O bytových toho moc neviem... moja mačka je vonku na dvore Ale jedáva granule pre mačky, mäsové konzervy a paštéty, občas varené mäso, smotanu ... porcia taká primeraná ráno a večer
Ale ako som už napísala, neviem aká je starostlivosť o bytové mačičky
ty chceš mačku a nevieš o nej absolutne nič? no, tiež mám mačky na dvore a jedávajú to čo @1 občas im dám nejakú rybu v konzerve.. kamoška má mačku v byte poslúcha všetko v poriadku chodí ju aj venčiť s popruhami a treba zvážiť aj fakt že táto britská modrá sa dožíva tak 14-20 rokov
britska modra je vskutku krasna mačka a prečo hľadaš bezmäsitu stravu pre mačku? mačka je mäsožravec, nechapem,prečo sa ich ludia snažia prevychovať, väčšinou to aj tak nezabera.
mačka zvlada samotu oveľa lepšie ako pes,v byte si zvykne,ale samozrejme je potrebne s ňou chodiť aj von. hlavne v byte zaobstarať niečo na ostrenie pazurikov , aby si to potom neodniesla napriklad sedačka.
@flos dobre Ďakujem a s tou stravou stravou nie ze prevychovat ale ci je to vobec mozne ze jej nedavat surove maso a ryby mozno tak maximalne z konzervy alebo granule ci sa to vobec da
Máš 14 rokov a totalne netusis ako sa starat o macku ?? Tak neviem ako ty ale ja na tvojom mieste si prv kupim knihu o tej macke . Moja vacsinou je masove kapsicky , granule, a vodu... urcite ju neuc na mlieko macky by ho pit vobec nemali to ti povie kazdy veterinar ,preto ze ich z neho prehana a to by si nechcel.... vencit ju nemusis staci ked jej do nejaeho lavora nasipes podstielku pre macky a ras za den jej ju vymenis ... ked je len vo vnutry kupat ju nemusis .... kup jej hracky, kefu, skrabadlo a domcek... macka nepotrebuje cloveka tolko ako pes ked ma vsetko co som pisala nepotrebuje ta vlastne vobec
@lycanfr3ak ja viem bol by som rád ale nechcem aby to dopadlo ako davnejšie že sme si zobrali psika z utulku o ktorom hovorili ze je vhodny do bytu ze nevyrastie pritom z neho bol obrovsky pes a neprestal štekat lebo bol lovecky zkrizeny s duricom tak asi tak a nemala by macicka z utulku inu povahu ?
no ono ťažko určiť u šteňaťa aká povaha bude nemyslím žeby zato mohli zamestnanci tam .. takisto u mačky je to dosť individuálne...keď som ešte mal frajerku tak ona mala doma 8 mačiek... a všetky boli zachránené z ulice... a boli skvelé doteraz na nich spomínam ^^
@lycanfr3ak a kupenu mačku z chovu máš už zaockovanu s cipom , pasom a všetkým máš tam garanciu a z utulku o nej nevieš nič tak je to take pol na pol :/ a v utulku asi britsku nebudu mat
Mačky sú v tomto super. V podstate ich stačí len kŕmiť a upratovať po nich. Inak sa o seba postarajú samé. A ak si chceš robiť starosti, či zvládne byť doma sama - áno, dokonca sa jej to bude tak páčiť, že si ani nevšimne, že si sa vrátila (ak nebude hladná, alebo nebude potrebovať vyčistiť podstielku, to si ťa všimne). Máme v byte dvoch kocúrov, takže viem o čom hovorím.
čo si musíš zaobstarať okrem žrádla, je nejaké škrabadlo, a učiť mačku, aby škrabala tam a neničila nábytok, potom nejaký pelech, najlepšie nejaký komplikovaný, na vyššom mieste, aby sa mala cica kde šplhať a hore sa im lepšie spáva, aspoň našim. potom dáke hračky, aj keď mačka sa vie zahrať s hocičím. podľa toho akú má srsť, aj niečo na česanie.
A potom veľa trpezlivosti a hlavne, nečakaj od mačiek veľké prejavy lásky. Mačky sú silný individualisti a ak sa nechajú pohladkať, nieje to preto, lebo ťa ľúbia, alebo preto, že majú k tebe nejaký silný citový vzťah, skôr budú chcieť žrať, alebo niečo také
@digitcore robím dobrovolníčku v útulku, bolo by lepšie keby ste si išli dáku adoptovať a dať jej šancu na nový život.. prosím, nekupujte zvieratká, skúste dať šancu opusteným
naša mačka je malý diabol...ale zase sme ju naučili aportovať, hryzie a šteká z okna ...žerie kvetiny a vešia sa na moje fialové záclony...
kupujeme jej iba granule pre mačky, občas nejakú konzervu...
naozaj sa o ňu netreba veľa starať, vydrží sama aj celý deň, keď sme všetci v škole, akurát potom treba vždy pozbierať smeti po celej chodbe...
ale keď má náladu je veľmi prítulná, príde, povie mňau a už sa mojká, škola len, že to dlho nevydrží...
máme doma päťročného britského kocúra a opíšem ti, ako to asi vyzerá
tým, že u nás doma stále niekto je (babka, dedko), tak je zvyknutý, že sa mu stále niekto venuje a keď sa vrátime domov, tak čaká pri dverách a pozdraví sa (aj keď je najedený), rechádza sa po celom dome a každú chvíľu spí inde, keď sa nudí, tak mrnčí (vtedy sa s ním hrám na schovávačku)
niekoľkokrát denne si pýta piť vodu z kohútika, keď spolu v nedeľu obedujeme, tak vždy sedí pri nás a predvádza sa tým, že škriabe sedačku (toto sa nevie odnaučiť, ale na hocičo iné stačí dôrazné nono), odnaučil sa používať drápy, keď sa s ním hrám (ale za to kúše), neskáče po stole ani nič, ale všade sú chlpy - celoročne
už keď sme ho priniesli od chovateľky (150é bez papierov, bez čipu) bol vyberavý a vyskúšali sme snáď 10 druhov rôzneho krmiva, z väčšiny mal zažívacie problémy, dostáva len granule 3x denne (keďže je vykastrovaný - aby nezdrhol a neznačkoval si teritórium, tak ľahko priberá a je na diéte (sú dosť drahé) a občas zje surové hovädzie mäso
každoročné očkovanie stojí niečo cez 30é plus 2x ročne odčervenie (keďže váži cez 6 kíl, tak dvojitá dávka), občas zastrihávanie pazúrikov (to už robím aj sama, keďže sa nemece), už v apríli treba aplikovať sérum proti kliešťom, ak chodí von - ten náš v lete trávi celé dni v záhrade, ale nepohne sa odtiaľ, loví vtáčikov a motýle :/
a núti ma chodiť s ním a naháňame sa, kúše ma do nohy
potrebuje škrabadlo (keď jedno zničil, kúpili sme iné a to odmietol, takže sme museli zháňať presne také isté , mačací záchod a podstieľku, prenosku, keď sa chodí k veterinárovi, pelech, kopu hračiek (ale vystačí si aj s obalom od cukríka), kefu, misky
ale tiež by som si už mačku nekupovala, ale zobrala z útulku, nedávnom som videla na stránke bratislavského útulku kocúra Elvisa , čo vyzeral ako britská, ale zlatá - už si asi našiel domov
@lycanfr3ak nie nie ten čo nam ho daval povedal ze je vhodny do bytu ze bude stale taky maly ze moc nevyrastie atd pritom z toho bol uplny opak bol to lovecky pes skrizeny s duricom (vyhladava dieri od krtkov strci do nich nufak a ide si tam hlasivky vystekat ) takze stekal nonstop - vyrastol takze hroza
Ja som mala mačky v byte a nebolo to moc fajn, stále sa snažili prebojovať von. Teraz, keď máme dom tak si už aj vonku občas pobehajú. Pokiaľ ide o jedlo, tak máš na výber konzervy, kapsičky, granule... Mačky sú mäsožravce a musíš sa s tým zmieriť... Ale keby si chcel, predáva sa aj mačacia tráva, ktorú si potom môžeš aj vypestovať. Ale aj tak potrebujú mäso. Môžeš ju nechať sám doma, ale nenechávaj ju niekde, kde môže niečo rozbiť alebo zjesť...
my máme mačky vonku, no zvykli sme mávať aj vnútri jednu a dávali sme jej klasické mačacie granule, konzervy, mäsové taštičky, mlieko. no púštali sme ju aj von keď sa vypýtala, takže niečo také ako mačací záchod sme riešiť nemuseli. to by si si mal tiež uvedomiť keďže ju budeš mať čisto iba v byte. inak tie britské modré sú skvelé, sused má kocúra a ten má tuším 8 kíl, vraj sú aj menšie tie britské, tak neviem akú chceš..má to normálne s papiermi, takže určite na to dávaj bacha pri čistokrvnej..cenu neviem povedať ani odhadom ale určite viac ako 200 eur aspoň čo mám pocit on vravel,aj keď nebol kupovaný na slovensku..
@2 no a čo..aj ja som chcela ježka a nevedela som o nich absolútne nič a vualáá, človek musí niekde predsa tie informácie získať..a je jedno aj keby sa pýtal na psa, nieje to len o tom že mu dávaš jesť a piť.
mačičkám je najlepšie vonku! to čo je z nich v byte sa už mačkami nazvať nedá :ehm: vonku sú šťastné a prirodzené, a najlepšie na tom je že sa aj postarajú o seba a ja za nimi chodím len ňuňkať
Takto... Britky sú vhodné do bytu, cenovo sa pohybujú napr. 200-300 euro, možno nejaké so strašne super rodokmeňom sú drahšie. Čo sa týka útulkov - ako ktorý, neviem ako u nás ale ja v Prahe mám len tie najlepšie skúsenosti, sú to strašne super ľudia a nie je neobvyklé, že tam nájdeš prťavé britské, perzské mačiatko žiaľ. Skús iný, alebo dobrého chovateľa
K britkám.... je to svojská povaha, tie čo poznám sa väčšinou neznášajú moc dobre s inými mačkami, psi OK, ale to je asi individuálne.
Potrebuješ základné veci: mačacie WC - mačiatko by som učila asi skôr do otvoreného nie uzavretého (hľadaj také, čo už návyky na mačacie wc má). Ďalej klasicky misky, nejakú prepravku pre mačky (k veterinárovi, proste keď s ňou budeš musieť niekam ísť), škrabací strom (my máme taký 1,50m a stačí jej, hračky (dávaj pozor pri výbere, veľa je plastových a mačky to fakt nezaujíma a sú na nich aj vecičky čo by mohli zjesť) - najlepšie sú loptičky so zvončekom vnútri , keď tak mačací šampon a kefu, keby ju naučíš na prechádzky (kde je málo ludí, dosť sa boja) tak aj vodítko a k WCku kočkolit (najviac sa mi osvedčil modrobiely od Britcare - 10kg za 110kč mi vydrží 4týždne alebo červený Zverlit).
Inak bude treba investovať do očkovania - to je ale otázne, niekto to nerobí, ale malé mača je podľa mňa dobré očkovať. Aspoň základ a zvyšok podľa toho či ju budeš brávať von. Ludia čo majú čiči v byte a nechodia na prechádzky - dosť ich neočkuje, treba sa spýtať na názor viac veterinárov.
A papanie... sú nejaké špeci granule aj pre britky. Na tomto si dávajte pozor, vyberaj hlavne s obsahom mäsa a nie s obilninami Takže radšej drahšie - mačka ich zje menej a naje sa zdravo. Cenovo je otázne, môj polomainecoon nechce Royal Canin, Hills, atď... Tak jej kupujem Taste of the wild - za tú cenu sú to kvalitné kanadské granule a miešam s Ontariom, a českými Royal Petmi (kvalita je tu ako Britcare a je to lacnejšie). Pozri zoohit tam máš super popisy ku granulkám.
Mäso - najlepšie je pre mačku surové, ale napr. moja odmieta žrať akékoľvek surové, tak skúšaj. Bravčové nesmú jesť!!! Ani varené! Hovädzie aj surové, ryby tiež, kuracie (môže tam byť salmonela ale našim mačkám doma sa za x rokov nič nestalo). » dobrikova.blog.sme.sk/c/32726/Ako-krm... tu je fajn blog o jedle
A mliečko mačacie občas môžeš kúpiť pamlsky...
A posledné. Vnútri by si mal dať mačku vykastrovať. Kocúr je jednoduché - nebude ti navyše ocvrkávať veci a smrdieť a u mačky, je vhodný čas asi 10mes. stária a postačí vziať len vaječníky, ale to ti povie veterinár, maternicu berú tým čo už mali mačence.
Zainvestuj ešte do bezopasty proti bezoárom a na nejaký gél na zubný kameň (môže mať kazivosť a lepšie je prevencia ). A posaď TRAVICKU zoženieš to v chovateli a mačičky ju milujú a tiež je proti bezoárom Uf... dlhé
@digitcore v prvom rade si priprav dosť peňazí čím ťa nechcem odradiť
samotná čistokrvná mačka (iné neodporúčam, nevieš čo by mala za povahu, pouličná zmes môže byť hlúpa a nevychovaná) niečo stojí a môže to byť aj v stovkách eur + vybavenie (toaleta, podstielka, prepravka...)
kvalitná strava tiež niečo stojí - odpad ako whiskas, kitekat a pod neodporúčam, umre ti za pár rokov na zlyhanie ladvín alebo podobne, pretože mačky nemôžu soľ a najlepšie vedia stráviť mäso, zatiaľ čo tieto značky pokojne obsahujú soľ a len 4% mäsa ako sme ndávno zistili. a kvalitná strava tiež niečo stojí
veterinárske prehliadky, očkovanie... zase niečo stoja, nehovoriac o tom, keď ti ochorie a nechceš ju stratiť...
a asi to budú platiť rodičia tak im to nezabudni povedať nech neskončí nakoniec v útulku good luck
britská mačka dobrá kúpa. cenu neviem ja som dostala mačku od bratranca keďže sa nemohol o ňu postarať.
a čo sa týka stravy existuje znakča royal canin a tí majú presne granule určiené pre britky. no sú drahé dosť. dalej môžeš dávať kapsičky (jeden čas sme dávali každý deň no začali z toho vracať tak dostávajú raz za týždeň max 2x) a my dávame aj také akoby "pašteka" je to v konzerve. mám dve mačky jedna je taká že granule a kapsičky a tá druhá tá zje všetko čo nezje ju dnes jedla pukance samozrejme nie celé kvantá ale sem tam
tá mladšia chodí vonku v lete na vodítku na dvor tá staršia sadne na otvorené okno (máme sieťky) a pozerá vonku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Ale ako som už napísala, neviem aká je starostlivosť o bytové mačičky
mačka zvlada samotu oveľa lepšie ako pes,v byte si zvykne,ale samozrejme je potrebne s ňou chodiť aj von. hlavne v byte zaobstarať niečo na ostrenie pazurikov , aby si to potom neodniesla napriklad sedačka.
čo si musíš zaobstarať okrem žrádla, je nejaké škrabadlo, a učiť mačku, aby škrabala tam a neničila nábytok, potom nejaký pelech, najlepšie nejaký komplikovaný, na vyššom mieste, aby sa mala cica kde šplhať a hore sa im lepšie spáva, aspoň našim. potom dáke hračky, aj keď mačka sa vie zahrať s hocičím. podľa toho akú má srsť, aj niečo na česanie.
A potom veľa trpezlivosti a hlavne, nečakaj od mačiek veľké prejavy lásky. Mačky sú silný individualisti a ak sa nechajú pohladkať, nieje to preto, lebo ťa ľúbia, alebo preto, že majú k tebe nejaký silný citový vzťah, skôr budú chcieť žrať, alebo niečo také
kupujeme jej iba granule pre mačky, občas nejakú konzervu...
naozaj sa o ňu netreba veľa starať, vydrží sama aj celý deň, keď sme všetci v škole, akurát potom treba vždy pozbierať smeti po celej chodbe...
ale keď má náladu je veľmi prítulná, príde, povie mňau a už sa mojká, škola len, že to dlho nevydrží...
tým, že u nás doma stále niekto je (babka, dedko), tak je zvyknutý, že sa mu stále niekto venuje a keď sa vrátime domov, tak čaká pri dverách a pozdraví sa (aj keď je najedený), rechádza sa po celom dome a každú chvíľu spí inde, keď sa nudí, tak mrnčí (vtedy sa s ním hrám na schovávačku)
niekoľkokrát denne si pýta piť vodu z kohútika, keď spolu v nedeľu obedujeme, tak vždy sedí pri nás a predvádza sa tým, že škriabe sedačku (toto sa nevie odnaučiť, ale na hocičo iné stačí dôrazné nono), odnaučil sa používať drápy, keď sa s ním hrám (ale za to kúše), neskáče po stole ani nič, ale všade sú chlpy - celoročne
už keď sme ho priniesli od chovateľky (150é bez papierov, bez čipu) bol vyberavý a vyskúšali sme snáď 10 druhov rôzneho krmiva, z väčšiny mal zažívacie problémy, dostáva len granule 3x denne (keďže je vykastrovaný - aby nezdrhol a neznačkoval si teritórium, tak ľahko priberá a je na diéte (sú dosť drahé) a občas zje surové hovädzie mäso
každoročné očkovanie stojí niečo cez 30é plus 2x ročne odčervenie (keďže váži cez 6 kíl, tak dvojitá dávka), občas zastrihávanie pazúrikov (to už robím aj sama, keďže sa nemece), už v apríli treba aplikovať sérum proti kliešťom, ak chodí von - ten náš v lete trávi celé dni v záhrade, ale nepohne sa odtiaľ, loví vtáčikov a motýle :/
a núti ma chodiť s ním a naháňame sa, kúše ma do nohy
potrebuje škrabadlo (keď jedno zničil, kúpili sme iné a to odmietol, takže sme museli zháňať presne také isté , mačací záchod a podstieľku, prenosku, keď sa chodí k veterinárovi, pelech, kopu hračiek (ale vystačí si aj s obalom od cukríka), kefu, misky
áno, je rozmaznaný
» www.slobodazvierat.sk/?id=179...
@2 no a čo..aj ja som chcela ježka a nevedela som o nich absolútne nič a vualáá, človek musí niekde predsa tie informácie získať..a je jedno aj keby sa pýtal na psa, nieje to len o tom že mu dávaš jesť a piť.
K britkám.... je to svojská povaha, tie čo poznám sa väčšinou neznášajú moc dobre s inými mačkami, psi OK, ale to je asi individuálne.
Potrebuješ základné veci: mačacie WC - mačiatko by som učila asi skôr do otvoreného nie uzavretého (hľadaj také, čo už návyky na mačacie wc má). Ďalej klasicky misky, nejakú prepravku pre mačky (k veterinárovi, proste keď s ňou budeš musieť niekam ísť), škrabací strom (my máme taký 1,50m a stačí jej, hračky (dávaj pozor pri výbere, veľa je plastových a mačky to fakt nezaujíma a sú na nich aj vecičky čo by mohli zjesť) - najlepšie sú loptičky so zvončekom vnútri , keď tak mačací šampon a kefu, keby ju naučíš na prechádzky (kde je málo ludí, dosť sa boja) tak aj vodítko a k WCku kočkolit (najviac sa mi osvedčil modrobiely od Britcare - 10kg za 110kč mi vydrží 4týždne alebo červený Zverlit).
Inak bude treba investovať do očkovania - to je ale otázne, niekto to nerobí, ale malé mača je podľa mňa dobré očkovať. Aspoň základ a zvyšok podľa toho či ju budeš brávať von. Ludia čo majú čiči v byte a nechodia na prechádzky - dosť ich neočkuje, treba sa spýtať na názor viac veterinárov.
A papanie... sú nejaké špeci granule aj pre britky. Na tomto si dávajte pozor, vyberaj hlavne s obsahom mäsa a nie s obilninami Takže radšej drahšie - mačka ich zje menej a naje sa zdravo. Cenovo je otázne, môj polomainecoon nechce Royal Canin, Hills, atď... Tak jej kupujem Taste of the wild - za tú cenu sú to kvalitné kanadské granule a miešam s Ontariom, a českými Royal Petmi (kvalita je tu ako Britcare a je to lacnejšie). Pozri zoohit tam máš super popisy ku granulkám.
Mäso - najlepšie je pre mačku surové, ale napr. moja odmieta žrať akékoľvek surové, tak skúšaj. Bravčové nesmú jesť!!! Ani varené! Hovädzie aj surové, ryby tiež, kuracie (môže tam byť salmonela ale našim mačkám doma sa za x rokov nič nestalo).
» dobrikova.blog.sme.sk/c/32726/Ako-krm... tu je fajn blog o jedle
A mliečko mačacie občas môžeš kúpiť pamlsky...
A posledné. Vnútri by si mal dať mačku vykastrovať. Kocúr je jednoduché - nebude ti navyše ocvrkávať veci a smrdieť a u mačky, je vhodný čas asi 10mes. stária a postačí vziať len vaječníky, ale to ti povie veterinár, maternicu berú tým čo už mali mačence.
Zainvestuj ešte do bezopasty proti bezoárom a na nejaký gél na zubný kameň (môže mať kazivosť a lepšie je prevencia ). A posaď TRAVICKU zoženieš to v chovateli a mačičky ju milujú a tiež je proti bezoárom Uf... dlhé
samotná čistokrvná mačka (iné neodporúčam, nevieš čo by mala za povahu, pouličná zmes môže byť hlúpa a nevychovaná) niečo stojí a môže to byť aj v stovkách eur + vybavenie (toaleta, podstielka, prepravka...)
kvalitná strava tiež niečo stojí - odpad ako whiskas, kitekat a pod neodporúčam, umre ti za pár rokov na zlyhanie ladvín alebo podobne, pretože mačky nemôžu soľ a najlepšie vedia stráviť mäso, zatiaľ čo tieto značky pokojne obsahujú soľ a len 4% mäsa ako sme ndávno zistili. a kvalitná strava tiež niečo stojí
veterinárske prehliadky, očkovanie... zase niečo stoja, nehovoriac o tom, keď ti ochorie a nechceš ju stratiť...
a asi to budú platiť rodičia tak im to nezabudni povedať nech neskončí nakoniec v útulku good luck
a čo sa týka stravy existuje znakča royal canin a tí majú presne granule určiené pre britky. no sú drahé dosť. dalej môžeš dávať kapsičky (jeden čas sme dávali každý deň no začali z toho vracať tak dostávajú raz za týždeň max 2x) a my dávame aj také akoby "pašteka" je to v konzerve. mám dve mačky jedna je taká že granule a kapsičky a tá druhá tá zje všetko čo nezje ju dnes jedla pukance samozrejme nie celé kvantá ale sem tam
tá mladšia chodí vonku v lete na vodítku na dvor tá staršia sadne na otvorené okno (máme sieťky) a pozerá vonku