väčšina ľudí dostatočne "ukáže čo je za človeka" hlúpymi názormi, takým je, napríklad, aj prikladanie zbytočne veľkého významu slovám.
@padlyanjel jasné, mnohokrát. Dialo sa to najmä, keď som bola mladšia. Bola som obklopená nesprávnymi ľuďmi a ten hnev sa vo mne hromadil, ak ma provokovali. Nikdy z toho ale nebol žiadny vážny úraz. Bolelo to určite, ale žiadna krv či zlomeniny sa nekonali. A samozrejme, neútočila som len ja, ale občas aj oni. Čo bolo tiež fér. Oni provokovali-ja som sa bránila-oni mi to vrátili a takto to pokračovalo. Ale nikdy som z toho nemala výčitky. Nevidím dôvod, prečo hnev skrývať, ak je odôvodnený.
@petuska11111 najhorsie je hnev skryvat to mas pravdu to by sa nemalo aj ked sa nezastavam toho ze treba niekomu prijebat aj ked by som vedela presne komu by som ak by na to doslo
@padlyanjel karma je bullshit a mnoho ľudí obíde. A úprimne, neviem si predstaviť, že by mi chcel niekto ublížiť, ja sa nechám ponížiť a poviem si len "karma mu to vráti". Načo čakať na karmu, keď to môžeš vyriešiť sama a v zlomku sekundy. (vo väčšine prípadoch)
@petuska11111 lebo ja odmietam sa nechat vyviest z rovnovahy hocikym, ak mu to karma nevrati, vrati si to sam svojim spravanim a konanim... nakoniec taky clovek ublizi len sebe, a ak sa budem snazit pomstit ublizim si len sama sebe... a vies ako naserie cloveka ktory ta chce vyviest z miery to ked sa nenechas a budes sa len usmievat a ukazes mu ze ti na jeho nazore nezalezi a budes nadalej pozitivna?
@padlyanjel nie vždy to tak musí byť. Niektorí ťa budú chcieť nasrať, niektorí budú zas naopak počítať s tým, že nič neurobíš a odignoruješ to. A budú to robiť znovu, baviť sa, lebo budú vedieť, že nereaguješ. Ak ale zlomíš ty ich, slovne alebo fyzicky, tak zistia, že niesi tak slabá, ako si mysleli. Aj tak to môže fungovať, ale aj s tvojim názorom z časti súhlasím.
@petuska11111 ak si niekto o mne mysli ze som slaba tak nech si to mysli.. . Nehovorim aj ja sa obcas naseriem a zdvihnem hlas, a vacsinou mam potom pokoj, alebo ak mi na tom zalezi, tak si to vydiskutujem... ale nejdem sa pretahovat s niekym a dlhodobo pustat do seba negativne pocity kvoli niekoho hluposti, ja si svoj pokoj v zivote branim
hm nezvládnutie vlastnej reakcie, neporozumenie aktuálnej situácii? niečo ako prenechanie kontroly na emocionalnu reakciu ktorá je súčasne dosť vami nepochopená, niečo v tom zmysle asi
mne sa tvoja otazka velmi paci ja by som to asi definivala ako nespokojnost s nejakou situaciou, s nejakym stavom, ktory casto posobi len samodestrukcne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
69 komentov
to to každý odpíše bez toho, aby sa nad tým trochu zamyslel? Myslela som, že birdzáci sú trošku filozofickejší tvorovia...
» www.merriam-webster.com/dictionary/ange...
poďme filozofovať nad tým, prečo je sneh žltý keď ho niekto oští
ale k veci, môj osobný názor je, že hnev je produktom zlého spolunažívania ľudí vo všetkých sférach života...
tým je povedané všetko....
(Stále je to lepšia téma na rozhovor než definícia hnevu. )
A čo sa týka názoru na toto fórum, radšej sa zdržím komentára.
padlyanjel nikto nehovorí, že si máš googliť každú vec v živote, akurát toto je podľa mňa niečo, nad čím sa nedá moc filozofovať..je to proste prirodzená ľudská reakcia na určité situácie, niekto ju vie ovládať viac a niekto menej
veľmi dobrý názor @11
@nats ja som sa tým zase snažila povedať, že je to menej hlúpa otázka, pretože sa nad tým dá sedieť hodiny a rozpitvávať to do absolútnej radosti, do poslednej molekuly v moči alebo v receptoroch v mozgu, je to oveľa podnetnejšie a zaujímavejšie.
Seneca ho definoval ako "najhnusnejšiu a najšialenejšiu zo všetkých emocii", má pravdu, keďže hnev vyvoláva v nás aj ostatných len negatívne myšlienky a pocity. Určite vzniká v mysli, ktorú niečo trápi a ďalej nás sama opatná a my sa jej poddáme. Dôležitá je pri nej hlavne tolerancia a trpezlivosť
chcela som o tom diskutovať práve kvôli tomuto, týmto otázkam...
hnev je reakcia na príčinu, ale tá príčina nie je človek ktorý ťa rozhneval...
o všetkom sa dá filozofovať, prečo som zvolila túto tému? Lebo ak sa človek zamyslí, vie z toho veľa vyťažiť. Lebo podľa môjho názoru by mal každý človek veľmi dobre spoznať hlavne seba, a to sa bez takýchto otázok nedá...
ak si stále myslíte že je to hlúpa téma, budiž
@nats @staphylococcus
a @adka25 kuk hore na tento komentar
@nats rovnako hlúpych otázok je imho dosť málo no, nie je to filozofovanie, to máš úplnú pravdu ale je to podnetná a zaujímavá téma na rozhovor, len to som chcela
Ak si si nevšimla, tak použila som len Senecovu vetu, nie presné odborné veci, ako sa píšu v knihách o hneve. Iba som vyjadrila čo si myslím, že je hnev. Či to tak je ja neviem. Gratulujem ti pani doktorka prírodnych vied, že si ma nazvala týmto slovom
@petuska11111 ano, a dá sa podľa teba tomu nejako brániť?
Niekedy je hnev podľa mňa nevyhnutným vyústením nejakého dlhodobého podnetu, ktorý sa nemení aj napriek tomu, že to veľmi chceme. Každý máme mieru toho čo nás nahnevá inde. Ak je hnev PRIMERANOU reakciou na určitý podnet nevnímam ho ako problém. Ak človeka vytáča všetko naokolo problém v danom človeku je. Vtedy by sa dal hnev definovať aj ako obranná reakcia, ktorou sa chráni pred vonkajším svetom.
@staphylococcus môžem ťa o niečo požiadať? myslím si, že sme tu všetci normálny ľudia, žiadny zaostalci, tak sa ako ľudia aj správajme a nemajme prosím potrebu ponižovať sa navzájom ano? nikto ťa tu nijako neohrozuje aby si sa musela týmto spôsobom brániť
Kľudne ti ukážem históriu, že som nič negooglia, lebo to nemám za potrebu
Ako hrať šachy s holubom...
Slová ako každé iné, a to, že ich v defenzíve používaš TY, neznamená, že ich v defenzíve používa KAŽDÝ.
Dokonca sú štúdie o tom, že ľudia používajúci v bežnej reči viac vulgrizmov sú otvorenejší. Kľudne si vygoogli.
a ked sa môžem vrátiť k téme, čo žiarlivosť presne vyvolá? aký pocit pocítime tesne predtým ako príde žiarlivosť?
Žiarlivosť je individuálna. Niekto ozaj robí scény niekto nie. Môže byť samozrejme aj dobrá, keď sa staráme o človeka a chceme s ním byť, ale väčšinou je negatívna. Tesne pred tým začneme cítiť neveru a pocit neistoty.
podobne
Je to pekné také vŕŕŕrŕŕ vrŕŕ však
ale zlato moje, zle si to prečítal, teda pochopil....