cas plynie v zavislosti gravitacie (priklad nam na zemi cas plynie inak ako satelitom nad obeznou drahou) - je tam mensia gravitacia, preto vsetky satelity su vybavene atomovymi hodinami, ktore tento mini rozdiel upravuju, keby tam tie hodiny s inym casom ako na zemi neboli, GPS satelity by sa pomylili o kilometre v navigacii.
v oblasti gravitacie plynie cas naozaj pomalsie, vola sa to dilatacia casu
Podla toho kde si, kedze pritomnost gravitacie sposobuje zakrivenie casopriestoru, a okrem toho aj tvoja rychlost ovplyvnuje to, ako rychlo pre teba plynie cas. Strasna haluz je ze nech sa snazis ako sa snazis stale namerias rovnaku rychlost svetla.
@4 zalezi kde, keby stoji clovek na zemi a potom druhy na mesiaci, tak je tam rozdiel v nanosekundach ale ked by bol clovek na zemi a druhy v blizkosti ciernej diery, tak je to zhruba polovicny rozdiel casu
@3 cas bezi trosku rychlejsie ked sa vzdialis od zdroja gravitacneho posobenia. Najrychlejsie cas bezi ked sa v tvojom okoli nenachadza ziadna gravitacna sila a teda ,,casopriestor je rovny"
@airotciv na to aby som ti to vyratal mi nestaci ,ze vo vesmire, potrebujem vediet kde Cize na nizkej obeznej drahe tam (je napr. ISS) je to cca rovnako, aj pre GPS je to skoro rovnako ale tam uz je to o poznanie rychlejsie, (o poznanie v zmysle ze sa to da namerat a robi to bordel pri vypoctoch, nie ze by to clovek na sebe postrehol ak by tam bol pol roka)
laicky povedané, čím väčšou rýchlosťou ideš, tým pre teba čas plynie pomalšie , keby sa pohybuješ 7 rokov okolo zeme rýchlosťou svetla tak na zemi by ubehlo 100 rokov
Dneska akurat o takychto veciach diskutujeme v skole..Ale myslim si, ze je tazko hovorit o niecom takomto, co sme nezazili.. Mozno je vesmirny zivot a mozno nieje, ale naco to riesit? Aj tak nevieme, ci mame pravdu...
cas je zavisly na gravitacii a rychlosti pohybu reakcii a hmoty,cize vsade inak ... preto sa zvykne hovorit o nom ze je to iluzia,lebo aj je
nasa zem ma urcitu grav.rychlost hmoty aj s okolnym systemom,preto sa da nas cas oznacit za defaultny
ine je to na obeznej drahe,v inych castiach vesmiru a v inych sposoboch a rychlostiach cestovania a pohybu vo vesmire,vsade sa hybe hmota inym tempom
oh
to
akože fakt plynie čas inak? nad týmto som nikdy nerozmýšľala
čiže, dajme tomu, ak by sme vedeli cestovať rýchlosťou cesta a netrvalo by nám to roky ale asi ako cesta do košíc a dostalui sa dakam do paže, strávili tam akože rok tak by sme sa vrátili a tu by boli už naše vnúčatá?
@purenarcissism tak ak by si cestovala rychlostou blizkou rychlosti svetla tak ano (ak vravime asi o 99,999% c) ako su sposoby ako sa ,,pohybovat rychlejsie ako svetlo" aspon teoreticky, mexicky teoretik fyzik Alcubierre nasiel vo vseobecnej teorii relativity sposob ako s tym vybabrat... ale to je zas take diskutabilne ako svina, navyse to moze porusovat kauzalitu
Treba rozmýšľať o časopriestore, nie len o čase. Exitujeme nie v čase, ale časopriestore, pretože čím je väčšie gravitačné zarivenie priestoru, tým sa čas viac spomaluje.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
v oblasti gravitacie plynie cas naozaj pomalsie, vola sa to dilatacia casu
@airotciv na to aby som ti to vyratal mi nestaci ,ze vo vesmire, potrebujem vediet kde Cize na nizkej obeznej drahe tam (je napr. ISS) je to cca rovnako, aj pre GPS je to skoro rovnako ale tam uz je to o poznanie rychlejsie, (o poznanie v zmysle ze sa to da namerat a robi to bordel pri vypoctoch, nie ze by to clovek na sebe postrehol ak by tam bol pol roka)
nasa zem ma urcitu grav.rychlost hmoty aj s okolnym systemom,preto sa da nas cas oznacit za defaultny
ine je to na obeznej drahe,v inych castiach vesmiru a v inych sposoboch a rychlostiach cestovania a pohybu vo vesmire,vsade sa hybe hmota inym tempom
to
akože fakt plynie čas inak? nad týmto som nikdy nerozmýšľala
čiže, dajme tomu, ak by sme vedeli cestovať rýchlosťou cesta a netrvalo by nám to roky ale asi ako cesta do košíc a dostalui sa dakam do paže, strávili tam akože rok tak by sme sa vrátili a tu by boli už naše vnúčatá?
@darkbane akože teoreticky, ser na zákony