taki umierneni komunismus.si nemislite ze som fanatik komunismu ale bolo to dobre vimisleni.politici si tak nedovolovali.ale zestovat,sloboda vijadrovat take veci bi som nechal .ale politiku bi som usmernoval
- čistá hovadina - raz za 4 roky ti politik niečo nasľubuje a potom ďalšie 4 roky sere na teba...nič
2. priama demokracia
- čistá utópia - nezrealizovateľná v praxi...každý človek by musel hlasovať o každom zákone, a neviem ako by sa to riešilo
3. socializmus
- socializmus sme tu mali 40 rokov a ako to dopadlo??? inak netreba si mýliť pojmy socializmus a komunizmus...socializmus je zdegenerovaná forma myšlienok Marxa a Engelsa
4. anarchia
- krásna forma, kde by neexistovali štáty ani vláda a každý by bol slobodní
Nejlepší bojové zřízení, je nedocenitelné pro agresivní výboje, ale zpomaluje růst ekonomiky. Každopádně jsou diktatury vojenskou oporou aliancí a jsou nejlepší v dobývání rozlehlých území.
podľa mňa je reprezentatívna demokracia na Slovensku fajn. (hovorím o dnešnej dobe) Slováci sú národ, ktorý nie je ochotný podieľať sa aktívne na politickom živote, výsledky volieb to viac než jasne dokazujú. keby aspoň prišli a odovzdali prázdny hlasovací lístok. len Slovač je príliš lenivá ísť voliť, a možno to ani nieje lenivosťou, ale neobjektívnymi informáciami z médií alebo žiadnymi informáciami.
ale no.. reprezentatívna demokracia je dobrá v tom, že pri moci sú tí,ktorí vládnuť chcú. veď si predstavte priamu demokraciu u nás, preboha
anarchia v dnešnom svete je kravina, ľudia naučení na kapitalistický spôsob myslenia by nevedeli zniesť všetky výsady anarchie. a o ostatných tiež nemá význam hovoriť.
Anarchia je bezvládie, čiže to tu absolútne nemá čo hľadať : )
Prirodzene, že je to najideálnejší stav usporiadania spoločnosti v súčasnosti nedosiahnuteľný a aj nevhodný. Ľudia sú na to príliš hlúpi a nepripravení.
niekto sa tu trosku pomylil... socializmus a kapitalizmus su ekonomicke postoje a ideologie... "druh vlady" ako si to nazval je mozno tak komunizmus, a ku kapitalismu sa najviac hodi nepriama alebo reprezentativna demokracia ak vladne konzervativna strana / konzervativne strany - ktore v ekonomie maju viac menej kapotalisticky kurz.
Anarchia je cisty joke .. Akoze to by bolo o com ze kazdy by si robil co chcel a nebol by obmedzeny? Pretoze to by si potom parta ludi mohla zmysliet ze zoberie zbrane a zoberie si co chce a kedze by nebol nikto kto by ich zastavil tak zase by to viedlo iba k nejakemu inemu typu "vlady". Takze fakt pochybujem o tom ze by anarchia mohla existovat kedze to je asi rovnaka utopia ako nejaka mravcia unifikacia. A navyse mam pocit ze to ze nie sme v anarchii ma nejaky dovod.
VLADA BUDE MUSIET DOVTEDY EXISTOVAT? DOKYM SI ZAKON LUDIA NEVSEPIA DO HLAVY A NEZACNU PODLA NEHO ZIT BEZ TOHO ABY NAD NIMI NIEKTO STAL. ALE JE TO NEREALNE. KAZDA KRAJNA MA INU MENTALITU A INE ZAKONY. NAPRIKLAD V IRAKU ZA ODPADNUTIE OD VIERY JE TREST SMRTI.
@tesfaye anarchia je cisto hypoteticka nepravdepodobna utopicka myslienka ako priama demokracia (i ked k nej v pripade volieb cez internet, mozme teoreticky mat pristup uz o par rokov k cistej priamej demokracii)
anarchia je podla mna este viac utopiou. anarchia sama o sebe nikdy nevznikne, a aj hypoteticky keby anarchia vznikla, cize nebudu ziadne staty, ziadne vlady, tak sa vo velmi rychlej dobe vytvori sukromne pravo, miesto vlad a statov, budu vladnut financne skupiny, mafia, alebo proste ti silnejsi, ti najsilnejsi sa pri vzniku akejkolvek anarchie chopia moci a vznikne novy rezim. anarchia sama o sebe ak by vznikla by fungovala velmi velmi kratko, mozno par dni, tyzdnov, mesiacov, kym by sa nesformulovala vlada tych silnejsich, co si vramci anarchie proste spravia svoju vladu.
@tomas ale anarchia by teoreticky mohla vzniknúť, ak by predtým spoločnosť nemala nejaké návyky. platilo by pravidlo víťazstva silnejšieho, ale také veci ako mafia a podobne by ľudia jednoducho nepoznali.
Komunizmus a socializmus nikdy, nemá šancu prežiť a kapitalizmus už vymiera...
Z uvedených asi monarchia...
...žiadne dnešné politické zriadenie nieje dokonalé, povedal by som, že všetky sú zlé, treba vymyslieť niečo nové, revolučné, niečo čo bude fungovať...
@transplantovana kravina...už v samotnej prírode je to tak že tí silnejší sa snažia dosiahnuť moc....to že by nebola žiadna mafia je blbosť...teoreticky ak by nebola tak by v tom momente vznikla...pretože su jedinci ktorý majú to ovládanie druhých zafixované v genoch a sú ľudia ktorý sa veľmi ľahko takýmito ľuďmi nechajú ovládať....a tých nieje málo.
Anarchia by bola len kolaps ktorý by viedol k novému usporiadaniu.
Evidentne si nepochopil myšlienky anarchizmu. Anarchisti nevravia, že z dňa na deň má nastať bezvládie. Má to byť dlhodobý proces, aj kvôli tomu, aby sa podvedome odstránili všetky divné zlozvyky obyčajného človeka (ako písala @transplantovana )
Tak či onak, musí prísť revolúcia myslenia prostých ľudí, revolúcia zdola.
Nemusíš byť alibistická a neskrývaj svoj názor za názory iných. Tak, ako sa všetko na svete vyvíja, tak sa vyvíjajú aj myšlienky anarchizmu. To, že pred 150 rokmi objavitelia týchto myšlienok načrtli, že by to malo byť tak (ako vtedy povedali), neznamená, že to má byť aj dnes presne tak.
Tak či onak, súhlasím, že mnohí by si mohli prečítať aspoň nejakú malú brožúrku a až potom kázať ich múdrosti.
@alpynus Pozri sa na spoločnosť, ktorá bola v minulosti, vždy to je to isté, len s malými kozmetickými úpravami, moc, moc, peniaze, vojny, groše, pozemky, štáty, moc, peniaze, peniaze a stále dookola už 10 000 rokov...
Nevidím šancu, že nejakým osvietením sa spoločnosť zmení.
Zmení sa to k lepšiemu buď evoluciou mozgu za nejakých tých dalších 10 000 rokov, alebo ak by sa človek poučil, či už by to bola 3 svetová vojna, alebo čiastočné vyhubenie ľudstva.
Ja by som to s tými ľuďmi nevidel až tak pesimisticky ako ty. Ak dokážu fungovať spoločenstvá ako rodina, priatelia a pod. aj bez peňazí a v anarchií (nik nad nimi nie je a nevraví im, čo je a čo nie je správne) v relatívne dobrom vzťahu, nielen teoreticky je možné, aby takto mohli fungovať aj väčšie a väčšie spoločesntsvá, priam celá zem.
@pernik - Pravdepodobne by tá 3. svetová vojna pomohla lebo pri momentálnych jadrových zbraniach by sme si čiastočne zničili zem a ostalo by nás málo žiť... potom by sme sa možno uvedomili a urobili zo Zeme 1 veľký štát bez peňazí a vojen potom by sa možno všetko úsilie ľudí zameralo na Vzdelávanie
kedysi by stacila vojna....ta ktora fungovala na principe ze rozumny a silny preziju, a slaby zniceny.....ale pri dnesnych jadrovych zbraniach...........
za prepokladu, ze ten diktator by bol inteligentny, dobry a ferovy clovek.. (diktatura znamena len ze jej neobmedzene vladne jeden vladca, nemusi to byt tyran..)
Priama demokracia je podľa mňa dosť utopická, ak by sa kvôli každej hlúposti robili referendá, tak by ľudia asi nič iné nerobili a navyše by o zákonoch a chode štátu rozhodovali úplní neodborníci ...
Socializmus by v istej forme možno nemusel byť zlý, ale ten akosi a priori odsudzujem na základe toho, že tu už bol a ... a
ja neviem nic z toho sa mi nezda dost "spravodlive" - najviac nespravodlive sa mi zda asi ta konstitucna monarchia, zato, ze sa niekto narodil na dobrom mieste...no neviem ci je vzdy kazdy hodny toho postu....
ale zasa jak u nas, ze "republika" - ked vzdy tu vyhrava ten, kto najviac klame a najviac rozda pocas jeho kampane a tym to hasne...nic...nula bodov...
a zasa anarchia - cista sloboda? vsak tu by bol taky bordel kks...
museli by ptm ini ludia zit aby mohol byt taky sposob zitia....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
1. reprezentatívna demokracia - u nás ...
- čistá hovadina - raz za 4 roky ti politik niečo nasľubuje a potom ďalšie 4 roky sere na teba...nič
2. priama demokracia
- čistá utópia - nezrealizovateľná v praxi...každý človek by musel hlasovať o každom zákone, a neviem ako by sa to riešilo
3. socializmus
- socializmus sme tu mali 40 rokov a ako to dopadlo??? inak netreba si mýliť pojmy socializmus a komunizmus...socializmus je zdegenerovaná forma myšlienok Marxa a Engelsa
4. anarchia
- krásna forma, kde by neexistovali štáty ani vláda a každý by bol slobodní
5. diktátorský režim
- saddám, fidel, hitler, stalin...ďakujem neprosím
6. konštitučná monarchia
- mám uznávať človeka len za to, že sa dobre narodil?? nie...inak je to to isté ako zastupiteľská "demokracia"
7. čistý kapitalizmus
- toto zhovaďuje charakter...a navyše krachy nadnárodných spoločností a podobné srandy nee nechajte si to...
jasný víťaz - Anarchia
Nejlepší bojové zřízení, je nedocenitelné pro agresivní výboje, ale zpomaluje růst ekonomiky. Každopádně jsou diktatury vojenskou oporou aliancí a jsou nejlepší v dobývání rozlehlých území.
ale no.. reprezentatívna demokracia je dobrá v tom, že pri moci sú tí,ktorí vládnuť chcú. veď si predstavte priamu demokraciu u nás, preboha
anarchia v dnešnom svete je kravina, ľudia naučení na kapitalistický spôsob myslenia by nevedeli zniesť všetky výsady anarchie. a o ostatných tiež nemá význam hovoriť.
Prirodzene, že je to najideálnejší stav usporiadania spoločnosti v súčasnosti nedosiahnuteľný a aj nevhodný. Ľudia sú na to príliš hlúpi a nepripravení.
priama demokracia ze nie je realizovalna ?
ved je vo svajciarku a je to jeden z najvyspelejsich statov.
anarchia je podla mna este viac utopiou. anarchia sama o sebe nikdy nevznikne, a aj hypoteticky keby anarchia vznikla, cize nebudu ziadne staty, ziadne vlady, tak sa vo velmi rychlej dobe vytvori sukromne pravo, miesto vlad a statov, budu vladnut financne skupiny, mafia, alebo proste ti silnejsi, ti najsilnejsi sa pri vzniku akejkolvek anarchie chopia moci a vznikne novy rezim. anarchia sama o sebe ak by vznikla by fungovala velmi velmi kratko, mozno par dni, tyzdnov, mesiacov, kym by sa nesformulovala vlada tych silnejsich, co si vramci anarchie proste spravia svoju vladu.
Z uvedených asi monarchia...
...žiadne dnešné politické zriadenie nieje dokonalé, povedal by som, že všetky sú zlé, treba vymyslieť niečo nové, revolučné, niečo čo bude fungovať...
Aj keď, človek za vidinou peňazí dojebe aj to...
Anarchia by bola len kolaps ktorý by viedol k novému usporiadaniu.
V poslednej vete si nevedome načrtol riešenie - zrušiť peniaze.
@tomas
Evidentne si nepochopil myšlienky anarchizmu. Anarchisti nevravia, že z dňa na deň má nastať bezvládie. Má to byť dlhodobý proces, aj kvôli tomu, aby sa podvedome odstránili všetky divné zlozvyky obyčajného človeka (ako písala @transplantovana )
Tak či onak, musí prísť revolúcia myslenia prostých ľudí, revolúcia zdola.
Pri dnešnej spoločnosti je zrušenie peňazí nereálne, to by sa ľudské mozgy museli úplne preorientovať, na iné hodnoty
@24
Nemusíš byť alibistická a neskrývaj svoj názor za názory iných. Tak, ako sa všetko na svete vyvíja, tak sa vyvíjajú aj myšlienky anarchizmu. To, že pred 150 rokmi objavitelia týchto myšlienok načrtli, že by to malo byť tak (ako vtedy povedali), neznamená, že to má byť aj dnes presne tak.
Tak či onak, súhlasím, že mnohí by si mohli prečítať aspoň nejakú malú brožúrku a až potom kázať ich múdrosti.
Nezostáva mi nič iné, len súhlasiť s tebou.
Lenže zajtrajšia spoločnosť nemusí byť taká, aká je dnešná ; )
Nevidím šancu, že nejakým osvietením sa spoločnosť zmení.
Zmení sa to k lepšiemu buď evoluciou mozgu za nejakých tých dalších 10 000 rokov, alebo ak by sa človek poučil, či už by to bola 3 svetová vojna, alebo čiastočné vyhubenie ľudstva.
Ak sa obhliadnem späť, do prvých nám známym spoločenstvám, nevidím to až tak tragicky.
Ak sa pozriem okolo seba teraz, tragiky to už vidím.
Nezostáva mi nič iné, len čakať : )
Hoc aj 100.000 rokov, času je dosť.
Podľa mňa sa ľudia nikdy nezmenia, jedine im našrobovať do hlavy čipy a ovládať s joistyckom
Ale môžem tušiť z historických prameňov.
Ja by som to s tými ľuďmi nevidel až tak pesimisticky ako ty. Ak dokážu fungovať spoločenstvá ako rodina, priatelia a pod. aj bez peňazí a v anarchií (nik nad nimi nie je a nevraví im, čo je a čo nie je správne) v relatívne dobrom vzťahu, nielen teoreticky je možné, aby takto mohli fungovať aj väčšie a väčšie spoločesntsvá, priam celá zem.
Matematická indukcia : )
Skutočne nechápem diskutujúcich tvojho formátu. Nič k téme, nič ani k téme, ktorá je od témy, nič vtipné, nič smiešne,...
"fuj, ble, dejepis, ja sa v zivote nebudem s niekym bavit o historii"
"fuj, ble. slovina, mna nikdy nebude zaujimat, ako sa spravne pise dane slovo"
"fuj, matematika, ja nikdy nebudem nic pocitat"
"fuj,..?"
.
.
.
ja budem len chodit na booom, fotit si do albumu svoje topanky a to je vsetko, nie?
Ten chlapec je dokonca už tak vylietaný, že napr. z tejto témy, ktorá vôbec nie je o dejepise, nadobudol pocit zhnusenia sa z dejepisu.
Predstaviteľ novej fóbie - edukačná fóbia, strach zo vzdelávania.
Priama demokracia je podľa mňa dosť utopická, ak by sa kvôli každej hlúposti robili referendá, tak by ľudia asi nič iné nerobili a navyše by o zákonoch a chode štátu rozhodovali úplní neodborníci ...
Socializmus by v istej forme možno nemusel byť zlý, ale ten akosi a priori odsudzujem na základe toho, že tu už bol a ... a
No tomu, prečo by mal niekto chodiť vhodiť do urny prázdny hlasovací lístok naozaj nerozumiem ...
Súčasná demokracia sa nedá označiť pojmom demokracia ; )
Tak si môžeme napríklad domyslieť slovko "zastupiteľská" hneď za slovíčkom "súčasná" ...
ale zasa jak u nas, ze "republika" - ked vzdy tu vyhrava ten, kto najviac klame a najviac rozda pocas jeho kampane a tym to hasne...nic...nula bodov...
a zasa anarchia - cista sloboda? vsak tu by bol taky bordel kks...
museli by ptm ini ludia zit aby mohol byt taky sposob zitia....
Komunizmus je beztriedna spoločnosť, teda druhý stupeň socializmu...