ja som pocula ze pokial to neurobis v detstve tak potom uz len velmi tazko ale nejaka.sanca tam je.pri kazdodennom treningu a natahivani svalstva a hlavne zahrievani svalstva lebo vsak zahriate.svaly sa roztahuju lepsie a lahsie ako studene a hlavne mensia pravdepodobnost urazu
@elmsi tak to si zle pocula, @chambre normalne strecing natahuj si nohy, v roznych polohach, rozstep, snura, prekazkovy sed, nekmitat, ale natahovat sustavne, minimalne 20 sekund, povolit ak boli a zas, venuj sa tomu kazdy den a uvidis pokroky
@chambre Ides strecing, roztahovanie atd... Nezabudni na to, ze tieto veci niesu len cisto o nohach a moze ta pri tom drbnut aj v chrbte Ked poznas niekoho kto robi Karate, Muay Thai, Jutsu ci hoc ktory bojovy sport zahrnajuci aj kopy, moze ti ukazat par sposobov ako sa roztiahnut, no bez dobre roztiahnuteho tela je to na natrhnuty sval
Inak, chces robit Capoeru rekreacne ci ako sebaobranny sport?
@chambre a mozes robit aj kmitave pohyby, lebo ked sa budes len natahovat a bez bolesti tak to bude na dlho ale velmi dlho...., lebo bolest patri k natahovaniu, ked citis bolest tak je to znamenie ze to pomaha. A ked chces rychle vysledky tak najlepsie je ked ti s tym niekto pomaha. napriklad ze ta niekto trosku pritlaci a niekedy od bolesti budes aj plakat ale tak sa to robi je to najucinejsia metoda.
Ale zaklad je zacat s obycajnym cvikom sadni si na zem, vystrete nohy pri seba a s rukami si chytit chodidla a hlavou sa dotknut kolien a podobe.
rozťahovať, rozťahovať Ja som sa tiež kedysi pokúšala, len tak, viem to, ale nie celkom až k zemi :/ ale inšpirovala si ma , asi s tým zas začnem, lebo sa mi zdá že iba kvasím
momentálne je už von dosť chladno , teda radšej sa naťahuj doma (aj keď niekdedy doma nieje kľud a treba sa brodiť pol metrovým snehom na preliezky kde sa mi dobre naťahuje ) ale hlavne treba telo držať v teple .
Samotné cviky si musíš prispôsobiť časom sám , ktoré ti budú najviac vyhovovať. Zo začiatku počítaj že prvý týždeň možno budeš mať pekný pokrok , potom to už pôjde pomalšie aby si nebol prekvapený.
Aj keď poznám človeka ktorý sa naťahoval 3x denne a do týždňa dával skoro čistý rozštep a šnúru).
ako tu už zaznelo ideálne by bolo ak by ti niekto cviky ukázal ,. slovne ich opísať je ťažšie.
(Ak robíš cvik správne - cítiš to v svaloch , niekedy to je až bolestivé)
Mne sa osvedčilo , klasická poloha v drepe , jedna noha vystrená do strany a vystieraš chodidlo.
Potom si nájdi niečo vyvýšené asi vo výške pásu na čo si položíš jednu nohu ( mne sa osvedčili Bradlá na ihrisku ) a druhou sa snažíš dostať čo najďalej ti pôjde. Potom sa snaž mierne kmytať. ( obmieňaj to z otočením tela , raz máš trup vytočený ako na rozštep , potom ako na šnúru .... naťahuješ rovnaké hlavné ale aj menšie tiež dôležité
Najviac sa mi osvedčilo že som si našiel šiknú tyč asi tak to nahnutú --> / kde jednu nohu dáš čo najvyššie ako ti pôjde , druhú dáš ku dolnému koncu a snažíš sa čo najlepšie kopírovať túto tyč, môžeš si pomôcť pritiahnutím sa čo je veľmi vhodné.
ďakujem ďakujem všetkým už sa rozohrievám naťahujem pomaly hodinu každý deň minimálne hodinku si to budem robiť ...a capoeru chcem robiť rekreačne ako odreagovanie sa od školy
Meriam dva metre a mám dosť lemravé nohy zato môže rapdiný rast :/ za posledne dva roky som vyrástol o 20 cm ...chodím často na bicykel aj na súťaže som chodil bol som siedmi na slovensku tak poprípade boicyklom si ich poriadne zahrejem a pocvičím
no to by som veľmi neodporúčal , pri silových cvikoch ti stuhne svalstvo a pôjde to ťažšie, ideálne je naťahovať sa na začiatku akéhokoľvek tréningu ( aj na konci v závyslosti od tréningu)
Napríklad keď idem na tréning a viem že sa potrebujem natiahnuť aby som mohol kopať vysoko , tak si dám komplet naťahovačku tak 10-15 minút až do čistej šnury a rozštepu . Ak idem behať/ drepovať tak mi stačí klasické natiahnutie za 3-4 minúty.
Ináč ešte ak začneš z vičením nezabudni naťahovať aj zvyšné časti tela. Hlavne trup a chrbát ( snáž sa robiť mostík - zo začiatku zo zeme , potom ak ti to pôjde tak zo stoja aby si poriadne naťahoval chrbát. ) čo je v Capoeire veľmi dôležité. + poriadne precvičiť krk aby si sa nezranil pri pádoch ( bude ich dosť ).
Ešte a napadol dobrý cvik na nohy čo občas používam.... je to ako klasické drepy , ale pri pohybe nahor jednou nohou vykopuješ pred seba až sa ti zastaví na ramene ( abe nohy by mali byť vystrené ) . Ak budeš unavený tak bacha na hlavu , občas už nedávam pozor a hlava to schytá
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Inak, chces robit Capoeru rekreacne ci ako sebaobranny sport?
Ale zaklad je zacat s obycajnym cvikom sadni si na zem, vystrete nohy pri seba a s rukami si chytit chodidla a hlavou sa dotknut kolien a podobe.
Samotné cviky si musíš prispôsobiť časom sám , ktoré ti budú najviac vyhovovať. Zo začiatku počítaj že prvý týždeň možno budeš mať pekný pokrok , potom to už pôjde pomalšie aby si nebol prekvapený.
Aj keď poznám človeka ktorý sa naťahoval 3x denne a do týždňa dával skoro čistý rozštep a šnúru).
ako tu už zaznelo ideálne by bolo ak by ti niekto cviky ukázal ,. slovne ich opísať je ťažšie.
(Ak robíš cvik správne - cítiš to v svaloch , niekedy to je až bolestivé)
Mne sa osvedčilo , klasická poloha v drepe , jedna noha vystrená do strany a vystieraš chodidlo.
Potom si nájdi niečo vyvýšené asi vo výške pásu na čo si položíš jednu nohu ( mne sa osvedčili Bradlá na ihrisku ) a druhou sa snažíš dostať čo najďalej ti pôjde. Potom sa snaž mierne kmytať. ( obmieňaj to z otočením tela , raz máš trup vytočený ako na rozštep , potom ako na šnúru .... naťahuješ rovnaké hlavné ale aj menšie tiež dôležité
Najviac sa mi osvedčilo že som si našiel šiknú tyč asi tak to nahnutú --> / kde jednu nohu dáš čo najvyššie ako ti pôjde , druhú dáš ku dolnému koncu a snažíš sa čo najlepšie kopírovať túto tyč, môžeš si pomôcť pritiahnutím sa čo je veľmi vhodné.
dostatočne vysokú
Napríklad keď idem na tréning a viem že sa potrebujem natiahnuť aby som mohol kopať vysoko , tak si dám komplet naťahovačku tak 10-15 minút až do čistej šnury a rozštepu . Ak idem behať/ drepovať tak mi stačí klasické natiahnutie za 3-4 minúty.
Ináč ešte ak začneš z vičením nezabudni naťahovať aj zvyšné časti tela. Hlavne trup a chrbát ( snáž sa robiť mostík - zo začiatku zo zeme , potom ak ti to pôjde tak zo stoja aby si poriadne naťahoval chrbát. ) čo je v Capoeire veľmi dôležité. + poriadne precvičiť krk aby si sa nezranil pri pádoch ( bude ich dosť ).
Ešte a napadol dobrý cvik na nohy čo občas používam.... je to ako klasické drepy , ale pri pohybe nahor jednou nohou vykopuješ pred seba až sa ti zastaví na ramene ( abe nohy by mali byť vystrené ) . Ak budeš unavený tak bacha na hlavu , občas už nedávam pozor a hlava to schytá