Mohol by mi niekto poradiť,a kú gitaru si kúpiť, ak chcem začať hrať? čo musí "správna " gitara mať....Je lepsšie začať na akustickej a až neskôr na elektrickej?....Dakujem
dôležité je, či sa ideš učiť hrať do ZUŠ alebo chceš sama. v každom prípade, podľa mňa, je najlepšie začať s akustikou, čiže klasickou španielkou..potom, keď budeš vedieť základné akordy, vtedy môžeš uvažovať o elektrike. a k tej potrebuješ ešte bedňu a pod.
"správna" gitara, každá má všetko, čo potrebuješ, pochybujem, že by si hrala na gitare bez strún
tak odporúča sa učiť na akustike na začiatok, ja som začal hned za elektrickej a som tu, nic sa nedeje... záleží od toho kolko penazí možes investovať do nastroja.. ak chces elektricku a si uplny zaciatocník tak ti bude stacit aj Squier od Fender - tie stoja okolo 7 000,- potom mozes uvažovat aj o drahsich...
neviem nakolko su vhodne nylonove struny....podla mna je lepsie zvykat si od zaciatku na normalne kovove....ale tak zase pri uceni ti to nijak nebude zavadzat myslim ze gitara ti inak staci fakt aka kolvek pokial ma aspon tie struny a myslim si ze je jedno aj to ez ci zacinas na spanielke alebo elektrike.....len treba pocitat s tým ze elektrika potrebuje dalsich 500 veci aby hrala drzim palce
nylonové struny sú aj pre začiatočníkov, sú mäkkšie ako kovové, čiže ak si nechceš zničiť prsty hneď od začiatku, tak nylonky kovové su brutal, stačilo mi raz na tom hrať
Wewo a ty si kokot, rad by som vedel, co vies zahrat ty, sa tu netvar, ako keby si bol jediny najmudrejsi a vsetci ostatni jebnuti.. Ano, hram na Jumbe a dovolim si povedat, ze je velmi dobre, spanielku som skusal a nebolo to nic moc, ani technika, ani zvuk a praveze na spanielke sa hravaju tie odrhovacky pri taboraku ako ty hovoris a nie na Jumbe, tak tu netrep picoviny, lebo praveze na Jumbe sa da zahrat ovela viac, ale ked niekto kokot vie a mysli si, ze je najmudrejsi, tak to vyzera strasne hlupo ako napriklad teraz..
Wewo - pises kokotiny...spanielka s nylonovymi strunami sa pouziva na klasiku, preto na nej hras aj na konzerve, lebo tam sa uci akurat tak klasika, to nie je o tom, ze sa naucis hrat najskor na "naozajstnej gitare", a co ine gitary nie su naozajstne? Ak sa niekto nechce venovat klasike, tak potom su lepsie kovove struny, ktore napr. pri akordovej hre zneju lepsie ako nylonove...takze ak sa chce niekto ucit hrat akordy a pod., tak su urcite lepsie kovove struny.
Si chlapci ujasnite ktora gitara je ktora: klasicka gitara ma siroky krk a nylonove struny, na nu by som rozhodne kovove struny nedaval. Taktiez tato gitara nema spodny vyrez, takze sa tam hra cisto len klasika. Na zaciatok je dobra lebo siroky krk a nylonove struny naucia dobry prstoklad.
Potom tu mate tie vase spaniely: uzssi krk ako klasiky, kovove struny. Tu je lahsie chytat akordy ale kedze struny su kurva tvrde a prechod z nylonov na kov je bolestivy. Kym sa clovek na nej nauci hrat fakt cisto to trocha trva. Tieto maju aj vyrezy spodne aby sa dalo hrat aj na prazcoch 12+ tj hrat vysoke sola.
Je jedno ci si vyberes prvy alebo druhy typ, nakoniec skonci na 90% pri elektrike takze
Inak vasa hadka azel a wewo: dobry gitarista vie hrat aj na akustike aj na elektrike
Btw. jumba su urcene na akordovu hru kde sa akordy vybrnkavaju, kdezto akustiky ala gibson pripadne epiphone su urcene na viac technickejsiu hru.
nemôžem to čítať aké kokotiny tu všetci hovoríte... sa uvedomte a hlavne ty wewo... vieš kokot o gitarách a o strunách ešte väčší.
aspoň keby si vedel základné rozdelenie gitár piči...
španielka-nylonové struny hrá sa na tom klasika.
jumbo-country, folk alebo hocičo iné vinú sa na ňu kovové struny...
nylonky sú napiču pokial nechceš hrať flamenco, klasiku a podobné mamrdy... nehrá to je to mäkké ogrcané hnusné umelé. ale na vybrnkávačky fajn.
železo: mňam mňam krásne všetko cinká ozýva sa žiaden tupý tón ako z nyloniek. na začiatok si skús kúpiť nejaké tenšie napr. 0.09
a opovážte sa niekto hovoriť, že od kovových strún bolia prsty. to je taký argument ako poď ma odboku. keď niekto chce hrať na gitare tak mu nezáleží na tom či bude mať na prstoch polokrvavé chipsy alebo čo...
Mnoho ľudí si myslí, že nylonové struny sú lepšie pre začiatočníkov, lebo nerežú prsty. To je síce trochu pravda, ale na druhú stranu zase veľmi tlačia.
Kovové sú dobré ak budeš hrať akordy.
Ak chceš hrať vybrnkávačky, melódie a pod., sú lepšie nylonové.
Ja osobne hrám na nylonkách, ale zas si myslím, že kovové krajšie znejú.
A na elektrike nemá cenu začínať, pokiaľ ešte nevieš vôbec hrať, lebo skončíš ako tí brutus "punkeri" čo vedia 3 akordy a na elektrike hrajú "lebo to tak BOHOVSKY znie, ak keď hovno hrám!"
Takže asi by som ti odporúčal behnúť do hudobnín, pozrieť si tam nejaké lacnejšie španielky, kúpiť si gitaru s kovovými, lebo na tú, čo má od výroby nylonové zväčša nemôžeš dať kovové, lebo by hrdlo nevydržalo ťah tých strún. Naopak, na gitaru pre kovové struny môžeš dať nylonové (na mojej boli 20 rokov kovové, a ja som tam dal nylonky).
A potom začni s nejakými ľahšími skladbam. Neprechádzaj hneď na to čo CHCEŠ HRAŤ, lebo akurát ti to nepôjde a budeš sklamaná, a možno ťa to trochu, alebo úplne odradí.
Ono, zo začiatku je to vôbec ťažké a mnoho ľúdí neprejde ani tímto štádiom, takže musíš byť len trpezlivá. Ak budeš hrať hodinu denne, prvé výsledky sa dostavia už po takých 2 týždňoch. Teoreticky už po prvom, ale ešte to nebude nič moc.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
"správna" gitara, každá má všetko, čo potrebuješ, pochybujem, že by si hrala na gitare bez strún
no asi tak
na zaciatok je jedno ci zacnes na akustickej alebo elektrickej hlavne musis chciet zacat... ja som zacal na elektrickej, no teraz mam spanielku
tiez zalezi aky typ hudby chces hrat.....
Potom tu mate tie vase spaniely: uzssi krk ako klasiky, kovove struny. Tu je lahsie chytat akordy ale kedze struny su kurva tvrde a prechod z nylonov na kov je bolestivy. Kym sa clovek na nej nauci hrat fakt cisto to trocha trva. Tieto maju aj vyrezy spodne aby sa dalo hrat aj na prazcoch 12+ tj hrat vysoke sola.
Je jedno ci si vyberes prvy alebo druhy typ, nakoniec skonci na 90% pri elektrike takze
Inak vasa hadka azel a wewo: dobry gitarista vie hrat aj na akustike aj na elektrike
Btw. jumba su urcene na akordovu hru kde sa akordy vybrnkavaju, kdezto akustiky ala gibson pripadne epiphone su urcene na viac technickejsiu hru.
aspoň keby si vedel základné rozdelenie gitár piči...
španielka-nylonové struny hrá sa na tom klasika.
jumbo-country, folk alebo hocičo iné vinú sa na ňu kovové struny...
nylonky sú napiču pokial nechceš hrať flamenco, klasiku a podobné mamrdy... nehrá to je to mäkké ogrcané hnusné umelé. ale na vybrnkávačky fajn.
železo: mňam mňam krásne všetko cinká ozýva sa žiaden tupý tón ako z nyloniek. na začiatok si skús kúpiť nejaké tenšie napr. 0.09
a opovážte sa niekto hovoriť, že od kovových strún bolia prsty. to je taký argument ako poď ma odboku. keď niekto chce hrať na gitare tak mu nezáleží na tom či bude mať na prstoch polokrvavé chipsy alebo čo...
ja odporúčam nejaké jumbo na začiatok.
Kovové sú dobré ak budeš hrať akordy.
Ak chceš hrať vybrnkávačky, melódie a pod., sú lepšie nylonové.
Ja osobne hrám na nylonkách, ale zas si myslím, že kovové krajšie znejú.
A na elektrike nemá cenu začínať, pokiaľ ešte nevieš vôbec hrať, lebo skončíš ako tí brutus "punkeri" čo vedia 3 akordy a na elektrike hrajú "lebo to tak BOHOVSKY znie, ak keď hovno hrám!"
Takže asi by som ti odporúčal behnúť do hudobnín, pozrieť si tam nejaké lacnejšie španielky, kúpiť si gitaru s kovovými, lebo na tú, čo má od výroby nylonové zväčša nemôžeš dať kovové, lebo by hrdlo nevydržalo ťah tých strún. Naopak, na gitaru pre kovové struny môžeš dať nylonové (na mojej boli 20 rokov kovové, a ja som tam dal nylonky).
A potom začni s nejakými ľahšími skladbam. Neprechádzaj hneď na to čo CHCEŠ HRAŤ, lebo akurát ti to nepôjde a budeš sklamaná, a možno ťa to trochu, alebo úplne odradí.
Ono, zo začiatku je to vôbec ťažké a mnoho ľúdí neprejde ani tímto štádiom, takže musíš byť len trpezlivá. Ak budeš hrať hodinu denne, prvé výsledky sa dostavia už po takých 2 týždňoch. Teoreticky už po prvom, ale ešte to nebude nič moc.
Tak teda držím palce!