Mám problém, že keď počúvam anglický text, pesničky, pozerám filmy a podobne, tak rozumiem asi každému piatemu slovu. Filmy pozerám v angličtine s titulkami (poväčšine so slovenskými, s anglickými iba občas), ale bez nich rozumiem veľmi málo. Oplatí sa pr
pokračuj s filmami, skúšaj bez titulkov, a hlavne rozširuj slovnú zásobu. ono ti moc nepomôže, že budeš zreteľne počuť, aké slová boli povedané, keď ich význam nepoznáš.
Skús sa niekedy s priateľmi rozprávať po anglicky alebo ak máš v okolí nejakého angličana,američana tak aj s ním.
A pozeraj ďalej filmy,aj keď sa ti nezdá že by si nejako postupoval čím viac budeš počúvať a zapisovať si slovíčka (skús si slovo čo si neporozumel napísať a aspoň 3krát ho prehrať aby sa ti dostalo do hlavy) ono to časom prejde z každého piateho slova na každé
Ja niekedy kukam film s titulkami, precitam si co povedia skor ako to povedia. A potom to v duchu hovorim s nimi. jebe mi. Kazdopadne, filmy bez titulkov.
zační dívať s anglickými titulkami...a azčni dívať hlavne seriály... lebo si zvykneš na štýl rozprávania daných osôb... a tým padom imzačneš aj lahšie rozumieť.....
a keď sa naučíš takto rozumeiť tka potom budeš rozumieť lepšie ako každé piate slovo neznámim hlasom
a vieš čo skús? kecať cez skype so zahrabičákmi...amíkov neodporúčam... pri niektorých som zistila že ja viem lepšie po anglicky ako oni
@vlado905 mne pomohlo proste pozerať a počúvať. a písať anglicky.
ale hlavne pri pozeraní často mnohým slovám nerozumiem ani ja, v zmysle že proste nerozoznám dostatočne daný zvuk. pomáha nesnažiť sa prekladať si v hlave každé slovo do slovenčiny, alebo proste nesnažiť sa porozumieť každému osobitne, nechať to prúdiť, vnímať priamo významy toho čo rozumieš, nad tým čo nerozumieš sa až tak nepozastavovať. a po čase zistíš že vlastne to že mnohým slovám nerozumieš vôbec nevadí, že napriek tomu rozumieš danej vete ako celku. a potom začneš zisťovať, že postupne je tých slov ktorým nerozumieš stále menej.
Staň sa závislým na britských a amerických youtuberoch
A ja som si na zlepšenie angličtiny začala taký 365 dňoví videoprojekt. Keďže mne robí problém rozprávať. Každý deň si robím taký "denník" proste kecám do videokamery a je mi síce trochu trápne, ale za ten rok to určite prinesie výsledky
Ja ti poviem čo mne pomohlo. v prvom rade som musela mať to čo som pozerala fest nahlas aby som čisto počula čo hovoria... a v drhom, mne titulky vadili ja neviem.... proste skus si nieco pozriet v anglickom originalui, nnejaku lahku anglictinu, napriklad Dva a pol chlapa a dfaj si to nahlas a podla mna rozumiet zacnes, alebo napriklad serialy co uz si videl a tak ze budes z casti vedeit co cakat...
hrávam hry iba v angličtine a s titulkami, pozerám filmy s titulkami bez dabingu (SK/CZ) a anglicky som sa v živote neučil, až teraz na strednej a mám 1,2tky
@horsiq videl, sak tam co sa dialo ? nic dopici tancovalo sa tam furt a cesovali tam tie zvierata ci co dopici mam pici proste urcite to neni jak ked si pozries In Bruges alebo co
Ja som tiež asi pred polrokom vôbec nerozumela, ale potom som začala pozerať napríklad One Direction Funny Moments (neriešte -.-) na YTB v angličtine a čomu som nerozumela, to som väčšinou pochopila z komentárov... Teraz sa sama divím, ako som sa v tom za tie mesiace zlepšila
BTW nemusíš pozerať práve 1D videá, ale mali by to byť Briti, tým je asi najlepšie rozumieť
vypnit titulky.. ono ten dabing je pekny ale aj tak ked som to skusal tak sa nesustredit tolko na porozumenie a "pudovo" budeš čítať subs. napr. keď si pustíš nejaké anglické rádia, tak tam je dobrá natívna anglina aj výslovnosť, síce obsah nudny anglicky, ale nejake spravy, shows a také môžu pomôcť, to proste sa nemusíš učiť, ono sa ti to dostane pomaly do hlavy..aspon ti to pomôže lepšie povedané
@cupcake007 briti najviac rozprávajú ako retardovaní, keď tento človek rozumie každé piate slovo, im bude rozumieť holý prd poväčšine.. rýchlosť + akcent.. otras. keď už, určite treba pozerať filmy a podobne s americkou angličtinou
Odporucal by som kvalitne jazykove prostredie takych 8 hodin denne. (TV,radio,hry,filmy,clanky,knihy,vtipy) Cokolvek co budes robit, maj pri tom pustene anglicke radio. Pasivne pocuvanie. napr.zatial co si budes prstovat rit, tak si k tomu pusti film po anglicky a takto. Snaz sa co najviac v tom jazyku rozmyslat. Ale nestresuj sa dako, ak ti az tak nejde to pocuvanie, ked budes v osobnej komunikacii s cudzincom, zistis ze rozumis a pocujes vpohode. Neobj nic, drzim palce^^
teraz sa strápnim, ale, ja som tiež pozerávala svojho času interviá (? neviem vytvoriť plurál) s One Direction a dosť mi to pomohlo, asi už po mesiaci so mvidela že uau zrazu im rozumiem... tak ja by som odporučila asi niečo podobné.
Ináč, pri filmoch mávam aj ja problém, ale napr. keď pozerám HIMYM tam rozumiem takmer všetko, až na pár takých tých špeciálnych slovíčok čo tam oni vedia vždy hodiť.
ja som sa zdokonalila tak že som si kúpila anglickú knižku tú som si preložila a potom som počúvala na cédečku čo je v tej knihe a popri tom som to čítala
@cupcake007 hej máš pravdu, na školách sa učí britská, učia tak akurát zopár výrazov ale normálny začiatočník lepšie porozumie američanovi a nie je to o výrazoch, skús to aj ty Family Guy, The Simpsons..a tak
@vlado905 Ahoj akurát som narazil na dobrý tip, že ak nerozumieš dobre filmov tak ťa to môže len zdemotivovať. Užitočnejšie je si nájsť za deň jedno krátke video na youtube s témou, ktorá ťa zaujíma a hovorí tam príjemná osoba. Zapneš si titulky a vypíšeš si ich niekde na papier a potom si ich opakuješ s tou osobou. Že si pustíš pasáž, zastavíš a zopakuješ to podľa toho papiera. Toto je údajne oveľa užitočnejšie ako sledovať celý film a vedieť z neho 20% slov. Samozrejme to video nech má max 3-5 minút. Ja sa učím aj cez program angličtina bez biflovania, čo je tiež super, funguje to podobne, kto chce nech vyskúša: » www.anglictina-bez-biflovania.sk/anglictina-pre-...
No na zlepšenie listeningu odporúčam len listening ale nie nejdem byť hnusný. Možno ti to nejde lebo počúvaš veci čo ťa nebavia.... V škole taká nahrávky určite púšťajú. Skús si doma pustiť napr. teóriu veľkého tresku v angličtine s titulkami buď CZ alebo ENG. Ak ti takýto systém učenia bude sedieť tak určite skús aj metódu výučby Imitum : » www.imitum.com/efektivna-metod... Mne to v učení pomohlo veľmi a je to založené na rovnakom princípe ako sledovanie filmov v ang. jazyku.
@roboas prekvapilo ma, že niekto zareagoval na toto fórum po takmer 4 rokoch.... nuž za ten čas som sa už trošku zlepšil a pomohli mi najmä youtube videá.... také tie prokrastinačné.... teraz sa snažím opakovať postup, ale vo francúzštine, no zatiaľ s neveľkým úspechom...
každopádne vďaka za ochotu aj po 4 rokoch mi pomôcť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
A pozeraj ďalej filmy,aj keď sa ti nezdá že by si nejako postupoval čím viac budeš počúvať a zapisovať si slovíčka (skús si slovo čo si neporozumel napísať a aspoň 3krát ho prehrať aby sa ti dostalo do hlavy) ono to časom prejde z každého piateho slova na každé
Veľa šťastia!
a keď sa naučíš takto rozumeiť tka potom budeš rozumieť lepšie ako každé piate slovo neznámim hlasom
a vieš čo skús? kecať cez skype so zahrabičákmi...amíkov neodporúčam... pri niektorých som zistila že ja viem lepšie po anglicky ako oni
ale hlavne pri pozeraní často mnohým slovám nerozumiem ani ja, v zmysle že proste nerozoznám dostatočne daný zvuk. pomáha nesnažiť sa prekladať si v hlave každé slovo do slovenčiny, alebo proste nesnažiť sa porozumieť každému osobitne, nechať to prúdiť, vnímať priamo významy toho čo rozumieš, nad tým čo nerozumieš sa až tak nepozastavovať. a po čase zistíš že vlastne to že mnohým slovám nerozumieš vôbec nevadí, že napriek tomu rozumieš danej vete ako celku. a potom začneš zisťovať, že postupne je tých slov ktorým nerozumieš stále menej.
rozhodne citaj a pocuvaj naraz rovnaku rec, comu nebudes rozumiet si podla deja domyslis, pripadne potom vyhladas.
keď tak si to raz pozri s anglickými a potom so slovenskými alebo naopak
raz sa mi aj podarili nájsť titulky tuším na madagascar 2 kde bol žltým anglický originál a bielym preklad
a potom som v škole dával také odpovede že som sám nechápal čo robím
A ja som si na zlepšenie angličtiny začala taký 365 dňoví videoprojekt. Keďže mne robí problém rozprávať. Každý deň si robím taký "denník" proste kecám do videokamery a je mi síce trochu trápne, ale za ten rok to určite prinesie výsledky
lovely..
BTW nemusíš pozerať práve 1D videá, ale mali by to byť Briti, tým je asi najlepšie rozumieť
Vypnúť titulky -> vypnúť oko a nechať zapnuté iba ucho. Zrak tam veľmi odvádza pozornosť.
Ináč, pri filmoch mávam aj ja problém, ale napr. keď pozerám HIMYM tam rozumiem takmer všetko, až na pár takých tých špeciálnych slovíčok čo tam oni vedia vždy hodiť.
každopádne vďaka za ochotu aj po 4 rokoch mi pomôcť