Som sice len druhacka na gympli, ale tento rok si uz musim volit predmety, ktorym sa chcem venovat a z ktorych asi budem maturovat, takze by som sa mala rozhodnut uz teraz. Rozmyslam, ci si vybrat FILOZOFICKU FAKULTU a studovat anglictinu, alebo sa vydat
tak ak by ta obe bavili rovnako, tak z hladiska pracovnych prilezitosti v buducnosti si myslim, ze urcite ta architektura... lebo ked budes studovat cisto anglictinu(a kulturu atd) tak ti to je uplne na prd. maturitne predmety urcite matika a k tomu by som dala asi fyziku...a to ci tu alebo v cesku je cisto na tebe
súhlas s @1 , až na to, že si nemyslím, že nutne treba fyziku, ale budeš si tam musieť pravdepodobne zaplatiť prípravný kurz a tuším treba prejsť aj talentovkami z kreslenia, ale možno nie na všetkých odboroch, neviem. toto si zisti ako prvé, lebo ak vieš, že si antitalent na kreslenie a bolo by ti to treba, už to asi nezachrániš. možno, keby si namiesto toho volila nejakú stavbarinu.
a čo sa týka štúdia: ak to bude nakoniec filozofická, tak tu nezostávaj. vraj je zastaralá a podobné školy v Česku majú lepšie zázemie.
Podľa mňa by bola lepšia tá architektúra, angličtinu dnes už študuje na rôznych školách veľmi veľa ľudí a uplatnenie by bolo horšie.
A k tomu kde,to záleží od teba, či by ti neprekážalo, že budeš ďalej od domova a musíš počítať s tým, že štúdium v Prahe by bolo asi aj trochu finančne náročnejšie.
Ale ak by sa ti podarilo vyštudovať Karlovu univerzitu-predpokladám, že tam chceš ísť, určite by si mala lepšie uplatnenie a aj Praha je veľmi pekné mesto, takže z tohto hľadiska mi tiež príde lepšia ako BA.
Ale ak sa tam chceš dostať, musíš sa snažiť, lebo na tú univerzitu sa hlási určite veľmi veľa ľudí práve kvôli tomu, že má dobrú povesť.
@anzu tu fyziku som tam dala len ako doplnok k tej matike, ktoru by si mala vybrat urcite a myslim, ze tam neskor bude mat aj tak fyziku, tak tato kombinacia by mala byt asi taka najlepsia
@majusssska hej, určite je najlepšia, myslela som to tak, že nie nutná (ale toto si len domýšľam, možno ju vyžadujú), ale ja som ovplyvnená tým, že u nás na škole bol problém maturovať z fyziky a nakoniec si to radšej nikto nedal (okrem samotnej matury bolo treba vypracovať protokol k nejakému pokusu, pričom nielen, že to bola povinnosť naviac, ale ani nebolo dobré vybavenie). a nikomu to nejak nechýbalo, pokiaľ viem.
akoze architektura mi len teraz niekedy napadla, lebo to by ma bavilo, navrhovat rozne budovy a tak. a chcela by som aj medicinu, lenze biola nie je moja silna stranka a nemyslim ze by som zvladla tie hory ucenia co by ma cakali
a ak by som sa pre architekturu rozhodla, v akom slova zmysle myslite, ze musim vediet kreslit? lebo kreslenie postav a portretov a ine umelecke veci mi velmi nejde... ale rysovanie mam rada aj mi to celkom ide. a aky predmet by som si mala zvolit? matika a fyzika znie dobre, len nevim, ci to staci, a na strankach to vysoke skoly nemaju vypisane, ze co vyzaduju, tak vobec neviem
@12 záleží na odbore,však ich tam majú aspoň tak 8, ale väčšinou sa tuším kreslí podľa predlohy, neviem, čo bližšie, tuším som počula aj o buste, @anthvillie by mohla vedieť
a matika a fyzika rozhodne stačí, neviem, čo ešte viac chceš trochu som hľadala a nemali tam nič konkrétne, takže asi stačí, že budeš mať maturu.
Ja by som povedala tak, že podľa mňa je v tejto dobe úplne zbytočné ísť študovať jazyky, aj keď ťa akokoľvek budú baviť. Lebo vieš, dnes je to skôr samozrejmosť, a neviem, či by ťa bavilo všetko okolo toho to ostatné (literatúra, vývin jazyka, história...)..ak to teda nechceš ísť učiť alebo niečo podobné.
Architektúru úplne najviac schvaľujem! Choď, choď! Len zas aby si vedela, že treba tam minimálne rok pred prijímačkami chodiť na kreslenie a jednoducho sa pripravovať...a Prahu môžem len odporučiť, choď von, ak môžeš. Nezostávaj určite tu.
( a inak na maturitu si nevyberaj nosku, je to ten najťažší predmet)
Ja som mal takisto dilemu,medzi technicko-prírodovedným a humanitným zameraním (ja som ale uvažoval medzi históriou a aplikovanou chémiou ).Poviem ti to takto,ak si dobrá a baví ťa to,môžeš byť úspešná a žiadaná v jednom aj druhom.Z hľadiska dlhodobej perspektívy sa mi však architektúra javí lepšie.Ale priprav sa na to,že architektúra bude Sajgon.
dobre si zváž pre a proti každej možnosti...takisto súhlasím s tým,že radšej voliť architektúru.Takisto ak môžeš a máš dobrú fin.situáciu vol čechy.ale pripominaš mi mňa,takisto som mala toľko snov v prváku som chcela študovať na výške filozofiu,v druháku politologiu,v treťom policajná akadémia,a nakoniec vo štvrtom som dospela k tomu,že ekonomika je to moje a o mesiac idem študovať na komenského aplikovanú ekonómiu takže sa dobre rozhodni,lebo ja som sa rozhodovala dlho a nie som z gympla,ale z dopravnej priemyslovky takže veľa šťastia prajem!
do ankety ako takej fušovať nebudem, každopádne sa mi nepáči, že už druháci si musia vyberať predmety. Od nás dosť ľudí ani v maturitnom ročníku ešte poriadne nevedelo, kam ísť, nie tak ešte druháci
aj my ako druháci sme si už museli vybrať 4 hodiny semináru..a bolo to dosť také, že ešte ani poriadne sme nevedeli kam chceme ísť..teraz si to dosť ľudí pomenili v maturitnom ročníku..čiže ty si len dobre zváž, čo chceš ísť študovať..tá architektúra, je podľa mňa dobrá voľba..hoc sa do toho fachu veľmi nerozumiem..veľa šťastia !
ľudia, vy sa máte, ja idem maturovať a ani vo 4. ročníku som si nemohla voliť predmety... len 2 dvojhodinovky... je to fakt "super"... čaká ma riadne ťažký rok, musím mať predmety, o ktoré sa absolútne nezaujímam
@vevka4 S tým kreslením netuším, nechodím na žiadnu takú školu a ani som nikde nerobila na taký odbor prijímačky.
Skús pozrieť aj stránky univerzít, kde by si možno chcela ísť a tam možno nájdeš nejaké podmienky prijatia, prípadne vyhľadaj nejaké fóra o tých školách.
Aj keĎ 2 roky sú dlhá doba a možno potom budú úplne iné prijímačky ako teraz.
Ale tú angličtinu neodporúčam, už teraz majú ľudia, ktorí ju skončia problém s hľadaním práce a lepšie to nebude, len horšie, stále ju bude vedieť viac ľudí.
Potom by bolo možno lepšie uvažovať ešte nad nejakým iným odborom.
@vevka4 na architekturu sme mali taketo prijimacky: 1. kresba zatisia 2. kresba busty 3. navrh mostu zo zadanych geometrickych utvarov 4. kolaz na zadanu temu
matiku a fyziku potrebujes pri studiu, nie na prijimacky
Výber voliteľných predmetov v druhom ročníku je jedna z mnohých blbostí, aké naše školstvo úžasné slovenské udáva Ja som ani na začiatku štvrtého ročníka nebola rozhodnutá, kam idem. Ale chodila som na obchodnú, takže tam trebalo na výšku asi veľa matiky. Uvažovala som asi takto. Mám 3 predmety matematiky, 6 hodín týždenne + 2 hodiny doučovania, keďže som mala ísť na manažment. Lenže čo čert nechcel, nakoniec som sa rozhodla ísť študovať angličtinu, kde matika nemá ani minimálne zastúpenie. Tak načo sú tie voliteľné predmety dobré mi povedzte Mladí si vybrať nevedia, nie sú tak rozhodní, ako starší dospelí. Kdeže ja som v 16tich už vedela, kam dál. Ale čo človek nemôže zmeniť, nad tým sa radšej nerozčuľuje. Oveľa horšie diery máme v tých školských zákonoch
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
a čo sa týka štúdia: ak to bude nakoniec filozofická, tak tu nezostávaj. vraj je zastaralá a podobné školy v Česku majú lepšie zázemie.
A k tomu kde,to záleží od teba, či by ti neprekážalo, že budeš ďalej od domova a musíš počítať s tým, že štúdium v Prahe by bolo asi aj trochu finančne náročnejšie.
Ale ak by sa ti podarilo vyštudovať Karlovu univerzitu-predpokladám, že tam chceš ísť, určite by si mala lepšie uplatnenie a aj Praha je veľmi pekné mesto, takže z tohto hľadiska mi tiež príde lepšia ako BA.
Ale ak sa tam chceš dostať, musíš sa snažiť, lebo na tú univerzitu sa hlási určite veľmi veľa ľudí práve kvôli tomu, že má dobrú povesť.
akoze architektura mi len teraz niekedy napadla, lebo to by ma bavilo, navrhovat rozne budovy a tak. a chcela by som aj medicinu, lenze biola nie je moja silna stranka a nemyslim ze by som zvladla tie hory ucenia co by ma cakali
a ak by som sa pre architekturu rozhodla, v akom slova zmysle myslite, ze musim vediet kreslit? lebo kreslenie postav a portretov a ine umelecke veci mi velmi nejde... ale rysovanie mam rada aj mi to celkom ide. a aky predmet by som si mala zvolit? matika a fyzika znie dobre, len nevim, ci to staci, a na strankach to vysoke skoly nemaju vypisane, ze co vyzaduju, tak vobec neviem
» www.birdz.sk/forum/stu-ba-fa...
skus si to precitat
a matika a fyzika rozhodne stačí, neviem, čo ešte viac chceš trochu som hľadala a nemali tam nič konkrétne, takže asi stačí, že budeš mať maturu.
Architektúru úplne najviac schvaľujem! Choď, choď! Len zas aby si vedela, že treba tam minimálne rok pred prijímačkami chodiť na kreslenie a jednoducho sa pripravovať...a Prahu môžem len odporučiť, choď von, ak môžeš. Nezostávaj určite tu.
( a inak na maturitu si nevyberaj nosku, je to ten najťažší predmet)
Veľa šťastia!
Skús pozrieť aj stránky univerzít, kde by si možno chcela ísť a tam možno nájdeš nejaké podmienky prijatia, prípadne vyhľadaj nejaké fóra o tých školách.
Aj keĎ 2 roky sú dlhá doba a možno potom budú úplne iné prijímačky ako teraz.
Ale tú angličtinu neodporúčam, už teraz majú ľudia, ktorí ju skončia problém s hľadaním práce a lepšie to nebude, len horšie, stále ju bude vedieť viac ľudí.
Potom by bolo možno lepšie uvažovať ešte nad nejakým iným odborom.
matiku a fyziku potrebujes pri studiu, nie na prijimacky