No hovorí sa, že 90% úspechu je strava. Kedysi som to považoval za blbosť ale je to tak. Môžeš cvičiť aj 7x do týždňa, ale tak sa jedine pretrénuješ a zraníš. Strava je ZÁKLAD!!!
najlepšia je kombinácia upravenia stravy a cvičenia ..
ja som upravil iba stravu .. síce mi váha kolíše trochu ale dostal som sa na úroveň kde mi +- 2 kilá navyše, menej nevadia ..
doležite je jesť menej alebo vobec tučných jedál .. a kontrolovať si denný príjem kalorii
ako niekto, kto nikdy úmyselne nechudol, ale mám snáď dosť dobrý prehľad, len sem idem opindať pár mýtov
- je rozdiel schnudnúť a schudnúť. Ak ide iba o číselko na váhe, iste, hocijaký kalorický deficit funguje a pokojne môžeš jesť len slaninu a potom behať od nevidím do nevidím. Ak ide o to zbaviť sa tuku, je to tam komplikovanejšie, pretože prvé kilá dolu budú (hlavne pri objemnejších ľuďoch) len voda a neskôr môže pri nesprávne zvolenej taktike dôjsť k odbúravaniu svalstva, čo je naprd, lebo nielen, že tam zostane ten tuk, čo je dôvod, prečo ľudia chudnú v prvom rade, ale čím viac svalstva, tým viac energie telo spotrebuje len na samotné fungovanie, takže všetko spaľuje lepšie, čo je žiaduce
- nie je schudnúť ako schudnúť, lebo dá sa to kadejako, ale je veľa drastických a nezdravých spôsobov a osobne som radšej za to, aby bol človek trocha guľatejší a zdravý ako chudý a s množstvom problémov, čo si týmto spôsobil
- jedenie po X hodine je mýtus, spôsobený tým, že hej, večer má človek väčšie sklony jesť hlúposti, čo sú často energericky výdatnejšie a aj tým, že jesť pred spaním môže vplýva´t na kvalitu spánku, ale nie je to nič, čo by nejako drasticky ovplyvnilo výsledky, ak má inak človek dobrú životosprávu (potom bude asi rozdiel pri IF, ktorý má nejaké preukázateĺné výsledky, ale to nechám na IF ľudi tu)
@lakero počuj ale ty nie si hovorca sveta to, že tebe to tak nezaberá, neznamená, že každý je nastavený rovnako, to je tak aj s vegánstvom a tými hlúpučkými ľuďmi, čo tvrdia, že vegánstvo je pre každého to najlepšie čo môže spraviť, NIE, NIE JE! Niekomu dokáže vylúčenie všetkých živočíšnych potravín veľmi vážne poškodiť zdravie, náročky používam slovo niekomu... ja žerem slaninu s chlebom, dávam si klobásku s chlebom, cukry nejak extra neobmedzujem, hoci je pravda, že v minulosti som ich jedol viac...výsledok? Už asi 15 rokov balancujem viacmenej na jednej váhe, +/- 2 kg, ale mám strašne veľa pohybu... napr. miesto toho, aby som si sadol na MHD, idem peši aj zo 5 km, do obchodu som zvykol chodiť 8 km tam, 8 späť, veľa turistikujem, občas nejaká tá speleológia, proste stále niečo... takže moje telo funguje skôr na pohybe, ako na vyváženej strave...
@mielikki až tak za mýtus by som to nepovasžoval samozrejme, ked prestanem jest po 18-tej, tak z toho prilis neschudnem, ale.... treba to vsetko sklbit dokopy a rozhodne neprospeje vecer sa nadlavit knedlou a segedinom, potom si dat ck telke chipsy a colu samozrejme, pokial nepracujem na smeny alebo nevydávam vecer vela energie napr. v posilke... stara mudrost hovori: rano sa poriadne najedz, o obed sa podeľ s priateľom a večeru prenechaj svojmu nepriateľovi... mám svojho dietologa aj diabetologa a jednou zo zas. veci, ktoru mi odporucili, je vecer uz nejest a to si slaham inzulin a jem 6x denne
Vyssie spomenute, dodam len, ze ak chudnete z velkej vahy, chudnite fakt radsej pomalsie a nielen stravou, ale aj pohybom, inak si mozete setrit na plastiku koze
Moje individualne pridavky:
1, Kazde jedlo dna, nech uz je akekolvek (aj ked ofc relativne zdrave) , nech ma v sebe aspon 20g bielkovin (sytost).
2, Dva velke taniere lubovolnej zeleniny denne (hocikedy)
3, obzvlast pred tym nez sa chystam zozrat nejaky junk food alebo sladkosti
@salora tak ale tu ide o to, že ti neprospeje zjesť dva litre segedínu a k tomu čipsy s kolou, nech ich máš kedykoľvek
ono neviem, ako je to práve s inzulínom, napríklad, je možné, že tam je tá hladina nejako ovplyvńovaná behom dňa a spánkom a podobne, takže v tom sa hádať fakt nechcem
ani o tom, že pre jednotlivcov to môže mať nejaké zdravotné výhody (pre mňa napríklad nie, nevyhovuje to môjmu dennému režimu ani ničomu), len teda nie je to niečo, čoho (ne)dodržiavanie ovplyvní hmotnosť, v prípade že sa inak zostane pri rozumnej životospráve
@mielikki no tu ide hlavne o ten predpoklad, ze sa uz vecer vacsina ludi moc nehybe ked zjem na obed plny tanier segedinu s knedlou a ako zakusok si dam cipsy a pol litraa koly, da sa este predpokladat, ze to nejakym sposobom odburam pohybom ale vecer uz asi nie... jasne, pisal som aj o vyvazenej strave, to je druha vec... ale v zasade ide hlavne o ten pohyb a vydaj energie... ako mi povedal aj dietolog - plati jednoduche pravidlo okrem vyvazenej resp. zdravej stravy - vydat viac energie ako prijat, inak ziadna naozaj spolahliva dieta neexistuje a inak z vlastnej skusenosti viem, ze to vecerne nejedenie malo na mna dobry vplyv aj pokial ide o vahu tu hladinu cukru u diabetika ovplyvnuje cokolvek (samozrejme stravy... ale aj napr. nadcha, stres, viac ci menej pohybu...), preto funguje glukomer permanentne a inzulin 4x denne
@salora tak ale je jedno, ak vydáš energiu predtým a potom sa naješ alebo naopak, matika nepustí
a napríklad osobne sa radšej napráskam po cvičení ako predtým, lebo v opačnom prípade mi bude akurát tak zle a nič nespravím a nebudem vládať
@openmindedfreak Napísal si to ok, ale keď sa čo i len trochu venuješ zdravej výžive vieš, že pečivo tam nepatrí. To nehovorím iba ja hej... Ak chceš budovať svalovú hmotu tak zo slaniny a chleba vieš čo vybuduješ. Ak ti ide iba o chudnutie a nenaberanie "žiadných" svalov tak to je dalšia hovadina ako @9 a pekne to rozpísal @Mielikki
ked clovek nic nerobi len cely den lezi, tak nech zje za den jedno jablko. ludia jedia zo zvyku alebo z nudy a nie preto, ze to ich telo potrebuje. kluc je neprezierat sa a nejest blbosti, aspon podla mna.
@salora a kedy mam vecerat, ked mam take smeny v robote, ze jeden tyzden pridem domov okolo 19:00 a druhy tyzden o 20:00 napriklad a teraz este k tomu sme zacali cvicit cca 40minut, potom sa ideme osprchovat a kym si pripravime veceru, tak je aj pol 9-9.. nie som sice z toho nadsena, ale praca niekedy nepusti.
no mne sa podariilo shcudnut cvicenim, stravou, studvoanim si hormonov... a ukazalo sa mi to az po triste roku pravidelneho cvicenia a stravovania nejake mensie rozdiely boli, chlavne co sa tyka fyzicky ale vyzorovo a vahovo sa to ukazalo dost neskor.... aodporucam silovy trening... kardio je super (budes mat popici EKG a doktor ta pochvali ze nezomres na srdecne problemy ) ale tak ze 1 tyzdenne cardio a 3x silovy napr ale strava je zaklad (a hned za tym silovy trening kludne aj male vahy, ale proste nic mi tak nezmenilo telo a nenastartovalo metabolizmus ako silovy a to som robila cardio a hiitka i kazdy den
potom som schudla 5 kg za tyzden ked som sa rozisla s byvalym DD ale to som hned nabrala späť (ale len po tu vahu do ktorej som zdravo schudla) ako som zasa bola schopna jest a tak
@salora pretoze to secko zavisi od fyzickej aj psychickej aktivity. cize ked sportujem po robote o 7mej tak dojdem domov a do noci nic nebudem jest a umrem hladom? to je blbost. treba sa naucit pocuvat telo tzn. ked citim hlad tak sa najem. netreba si mylit hlad a chut na pamlsok
Tak alfa omega uz povedana bola a ja ti poradim aby si si rozdelil jedlo tak, aby si nezostal hladny. Lebo potom budes mat nutkanie uzobavat picoviny abo v noci vyzierat chladnicku.
fitko hned netreba uplne ti bude stacit ak upravis stravu a budes mat denne dostatok pohybu, v pohode sa chod niekde prejst na hodinu. S jedlom sa mozes s niekym poradit alebo jednoducho nejake tie menej zdrave veci nahradit zeleninou, nejake to ovocie cez den, chut na sladke zazenies napriklad jablkom, menej bieleho peciva.. Co som nedavno videl nejaky vyskum tam sa ukazali dobre vysledky ak ludia jedli pocas dna pocas urciteho casu, neviem kolko to bolo presne, 10-12h, ranajky si das o 9 a potom posledne jedlo o 7 napriklad..
Behať. Jesť jednu porciu jedla... to znamená jeden rezeň, so zemiakmi. Nedávať si "duplu" ... jesť nejakú zeleninu, ovocie. A behať, behať, behať ... alebo môžeš bicyklovať, ale to pôjde o niečo pomalšie.
@salkoo Pôstom, ti hrabe? To je to najnezdravšie a logicky aj najneúčinnejšie, čo môžeš s telom spraviť... už len základy biológie ZŠ stačí aplikovať, aby sa súdny človek chytal za hlavu
no post by som neodporucala v pripade ze clovek neni kontrolovany, co nie je lebo akonahle sa po dni-dvoch dostanes do fazy, ze uz ti zacnu palpitacie liezt na pud sebazachovy tak sa najes na 4 dni dopredu.
Mne zabral Intermittent Fasting a IIFYM (priblizne). Ked si o tom nieco nastudujes, zistis ze to ma hodne zdravotnych benefitov mytus ze jest sa musi 5373728x denne v malych porciach mi narobil tolko skody v zivote, ze sa mi nechce o tom ani zacinat. A najviac funny su ti ludia, co si myslia, ze ak ti v dnesnej dobe trocha vyhladne a zacne skvrkat v zaludku povedzme hodinku denne, tak za mesiac zomries na podvyzivu sme otrokmi dnesnej doby a v strave to plati najviac, “nemame na nu cas”. A btw pohyb mne tiez pomohol.
@salkoo Skôr v čom je to zdravé. V skratke. Vyčerpáva to telo a učí ho to robiť si zásoby okamžite, ako niečo zješ, takže potom rapídne priberáš aj z vody
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Nežrať chujoviny, žrať primerane, mať pohyb... Čomu furt tí ľudia nerozumejú?
ja som upravil iba stravu .. síce mi váha kolíše trochu ale dostal som sa na úroveň kde mi +- 2 kilá navyše, menej nevadia ..
doležite je jesť menej alebo vobec tučných jedál .. a kontrolovať si denný príjem kalorii
mne to pomohlo
- vyvážená strava (obmedziť curky, bielu muku...)
- hýbať sa
- vydať viac energie ako prijať
- je rozdiel schnudnúť a schudnúť. Ak ide iba o číselko na váhe, iste, hocijaký kalorický deficit funguje a pokojne môžeš jesť len slaninu a potom behať od nevidím do nevidím. Ak ide o to zbaviť sa tuku, je to tam komplikovanejšie, pretože prvé kilá dolu budú (hlavne pri objemnejších ľuďoch) len voda a neskôr môže pri nesprávne zvolenej taktike dôjsť k odbúravaniu svalstva, čo je naprd, lebo nielen, že tam zostane ten tuk, čo je dôvod, prečo ľudia chudnú v prvom rade, ale čím viac svalstva, tým viac energie telo spotrebuje len na samotné fungovanie, takže všetko spaľuje lepšie, čo je žiaduce
- nie je schudnúť ako schudnúť, lebo dá sa to kadejako, ale je veľa drastických a nezdravých spôsobov a osobne som radšej za to, aby bol človek trocha guľatejší a zdravý ako chudý a s množstvom problémov, čo si týmto spôsobil
- jedenie po X hodine je mýtus, spôsobený tým, že hej, večer má človek väčšie sklony jesť hlúposti, čo sú často energericky výdatnejšie a aj tým, že jesť pred spaním môže vplýva´t na kvalitu spánku, ale nie je to nič, čo by nejako drasticky ovplyvnilo výsledky, ak má inak človek dobrú životosprávu (potom bude asi rozdiel pri IF, ktorý má nejaké preukázateĺné výsledky, ale to nechám na IF ľudi tu)
Moje individualne pridavky:
1, Kazde jedlo dna, nech uz je akekolvek (aj ked ofc relativne zdrave) , nech ma v sebe aspon 20g bielkovin (sytost).
2, Dva velke taniere lubovolnej zeleniny denne (hocikedy)
3, obzvlast pred tym nez sa chystam zozrat nejaky junk food alebo sladkosti
ono neviem, ako je to práve s inzulínom, napríklad, je možné, že tam je tá hladina nejako ovplyvńovaná behom dňa a spánkom a podobne, takže v tom sa hádať fakt nechcem
ani o tom, že pre jednotlivcov to môže mať nejaké zdravotné výhody (pre mňa napríklad nie, nevyhovuje to môjmu dennému režimu ani ničomu), len teda nie je to niečo, čoho (ne)dodržiavanie ovplyvní hmotnosť, v prípade že sa inak zostane pri rozumnej životospráve
a napríklad osobne sa radšej napráskam po cvičení ako predtým, lebo v opačnom prípade mi bude akurát tak zle a nič nespravím a nebudem vládať
ked clovek nic nerobi len cely den lezi, tak nech zje za den jedno jablko. ludia jedia zo zvyku alebo z nudy a nie preto, ze to ich telo potrebuje. kluc je neprezierat sa a nejest blbosti, aspon podla mna.
potom som schudla 5 kg za tyzden ked som sa rozisla s byvalym DD ale to som hned nabrala späť (ale len po tu vahu do ktorej som zdravo schudla) ako som zasa bola schopna jest a tak
@salora Presne, podľa tvojej logiky človek, čo ťahá nočné, môže skapať od hladu
@Antifunebracka
@Chlorofyl
ako som napisal v @14 ("pokial nepracujem na smeny alebo nevydávam vecer vela energie napr. v posilke..."