Ehm, akú techniku, spôsob ste mali, keď ste sa učili jazyk? A teda skôr je to otázka na takých čo ovládajú tak B2 -C1,2 nejakého jazyka, je jedno aký jazyk. Len ma zaujíma ako ste sa tak dobre naučili cudzí jazyk. Viem tá téma je častá...
ja osobne zo seriálov a filmov...jednoducho som sa obklopila angličtinou v každej možnej podobe aby som s ňou bola neustále v kontakte a nakoniec sa to poddalo
@4 Presne. Keď už máš základy, tak najlepšie je proste pozerať a počúvať veci v tom jazyku, a veľa čítať, knihy, online spravodajstvo a tak. Ak chceš angličtinu, tak je tiež dobré zaregistrovať sa napríklad na reddit a odtiaľ čítať články a sledovať diskusie. Duolingo nie je tiež zlý nápad.
tak ja som si nakúpila jazykové knihy, okrem angliny aj španielske, maďarské, francúzske, dokonca tam mám gramatiku rómčiny, a to nikdy nerob! keď sa učíš jeden jazyk, tak ostatné nech idú bokom.
@borovy Heh, noo to poznám, ja som sa naraz učil španielčinu a angličtinu, tak ked som začal jedným na druhý som sa v ten den vykašľal takže odvtedy riešim len angličtinu zatiaľ ..
Začiatky v škole, alebo na kurze, potom zvyšok tak že som prispôsobil všetko tomu jazyku (menu v telefóne napr v nemčine, fb po nemecky,mail atď.). Čítam knihy v tom jazyku a pozerám filmy buď v tom jazyku, alebo aspoň s titulkami toho jazyka.
Jedine japončinu sa teraz učím z učebnice a nie inak, lebo na to nemám ešte takú veľkú slovnú zásobu.
Ja sa ucim viac jazykov naraz no s anglictinou je to najlahsie, lebo som s nou v kontakte odmalicka.. teraz sa snazim citat vela anglicky, pozerat videa, filmy a mam v plane si robit cvicenia.
@llover753 mne moc jazyky nejdu do hlavy ako dorozumiem sa po nemecky šak som bol aj vo švajčiarsku a tam som bol odkazany sam na seba a v pohode ale rd si to tak z globalu vezmem tak to bolo utrpenie aj cela škola
@llover753 no len to vydrž cez školu a potom sa na to vyser ja som z nemčiny prechadzal na 4ky a to mi strašne kazilo priemer kedže z ostatných som mal jednotky dvojky
@tomi4050 A toto by si nikdy nepovedal,keby si ma poznal ja tvoje umenie budem obdivovať radšej ja som radšej teoretik preto mám v hlave kopec blbostí ktoré nikdy nevyužijem možno a možno využijem ale to je tým, že ma to baví tie veci ,ktoré viem ... a aj väčšinou neviem robiť veci, ktoré ma nebavia
Nečakaj, že ťa v škole niečo naučia. Uč sa sama. Ja som sa napríklad učil angličtinu zbežne a dával som pozor na hodinách. Neviem prečo, ale aj nemčinu, keď som sa učil, bol som najlepším žiakom v triede. Jednoducho som si robil úlohy ako každý, nevenoval som tomu naviac voľný čas. Asi cudzie jazyky sú jediné, ktoré mi dávajú popri ostatných poučkách logiku a nemusím sa ich bifľovať. Ja som napríklad vyrastal ako gambler, takže som bol nútený vedieť porozumieť. Okrem toho som neskôr pozeral zahraničné filmy bez titulkov. Lepšie je s titulkami. A nakoniec som zistil, že jediné, čo mi treba je začať hovoriť tým jazykom nahlas pred ľuďmi, ktorí ho používajú. A tak som vycestoval a pochopil, že v škole ťa nič nenaučia. Iba teóriu, všetko ostatné je na tebe. Žiadna technika ako sa do mesiaca naučiť nie je. A ako som napísal, s učením som to nepreháňal. Lepšie je praktizovanie v hrách, sledovanie filmov a nakoniec dôležité je rozširovať si slovnú zásobu. Mám kolegov, ktorí nevedia tvoriť vety, a ťažko by vedeli niečo opísať, keby sa nenaučili preklad slova. To, že ti stačí vedieť opísať vec je ale strašná blbosť. Koľkokrát som sa stretol s prípadmi, keď sám som nevedel opísať predmety, alebo títo kolegovia, ktorí nevedia poriadne vyslovovať angličtinu.
@PS102 ruština je fáááájn @ygor Tie knihy sa mi páčia akú približne slov. zásobu si mal, keď si ich začal čítať, ja mám dosť problém čítať knihu - veľa sloviek vôbec netuším čo sú - a stále musím nakúkať do slovníka :/ @Myschka viem, že sedením na zadku a čumením na birdz nie...až tak hlúpy nie som....
Všetkým ostatným ďakujem za vyjadrenie potešilo, ma, že ste sa zapojili
@llover753 Moja slovná zásoba uz bola určite väčšia ako začiatočnícka, keď som začal čítať. Zo začiatku to boli ale vždy knihy ktoré som už predtým čítal v SJ alebo ČJ a tým pádom som sa orientoval aj v deji ak som sa stratil v písmenkách.
No a potom to bolo stále ľahšie a ľahšie, a teraz už väčšinu anglických, poľských, nemeckých knižiek čítam jedine v originálnom znení- občas kuknem na preklad že ako to kto preložil a či sa mi páči ako to preložené je.
My sme sa to v škole učili z takého pracovného zošita + sme mali takú tabuľku ... a bohužiaľ to nepríjemné učiť učiť učiť a učiť a nacvičovať, nacvičovať, nacvičovať tie písmenká dokým sme to nevedeli .. doteraz si pamätám jak ma učiteľka nechala po škole, že dokým sa nenaučím ktoré písmenko je ktoré,- sa mi dva mýlili myslím, že n a p som si to mýlil .. tak ma nepustí domou ....
a ten pracovný je tu ak by si chcel niečo také: » www.preskoly.sk/p/134813-rusky-...
a tú tabuľku sme mali túto
nenaucila, ale je to jeden z mojich cielov vediet anglinu, so svojou rustinou sa uz nejako dohovorim a ked budem vediet anglinu ze budem so sebou spokojna,tak moj dalsi ciel bude spanielcina! ♥♥♥♥♥♥♥
Tak angličtinu, francúžštinu zo začiatku v škole, aj som z nich maturovala, ale určite som vela čítala knihy a pozerala filmy/serialy + som dorabala titulky k niektorym serialom a filmom nejaké tie výmenné pobyty a hlavne som si hľadala veľa priateľov, ktorí hovoria tými jazykmi a písala a volala s nimi aby som bola stále v kontakte s tým jazykom + som si prehodila jazyky stránok so angliny a do franiny s ruštinou je to trochu ine máme ju prvý semester na vysokej momentálne, takže v nej nie som nijak moc pokročilá zatiaľ, ale tak konverzujeme s profesorkou, píšeme diktáty často, každý týždeň, pozeráme filmy a počúvame pesničky, aj ked je pravda, že ruŠtina je veľmi podobna slovenčine a no chcem začať aj s čínštinou a arabčinou tak som zvedavá aj na to máte niekto skúsentosti s týmito jazykmi?
Angličtinou som sa obklopila, rozprávam sa sama so sebou, alebo sa nemám s kým, ale viem ju na B2/C1, neminu sa učím v škole, síce sa mi ten jazyk fakt nepáči, ale povedala som si, že budem dávať pozor a ako-tak sa snažiť, lebo sa mi raz zíde a teraz som sa začala učiť ruštinu. Azbuku som sa naučila veľmi rýchlo, len sa mi pletú malé písané písmenká, ale viem to vždy prečítať, síce za dlho, ale viem. Keď viem azbuku, tak sa učím slovíčka a frázy. Mám na to čas a baví ma to, lebo sa nič iné neučím.
Ja som s angličtinou večný začiatočník a to som ju aj v práci používala. Ale už sa ani s turistom nedohovorím. Ten trik s obklopením sa angličtinou je dobrý, to myslím je silne účinné. Ja som sa super naučila češtinu, aj správnu gramatiku používaním, prácou s textom, robila som preklady a učila som sa pri tom kde sú aké rozdiely. By ste neverili koľko vecí má slovenčina a čeština presne opačne. Angličtinu každý rok začínam, ale bez používania v praxi je to stále dokola. Skúsim prekladať texty, pozerať v telke, uvidíme. Ďakujem za tip.
@llover753 jej ahoj, toto je moj prvy prispevok hihi. tak anglinu som vytiahla na C1 vďaka pesničkam, videam a neskor aj kniham teraz sa snažim aj ruštinu) pekny večer prajem)
Pozeranie seriálov, filmov v konkrétnom jazyku, ktorý sa chceš naučiť, samozrejme najskôr s titulkami, neskôr s titulkami v tej reči.. reč sa ti dostane do uší, rôzne frázy a pod. Takisto je veľmi dobre čítať knihy či magazíny a každé jedno slovíčko, ktoré nerozumieť, si preložiť (aj zapísať). Hlavné je poznať pravidlá jazyka, gramatiku, ak chceš hovoriť spisovne. A samozrejme najlepšie sa jazyk naučíš komunikáciou, pretože akokoľvek budeš vedieť pravidlá a slovíčka, pokiaľ to nebudeš vedieť rýchlo logicky pospájať do jednej zmysluplnej vety pri konverzácii, tak ti to je naprd
@llover753 Serus, no určite je pár jedincov, ktorý sú tak vycvičení, že prídu domov a biflujú sa veci, z vonkajšej motivácie, ktorá im bol vštepená, že musia mať dobré známky aby potešili rodičov, a zároveň majú dobrú metódu učenia. Lebo neverím, že je niekto sprostý a niekto múdry, verím že máme len rozdielne stratégie v hlave. Ale keď chceš vedieť jazyk nenásilným biflovaním, hraj hry v cudzom jazyku, pozeraj videá, ktoré ťa zaujímajú v cudzom jazyku alebo filmy atď. Ja sa teraz ešte učím cez program Imitum, učím sa tam anglinu tiež nenásilným spôsobom, takto to vyzerá : www.anglictina-bez-biflovania.sk/sloveso-have-got?a_box=y7x556ws. A potom veci ako gramatika to ti už napadne aj na hodine pri polospánku na lavici, čo zachytíš v hladine alfa Ale nie vážne aj deti sa naučili najprv rozprávať a rozumieť a gramatika prišla sama potom
gramatiku som sa naučila na kurze a niečo aj v škole
slovíčka a frázy z filmov, komixov
trénovala som prekladaním tituliek a online komunikáciou v aj jazyku
Naučiť sa anglicky pekne a plynulo je naozaj ťažké. Ja mám problém vyjadriť sa po anglicky, aj keď mám dobrú slovnú zásobu. Nedávno som čítal o Callanovej metóde. Funguje to na princípe veľmi rýchlej konverzácie s lektorom. Snaží sa automatizovať vašu odpoveď aby ste odpovedali bez rozmýšľania. Ešte som uvažoval nad alternatívou individuálneho jazykového kurzu ale v kanadskom jazykovom inštitúte, máte s ním skúsenosti?? » www.jazykove-kurzy-bratislava.com/sk/individualne...
Do čoho sa viac oplatí investovať?
Ahoj treba sa učiť tak aby vás to bavilo. Mňa baví metóda Imitum: » www.imitum.com/efektivna-metod... Hlavne preto, že sa cez to neučí až tak moc gramatika ale kladie sa dôraz nato aby som sa naučil rozmýšlať priamo v angličtine a nie to v hlave prekladať.
Keď to budeš v živote skutočne potrebovať ten jazyk, tak sa ho naučíš, nájdeš si spôsob. Angličtina bez biflovania je fajn, mal som ju tiež A tu sú tiež fajn stránky pre zlepšenie angličtiny » www.domluvitse.cz/...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
67 komentov
citali sme knihy, mali sme hodiny konverzacie, stale sme robili nejake prejavy a pisali slohy
@Nello
Jedine japončinu sa teraz učím z učebnice a nie inak, lebo na to nemám ešte takú veľkú slovnú zásobu.
@ygor Tie knihy sa mi páčia akú približne slov. zásobu si mal, keď si ich začal čítať, ja mám dosť problém čítať knihu - veľa sloviek vôbec netuším čo sú - a stále musím nakúkať do slovníka :/
@Myschka viem, že sedením na zadku a čumením na birdz nie...až tak hlúpy nie som....
Všetkým ostatným ďakujem za vyjadrenie potešilo, ma, že ste sa zapojili
No a potom to bolo stále ľahšie a ľahšie, a teraz už väčšinu anglických, poľských, nemeckých knižiek čítam jedine v originálnom znení- občas kuknem na preklad že ako to kto preložil a či sa mi páči ako to preložené je.
a ten pracovný je tu ak by si chcel niečo také:
» www.preskoly.sk/p/134813-rusky-...
a tú tabuľku sme mali túto
@Xy12345
ešte aj toto by ti mohlo pomôcť pri výslovnosti tých písmeniek
slovíčka a frázy z filmov, komixov
trénovala som prekladaním tituliek a online komunikáciou v aj jazyku
Do čoho sa viac oplatí investovať?