ahojte ako by sa dalo urobiť priemer ked mam zadané moznosti ze ludia minú zo mzdy menej ako5%; 6-10%; 11-20%; atď a pri kazdej moznosti mám pocet ludi ktori tak odpovedali a musim urobit kolko v priemere minú lenze moznosti sú rozsahy nie konkretne cisla
ale ja potrebujem urobit priemer presne z tych rozsahov cize keby som robila priemer dala by som sumu cisiel deleno pocet ale ja nemam sumy ale rozsahy a to sa neda spocitat nie je na to nejaka funkcia v exceli alebo inom programe ?
Otazka je o aky priemer ide. Aritmeticky to asi nebude vzhladom na rozdelenie nakladov medzi definovane skupiny ludi.. moze ist o median alebo pohyblivy priemer.. to uz musis vediet ty co treba vyratat..
0 az 5
6 az 10
11 az 20 atd...
Priemer 0 az 5 je 2.5 = jedna hodnota.
Priemer 6 az 10 je 8 = jedna hodnota.
Priemer 11 az 20 je 31/2 = jedna hodnota (je to zlomok).
atd.
No a teraz pocitas priemer tychto hodnot a to je celkovy priemer.
Z definicije.
tiez neviem a hanbim sa za to, lebo to je isto strasne jednoduche. ale co uz. keby som sa ale musel dopracovat k nejakemu vysledku, tak spravim @1 a nasledne si dopomozem moznostami. povedzme, postup v @1 mi vypluje cislo 23...tak v moznostiach hladam taku, ktorej priemer je 23. a ked je tam viac takych, tak budem mat problem, no.
ale nepaci sa mi to. mozu sa intervaly priemerovat tak, ako je to v zadani? neni na to nekay figel? nevznika mi tu nejaka sialena odchylka a nepresnost? nejaky matematik...?
Oprava. Je to aritmeticky priemer. Korektna riesenie neexistuje. Neda sa z rozsahov pocitat nic zmysluplne, teda nic, co by sa dalo nejako pouzit v realnom Svete. Zober si 11-20%, desat ludi realne minie 11% a dvaja 20%. No, ako z toho chces dostat normalnu hodnotu (pouzitelnu), ked je to uplne od veci. Aritmeticky priemer uplne staci. Aj tak je to o nicom. To len nejaky magor moze vymysliet.
Ak sú možnosti správnych odpovedí dané ako rozsahy, tak by som asi vypočítal teoretické minimum a maximum. Teda najprv by som vypočítal dolnú hranicu s podielmi minutej mzdy 0%, 6%, 11%, atď. a potom hornú hranicu s podielmi 5%, 10%, 20% atď. Výsledkom by bol teda nejaký interval (rozsah), pri ktorom s istotou viem, že obsahuje aj skutočný, presný priemer.
@laanie ja by som na to šiel tak, že:
1. nakreslím si graf rozloženia daných hodnôt, mala by mi v podstate vyjsť gaussova distribučná krivka » sk.wikipedia.org/wiki/Gaussova_k...
2. priemerná hodnota je stred toho kopčeka.
3. ak ti nevyjde z nakreslenia hodnôt gaussova krivka tak máš buď príliš málo údajov, alebo vieš že sú vycucané z prsta, a nie reálne, ale v tom prípade by som nevedel čo s tým
2.a. aby tá priemerná hodnota, "vrchol kopčeka", vyšla nejak zmysluplne, tzn. aby to nebolo len že "haha, samozrejme že sa nachádza na rozsahu ktorý obsahuje najviac ľudí", tak si tú krivku potrebuješ nakresliť veľmi presne, a následne veľmi presne odmerať. ak si na x osi spravíš rozostupy medzi tými percentuálnymi rozsahmi také že ti medzi ne vlezie každé jedno percento ako samostatný bodík, a potom medzi nimi nakreslíš tú krivku (asi skrz inverznú funkciu k tej gaussovej), tak ti vrchol kopčeka vyjde mierne posunuto a to je ten priemer. ale ručne na papieri by som to spraviť nevedel, musel by som si nájsť nejaký matematický program čo mi umožní zadať tie hodnoty a povedať "sprav mi z nich plynulú gaussku" a potom kurzorom ukazovať na jednotlivé jej body a vidieť akú majú hodnotu
...aaalebo!
1. zameň rozsahy za jasné hodnoty, od 1 po množstvo-rozsahov. (povedzme že ich máš 10, ale na tom nezáleží. rovnako nezáleží že majú rozdielne veľkosti)
2. vypočítaj normálny priemer na základe týchto hodnôt, ignoruj že to je v skutočnosti rozsah.
3. vyjde ti jedno jasné číslo, povedzme 7.3
4. skonvertuj späť na rozsah, podľa tej sedmičky vieš že si v siedmom rozsahu v poradí, povedzme že je to ten 61-70%, jeho stred je v hodnote 65.5, a od tohto si ešte posunutá o 0.3, čiže tri desatiny cesty k stredu nasledujúceho rozsahu (ktorý je v hodnote 75.5), čiže cesta k nemu je 10%, tri desatiny z toho sú 3%, čiže tvoj priemer je 65.5+3 == 68.5%
...ale to už tak trochu hračičkárim. ale malo by to sedieť. najlepšie pochopíš keď si to predstavíš vizuálne, ako posúvanie sa po úsečke rozdelenej na tie rozsahové segmenty, a každý z nich je očíslovaný. a počítaš priemer z tých segmentov, a to je tá celá časť, a potom desatinná časť je ešte odchýlka/posun od stredu toho segmentu v ktorom tvoj priemer pristál.
@midnight to hrotis trocha, nezda sa ti? myslim, ze tutok @9 ma pravdu. ale nudim sa a som zvedavy, cize si to asi idem na modelovom priklade vyskusat podla jeho postupu a potom overim tie tvoje, som zvedavy, ci to hodi rovnake vysledky
@notme jak hrotim? rozkecany? inac to s gaussovou si vobec nie som isty, to je len hmlista teoria, ale ten druhy postup tam som si skoro isty, takze ten over, ak sa ti chce, tam ma zaujima ci sa mylim =D
@midnight skor ide o to, ze spravny postup (dohodneme sa, ze h8r mal pravdu ) je uplne sedliacky a jednoduchy, zatial co tie tvoje su...overkill
skusim najst realne statistiky, lebo pravdu povediac ma najviac zaujima, ci z toho bude gaussova krivka. osobne si nemyslim, ze prave pri tomto type dat to vypluje gaussovu krivku, no isty si nie som, a preto som zvedavy
a TAKTO na skole matiku neucia. takto by sa mala ucit. tu mas problem, tu mas pojmy, ktorych sa mas pri jeho rieseni drzat a ries! nielen, ze by tomu ludia rozumeli asi tak 1252x lepsie, ale aj by ich to bavilo.
@notme
jáááj takto, kanón na vrabce! šak samozrejme, programátor
ale ináč ten druhý postup... vôbec podľa mňa nie je overkill, mne (keď už som si ho uvedomil) pripadá úplne jednoduchý a prirodzený, akurát sa sprosto vysvetľuje
h8r-ov postup ti ale nedá presný výsledok, len range. ten môj by mal dať úplne presný (pokiaľ teda nie je natotálku odveci, daj vedieť slight_smile:, čiže...
@midnight ale range je to, co pozadujeme. respektive, nemyslim, ze z intervalov dokazem prist k jednociselnemu vysledku. myslim to tak, ze my nepozname stav jednotlivych intervalov. vieme, ze v intervale 0-5% sa nachadza x ludi a to je nasa jedina informacia. pre realny vysledok je vsak relevantne, ako su ludia v ramci toho intervalu rozdeleni. lebo v reale vysledok bude zavisiet od toho, ci je vsetkych x ludi na 0%, na 5%, alebo su rozdeleni nejako uplne inak. tvoj postup to vsak nezohladnuje. ked si vezmes extremny pripad, napriklad, ze vsetci ludia su na hornej hranici intervalu, do ktoreho zapadaju (0-5% su vsetci na 5%, 6-10% su vsetci na 10%...). skutocny vysledok bude teda maximum z h8rovho postupu, zatial co tvoj vysledok sice bude spadat do pozadovaneho intervalu, no asi bude o nieco nizsi nez skutocna hodnota. skratka, nie je tu dost informacii na to, aby som dokazal ziskat vysledok, ktory nebude intervalom. no ak to bude aj napriek tomu vychadzat, tak budem velmi prekvapeny
nic, zabil som cas filozofovanim a uz som unaveny. vyskusam to zajtra
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
6-10 = 8
11-20 = 4.5 . inak to asi nepojde
6 az 10
11 az 20 atd...
Priemer 0 az 5 je 2.5 = jedna hodnota.
Priemer 6 az 10 je 8 = jedna hodnota.
Priemer 11 az 20 je 31/2 = jedna hodnota (je to zlomok).
atd.
No a teraz pocitas priemer tychto hodnot a to je celkovy priemer.
Z definicije.
ale nepaci sa mi to. mozu sa intervaly priemerovat tak, ako je to v zadani? neni na to nekay figel? nevznika mi tu nejaka sialena odchylka a nepresnost? nejaky matematik...?
1. nakreslím si graf rozloženia daných hodnôt, mala by mi v podstate vyjsť gaussova distribučná krivka
» sk.wikipedia.org/wiki/Gaussova_k...
2. priemerná hodnota je stred toho kopčeka.
3. ak ti nevyjde z nakreslenia hodnôt gaussova krivka tak máš buď príliš málo údajov, alebo vieš že sú vycucané z prsta, a nie reálne, ale v tom prípade by som nevedel čo s tým
1. zameň rozsahy za jasné hodnoty, od 1 po množstvo-rozsahov. (povedzme že ich máš 10, ale na tom nezáleží. rovnako nezáleží že majú rozdielne veľkosti)
0-5% == 0;
6-10% == 1
11-20% == 2
21-30% == 3
...atď...
91-100% == 10
2. vypočítaj normálny priemer na základe týchto hodnôt, ignoruj že to je v skutočnosti rozsah.
3. vyjde ti jedno jasné číslo, povedzme 7.3
4. skonvertuj späť na rozsah, podľa tej sedmičky vieš že si v siedmom rozsahu v poradí, povedzme že je to ten 61-70%, jeho stred je v hodnote 65.5, a od tohto si ešte posunutá o 0.3, čiže tri desatiny cesty k stredu nasledujúceho rozsahu (ktorý je v hodnote 75.5), čiže cesta k nemu je 10%, tri desatiny z toho sú 3%, čiže tvoj priemer je 65.5+3 == 68.5%
...ale to už tak trochu hračičkárim. ale malo by to sedieť. najlepšie pochopíš keď si to predstavíš vizuálne, ako posúvanie sa po úsečke rozdelenej na tie rozsahové segmenty, a každý z nich je očíslovaný. a počítaš priemer z tých segmentov, a to je tá celá časť, a potom desatinná časť je ešte odchýlka/posun od stredu toho segmentu v ktorom tvoj priemer pristál.
skusim najst realne statistiky, lebo pravdu povediac ma najviac zaujima, ci z toho bude gaussova krivka. osobne si nemyslim, ze prave pri tomto type dat to vypluje gaussovu krivku, no isty si nie som, a preto som zvedavy
a TAKTO na skole matiku neucia. takto by sa mala ucit. tu mas problem, tu mas pojmy, ktorych sa mas pri jeho rieseni drzat a ries! nielen, ze by tomu ludia rozumeli asi tak 1252x lepsie, ale aj by ich to bavilo.
jáááj takto, kanón na vrabce! šak samozrejme, programátor
ale ináč ten druhý postup... vôbec podľa mňa nie je overkill, mne (keď už som si ho uvedomil) pripadá úplne jednoduchý a prirodzený, akurát sa sprosto vysvetľuje
h8r-ov postup ti ale nedá presný výsledok, len range. ten môj by mal dať úplne presný (pokiaľ teda nie je natotálku odveci, daj vedieť slight_smile:, čiže...
nic, zabil som cas filozofovanim a uz som unaveny. vyskusam to zajtra