alebo olej ... to ho zadusi urcite ... a po chvili chytit do gazy a vytacat ako bolo spomenute vyssie , pomaly a opatrne .. ked ho vytiahnes, skontroluj ci ma hlavicku , hryzadla a nozicky ... aby ti nic neostalo ... a potom vydezinfikovat ... ak ho odtrhnes, musis k lekarovi
bola som u lekarky pred 3 tyzdnami s tym istym problemom, staci iba dezinfikovat bud nejakym sprejom dezinf. alebo mydlovou vodou. Potom ho tenkou pinzetou chyt za hlavicku, ale nezmackni a jemne ho vyvyklaj. Zabudni na krutenie, tym mu odfaklis nozicky a hlavicka ti zostane v nohe. Potom miesto znovu dezinfikuj, a ak sa do par dni zacervena okolo, tak chod ku koznej.
nepoviem ti ako, lebo naposledy čo som mala kliešťa som to zbadala rýchlo a ešte nebol prisatý, ale spôsobov je asi tak milión a každý tvrdí, že ten jeho je správny...
ale byť na tvojom mieste, hneď by som utekala na pohotovosť. jednak ti ho vytiahnu a po druhé ti okamžite predpíšu lieky, ktoré zabránia infekcii a borelióze. Kliešť nie je sranda a čím dlhšie ho tam máš, tým nebezpečnejšie. Takže moja rada - šup na pohotovosť!
1. Dezinfekcia miesta (Jodisolom alebo Jodonalom , uchopenie kliešťa pinzetou a jeho odstránenie kývavými pohybmi. Nie je vhodné kliešťa vytláčať, alebo naňho liať olej, či masť. Kliešť sa začne dusiť a do rany vypúšťa veľké množstvo sekrétu, čo zvyšuje možnosť nákazy. Tiež nie je vhodné kliešťa rozpučiť, pretože nákaza sa môže šíriť aj cez kožné otvory a cez spojivky.
2. Uchopenie kliešťa a jeho následné vytrhnutie. Háčiky hypostomu netvoria totiž závit a kliešť sa preto nedá otáčaním „vyskrutkovať“. Následne dezinfekcia postihnutého miesta.
3. Najbezpečnejší spôsob, ako odstrániť kliešťa predstavuje špeciálna pinzeta.
hmm moja mama(lekarka) mi vyberala kliesta tak ze trosku navlhcila servitku,tocila nou okolo neho a zrazu bolna servitke cely neposkodeny....ale ide to vselijako a pri kazdej metode hrozi ze zostane hlava v kozi
aj moja mama je zdravotna sestra a kliestov vyberat vie, aj minule kamosovi vyberala...povedala mi to teraz presne tak ako som to napisal v prvom prispevku
JA SOM HO IBA VYTRHLA, A OSTALA TAM RANKA, DOKTOR POVEDAL ZE JE TO FPOHO, A SESTRA MALA VCERA TIEZ, A TIEZ SME LEN VYTRHLI HO, TEDA VYBRALI, ABY TAM NIC NEOSTALO, A TIEZ V POHODKE, NO A POTOM JE DOLEZITE ESTE TO VYDENZIFIKOVAT
uz to mam dookola toho kliesta troska zapalene (taky maly cerveny kruh) asi pojdem na photovost...no keby som aspon vladal chodit bo vcear som prsiel 8 hodin narocnym lesnym terenom...stupanie cca 30-45 stupnov klesanie to iste
aj tak sa kazdy rok hovori nieco ine.. vytiahnut, vytocit v jednom smere, v druhom smere, naolejovat, .. opit ho, poprosit ho aby odisiel, vytopit, vyrezat, podpalit, vydierat,
jasne lekar a je to ... ale pobavila som sa na tych sposoboch ... @tikalok :opit ho, poprosit ho aby odisiel, vytopit, vyrezat, podpalit, vydierat, ... to ma uplne odstavilo
a @14 tak nechcem byt zly, ale potom by som odporucal tvojej mamke zajst semtam na nejaky kurz... ked ho potries olejom tak sa zacne dusit a vygrcia svoje vnutornosti, ktore su toxicke... nie stale, ale je velka pravdepodobnost ze sa to stane...
uz je vonku ten hajzel maly huraaa som isiel nakoniec za kamaratom a on mi ho vytiahol resp vykrutil...ah, aka ulava ze som nemusel ist za doktorom..... na pohotovost
ja mam taku skusenost, ze sa da v pohode cely vybrat len tak priamo tahanim cely, ziadne krutenie nie je potrebne, aj ked niekedy to tak moze ist lahsie, najma ked je to taka velka napita samicka. Netreba davat nic na neho, az potom vydezinfikovat a hlavne sa snazit najst a vybrat ho cim skor (pre mensie riziko nakazy)
To s tým, že ked sa pouzije olej, alebo mast a kliest zacne grcať je pravda. pretoze sa zacne dusiť a to je jeho obranna funkcia. takze to nie je blbost. toto nam vysvetloval profesor na vysokej škole. podotýkam profesor a kedze sa jednalo o predmet zoloogia asi vedel o com hovori. oni poznaju taketo potvorky do takych detailov o akych sa normalnemu cloveku ani nesniva... skoda ze lekari pouzivaju este stale tieto ´´ stare metody´´ prispevok čislo 10 mal zatial najviac pravdu..
kliest sa vybera specialnymi kliestami. neodpruca sa ani to, ze na vatu das mydlo a potom to trres oneho v smere hodinovych ruciciek. jednoducho tie specialne klieste a ides dostat to aj v obchodoch volne
bodaj doň špendlíkom až kým neskape alebo daj naň nejaký iný väčší hmyz ktorý ho zožerie prípadne ho zapáľ alebo polej prudkou kyselinou ale najistejšia bude asi amputácia postihnutej končatiny.
Ja som minule použila vatu a mydlo a "jemné krútivé pohyby" A v pohode bez násilia išiel von celý a dodnes so si na sebe nevšimla príznaky akejkoľvek choroby (aj keď myslím že keď som prežila svoj útok na klieštie hniezdo po ktorom mi ich vraj museli vybrať okolo 40... )
Ale bolo to dosť nechutné keď som si musela z tela vyberať niečo, čo som cítila že je tam zahryznuté a ešte to aj kývalo nožičkami :S
ja mam fobiu z kliestov normalne mam z nich panicky strach, ked idem do lesa, musim byt ostriekana tym sprejom ved viete co ich odpudzuje a cela zababusena, rifle , dlhe triko, mikina a siltka , a kapucna samozrejme
normalne mam uchylku strasne sa bojim lesom sa vyhybam aj poliam kde rastie vysoka trava stale len citam tie strasne clanky o tych kliestoch , ze to moze sposobit zapal mozgovych blan a bla bla , proste chytam paniku ked mam ist do lesa...
@49 no to hej aj ja som mala celkom slusny strach z nich... Ale po dvoch tyzdnoch na terenych pracach, kde bolo potrebne zdrzovat sa prave v takom prostredi, ktore klieste miluju som si jednoducho musela zvyknut. A mala som aj dost velke stastie oproti inym, len jeden po mne liezol, druheho som nasla velmi skoro a hned vytiahla (a sprej bol samozrejmostou)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
bola som u lekarky pred 3 tyzdnami s tym istym problemom, staci iba dezinfikovat bud nejakym sprejom dezinf. alebo mydlovou vodou. Potom ho tenkou pinzetou chyt za hlavicku, ale nezmackni a jemne ho vyvyklaj. Zabudni na krutenie, tym mu odfaklis nozicky a hlavicka ti zostane v nohe. Potom miesto znovu dezinfikuj, a ak sa do par dni zacervena okolo, tak chod ku koznej.
ale byť na tvojom mieste, hneď by som utekala na pohotovosť. jednak ti ho vytiahnu a po druhé ti okamžite predpíšu lieky, ktoré zabránia infekcii a borelióze. Kliešť nie je sranda a čím dlhšie ho tam máš, tým nebezpečnejšie. Takže moja rada - šup na pohotovosť!
1. Dezinfekcia miesta (Jodisolom alebo Jodonalom , uchopenie kliešťa pinzetou a jeho odstránenie kývavými pohybmi. Nie je vhodné kliešťa vytláčať, alebo naňho liať olej, či masť. Kliešť sa začne dusiť a do rany vypúšťa veľké množstvo sekrétu, čo zvyšuje možnosť nákazy. Tiež nie je vhodné kliešťa rozpučiť, pretože nákaza sa môže šíriť aj cez kožné otvory a cez spojivky.
2. Uchopenie kliešťa a jeho následné vytrhnutie. Háčiky hypostomu netvoria totiž závit a kliešť sa preto nedá otáčaním „vyskrutkovať“. Následne dezinfekcia postihnutého miesta.
3. Najbezpečnejší spôsob, ako odstrániť kliešťa predstavuje špeciálna pinzeta.
alebo vyrezať ...
@23 ty radsej bez na pohotovost lebo to vyzera vazne
Ale ak už je tam dlho, nacucaný, možno mŕtvy, tak omg rýchlo do nemocnice...aj pre lieky a potom kontrolný odber krvi...
@26 on sa raad asi s tymi zvieratkami hraaa
a @14 tak nechcem byt zly, ale potom by som odporucal tvojej mamke zajst semtam na nejaky kurz... ked ho potries olejom tak sa zacne dusit a vygrcia svoje vnutornosti, ktore su toxicke... nie stale, ale je velka pravdepodobnost ze sa to stane...
Ale bolo to dosť nechutné keď som si musela z tela vyberať niečo, čo som cítila že je tam zahryznuté a ešte to aj kývalo nožičkami :S
normalne mam uchylku strasne sa bojim lesom sa vyhybam aj poliam kde rastie vysoka trava stale len citam tie strasne clanky o tych kliestoch , ze to moze sposobit zapal mozgovych blan a bla bla , proste chytam paniku ked mam ist do lesa...