Čaute, zaujímalo by ma, že akým spôsobom ste sa vy naučili rozprávať a myslieť po anglicky tak, že ste v pohode dokázali komunikovať s anglicky hovoriacim človekom?
ucim sa od velkackej triedy v skolke a sama si hlavne vyhladavam veci, gramatiku, slovicka, duolingo kazdy den robim, helpforenglish.cz je super stranka, pozeram serialy a filmy po anglicky a bez tituliek.. : )
bilingvalny gympel hm.
ale knihy a serialy, taky akoze pribehy podobne beznemu zivotu, ja ked pozriem viac dielov serialu tak sa prichytim jak sa sama so sebou po naglicky rozpravam proste je to aj trosku o psychologii, nebat sa nehanbit sa a aj ked to zop zaciatku bude chybov tak rozpravat
Učil som sa AJ veľmi dlho, no ak sa ma niekto na ulici spýtal po anglicky napr. na cestu, aj po desiatich rokoch učenia som zvládol povedať, že nerozumiem.
Najhoršie bolo to, že som si problém ani poriadne neuvedomoval (zvládal som čítať rôzne odborné články v AJ).
Zmenilo sa to, až keď som sa reálne začal stretávať s ľuďmi, ktorí po slovensky nevedeli. Keďže som dosť často bol s nimi sám, bol som nútený niečo povedať. Bolo to dosť nepríjemné, šlo to ťažko, no ten progres bol veľmi rýchly.
Potom nasledovali nejaké medzinárodné projekty, predmety v cudzom jazyku, využívanie AJ v práci... a hlavne chlastanie so zahraničnými študentami.
Čiže moja rada, ak chceš vedieť rozprávať po anglicky, tak proste začni rozprávať. (ideálne na živo, s niekým, kto po SJ nerozpráva)
tiez som nad tym rozmyslala. ako sa moze niekto naucit hovorit po anglicky ked ide do krajiny, kde len tak hovoria? myslim niekoho, kto ma len uplne zaklady. podla mna je nemozne sa naucit takto jazyk ked nemas ani potuchy o com mozu hovorit
@janehonda to si človek neuvedomí ani..ja som sa takto naučila po maďarsky, že ani neviem ako..ale to som mala 13 rokov a doma aj v škole sa tak rozprávalo, tak sa to na mňa lepilo, hoci ja som rozprávala po slovensky..nejak si človek domýšľa, že o čom sa rozprávajú a z toho nejak
Ja som sa učila od malička od otca. 20 rokov žil v Amerike takže nas to doma drti dosť kedže inak s nami ani nerozprava z podstate. A on odišiel do Ameriky ked mal 20 a po anglicky nevedel ani ceknut a naučil sa. Slovnik a všetko si poctivo pozeral a počuval ludi a už to išlo, treba hlavne chcieť. A dosť pomahaju filmy,a rozpravanie v angličtine aj ked povieš blbosť naučiš sa to časom.
veľa veľa rozprávať.... ja som si myslela že viem po anglicky lebo som rozumela filmom a článkom a vedela som gramatiku no potom keď som s niekym mala normálne komunikovať zistila som že neviem nič ale tak cca po mesiaci denno-dennej komunikácie som sa do toho dostala tak že viem prepínať medzi anj a sj
@Saxofon Je viacero účinných metód na naučenie angliny, myslím si, že som povolaný o tejto téme rozprávať z dôvodu, že pred troma rokmi som nevedel ani ceknúť, a teraz prekladám knihu. Hehe
Ak si na úrovni A1 - A2 tak je to jednoduché, čítať, čítať, čítať. Gramatika je viac menej zbytočná, určite treba vedieť tie základy ako slovosled, niečo málo o časoch, predložkách, ale tú pokročilejšiu gramatiku sa naučíš automaticky so slovnou zásobou, tá je pre teba prioritou. Ale nikdy sa to nebifluj, to je to najhoršie, najlepšia metóda na učenie slovíčok je celkom náročná, ale jednoduchá zároveň. Ak sa učíš slovíčko, potrebuješ k tomu 3 veci:
- synonymá
- slovíčko v iných tvaroch (množné číslo, čas...)
- predpony a prípony
Pretože, aby si si zapamätala slovo potrebuješ mať nejaký súvis na iné slovo.
Uvediem príklad:
1. V článku nájdem slovo "honest" a neviem čo to je, prvé čo spravím nájdem si čo je to honest, a výjde mi úprimný.
2. aby som si to mohol s niečím spojiť, nájdem si synonymá (na internete je mnoho slovníkov, ak máš prístup na cztorrent je tam Lingea a tá je skvelá), takže nájdem si synonymá, napr: "fair (férový), open (otvorený), moral (morálny) a zistím, že aha, tak toto viem čo znamená, a takto si spojíš toto slovíčko s bankou slov, ktoré už poznáš a ľahšie si ho zapamätáš.
3. To bol prvý krok, teraz, keď už poznáš význam toho slova, musíš si nájsť jeho iné tvary, a prípony a predpony ktoré k tomu dáme aby ťa neprekvapili ak ich niekde nájdeš, napr. pre toto konkrétne slovíčko to môže byť:
honesty - čestnosť, úprimnosť.
honour - pocta, česť
dishonest - neúprimný...
Ak máš ako také základy angliny odporúčam aj tento slovník: » dictionary.reference.com/...
Takto sa ti stačí naučiť 5 slovíčok denne, pretože sa neučíš len jedno ale je ich viac, a stále sa ti bude spájať jedno s druhým a to s ďalším...
Ak vieš okrem anj veľmi dobe iný jazyk, toto je perfektná vec, či v pc alebo ako app v mobile: » www.duolingo.com/...
A ak máš možnosť filmy a seriály pozeraj s titulkami dá sa tam veľa odchytiť, dúfam že som pomohol Haha
@Saxofon Ou, a prepáč za ten ženský rod, ale už som to raz písal, tak som to skopčil, a zabudol som to zmeniť Inak, ak budeš rozumieť textom, tak pri čítaní v tom jazyku tak budeš a j myslieť a postupne aj rozprávať.
ja neviem jak som sa naucila po anglicky hlavne mysliet, lebo stale sa na mna rutia myslienky v anglictine a uz ma to pekne sere, skor by som brala v nemcine ked tak
a rozpravat anglicky/nemecky: vsetko sa to zacalo, ked som z nudy kukala MTV Germany, ked som pomaly koncila na ZS hlavne kvoli klipom, ale kedze tam vkuse nesla len hudba a este som nemala net, tak som musela pozerat tie ich rozne relacie po anglicky z nemeckymi titulkami a sice jazyky som odjakziva mala rada, toto to rozbehlo a cca v 16tich som si uvedomila, ze ma to velmi bavi a rposte tieto jazyky sa naucim sama aj keby co bolo, tak k MTV som si este pisala s cudzincami na nete...v tomto veku som bola uz na dost dobrej gramatickej urovni, vsetkemu som rozumela, ale az na VS sa mi zlepsila komunikacia a tymto chcem odkazat vsetkym tym, co si myslia, ze vediet plynule resp. na komunikativnej urovni cudzi jazyk sa vobec netreba ucit pobytom v zahranici alebo predrazenymi kurzami, ale proste kazy to zvladne aj sam a to v mojej rodine nemam nikoho, fakt kto by ovladal aspon jeden jazyk na komunikativnej urovni, niektori sa aspon mozu s niekym bavit, kto ten jazyk ovlada (teraz uz taku moznost mam, ale ked som sa ucila tak nie) a najlepsie sa fakt uci na filmoch s titulkami, knihach atd...
Môj typ naučiť sa najpoužívanejšie slovká, slovesá, frázy naspamäť (samozrejme kreatívnym spôsobom a šialenou predstavivosťou) tak aby sa boli v nevedomej schopnosti čiže aj o polnoci ich vie človek. To dá človeku pevný základ a istotu a aj motiváciu, že už niečo vie a nezabudne to tak ľahko, potom nabaľovať ďalšie veci, čítať, pozerať filmy, pesničky počúvať atď Ešte odporúčam na doma aj online kurz Imitum, super vecička, je tam všetko prehľadne čo človek potrebuje a učí sa počúvať, čítať hovoriť www.anglictina-bez-biflovania.sk/anglictina-online-vyhody?a_box=y7x556ws
Ahojmne sa to podarilo vďaka metóde Imitum : www.anglictina-bez-biflovania.sk/video-princip-vyuky-anglictiny-imitum Je robená presne tak aby vás naučila predovšetkým myslieť v angličtine a nie si slová v hlave prekladať . Určite odporúčam.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
ale knihy a serialy, taky akoze pribehy podobne beznemu zivotu, ja ked pozriem viac dielov serialu tak sa prichytim jak sa sama so sebou po naglicky rozpravam proste je to aj trosku o psychologii, nebat sa nehanbit sa a aj ked to zop zaciatku bude chybov tak rozpravat
Najhoršie bolo to, že som si problém ani poriadne neuvedomoval (zvládal som čítať rôzne odborné články v AJ).
Zmenilo sa to, až keď som sa reálne začal stretávať s ľuďmi, ktorí po slovensky nevedeli. Keďže som dosť často bol s nimi sám, bol som nútený niečo povedať. Bolo to dosť nepríjemné, šlo to ťažko, no ten progres bol veľmi rýchly.
Potom nasledovali nejaké medzinárodné projekty, predmety v cudzom jazyku, využívanie AJ v práci... a hlavne chlastanie so zahraničnými študentami.
Čiže moja rada, ak chceš vedieť rozprávať po anglicky, tak proste začni rozprávať. (ideálne na živo, s niekým, kto po SJ nerozpráva)
a po gramatickej stránke som sa zlepšila veľmi po príchode na strednú, lebo na základnej som z gramatiky nevedela nič
Filmy a serialy ti daju skill akurát porozumenia hovorenej reci, no musis aj ty rozpravat
Ak si na úrovni A1 - A2 tak je to jednoduché, čítať, čítať, čítať. Gramatika je viac menej zbytočná, určite treba vedieť tie základy ako slovosled, niečo málo o časoch, predložkách, ale tú pokročilejšiu gramatiku sa naučíš automaticky so slovnou zásobou, tá je pre teba prioritou. Ale nikdy sa to nebifluj, to je to najhoršie, najlepšia metóda na učenie slovíčok je celkom náročná, ale jednoduchá zároveň. Ak sa učíš slovíčko, potrebuješ k tomu 3 veci:
- synonymá
- slovíčko v iných tvaroch (množné číslo, čas...)
- predpony a prípony
Pretože, aby si si zapamätala slovo potrebuješ mať nejaký súvis na iné slovo.
Uvediem príklad:
1. V článku nájdem slovo "honest" a neviem čo to je, prvé čo spravím nájdem si čo je to honest, a výjde mi úprimný.
2. aby som si to mohol s niečím spojiť, nájdem si synonymá (na internete je mnoho slovníkov, ak máš prístup na cztorrent je tam Lingea a tá je skvelá), takže nájdem si synonymá, napr: "fair (férový), open (otvorený), moral (morálny) a zistím, že aha, tak toto viem čo znamená, a takto si spojíš toto slovíčko s bankou slov, ktoré už poznáš a ľahšie si ho zapamätáš.
3. To bol prvý krok, teraz, keď už poznáš význam toho slova, musíš si nájsť jeho iné tvary, a prípony a predpony ktoré k tomu dáme aby ťa neprekvapili ak ich niekde nájdeš, napr. pre toto konkrétne slovíčko to môže byť:
honesty - čestnosť, úprimnosť.
honour - pocta, česť
dishonest - neúprimný...
Ak máš ako také základy angliny odporúčam aj tento slovník: » dictionary.reference.com/...
Takto sa ti stačí naučiť 5 slovíčok denne, pretože sa neučíš len jedno ale je ich viac, a stále sa ti bude spájať jedno s druhým a to s ďalším...
Ak vieš okrem anj veľmi dobe iný jazyk, toto je perfektná vec, či v pc alebo ako app v mobile: » www.duolingo.com/...
A ak máš možnosť filmy a seriály pozeraj s titulkami dá sa tam veľa odchytiť, dúfam že som pomohol Haha
a rozpravat anglicky/nemecky: vsetko sa to zacalo, ked som z nudy kukala MTV Germany, ked som pomaly koncila na ZS hlavne kvoli klipom, ale kedze tam vkuse nesla len hudba a este som nemala net, tak som musela pozerat tie ich rozne relacie po anglicky z nemeckymi titulkami a sice jazyky som odjakziva mala rada, toto to rozbehlo a cca v 16tich som si uvedomila, ze ma to velmi bavi a rposte tieto jazyky sa naucim sama aj keby co bolo, tak k MTV som si este pisala s cudzincami na nete...v tomto veku som bola uz na dost dobrej gramatickej urovni, vsetkemu som rozumela, ale az na VS sa mi zlepsila komunikacia a tymto chcem odkazat vsetkym tym, co si myslia, ze vediet plynule resp. na komunikativnej urovni cudzi jazyk sa vobec netreba ucit pobytom v zahranici alebo predrazenymi kurzami, ale proste kazy to zvladne aj sam a to v mojej rodine nemam nikoho, fakt kto by ovladal aspon jeden jazyk na komunikativnej urovni, niektori sa aspon mozu s niekym bavit, kto ten jazyk ovlada (teraz uz taku moznost mam, ale ked som sa ucila tak nie) a najlepsie sa fakt uci na filmoch s titulkami, knihach atd...