@501 Aha , a vieš koľko stojí vyrobiť jeden taký stroj čo používa nohy ? Toľko si niekto nezarobí za celý život .
Koleso je najlacnejšie a najefektívnejšie riešenie , momentálne .
Myslím že koleso je najväčší a najlepší vynález aký mohol človek vymyslieť aj ked mne by sa páčilo keby sme ešte stále používali kone a k tomu max ešte parné vlaky . To by bolo fajn.
@mysteriousmonkey viem koľko, u nás na výške si jeden stroj s nohami čo kráča postavil profesor mechatroniky s jedným doktorantom za 30€ na ukážku kynematiky robotov...
myslím, že koleso s pneu my vyšlo na auto cca 50€ a ich ten "robot" 30€ tak matika nepustí, keby som mal namiesto kolies na aute nohy, neprerobil by som kurva 80€
@hovado Hovorme o normálnom schopnom stroji čo dokonale napodobňuje pohyb zvieraťa a naozaj by bol schopný nahradiť koleso . Boston Dynamics zostrojili robota BigDog a jeho nohy skutočne veľmi pripomínajú tie u zvierat . Momentálne pracujú na novej verzí BigDog robota a bude ich stáť 32 miliónov dolárov . Unesie 180kg a palivo na asi 30 km .
môžem okašľať dokonalé napodobňovanie pohybu zvierat...
môžem okašľať niečo za tie milióny dolárov.
realita je taká, že ak by sme nepoznali koleso, ten tvoj robot by bol v piči, lebo na pohon používa servomotory, ktoré sú plné ozubených KOLIES ktoré by ľudstvo nepoznalo.
prepákovanie nepotrebuje koleso a stojí tisícinu.
@501 prosím si vysvetliť vetu "tak by boli ozubené kolesá ale nie kolesá len nohy"
ak by nebolo koleso, nikto by ho nevymyslel, určite by niekto vymyslel ozubené KOLESO s evolventou, alebo hypoidou... ty máš fakt asi iba 10 však?
neni koleso = neni ozubené koleso, neni trecí prevod, neni remenový a reťazový prevod, neni maltézsky kríž... neni technika neni je nič, neni je parný vlak, neni je fakt doslova nič priateľu.
@hovado ...ty si fakt hovado
...si vezmi ,že pôvodný amíci nepoznali kolesá a dokonca ani kone nevedeli používať niededy aj veci čo sú známe sa jednoducho použïvajú len zaužívaným spôsobom teda asi
A pôvodní amíci mali civilizáciu rozvinutú ako je naša? HOVNO mali.
Pochop jedno- nebyť kremíka, neboli by PC, ak by boli nesedíš pri notebooku, ale v hale, kde je hluk horúco a kooopec jednoho počítača.
Keby nebolo kolesa, to som písal vyššie- nedali by sa obrábať kovy napríklad modernými techológiami, dopravné prostriedky by museli byť poháňané inak, ako konvenčnými motormi, lebo všetky obsahujú kolesá, áno, aj turbíny a spaľovacie motory, žili by sme ako tí indiáni...
Nebolo by nás 7 či 8 miliárd, za koňmi by sme ťahali šmykom povozy a podobne
ale to by sme boli veľmi hlúpa planéta.
@hovado ...tak nemuseli by sme šmýkať vozy za koňmi :p som videl hračku sloníka čo fungovala na princípe príťažlivosti a stačilo ho postaviť na šikmú plochu a pekne to chodilo
...v takej austrálii sú väčšinou úplne iné zvieratá ako všade inde len preto ,že sa museli vyvíjať podľa iného systému
a prvý počítač bol mechanický odtial je aj základný programovací jazyk používajúci 0 a 1 nedávno to bolo na Discovery... a v podstate to aj fungovalo ,len to bolo veľké hlučné a asi milion mínusov to malo...
..ja som nevravel ,že koleso by nebolo len že by sa nedávalo na nápravy vozidiel...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Koleso je najlacnejšie a najefektívnejšie riešenie , momentálne .
...ale ako sci-fi film by to bolo fajn
myslím, že koleso s pneu my vyšlo na auto cca 50€ a ich ten "robot" 30€ tak matika nepustí, keby som mal namiesto kolies na aute nohy, neprerobil by som kurva 80€
môžem okašľať niečo za tie milióny dolárov.
realita je taká, že ak by sme nepoznali koleso, ten tvoj robot by bol v piči, lebo na pohon používa servomotory, ktoré sú plné ozubených KOLIES ktoré by ľudstvo nepoznalo.
prepákovanie nepotrebuje koleso a stojí tisícinu.
ak by nebolo koleso, nikto by ho nevymyslel, určite by niekto vymyslel ozubené KOLESO s evolventou, alebo hypoidou... ty máš fakt asi iba 10 však?
neni koleso = neni ozubené koleso, neni trecí prevod, neni remenový a reťazový prevod, neni maltézsky kríž... neni technika neni je nič, neni je parný vlak, neni je fakt doslova nič priateľu.
...si vezmi ,že pôvodný amíci nepoznali kolesá a dokonca ani kone nevedeli používať niededy aj veci čo sú známe sa jednoducho použïvajú len zaužívaným spôsobom teda asi
A pôvodní amíci mali civilizáciu rozvinutú ako je naša? HOVNO mali.
Pochop jedno- nebyť kremíka, neboli by PC, ak by boli nesedíš pri notebooku, ale v hale, kde je hluk horúco a kooopec jednoho počítača.
Keby nebolo kolesa, to som písal vyššie- nedali by sa obrábať kovy napríklad modernými techológiami, dopravné prostriedky by museli byť poháňané inak, ako konvenčnými motormi, lebo všetky obsahujú kolesá, áno, aj turbíny a spaľovacie motory, žili by sme ako tí indiáni...
Nebolo by nás 7 či 8 miliárd, za koňmi by sme ťahali šmykom povozy a podobne
ale to by sme boli veľmi hlúpa planéta.
...v takej austrálii sú väčšinou úplne iné zvieratá ako všade inde len preto ,že sa museli vyvíjať podľa iného systému
a prvý počítač bol mechanický odtial je aj základný programovací jazyk používajúci 0 a 1 nedávno to bolo na Discovery... a v podstate to aj fungovalo ,len to bolo veľké hlučné a asi milion mínusov to malo...
..ja som nevravel ,že koleso by nebolo len že by sa nedávalo na nápravy vozidiel...
potom by sme používali pásy, ako bágre, alebo tanky...
tam sú síce tiež kolesá, ale nie také kolesá, ako majú autá...