u mňa to nejde nijako..ja to vždy poserem všetko kvôli tréme...pre mňa je tréma aj keď recitujem debilnú básničku pred triedou..chvalabohu už skončili časy recitovania
ale s takym poldecakom najprv navrhujem otestovat tak nanecisto aby si vedela kde mas mieru a co to stebou spravi a kludne mozno aj dakeho praska si dat to pomaha
Musiš si to zrovnat v hlave do poriadku s tým že čo ta nezabije neni dôležité...a skús si situáciu predstavit aj z pohladu diváka na tvojom koncerte že aj keby si sa pogrcala tak sa nič hrozné nestane a zabudne sa nato...
Ja som mala väčší problém. Práve som absolvovala ZUŠ, ale totálnou trémou som trpela na každom koncerte počas tých 8 rokov. Najhoršie bolo, že mi všetky psychologičky poradili trému rozdýchavať. Náročná vec pri hre na priečnu flautu ale na poslednom koncerte som si povedala: Serem to, hudbu milujem a tento posledný koncert si užijem. Nakoniec som to zahrala pokojne a tak, že sám riaditeľ povedal, že keby ma Beethoven počul zatlieskal by mi Treba na to ísť flegmaticky a hrať pre tvoju vlastnú radosť.
@noha05 no ako s trémou sa bijem už roky a pokiaľ neprišla karpatská horká, tak som skúšala všeličo ale o B-komplexe som fakt v tejto súvislosti nikdy nepočula ale dobre vedieť
Ahoj chodila som presne 13 rokov na hudobnú, prešla som si desiatkami súťaží a koncertov a na každej jednej takejto akcii som mala takú trému, že som ledva došla na pódium, tak s ami neuveriteľne klepali nohy... nie som inak nejaká trémistka..v škole pri písomkách má na mňa stres skôr pozitívne účinky, lepšie sa sústredím a tak, ale čo sa týkalo klavíra..to boli pre mňa muky, pár dní pred súťažou som už nevedela ani len zaspať raz som myslím mala aj nejakú tabletku akože na ukľudnenie ale výsledok nulový. nepomohlo nič. malo to jednu výhodu, pesničky na súťažiach som hrala s takou megarýchlosťou že všetci čumeli jak hovado
Pomôže jedine časté vystupovanie pred publikom po čase si zvykneš a bude to už rutina. Ja trémy nemám pretože vystupujem pred publikom pravidelne cca 15 rokov.
tiež som aktívny hudobník, tiež s tým mám problém - i keď u mňa sa to odvíja od toho, kto je v publiku. Väčší rešpekt mám pred vlastnou rodinou ako pred profesormi či odbornou verejnosťou. Jedna vec je však istá - alkohol môžem, ale nie pred hraním. To má fatálne dôsledky na motoriku a pamäť. A pokiaľ to nevieš fakt na 250% odpredu aj odzadu, tak by som do toho nešla...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
kludne aj dvoch
- ale mohol to byt aj placebo efekt
@yyummy No ten placebo efekt je tiež dosť možný.