ja mam IQ nadpriemerne a citim sa niekedy blbo medzi svojimi rovesnikmi, ktori nevedia rozmyslat tak ako ja, vytacaju ma niektore ich detinske formy chovania. A tiez vsetko velmi prezivam...a mavam depresie...ale inak sa citim normalne 130 to asi nie je, ale je to najviac z triedy
poviem to takto IQ test nie je IQ testom ano? Su to vseobecne vedomosti. A s tych vseobecnych vedomosti co su uvedene v testoch ani neviuzijes. preto vacsinou typuju ludia alebo sa im to len zda .. alebo vedia. Ale to chcem tym povedat, ze napr. tst z ekonomiky fincii nie je a tam by vela ludi zlyhalo.
No ja som si robil raz test IQ a mal som daco cez 148 ale pochybujem, ci je to pravda lebo s cudzych jazikov su duty jak buda. Takze mojim problemem su jazyky a nehanbim sa za to roste mi to nedje. ....
Ja keď bola na takom nejakom teste u psychologičky - nevychádzalo tam jedno presné číslo, ale bolo niekoľko hodnôt, skúmala sa myslím matematika, logika, priestorová predstavivosť a ešte čosi... A nebolo to o vedomostiach ale naozaj o schopnosti myslieť v tých oblastiach...
IQ testy meraju vacsinou mechanicke schopnosti pamate, a to je nieco, co sa da lahko naucit a cvicenim zlepsit, podobne, ako povedzme tanec, hra na nastroj alebo fyzicka kondicia, takze tie testy nie su prilis podstatne.., podla mna je ovela dolezitejsia povedzme vyvinutost osobnosti a rozne ine veci. A myslim, ze podobni ludia, ja medzi nich nepatrim , to maju tazsie v tom, ze sa tazsie identifikuju s ostatnymi a o pripadnom loveni partnerky nepoviem
Korektne IQ testy su absolutne nezavisle od vzdelania a kulturneho pozadia. Neobsahuju ziadne slovne zadania. Logika je jednoznacna. Riesitel by mal mat vek 16+, v ktorom je uz inteligencny vyvoj ukonceny. Skore na takychto testoch sa zvacsa da treningom ovplyvnit len malo (hlavne na high-range testoch). Na zaver - na internete najdete na 95% absolutne neodborne pseudotesty. Casto vam vypisu astronomicke IQ, len aby mal clovek dobry pocit. Alebo a nie, ale su skratka fuserske. Meranie inteligencie je narocny obor a samozrejme neda sa to vyjadrit cisto nejakym cislom, ani netreba tomuto cislu pripisovat prilisnu dolezitost. No IQ v zmysle "schopnost vidiet logiku v postupnosti grafickych struktur" (ciselne sa tiez casto vynechavaju, pretoze su spojene s matematikou, ale cielom je merat ten najcistjesi intelekt bez ovplyvnenia akymikolvek poznatkami, aj matematikou) dnes mozme dost presne urcit. Standardizvane a high-range testy su zostavene odbornikmi, ktory sa skumaniu inteligencie venuju cely zivot.
Hodnoty IQ nie su absolutne. IQ 100 je to "najpriemernejsie" IQ. IQ 130 je definovane tusim ako schopnosti, ktore dosahuje jeden clovek z 30. IQ 145 jeden clovek z 1000. IQ 175 jeden clovek z miliona a IQ 190 jeden clovek z miliardy.
Na ukazku relativity - v praveku mal priemerny clovek vo svojej populacii IQ 100. Keby sme ho vsak preniesli do nasej doby, mal by IQ asi 45. Naopak priemerny clovek od nas by bol v praveku genius.
Rozpisal som sa trocha, lebo som tu videl popisanych par dezinformacii.
K nastolenej otazke. Pre prakticky zivot s IQ nad 130 (SD 15) bezne uz nevidiet rozdiel. Urcite IQ je ramcovo treba na zvladnutie VS, na pracu doktora trebars, na pracu inziniera atd. Do tych 130 IQ aj vidno rozdiely pri komunikacii napr. apod. Od 130-140 IQ vyssie su rozdiely badatelne snad iba na vedeckom poli, pri profesionalnom sachu, kryptografii a co ja viem kde. Genius nemusi byt nutne cvok. No najdu sa aj take pripady. Kurt Godel, genialny matematik, mal paranoju, ze ho chcu otravit, a tal radsej nejedol a zomrel od hladu.
K mojmu IQ, konkretizovat nebudem, podla testov ma byt signifikatne nad 130. Poznam aj inych takych ludi (jeden spoluziak, tuna na birdze hypofokortexor). O ziadnych vacsich problemoch s adaptaciou do spolocnosti u nich neviem.
Netreba spájať IQ s inými vecami. Inteligentný človek vidí zvyčajne spojitosť aj tam, kde je iní nevidia.
Ale nemusí sa prejavovať ako intelektuál.
Poznám pomerne dosť ľudí, čo sú dosť inteligentní podľa mojich merítok (neviem, či aj podľa testov). A nepoznám nikoho, kto by mal problém sa skamarátiť s niekým,kto má iq nižšie. To nie je o tom. Na druhej strane bavenie s úplnými tupcami ich baviť nebude.
Čo sa týka napríklad slovnej zásoby a vetnej skladby, tak aj to má istú výpovednú hodnotu. Ale zase sa to má sklon prejaviť sa len keď si ten človek nedáva "pozor".
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
mno nemyslim si ze by mali nejake problemy..
No ja som si robil raz test IQ a mal som daco cez 148 ale pochybujem, ci je to pravda lebo s cudzych jazikov su duty jak buda. Takze mojim problemem su jazyky a nehanbim sa za to roste mi to nedje. ....
Ja keď bola na takom nejakom teste u psychologičky - nevychádzalo tam jedno presné číslo, ale bolo niekoľko hodnôt, skúmala sa myslím matematika, logika, priestorová predstavivosť a ešte čosi... A nebolo to o vedomostiach ale naozaj o schopnosti myslieť v tých oblastiach...
A aj to IQ je blbosť, lebo to presne nezmeriaš a vekom sa to mení. A IQ test nie je test vedomostí ale skor test logiky a inteligencie.
Hodnoty IQ nie su absolutne. IQ 100 je to "najpriemernejsie" IQ. IQ 130 je definovane tusim ako schopnosti, ktore dosahuje jeden clovek z 30. IQ 145 jeden clovek z 1000. IQ 175 jeden clovek z miliona a IQ 190 jeden clovek z miliardy.
Na ukazku relativity - v praveku mal priemerny clovek vo svojej populacii IQ 100. Keby sme ho vsak preniesli do nasej doby, mal by IQ asi 45. Naopak priemerny clovek od nas by bol v praveku genius.
Rozpisal som sa trocha, lebo som tu videl popisanych par dezinformacii.
K nastolenej otazke. Pre prakticky zivot s IQ nad 130 (SD 15) bezne uz nevidiet rozdiel. Urcite IQ je ramcovo treba na zvladnutie VS, na pracu doktora trebars, na pracu inziniera atd. Do tych 130 IQ aj vidno rozdiely pri komunikacii napr. apod. Od 130-140 IQ vyssie su rozdiely badatelne snad iba na vedeckom poli, pri profesionalnom sachu, kryptografii a co ja viem kde. Genius nemusi byt nutne cvok. No najdu sa aj take pripady. Kurt Godel, genialny matematik, mal paranoju, ze ho chcu otravit, a tal radsej nejedol a zomrel od hladu.
K mojmu IQ, konkretizovat nebudem, podla testov ma byt signifikatne nad 130. Poznam aj inych takych ludi (jeden spoluziak, tuna na birdze hypofokortexor). O ziadnych vacsich problemoch s adaptaciou do spolocnosti u nich neviem.
Na zaver link na jeden slavny high-range test:
» www.eskimo.com/~miyaguch/ls36/...
Ale nemusí sa prejavovať ako intelektuál.
Poznám pomerne dosť ľudí, čo sú dosť inteligentní podľa mojich merítok (neviem, či aj podľa testov). A nepoznám nikoho, kto by mal problém sa skamarátiť s niekým,kto má iq nižšie. To nie je o tom. Na druhej strane bavenie s úplnými tupcami ich baviť nebude.
Čo sa týka napríklad slovnej zásoby a vetnej skladby, tak aj to má istú výpovednú hodnotu. Ale zase sa to má sklon prejaviť sa len keď si ten človek nedáva "pozor".