tak v uuuplnej buducnosti by som samozrejme rada mala vlastne byvanie v tej blizsej, napr tesne po skonceni skoly urcite len nejaky podnajom a setrit na to vlastne byvanie
potrebujem nevyhnutne dom, lebo bez dielne sa neda zit. cim dlhsie byvam v meste, tym viac ma ide ujebat z toho, ze nic nemozem vyrobit/opravit. do bytu si nemozem dat audiosystem aky chcem. a neuveritelne mi vadia hluky od susedov.
jeden dom uz mam ale neviem ci chcem pracovat v okoli, ale mam este aj jeden pozemok 250km dalej. neviem ani co mam robit. Akurat to riesim v sebe vnutorne. a som z toho nestastna.
Uz mam kupeny byt ale v buducnosti by som ho chcela vymenit bud za mezonet s terasou, loft s terasou alebo dom (kludne aj od zakladov postaveny na kupenom pozemku, ak by to dovolovali financie )
Tak logicky každý chce mať vlastný... dom/byt ale ako to život zariadi to nevieme. Kedysi by sme každý z chlapov dom postavili, pretože by sme vedeli ako na to. Spolu s ďalšími kamošmi. Vtedy bola iná doba, každý makal manuálne. Tie domy sú síce často s krivými stenami, provizorne urobenými rozvodmi vody, odpadu, elektriny... ale fungovalo to a bolo to fajn. A potom sa tie domy uz neoplati prerábať často, pretože tie naklady čo za tie roky čo bol neudržiavaný nakopili sú vysoké a nie je výhodné to platiť. Na dedinách je takých domov plno.
Chcel by som bývať v dome, pričom my ho už máme tak poriešený, že mama bude bývať dole a ja budem hore na nepriechodnom poschodí ...na stavanie nového nemám peniaze a hypotéku si brať na celý život si netúžim, však tu je pekne
kúpil som pozemok a postavil som dom podľa svojich predstáv. Kúpený dom by som asi nechcel, lebo okrem toho, že musím vyberať z ponúknutých dispozičných riešení, tak tiež viem, ako veľmi sa fláka dodržanie predpísaných postupov a odporúčaní výrobcov. Navyše ma tak dom vyšiel o dosť lacnejšie, aj keď to boli veľké nervy.
Pochybujem, že sa niekedy dostanem k vlastnej nehnuteľnosti, takže podnájom. Výhodu pre seba vidím v tom, že nebudem prikovaný k jednému miestu. Ak by okolnosti boli priaznivé, tak by som preferoval 1 izbový byt (predpokladám, že budem žiť sám, nanajvýš so psom a rybičkami v akváriu). V prípade, že by sa okolnosti vyvíjali inak (našla by sa partnerka, atď), tak by sa tomu prispôsobili aj plány. Myslím si však, že čisto sám pre seba by mi stačil prenajímaný 1 izbový byt.
@yoss no ale ved prenajom je drahsi ako vlastne byvanie, usetris na nom jedine ak byvas v izbe a su tam dalsi niekolki cudzi ludia s tebou , normalne byvanie ze byvas sam v serioznom byte je lacnejsie ak si das hypoteku. Ale chapem ze su aj jednoduchsi ludia co maju 25+ , denne su 8 hodin v robote popripade aj vS vzdelany a teperia sa v prenajme v jednej izbe, to uz mi pride na zamyslenie co za chudac to je ze asi niekde urobil chybu
@jasmiine vlastné bývanie určite nie je lacnejšie ako prenájom, je to minimálne rovnako. Ak bývaš sama platíš hypotéku + poistenie + energie + dane + fond opráv v bytovom dome a mnoho ďalších poplatkov vyplývajúcich z toho, že si majiteľ, napr. poplatok za smeti, dažďovú vodu a pod. Ale je tam ten pocit, že pokiaľ platíš banke, nikto ťa nevyhodí a môžeš si to prispôsobiť podľa seba. Na druhú stranu nemôžeš si bývanie len tak presunúť a hypotéka je aj psychická ťarcha na celý život. Každý si to musí rozmyslieť sám, ale ja som písal hlavne o tom, že také astronomické sumy na hypotéke ti žiadna banka potom neposkytne vzhľadom na slovenské platy. Dospejeme postupne na model západnej Európy.
@yoss tak ked hovorime o jednej osobe tak garzonka- hypo cca 200€, elektrina 10€, bytovy fond 80€, internet+tv cca 15€,rtvs 5€ to sme na sume 310. kde v Ba v normalnej lokalite najdes pekny jednoizbak co si podla seba zariadis za cca 300ky? Garzonky za 390 su stare humusacke a az 430+ zacinaju slusne moderne. Jednorocne platby ako dan a odpad nie su vobec take vysoke aby cloveka zruinovali a neoplatilo sa mu . A toto je len jeden z aktualnych prikladov z tohto obdobia co robim to by som ti vedela aj faktury ukazat ze sumy sedia ako hore uvedene
Kupit byt neprerobeny ale v prerobenej zateplenej bytovke a sam si ho prerobit. Ale som v blbej situacii. Uz by aj bolo na case nieco kupit ale robim v malom meste, keby som odisiel z prace odchadzam aj z mesta.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov