ja som sa na to raz pytala slovencinarky lebo som to pisala do slohu a niekdo zakrical:"ved roboti. to je podla vzoru kkti to nevies?!". takze to dodnes neviem!
ale tak kedze robot je stoj a ako taky nieje zivy, malo by to byt roboty ... ale ak je dielo, kniha kde su roboti zivy, tak potom roboti ... ale myslim ze to sa nestane takze roboty
@37 Karel Čapek vo svojom diele R.U.R. či jak sa to volalo najprv keď to boli stroje ich spomínal ako "roboty" a neskôr, keď sa začali správať ako ľudia a chceli ich vyhubiť, nazýval ich "roboti".
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
105 komentov
@Wladi
živé/neživé
dvojtvar podľa mňa
(čiže súhlasím s predošlými komentmi
Tie roboty.....asi
Zober si tie roboty domov.
Zober si tych robotov domov.
roboti..vzor chlap(pri zosobnovani-napr.v capkovom diele-R.U.R)
je to dvojtvar, mame to poslovencene od cechov, takze spravne je aj roboti aj roboty
pre roboty, ktore su podobne cloveku ( personifikovane, alebo sa na nas fyzicky podobaju ), sa pouziva roboti
a pre roboty, ktore su nezive a priemyselne ( kuchynske, atd ) tak tam sa pouziva roboty
jám to vysvetlili tak, že keď máš TÍ tak je mäkké I robotI a keď máš TIE tak je tvrdé Y robotY
podla toho v akom kontexte a vyzname to slovo pouzijes ...
dvaja roboši
Malo by to mat dvoj tvar, cze aj "Roboty", aj "Roboti".
Ak je slovo robot mierene na cloveka, plural by mal byt vo forme "Roboti".
Ak je slovo mierene na nezivy stroj (atd.), plural bude vyzerat ako "Roboty".
Je to to isteako so slovami "pes" (psi, psy); "vtak" (vtaky, vtaci)...
ZAVER: Obidve moznosti su spravne.
Chcel som povedať to isté. Označil som roboty, pretožé týmto slovom sa väčšinou označujú neživé javy.
ale tak kedze robot je stoj a ako taky nieje zivy, malo by to byt roboty ... ale ak je dielo, kniha kde su roboti zivy, tak potom roboti ... ale myslim ze to sa nestane takze roboty