tiež to nechápem...mali sme na základke jednu učitelku a každý den sa nám stažovala aká je narobená že už učí až 7. hodinu a podobné sračky ale ved pracovná doba je 8 hodína to majú učitelia ešte 45 min. hodiny s kopec prestávkamy a kopec volnými hodinami niektoré dni odučia 4 hodky a idú domov a oni sa idú sťažovať že málo zarábajú ?
nám minule triedna povedala, že ako si to predstavujeme že by mala robiť 6 až 7 hodím denne.. že či my vieme jaká to je strašná robota ... skoro som dostala infarkt
ucitelky/ia su jedine co sa nemozu stazovat ze malo zarabaju...... oni su vazne jedine co sa nemozu stazovat....
som mal jedneho (mladeho) ucitela na strednej, normalen sme sa s nim aj rozpravali ako s kamaratom a hovoril ze este nenasiel lepsiu a lahsiu pracu ako ako ucit na skole.....
lenže oni dostanú zaplatené len tie hodiny ktoré odučia.
Napr keď idú na výlet tak tie hodiny navyše čo by mohli byť doma a trpia ich tam s vami tiež nedostanú zaplatené. Jediné čo im škola prepláca je ubytovanie a dopravu. V prípade že nemajú v ubytovaní zahrnutú aj stravu tak sa tam musia prestravovať sami. Nástupný plat učiteľa je okolo 350€. Stúpa im na základe úrovne atestácie a potom odučených rokov. A ide im celkovo o to koľko peňazí ide do školstva. Orezávajú im prémie a pod ako sa len dá, aby bolo na kúrenie elektrinu vodu. Ja som na technickej škole kde používame veľa kadejakých súčiastok a spešl prístrojov a pod. Nemáme ani potrebné súčiastky ani prístroje ani učebnice ani nič. Čiže na toto všetko sa skladáme zo vzdelávacích poukazov a zrpš či nejaké blbosti kupujú učitelia za svoje. 3/4 učiteľov na našej škole keď môže tak idú robiť niekomu na dom elektroinštalácie či robia akúkoľvek inú prácu ktorá sa im dá len aby si privyrobili. Ešte raz povedzte páni že nechápete prečo idú štrajkovať.
@horsiq tak ucitelia nemusia chodit na ziadne vylety, oni tam chodia ze chcu ist, a nie za trest.... napriklad ja na zakladnej, tak my sme nechodili nikde, lebo triedna nechcela chodit.... a nastupny plat je okolo 500€ len tak mimochodom.....
@horsiq nechaj ich tak... títo "páni" teda konk. mefistofel je tak zaslepený, že nech mu napíšeš hocičo aj tak si bude vidieť svoje.. zbytočne budeš strácať čas....
@mefistofel Tak napr my máme povinné niektoré exkurzie ktoré máme doslova nakázané, ako napr návštevy elektrární či niektorých tovární v rámci automatizácie a proste tam musíme ísť. Tiež nechodili a keď sa na to prišlo schytali strašného zjeba. Odčítaj si dane a ostatné kraviny a potom ma oprav.
@estrella5 ja som neni zaslepeny, ja viem ako to je, aj sestranica je ucitelka, a mi povedala ze nechape co sa im nepaci, vsak maju robit tolko malo, a este pri skole mozu mat dalsiu pracu a stale nebyt unaveny....
@horsiq hmmmm, vsetky elektratne, co su skoro take iste, mate obehnut a to je zo zakona mi chces povedat? to by ani najvacsi dement taky zakon nespravil..... alebo aby ste si porovnali ze tam je ina rozvodna, tam je ina poista a tak aby vas to nemylilo ze su aj ine druhy?
@mefistofel môj otec je učiteľ, moja mama je učiteľka, moja babka je bývalá učiteľka, moja teta je učiteľka, môj kamarát je učiteľ... máš pocit, že nemám prehľad o tom ako to v školstve chodí?
@estrella5 tak rozdiel ci VS ucitel, alebo ZS, SS. VS to maju skoro najhorsie, oni vacsinou maju toho najviac zo vsetkych, teda nie vsetci, ale vela z nich.
ZS, SS poznal som aj takych ludi co sa stazovali ze toho maju privela a ked zacali hovorit co maju robit tak sa ludia naokolo zacali smiat ze ze je mechom tresteny ze to je vela....
@mefistofel si vedľa jak tá jedľa VŠ učiteľ zvláda ľavou zadnou aj dve školy... samozrejme je rozdiel či VŠ sociálnych prác alebo medicína.. ale vo všeobecnosti majú toho menej ....
SŠ učiteľ má toho vo všeobecnosti najviac... najväčší počet hodín... najviac od neho žiaci očakávajú (na VŠ je väčšina už oveľa samostatnejšia) atď atď - nechce sa mi to tu rozpisovať...
a ZŠ učiteľ má síce plat najmizernejší, ale namaká sa menej ako tí na SŠ - len s tým, že učiť tých frackov na druhom stupni čo nevedia, čo od radosti je teda "výhra"...
a viem, že budeš mať milión tisíc argumentov a stále si budeš mlieť svoje.. ale ako som napísala, vyrastám v tomto prostredí.. denno-denne o tom počúvam.. od malička... a z tých učiteľov sú aj tí čo učia na ZŠ, aj SŠ, aj VŠ..... takže to viem za tie roky posúdiť....
@mefistofel nie je učiteľ ako učiteľ a nie je škola ako škola... jeden to fláka (a argumentuje štýlom "za takéto peniaze sa mám nejako pretrhnúť???") druhý sa aj tak stále snaží a záleží mu na tom či bude z jeho študentov... a tak isto je aj v školách rozdiel - hlavne v tých VŠ - na niektorej pomaly na prednášku nepríde ani jeden človek, nie sú tam žiadne labáky a pod... a na niektorej sú niekoľkohodinové labáky, všelijaké prípravy, cviká a pod. čo je nápor aj na profesor...... takže tak...
ale fakt je ten, že učiteľ je vysokoškolsky vzdelaný človek a nie je možné aby človek čo 5 rokov drel na VŠ zarábal tak žalostne málo (či sa jedná o učiteľa alebo iného VŠ vzdelaného)
@estrella5 vies kolko ludi z vysokou skolou v tejto dobe sedia v tovarni za montaznou linkou a zarabaju 450-500e mesacne?..... by si sa aj sama cudovala...
@mefistofel viem...preto som napísala "alebo iného VŠ vzdelaného"... ja sa skôr čudujem, že jediní, ktorí sa tu viditeľne búria boli zatiaľ lekári a teraz učitelia.... podľa mňa by to chcelo vzburu všetkých...... veď tá situácia na svk je hrozná
Byt ucitelom je jedno z najtazsich povolani a malo by byt aj tak financne ohodnotene,takze ja strajk plne podporujem aj ked iba mozno tak ze ho podporujem a suhlasim s nim a ppri @9@10 a @8 sa len chytam za hlavu
@smajdalf ano je v tom rozdiel, ale staci ti len jeden ako nazorna ukazka, a ani to nepotrebujes, staci si to nastudovat, z toho sa viac dozvies ako ked to budes vidiet.
Vidieť ako médiá vplývajú na ľudí.. Áno, učitelia majú malé platy .. lenže v štrajku nejde len o to.. celkovo do školstva ide málo penazí až o polovicu menej ako je norma EU. Neviem ako u vás na škole, ale u nás nikdy nie je na wckach mydlo a papier. Učitelia zhanaju toaletný papier tým sposobom že vymienaju v jednej nemenovanejfirme zan staré učebnice a papiere.a prečo ? nie su peniaze .. nie je náhodou v zákone že každý má nárok na bezplatné školstvo ? a neplatíte náhodou všetci dobrovolne nasilu rodičovsky prispevok ? lekári dostanú pracovné oblečenie.. a učitelia ? kdeže .. a ešte ich buzeruju ako chodia oblečení.. ale začo si majú kupiť to reprezentatívne oblečenie? ak chce učitelka na základnej škole zefektívniť vyučovanie a deťom vyjsť v ustrety, podať im učivo hravou formou , musi si pomocky kupiť sama, všetky vykresy, nožničky, lepidla a pod čo tiež nie su male položky.. a pod . dalej od nas každý učitel vybera na začiatku roka 2-3 eura na kopirovanie materialov... škola nema peniaze na toner.. učebnice nie su... kde je to bezplatne školstvo??? ja si myslim že to nie je LEN o platoch učitelov .. ľudia by sa mali niekedy zamyslieť viac do hlbky ako hltať chabe pokusy televízii o zvýšenie sledovanosti..
ale nechcem sa zastávať učitelov .. najdu sa všeliaký .. viem že aj mnohým učitelom ide len o zvýšenie platu ... a aj preto sa asi vytvorila takáto bublina .. a ministerstvo odvysiela vyhrážku že nech učitelia držia huby lebo chystá sa hromadné prepuštanie lebo ich je veľa ... čo je číra sprostosť.. niektorých odboroch je ich síce veľa, no inde veľmi chýbajú.. ale načo by niekto išiel pracovať ako učitel? poznám učitelov s ukončeným 2. stupňom vysokých škôl s užitočnými predmetmi ako su SJL MAT a pod ale neoplatí sa im učiť za 350 eur mesačne ked ako čašník si zarobi dvojnásobne viac ... TAK KDE SME ????
@smajdalf aj my sme chodili na rozne exkurzie, aj v mochoviach sme boli... ale ako aj jeden ucitel povedal, zbytocne chodit, nic nam to nedalo, len sme sa den neucili...
@tunidlo ale tak nahodou, jeden moj ucitel na SS ucil velmi dobre, a podla mna to patril medzi najlepsich ucitelou aj ked mal ucite sposoby ktore su neni najprijatelnejsie napriklad vylozil si nohy na stol(kazdu hodinu a podobne ale malokto to dokazal naucit tak ako on.... a este k tomu ze to dokazal vsetko dobre vysvetlit a naucit, tak pri kazdej hodine zrelaxoval aby mohol ist robit inu pracu, ked mal dve
No, keď vytvoríme kapitalistickú spoločnosť založenú na profite a zárobku, tak predpokladáme, že ľudia hľadajú čo najvyšší zárobok.
Potom sa nemôžeme čudovať, že ak učitelia zarábajú 600 eur a odborníci v oblastiach, ktoré učitelia učia, vo firmách zarobia dvakrát toľko, tak sa schopnejší ľudia na učiteľstvo môžu vysrať a idú robiť do firiem.
No a v tomto stave si povedať, že snáď 600e nie je až tak málo, asi nebude to najlepšie riešenie.
Učitelia si ani viac nezaslúžia, viac by som im ani nedal. Ak chceli zarábať 2500 eur mesačne tak si mali vybrať inú kariéru. Neni žiadne tajomstvo že učitelia nezarábajú milióny
No okrem toho, kto dnes dostane 600 eur mesačne zadarmo za sedenie na zadku? učitel hovno robí a dostáva za to plat.
Moja suseda anglinárka odišla do súkromnej firmy kde mala skoro dvojnásobný plat ale po chvíli išla späť do školy lebo hovorila že to bolo ťažké, stres. Jasné keď je niekto zvyknutý robiť 4 hodiny denne a z toho polovicu času čítať časopis.. Normálny ludia robia 6, 8, 10 ,12 hodín denne a VKUSE okrem prestávky. Kto okrem učitela si môže doboliť mať prestávky každých 45 minút a aj pošas roboty piť kávu a čítať si časopis?
Okrem toho ich je aj príliš VELA a my na to doplácame lebo tých príživníkov platíme z našich dani!! Učitelov by malo byť menej a mali by pracovať min. 6 hodín denne! Nie ako teraz že polovica učitelov robí v priemere 3-4 hodiny denne a potom jasné musia zamestnať viac inak by nemal kdo učiť
ej ci pána dobre som si vybralla, lebo ja som myslela, že to majú len 300 eur a robia jak mulice aby vychovlai z kokotov ako niektorí tu prítomní ľudí vhodných do spoločnosti ale uuuuuf ešteže ste ma vyviedli z omylu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
lebo ucitelia si musia tie strajky preplacat
ale ked som pocula ze aj tento, co plati pre uplne vsetkych, tak ma to dost soklo O_________o
a okrem toho sa mi nechce vôbec samej doberať učivo
som mal jedneho (mladeho) ucitela na strednej, normalen sme sa s nim aj rozpravali ako s kamaratom a hovoril ze este nenasiel lepsiu a lahsiu pracu ako ako ucit na skole.....
@makacik
lenže oni dostanú zaplatené len tie hodiny ktoré odučia.
Napr keď idú na výlet tak tie hodiny navyše čo by mohli byť doma a trpia ich tam s vami tiež nedostanú zaplatené. Jediné čo im škola prepláca je ubytovanie a dopravu. V prípade že nemajú v ubytovaní zahrnutú aj stravu tak sa tam musia prestravovať sami. Nástupný plat učiteľa je okolo 350€. Stúpa im na základe úrovne atestácie a potom odučených rokov. A ide im celkovo o to koľko peňazí ide do školstva. Orezávajú im prémie a pod ako sa len dá, aby bolo na kúrenie elektrinu vodu. Ja som na technickej škole kde používame veľa kadejakých súčiastok a spešl prístrojov a pod. Nemáme ani potrebné súčiastky ani prístroje ani učebnice ani nič. Čiže na toto všetko sa skladáme zo vzdelávacích poukazov a zrpš či nejaké blbosti kupujú učitelia za svoje. 3/4 učiteľov na našej škole keď môže tak idú robiť niekomu na dom elektroinštalácie či robia akúkoľvek inú prácu ktorá sa im dá len aby si privyrobili. Ešte raz povedzte páni že nechápete prečo idú štrajkovať.
ZS, SS poznal som aj takych ludi co sa stazovali ze toho maju privela a ked zacali hovorit co maju robit tak sa ludia naokolo zacali smiat ze ze je mechom tresteny ze to je vela....
SŠ učiteľ má toho vo všeobecnosti najviac... najväčší počet hodín... najviac od neho žiaci očakávajú (na VŠ je väčšina už oveľa samostatnejšia) atď atď - nechce sa mi to tu rozpisovať...
a ZŠ učiteľ má síce plat najmizernejší, ale namaká sa menej ako tí na SŠ - len s tým, že učiť tých frackov na druhom stupni čo nevedia, čo od radosti je teda "výhra"...
a viem, že budeš mať milión tisíc argumentov a stále si budeš mlieť svoje.. ale ako som napísala, vyrastám v tomto prostredí.. denno-denne o tom počúvam.. od malička... a z tých učiteľov sú aj tí čo učia na ZŠ, aj SŠ, aj VŠ..... takže to viem za tie roky posúdiť....
a VS, poznam niekolkych VS ucitelou, co prichadzaju do skoly o 7:00 a odchadzaju o 20:00 a to este maju problem ze nic nestihaju.
ale fakt je ten, že učiteľ je vysokoškolsky vzdelaný človek a nie je možné aby človek čo 5 rokov drel na VŠ zarábal tak žalostne málo (či sa jedná o učiteľa alebo iného VŠ vzdelaného)
Zvládnuť prednášať na dvoch školách naozaj nie je problém, ak má VŠ učiteľ na jednej z tých škôl dvojhodinovú prednášku.
Ale bežný úväzok VŠ pedagógov, je, narozdiel od učiteľov na ZŠ a SŠ, 40 hodín.
Vraj učitelia to berú ako ničnerobenie. OK, nájdu sa aj takí.
Podľa teba je teda toto ideálny stav a preto netreba zatraktívniť povolanie učiteľa, správne rozumiem?
OK, v poriadku, ale ono ak nechceš povedať, že najvyšší plat by mal mať kopač kanálov, lebo sa najviac narobí, tak to moc zaujímavý argument nie je.
ale cca 600e neni az tak malo ze by museli sa az tak stazovat....
No, keď vytvoríme kapitalistickú spoločnosť založenú na profite a zárobku, tak predpokladáme, že ľudia hľadajú čo najvyšší zárobok.
Potom sa nemôžeme čudovať, že ak učitelia zarábajú 600 eur a odborníci v oblastiach, ktoré učitelia učia, vo firmách zarobia dvakrát toľko, tak sa schopnejší ľudia na učiteľstvo môžu vysrať a idú robiť do firiem.
No a v tomto stave si povedať, že snáď 600e nie je až tak málo, asi nebude to najlepšie riešenie.
No okrem toho, kto dnes dostane 600 eur mesačne zadarmo za sedenie na zadku? učitel hovno robí a dostáva za to plat.
Moja suseda anglinárka odišla do súkromnej firmy kde mala skoro dvojnásobný plat ale po chvíli išla späť do školy lebo hovorila že to bolo ťažké, stres. Jasné keď je niekto zvyknutý robiť 4 hodiny denne a z toho polovicu času čítať časopis.. Normálny ludia robia 6, 8, 10 ,12 hodín denne a VKUSE okrem prestávky. Kto okrem učitela si môže doboliť mať prestávky každých 45 minút a aj pošas roboty piť kávu a čítať si časopis?
Okrem toho ich je aj príliš VELA a my na to doplácame lebo tých príživníkov platíme z našich dani!! Učitelov by malo byť menej a mali by pracovať min. 6 hodín denne! Nie ako teraz že polovica učitelov robí v priemere 3-4 hodiny denne a potom jasné musia zamestnať viac inak by nemal kdo učiť
ako dobre že učitelia majú až 600 eur plat
a dokonca ani nič nemusia robiť
ej ci pána dobre som si vybralla, lebo ja som myslela, že to majú len 300 eur a robia jak mulice aby vychovlai z kokotov ako niektorí tu prítomní ľudí vhodných do spoločnosti ale uuuuuf ešteže ste ma vyviedli z omylu
Nie pre to povolanie ale pre tých chujov medzi ktorými sa budeš motať.
ak budem sexy mladá učiteľkaa, nebudú problémy
a ak budem stará, jebem na to a píšem len knihy swtaré učiteľky nemá nik rád a leze im to na mozog