Kamaráta raz doštípali osy keď sme liezli po jednom strmšom kopci zrejme doň buchol na zemi a ho uplne dobodali (prežil ale ešte čo sa doma kupal tak vraj vo vani plavali nejake osy) + bol som pri tom ked sa mu to stalo a potom taky jeho starši kamarati tam prišli a strčili do hniezda petardu tak skus aj ty
@spiralfaust ja som šla včera po lúke a stúpila som na hniezdo nejakým divým osám,,, tak som schytala 3 bodnutia do nôh... a aj tieto na dvore začínajú byť riadne drzé, tak sa ich už bojím.... no neviem, nejaký iný spôsob, ako odpálenie petardy
@alpynus veru keby nebola sprosta zavola teba - krotitela ôs a ty im pekne dohovoris aby sa prosim pekne zbalil a este im aj poskytnes nahradne ubytovanie.
@alpynus keď sa niekedy rozhodneš opustiť mesto a ísť niekam do prírody, kde je po kokot komárov a na povale v chate budeš mať aspoň 4 osie hniezda (jak sme mali my), tak sa potom vyjadruj o nejakej mierumilovnosti v tomto smere.
@tomias ináč ale tuná v Brne som videla pred pár dňami ako nejakú sochu pred kostolom obsadili osy/včely/niečo podobné a hasiči vo včelárskych oblekoch tam behali a omotali to celé páskami a tak
@nikki92 tak neviem podľa mňa je petarda učinny spôsob kúp si jednu čo sa vola LaBomba obleč sa nejak aby si nemala ani časť kože holú (aby ťa nepodli) vezmi si nejake rukavice poriadne hrubé a zhoď čo ja viem hoc sekerou hniezdo zapaľ petardu a hoď ju k tomu
Prípadne zavolaj fakt hasičov ak ťa už bodli alebo sa pokúšali tak oni ich odstránia.. u nás na sídlisku bolo osie hniezdo na tráve kde sa hrávajú deti a oni to hniezdo rozbili vodou normalne do toho vpustili vodu a rozbilo hniezdo a ešte na druhý deň v mláčke bolo vidno nejaké osy jak plávajú
Keď tak na záhrade pár desiatok ôs lietalo nad nejakou svojou dierou v zemi, tak dedo povedal, že najlepšie riešenie je niečo nad nimi zapáliť, oni vyletia spod zeme, oheň im spáli krídla a všetko jak má byť ...
Ale teda, oheň im krídla nespálil, ale namiesto nejakej poletujúcej stovky ich tam zrazu nasrane poletovalo tak tisíc a mne pri takejto osokalypse nebolo všetko jedno
Jednoducho. Po daždi alebo po ochladení oni zalezú do hniezda a budú dosť kľudné na to aby si ho dala preč. Stačí nejaký hrniec s vodou a doska. Hrniec s vodou dáš pod hniezdo pričapneš a potiahneš. Hniezdo spadne do vody a potom keď to budeš dávať nabok tak to ešte prikry doskou. Ale samozrejme závisí od toho kde je a mal by to robiť niekto kto nespanikári.
@nikki92 však zober benzín riedidlo, alebo takéto čosi a nastriekaj im to tam, alebo zober nejaký papierový obal taký silnejší, nejaký papierový kelínok a sím to oddrb odtial potiadne ho ihneť zatvor a daj donutra spomínané látky a ony sa udusia, prípadne to aj zapál potom ak chceš, ale rob to na vlastné riziko
@grietusha môžem z vlastnej skúsenosti potvrdiť, že s osami sa dá koexistovať, pokiaľ majú na tvojej povale hniezda, rátajúc s určitými preventívnymi opatreniami.
@thrwtchr a čo sú tie preventívne opatrenia konkrétne? napríklad môj brat je extrémne alergický na bodnutia od hmyzu, na to, že tam osy sú, sme prišli, keď ho jedna v noci poštípala. myslíš, že sme si povedali, že ich necháme tak a naučíme sa s nimi koexistovať, čo tam po alergickom bráchovi, nech sa aj udusí? okrem toho tú povalu na chate využívame ako spálňu. spávame tam všetci v noci, decká cez deň, plus sa tam decká hrajú. to fakt nie je priestor, kde chceš mať osie hniezda.
@grietusha akože je mi jedno, kľudne si vykynož čokoľvek a z akéhokoľvek dôvodu (a skús sa pozrieť na túto problematiku z pozície ôs a určiť, či považujú tvoje dôvody za legitímne); avšak osobne ak aj by som mal chatku v prírode, tak by som ju považoval za niečo, čo narúša pôvodnú biodiverzitu a k pôvodným formám života by som sa preto správal ohľaduplne a rozhodne by som ich nevnímal ako votrelcov alebo parazitov, skôr by som seba samého považoval za parazita/votrelca a preto by mi nenapadlo robiť si akékoľvek ďalšie nároky a už tobôž nie vynucovať si ich násilím.
a vôbec sa mi nechce tieto témy rozoberať; problém je v tom, že niektorí ľudia majú iné metafyzické chápanie prírody (alebo sveta) než niektorí iní ľudia a darmo sa budeme doťahovať na konkrétnych prípadoch.
aj som si myslel, že sem už radšej nemám nič písať
@alpynus odosobni sa od patetických spisov o tom, ako je človek parazitom v prírode (lebo my sme sa asi rovno narodili do miest a v prírode nemáme žiadne miesto) a skús prísť s KONŠTRUKTÍVNYM návrhom na to, ako to vyriešiť. plnú hubu kecov vie mať každý.
by si sa správal ohľaduplne a seba by si vnímal ako votrelca. no to znie krásne. takže by si im ešte nosil kvietky priamo pod nos a ospravedlňoval sa za svoju prítomnosť?
opakujem ešte raz. vyjdi niekedy do prírody. pretože z mesta a cez internet sa dá urobiť mnoho názorov, avšak poznám mnohých fanatických "ochrancov prírody", ktorí keď boli konečne stanovať do prírody, narobili taký nehorázny humbuk ohľadom hmyzu okolo seba, že som ich už nikdy nechcela vidieť. zaži si tú interakciu a potom sa tvár ako vyvolený mesiáš akejkoľvek formy života. nehovorím, že máš zmeniť názor, len buď realistickejší.
@alpynus btw v tom ci tam pridu osy a postavia si hniezdo alebo tam pridu ludia a postavia si chatku nevidim ziaden rozdiel, neviem preco mas stale pocit ze osy maju pravo a ludia nie a paraziti a votrelci su len ti ludia
a kym tam nestavias sidlisko ale drevenu chatku tak nic zasadne nenarusas
@etelnair lenže vplyv osieho hniezda na biodiverzitu a vplyv ľudskej chatky na biodiverzitu je asi značne rozdielny. a taktiež bežné osy zrejme menej narúšajú pôvodný stav prírody než bežní ľudia.
"neviem preco mas stale pocit ze osy maju pravo a ludia nie a paraziti a votrelci su len ti ludia" — ľudia si vytvorili vlastnú kultúru/civilizáciu na úkor primárnej prírody, čím sa značne odčlenili od primárnej prírody. môžu si povedať, že v tej ich kultúre/civilizácii sú doma, čo aj nepochybne sú, len osobne mi príde trochu rozťahovačné, keď svoj domov považujú ešte stále aj v primárnej prírode a aj sa tam správajú ako doma. keď primárnu prírodu nepovažujú za svoj domov, tak nech sa tam nesprávajú ako doma — t.j. nech si tam nestavajú ich objekty (chatky) a nech nevyvražďujú tých, ktorí tam sú doma.
ale ako som spomenul vyššie — máme dosť odlišné metafyzické predpoklady, z ktorých vychádzame, preto bude asi dosť rozumné, ak sa tu nebudeme s týmto oňdiať teraz; lebo tušímže ti z tvojho hľadiska môžu byť moje vývody/myšlienky jedine k smiechu a dosť by som sa čudoval, ak by to bolo inak.
@grietusha viď @47 — v prvom rade by som si v prírode nestaval objekt; ak by som v tom objekte nechcel dlhodobo bývať. ak za svoj domov považujem civilizáciu, tak by bolo fér brať pobyt v prírode ako návštevu a považovať sa za hosťa a nešíriť tam svoju civilizáciu.
ďakujem, že si mi naordinovala pobyt v prírode. ešteže mám petřín vcelku blízko, ešteže sa trochu podobá na les a ešteže som si navykol chodievať tam na dennej báze.
a nepovažujem sa za mesiáša a v poslednej dobe som prehodnotil svoj postoj a budem preferovať neaktivitu pred aktivitou.
a naozaj je mi šumafuk, čo ste s tými osami spravili; no z môjho pohľadu je kvôli vyššie opísaným dôvodom divné myslieť si, že to bolo od vás voči nim fér.
tak to je, samozrejme, iné. moja doterajšia predstava chalupového padláša je taká, že sa tam nebýva.
každopádne sa to v tomto prípade asi inak riešiť nedá, je to buď vy alebo ony.
nemuseli sme sa nijak zvlášť učiť. jedna vec je (všeobecne sa vlastne patrí) pohybovať sa tak, aby v nich nevznikol dojem, že ich ohrozuješ.
ďalšia vec je postupne vytesniť otvory a vynosiť osy z priestorov, kde nemajú hniezda, postupne von, ak sa tam objavia.
ďalšia vec je asi najdôležitejšia, totiž nenechávať im možnosť a zámienku (okrem iného odkryté potraviny): aj na tú povalu sa zrejme museli nejako dostať aj s kráľovnou a pochybujem, že by sa tam prehrýzali cez stenu, keby tam už nebola nejaká pre ne atraktívna škára.
s tou alergiou je to pravdaže individuálne, ak je niekto alergický priamo na hmyzí toxín, je namieste zvýšená opatrnosť.
no a na druhej strane je fajn občas sa zamyslieť, čo vlastne alergiu v prvom rade spôsobuje, keďže ide o civilizačnú chorobu. mne sa s prechodom na rastlinnú stravu vytratili minimálne jej obvyklé príznaky, či je to náhoda, neviem.
@alpynus ty by si fakt mal ísť realne do prírody.. poriadnej-.. lebo ako na googli dívam petrin tak vrieskam ....
a ked budeš na riadnej chate potom niečo hovor.. lebo ako sa osám nezdá dôvod že ich mám odtial vyjebať mne sa nezdá dôvod prečo ma majú dopichat len preto že sa prejdem okolo..dakujem
jj všetko živé treba likvidovať a keď na tej záhradke potom budete mať slabú úrodu ovocia a zeleniny, resp. žiadnu tak sa budete čudovať ako mongoli kolesu. Ľudská hlúposť je žiaľ nekonečná.
Treba zavolať hasičov/včelárov, hlavne včelári občajne premiestňujú takéto hniezda, niekedy si takéto včelstvo zoberú a pridajú ku svojim kolóniám. Keď to nie je možné, tak také hniezdo ekologicky zlikvidujú bez zbytočne veľkých strát na včelstve. Proste a skrátka, oni už vedia čo bude treba robiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
a vydymiť alebo biolitom vystriekať, potom zhodiť, rozmliaždiť a hodiť do ohňa.
snad dost strucne
Prípadne zavolaj fakt hasičov ak ťa už bodli alebo sa pokúšali tak oni ich odstránia.. u nás na sídlisku bolo osie hniezdo na tráve kde sa hrávajú deti a oni to hniezdo rozbili vodou normalne do toho vpustili vodu a rozbilo hniezdo a ešte na druhý deň v mláčke bolo vidno nejaké osy jak plávajú
raz sme hrali na ihrisku basket a priletel roj vciel a obsadili kos.. kolka drzost a potom uz sme volali hasicov spoza rohu
Keď tak na záhrade pár desiatok ôs lietalo nad nejakou svojou dierou v zemi, tak dedo povedal, že najlepšie riešenie je niečo nad nimi zapáliť, oni vyletia spod zeme, oheň im spáli krídla a všetko jak má byť ...
Ale teda, oheň im krídla nespálil, ale namiesto nejakej poletujúcej stovky ich tam zrazu nasrane poletovalo tak tisíc a mne pri takejto osokalypse nebolo všetko jedno
Nájdeš ho pri stánkoch s osími hniezdami.
ja by som to ostriekala tým biolitom alebo im tam riadne pridymila
samozrejme daj im čas, tak 2 hodinky a oni všetkí uletia k susedom.............filip
môj tatko si napríklad osy váži.
a vôbec sa mi nechce tieto témy rozoberať; problém je v tom, že niektorí ľudia majú iné metafyzické chápanie prírody (alebo sveta) než niektorí iní ľudia a darmo sa budeme doťahovať na konkrétnych prípadoch.
aj som si myslel, že sem už radšej nemám nič písať
by si sa správal ohľaduplne a seba by si vnímal ako votrelca. no to znie krásne. takže by si im ešte nosil kvietky priamo pod nos a ospravedlňoval sa za svoju prítomnosť?
opakujem ešte raz. vyjdi niekedy do prírody. pretože z mesta a cez internet sa dá urobiť mnoho názorov, avšak poznám mnohých fanatických "ochrancov prírody", ktorí keď boli konečne stanovať do prírody, narobili taký nehorázny humbuk ohľadom hmyzu okolo seba, že som ich už nikdy nechcela vidieť. zaži si tú interakciu a potom sa tvár ako vyvolený mesiáš akejkoľvek formy života. nehovorím, že máš zmeniť názor, len buď realistickejší.
a kym tam nestavias sidlisko ale drevenu chatku tak nic zasadne nenarusas
to, ze osy su agresivne a niekedy bezdovodne napadaju cloveka je uplne normalne, ze?
k teme: neznasam osy, odporucam ako @3 - vydymit, vypalit, rozsliapat a este raz spalit
"neviem preco mas stale pocit ze osy maju pravo a ludia nie a paraziti a votrelci su len ti ludia" — ľudia si vytvorili vlastnú kultúru/civilizáciu na úkor primárnej prírody, čím sa značne odčlenili od primárnej prírody. môžu si povedať, že v tej ich kultúre/civilizácii sú doma, čo aj nepochybne sú, len osobne mi príde trochu rozťahovačné, keď svoj domov považujú ešte stále aj v primárnej prírode a aj sa tam správajú ako doma. keď primárnu prírodu nepovažujú za svoj domov, tak nech sa tam nesprávajú ako doma — t.j. nech si tam nestavajú ich objekty (chatky) a nech nevyvražďujú tých, ktorí tam sú doma.
ale ako som spomenul vyššie — máme dosť odlišné metafyzické predpoklady, z ktorých vychádzame, preto bude asi dosť rozumné, ak sa tu nebudeme s týmto oňdiať teraz; lebo tušímže ti z tvojho hľadiska môžu byť moje vývody/myšlienky jedine k smiechu a dosť by som sa čudoval, ak by to bolo inak.
ďakujem, že si mi naordinovala pobyt v prírode. ešteže mám petřín vcelku blízko, ešteže sa trochu podobá na les a ešteže som si navykol chodievať tam na dennej báze.
a nepovažujem sa za mesiáša a v poslednej dobe som prehodnotil svoj postoj a budem preferovať neaktivitu pred aktivitou.
a naozaj je mi šumafuk, čo ste s tými osami spravili; no z môjho pohľadu je kvôli vyššie opísaným dôvodom divné myslieť si, že to bolo od vás voči nim fér.
tak to je, samozrejme, iné. moja doterajšia predstava chalupového padláša je taká, že sa tam nebýva.
každopádne sa to v tomto prípade asi inak riešiť nedá, je to buď vy alebo ony.
nemuseli sme sa nijak zvlášť učiť. jedna vec je (všeobecne sa vlastne patrí) pohybovať sa tak, aby v nich nevznikol dojem, že ich ohrozuješ.
ďalšia vec je postupne vytesniť otvory a vynosiť osy z priestorov, kde nemajú hniezda, postupne von, ak sa tam objavia.
ďalšia vec je asi najdôležitejšia, totiž nenechávať im možnosť a zámienku (okrem iného odkryté potraviny): aj na tú povalu sa zrejme museli nejako dostať aj s kráľovnou a pochybujem, že by sa tam prehrýzali cez stenu, keby tam už nebola nejaká pre ne atraktívna škára.
s tou alergiou je to pravdaže individuálne, ak je niekto alergický priamo na hmyzí toxín, je namieste zvýšená opatrnosť.
no a na druhej strane je fajn občas sa zamyslieť, čo vlastne alergiu v prvom rade spôsobuje, keďže ide o civilizačnú chorobu. mne sa s prechodom na rastlinnú stravu vytratili minimálne jej obvyklé príznaky, či je to náhoda, neviem.
a ked budeš na riadnej chate potom niečo hovor.. lebo ako sa osám nezdá dôvod že ich mám odtial vyjebať mne sa nezdá dôvod prečo ma majú dopichat len preto že sa prejdem okolo..dakujem
@barky ok
Treba zavolať hasičov/včelárov, hlavne včelári občajne premiestňujú takéto hniezda, niekedy si takéto včelstvo zoberú a pridajú ku svojim kolóniám. Keď to nie je možné, tak také hniezdo ekologicky zlikvidujú bez zbytočne veľkých strát na včelstve. Proste a skrátka, oni už vedia čo bude treba robiť.