nech si hovori kazdy akou hatlaninou chce,jedine co ma vytaca je ked dotycny vychodniar mele po svojom,a este aj picuje aka je ta "blava" hrozna smradlava zaprdena a vsetci su tu jebnuti..a pritom ho zivi
@16 toto nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
@ladyfox co je na tom preboha? ani jedno sa mi nepaci, nehovorim ze nerozoznam rozdiel ale je mi jedno aky jazyk to je ked to proste nie je normalna slovencina.. rovnako ma serie vychodnarcina ako madarcina, rovnako ma serie aj ked slovaci vkuse melu
mne sa vychodnarcina velmi paci a dokazala by som ju pocuvat odrana dovecera... len skoda ze moja polovicka si dava pozor ked je so mnou a hovori spisovne.. teda sa snazi a sem tam mu nieco ujde.. este ze doma rozprava prirodzene tak si to uzivam ked som u nich... a co som sa velmi cudovala je to velmi nakazlive a kamaratky si ma doberali ked som prisla z vychodu ze zatahujem
@hoperpohroma To tak v puberte byva, ale neboj sa, raz sa oblaky hnevu, nepochopenia a zmatenosti rozplynu a pride novy den jasnosti a porozumenia, vydrz!
Aj východ aj BA pizdia slovenčinu , východ ovela viac.
čo je skôr spisovné ? zemáky alebo bandurky? či krumple či ako to hovoria ? bratislavčina je dodrbaná slovenčina , východniarčina je už viac cudzý jazyk ako slovenčina.
A naserte si všetci s tými hádkami kto kde hovorí horšie.
@ladyfox no neviem ako ty, ale ja hlavne slovo madar nepouzivam ako urazku. nerozumies ze ja ich porovnavam nie preto ze by sa podobali, ale proste preto ze oba pre mna nie su slovencina, rovnako ako finstina, anglictina a co ja viem co.
@jebozlesaaplani dobre viem ze NENI nie je slovo ale dakujem za snahu zlepsit moj slovnik >__________> a nie, nehnevam sa, myslim si ze som celkom kludna, ale dakujem, jahodu by som si dala
@mm47 súhlas všetko je to skomolenina, ale pre toho, kto v nej vyrastá, je to reč domova. a spisovná slovenčina je len jedna a ani tú neviete, tak a je to vonku
@ladyfox len tolko, ze ja slovo madar rozhodne nepouzivam ako urazku, ja som dala tieto priklady preto lebo o vychodnarcine je forum a s madarcinou mam taku skusenost. rovnako neslovenska je pre mna anglictina, finstina a co ja viem co
@30 je to narecie..ak nevies co to znamena, google ti isto pomoze..vraviet, ze narecie je uplne spotvorenie jazyka a dokonca prirovnavat to k madarcine mi pride uplne obmedzene a scestne..tolko odo mna
apropo, @32 "neni" podla teba nie je spotvorenie jazyka?
@ladyfox Definujes mi "fejk" prosim? Za to, ze moj obvykly nick uz bol pouzity a nemam potrebu si sem davat nejaku fotku, som fejk, whatever that means?
Záleží to od kontextu, ale ak niekto nie je schopný hovoriť spisovne napr. pri komunikácií s učiteľom v škole alebo na "oficiálnom fóre", tak si o ňom niečo pomyslím A to platí tak o východniaroch ako aj o Bratislavčanoch
Super. Už nemám problém im rozumieť ,ale aj inde majú zvláštne nárečia, a neviem prečo všetci hneď porovnávate s blavákmi, sory ale východňarčina mi príde ako také pekné nárečie slovenské, a blavácke nárečie, alebo ako to nazvať, sedláčtina, nechápem čo sa vám na tom páči, samozrejme najkrajšia je spisovná slovenčina
vsimli ste si ze aj ked sa na strednom slovensku hovori viac menej spisovne tak kazdy region rozprava tak trochu inou melodiou? aj ked povedia tu istu vetu, da sa identifikovat ci je clovek od BB, z liptova, alebo z turca, to je najjednoduchsie lebo martincania predsa len maju ten ich fest za blby slang
mne to je úplne jedno... akurát mám problém im rozumieť.. ale to je rovnaké ako napr. keď je niekto zo žiliny.. tiež rozprávajú inak a pritom je to západ a mám problémy im niekedy rozumieť
napriklad to, ze mu picu rozumim a trha mi to usi len ten vyhodnar je na tom podobne
ale lepsi su stredoslovaci turbospisovny, popripade ta "inteligentnejsia" vysokoskolska society, co na urovni "vyprava" jak sa tvaria, ked hubu otvorim
Som síce východniarka.. a fakt ma sere jak začnu Blaváci na nas nadavať, že sme len banda tupých a smradľavých cigánov a že sme maďari.. tam sa pozrite na komárno ktoré je na slovensku - rozprávaju tam po maďarsky ako aj niektorý na východe .. odsudzujeme ich ? nie. Akože ja veľmi po vychodniarsky neviem ale rozumiem tomu .. no len poniektorým slovíčkam mam problem pochopiť D
som z východu a niekedy aj mne lezú na nervy naše východoslovenské nárečia ..a radšej mám stredoslovenčinu ...ale svoju rusínsku kultúru nedám za nič ..ani nárečie
ta ja bisidiju po rusnacky furt.. samozrejmi.. zos slovakom budu hovoriti po slovensky.... zos vychodňarom po rusnacky... čolovik si zvykne prepinati midži rečami... ale što nikdaj nebudu.. hovoriti zos rusnakom kolo slovaka po slovensky.. ani piči... mamu raz napalo kolo jednoj trnavčanky so mnou bisiduvati po slovensky... no ja ji neodpovidala.. zos rusnakom po rusnacky... inšak ňa ani nehne...
teraz som si spomenul, videl som raz jednu reportáž na Markíze s Ivanou Vansovou o rusínoch, ktorú celú odmoderovala v rusínčine (malo to slovenské titulky, a predpokladám že aj ona je rusínka keď ňou hovorila úplne plynule)..
a bolo to NESKUTOČNE SEXY, myslel som že vleziem do telky a zožeriem ju
strasne sa mi to lubi, podla mna je to aj dost sexi! ale vychodniarky sa za to hanbia, ze je to "gadzovanie" a snazia sa rozpravat cisto, a to sa mi uz nepaci. na svoje korene, zvyky a specifika by mal byt kazdy hrdy! nasilu rozpravat spisovne - to je take pozerske a malomestianske
zase forum aby sa niekto nasral, urazil, vynadal niekomu a podobne. len tak dalej, robte rozbroje medzi 5 mil ludmi nadalej a mozeme tu mat hned 15 statov samostatnych ked sa Vam nebude pacit mozete sa prestahovat
Nepáči sa mi. Nemám rada, keď niekto zaťahuje. Veľmi rýchlo s to na mňa prenáša,ale snažím sa tomu brániť. Tak isto ako iné zvláštne"odrody" slovenského jazyka.
@assasins a k teme, nevadi mi to, mám rada vychodniarov taki šaleni su takže môžu pri mne hutoriť koľko chcu ale zahorské nárečie a celkovo prízvuk nemam rada to už je extrem pre mna to ,,NEEEEEE"
@notyou určite som nemyslel "ne" keďže ako študent bývajúci na internátoch bratislavský prízvuk počujem zriedka Naopak celý zvyšok sveta vie "pri" používať správne
@nicmanenapada Á.. ja to snáď používam nesprávne? A mne stačilo chodiť v mestských a hneď som začula "ne" .. aj keď uznávam, študentské intráky sú plné rôznych kútov Slovenska
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
90 komentov
Ale tak ako vnimam že je to iné ako tu pri BA, ale nevadi mi to, občas sa nad tým aj pousmejem..
raz rovno za mnou celu cestu v sadke telefonovala nejaka zena po madarsky, ja som myslela ze ma klepne uz
len ze ma serie aj cista slovencina ked je jej moc vela
a hlavne východniarkam by som to prepáčil už len pre to, že východniarky sú sexy
viac na túto skvostnú tému nedebatujem
ani ja tu na západe nehovorím čistou spisovnou slovenčinou, ale im fakt nerozumiem každé druhé slovo
@16 to by som skôr povedal že bratislavčania potvoria slovenčinu...
aj keď myslím že to bolo skôr tým, čo to bolo za ľudí ako tým, že som im rozumel každé 5. slovo
@26 pochopitelne, aj oni maju svoje narecie, ale im aspon rozumiem
@27 a povedz ze neni spotvorena ako O___________O
no sorry, nemusi kazdy zboznovat vasu vychodnarcinu, sa neposerte z toho ze sa mi nepaci
ja napr. neznášam bratislavčinu ale zato im nenadávam do maďarov
čo je skôr spisovné ? zemáky alebo bandurky? či krumple či ako to hovoria ? bratislavčina je dodrbaná slovenčina , východniarčina je už viac cudzý jazyk ako slovenčina.
A naserte si všetci s tými hádkami kto kde hovorí horšie.
@jebozlesaaplani dobre viem ze NENI nie je slovo ale dakujem za snahu zlepsit moj slovnik >__________> a nie, nehnevam sa, myslim si ze som celkom kludna, ale dakujem, jahodu by som si dala
@32 ešte že to tento nevydarený fejk odľahčuje
@ladyfox len tolko, ze ja slovo madar rozhodne nepouzivam ako urazku, ja som dala tieto priklady preto lebo o vychodnarcine je forum a s madarcinou mam taku skusenost. rovnako neslovenska je pre mna anglictina, finstina a co ja viem co
apropo, @32 "neni" podla teba nie je spotvorenie jazyka?
dobre viem co je narecie, ale ked som bola na vychode tak som im ani prd nerozumela, tak hovor ze to nie je spotvorenie slovenciny
proste sa zmierte s tym ze sa mi to nepaci, nechapem ze tu idete hustit do mna za taku picovinu.. get a life, ako fakt >__________>
@wewo
@hoperpohroma
ale lepsi su stredoslovaci turbospisovny, popripade ta "inteligentnejsia" vysokoskolska society, co na urovni "vyprava" jak sa tvaria, ked hubu otvorim
Ale čo mi fakt lezie na nervy je keď " gadžo z dzedziny" sa objaví niekde mimo rodnej viesky a spustí po svojom. A mladí hlavne. Otras.
a bolo to NESKUTOČNE SEXY, myslel som že vleziem do telky a zožeriem ju
krása (puke)
a ísť pri niečo? To mi vážne vyfučalo a dúfam, že ma Bratislava nenapraví a nebudem hovoriť "ne" a nebudem (sa mi to nehodí