Fakulta architektúry:
-architektúra a urbanizmus (Bc. + Ing.)
-dizajn (Bc. + Mgr.)
-krajinná a záhradná architektúra (iba Bc.)
Stavebná fakulta:
-Civil Engineering (Stavebné inžinierstvo) (CE) *
-Geodézia a kartografia (GaK)
-Inžinierske konštrukcie a dopravné stavby (IKDS)
-Matematicko-počítačové modelovanie (MPM)
-Pozemné stavby a architektúra (PSA)
-Stavby na tvorbu a ochranu prostredia (STOP)
-Technológie a manažérstvo stavieb (TMS)
-Vodné stavby a vodné hospodárstvo (VSVH)
O_o už len to, že máš na výber iné študijné odbory je docela rozdiel, nie? či chceš vysvetliť rozdiel medzi stavebným inžinierom, architektom, geodetom...?
@wind odbory viem už skoro naspamäť z každej možnej univerzity.. skôr ma zaujímalo, že v čom je odlišná architektúra a urbanizmus na FA a pozemné stavby a architektúra na SvF.. keď názov to má skoro skoro rovnaký len je to na rozdielnej fakulte.. hľadala som celkom úspešne aj študijné plány, ale aj z toho mi to prišlo rovnaké, max. tak rozdiely popísané v @0..
@aprilynne pozemne stavby a architektura je obsirnejsie, je tam viac matiky, fyziky, miliony zadani z kazdeho predmetu, kazdy rok vezmu 400 ludi a vyhadzuje sa tam dost
ked tam pojdes, rozluc sa s volnym casom. budes zit len pre skolu
ja chodím na stavebnú STU v BA a myslím si, že hlavný rozdiel je v tom, že na stavebnej sa asi viac počíta (matika, fyzika,statika, pružnosť a pod.) a a fakulta architektúry je viac taká umeleckejšia..... Pokiaľ viem na fakultu architektúry sa robia talentovky a na stavebnú sa nerobili
na FA je omnoho lepšie!! viem, som druhák matika iba jeden semester .. potom sú už iba také jednoduchšie veci.. preberáš vlastne to čo na svavebnej, ale nie tak do detailov.. lebo úlohou architekta je dať budove tvar a zmysel v priestroe v ktorom má byť... stavbár musí urobiť to, aby ta budova bola schopná stáť
@henci chlapce tak tebe by som nedal navrhnut ani len budu pre psa ked som si precital tvoj prispevok o tom co ma robit architekt a stavbar ... A dufam ze si v buducne navrhnes sam dom, aby ta mohla zabit nejaka spadnuta tehla. Kedze to ma mat na starosti stavbar ...
psa na stavebnej je kombinacia odborov architektura a urbanizmus z FA a konstrukcie pozemnych stavieb na svf. cize aj predmety ako kreslenie a dejiny stavitelstva ale aj pokokot matiky a fyziky plus zaklady napr. z geodezie. a treba vediet + - dobre matiku zo strednej z gympla lebo bez nej neurobis predmet
ďakujem všetkým.. Pýtala som sa, lebo názvy to malo skoro také isté len fakulty.. Podľa môjho názoru kresliť neviem na takej dobrej úrovni ako by som chcela alebo ako by požadovali na architektúre a matika mi problém nerobí, za tú som rada, skôr fyzika Ale pomohli ste mi
@Aprilynne no ono mozno po nazve odboru ti to nepovie pravu podstatu veci v rozdieloch ale rozdiely su tam dost podstatne. a to hlavne v tom na co je ta skola zamerana ako aj v tom co by dalej malo byt tvojou naplnou prace (za predpokladu ze budes robit to co vystudujes)
take male zhrnutie:
FA - skola je skor zahrnuta na esteticke, dispozicne riesenia stavebnych objektov. riesenie harmonie farieb, tvarov a priestoru. okrem toho su oboznameni s ostatnymi odvetviami stavebnictva (nosne konstrukcie, konstrukcie stavieb, technologie, technickeho zariadenia budov, atd) no tieto veci maju len okrajovo.
SvF - skola je zamerana skor na riesenie projektovych dokumentacii absolventa skoly v danom odbore (nosne konstrukcie,konstrukcie pozemnych stavieb, konstr. dopravnych stabie, technickeho zariadenia budov, technologie, geodezie, atd..) je to viac technickejsie, vsetky tie veci co oni brali letmo ty beries viac dopodrobna s tym ze v inzinierskom stupni studia mas uz konkretnu specializaciu a ucis sa vo vybranom odbore vsetko hlbkovo v danej tematike ktora bude predmetom tvojej prace po skonceni skoly (za predpokladu ze budes robit co vystudujes).
kratke zhodnotenie:
co sa casu tyka by som povedal ze na oboch skolach stravis pripravou do skoly asi ten isty cas. co sa tyka obtiaznosti studia tak v tomto SvF vdaka vylucne technickemu zameraniu je odost narocnejsia (ano najde sa odbor napr B-STOP ponovom co je kvazi parodia na VS) ale ludia co absolvovali napr. PSA na bakalarskom ako ja ti povedia ze jednoducho narocnost je dost vysoka. Casu ti moc neostane na volne aktivity ale ked budes sikovna nebude to zas take katastroficke ako to mozno niektori opisuju.
-ak vies ze ta to skor laka smerom k architekture, dizajnu, a tymto veciam + mas pocit ze mas esteticke citenie a technicke zalezitosti fyzika a matika nie su tvoja silna stranka tak jednoducho FA je dobra volba.
-naopak ak vies ze nemas esteticke citenie, nie si dostatocne kreativna co sa tyka napadov ale mas technicke myslenie, s fyzikou a matikou aspon ako tak vyjdes a chces pracovat skor na konkretnych konstrukcnych rieseniach stavieb tak je pre teba jasna volba SvF
ja osobne som rad ze som na Svf pretoze si viem skor predstavit z vedomosti doposial ziskanych s touto skolou robit poziciu architekta ako robit poziciu projektanta v specializovanom odbore ako absolvent architektury. navyse nemam pocit ze by som bol nejak extra plny napadov a kreativity a neviem ci by ma architektura dobre uzivila.
v kazdom pripade pre stavebnictvo a projektovanie su potrebne vsetky profesie bez rozdielu a k tomu aby sa postavila kvalitna stavba treba tim kvalitnych projektantov a architektov spolocne s projektantami inych odvetvi (elektro, osvetlenie, atd) a tiez za predpokladu ze investor nie je fest skrob
@djdaniels uau, ďakujem teda za toto "krátke" zhrnutie.. Aspoň poriadne viem, že aký je reálny rozdiel medzi tými školami. Uvidím ako na tom budem s vedomosťami a zručnosťami o cca rok. Lebo týmto smerom ma to dosť ťahá, lenže si nie som istá, či by som zvládla daný odbor
@aprilynne to bolo len ozaj skratka hlavne sa rozhodni podla toho co chces ty, kde ta to taha a ak sa na to ako tak citis tak to treba skusit. a potom je to uz len o tom ako clovek zdolava limity tak prajem stastne rozhodovanie. casu mas este dostatok, urcite pozistuj co najviac, dobre premysli a rozhodni sa tak aby si bola spokojna
@djdaniels normálne som si prestala zúfať, že či to dám a či sa dobre rozhodnem aa 673473ty krát ďakujem určite si ešte pozisťujem aj viac k tomu, chcela som sa v podstate len odraziť od toho, ktorú školu..
Dlhodobo pripravujem na prijímacie skúšky na školy Architektúry.
Konzultácie k vypracovaniu komplexného portfólia.
Doučovanie teórie, umenia, kresby, stereometrie, deskriptívnej geometrie,...
Kreatívne cvičenia simulujúce prijímacie pohovory na školách v SR/ČR.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
-architektúra a urbanizmus (Bc. + Ing.)
-dizajn (Bc. + Mgr.)
-krajinná a záhradná architektúra (iba Bc.)
Stavebná fakulta:
-Civil Engineering (Stavebné inžinierstvo) (CE) *
-Geodézia a kartografia (GaK)
-Inžinierske konštrukcie a dopravné stavby (IKDS)
-Matematicko-počítačové modelovanie (MPM)
-Pozemné stavby a architektúra (PSA)
-Stavby na tvorbu a ochranu prostredia (STOP)
-Technológie a manažérstvo stavieb (TMS)
-Vodné stavby a vodné hospodárstvo (VSVH)
O_o už len to, že máš na výber iné študijné odbory je docela rozdiel, nie? či chceš vysvetliť rozdiel medzi stavebným inžinierom, architektom, geodetom...?
ked tam pojdes, rozluc sa s volnym casom. budes zit len pre skolu
ale zase budes mat lepsie vzdelanie
take male zhrnutie:
FA - skola je skor zahrnuta na esteticke, dispozicne riesenia stavebnych objektov. riesenie harmonie farieb, tvarov a priestoru. okrem toho su oboznameni s ostatnymi odvetviami stavebnictva (nosne konstrukcie, konstrukcie stavieb, technologie, technickeho zariadenia budov, atd) no tieto veci maju len okrajovo.
SvF - skola je zamerana skor na riesenie projektovych dokumentacii absolventa skoly v danom odbore (nosne konstrukcie,konstrukcie pozemnych stavieb, konstr. dopravnych stabie, technickeho zariadenia budov, technologie, geodezie, atd..) je to viac technickejsie, vsetky tie veci co oni brali letmo ty beries viac dopodrobna s tym ze v inzinierskom stupni studia mas uz konkretnu specializaciu a ucis sa vo vybranom odbore vsetko hlbkovo v danej tematike ktora bude predmetom tvojej prace po skonceni skoly (za predpokladu ze budes robit co vystudujes).
kratke zhodnotenie:
co sa casu tyka by som povedal ze na oboch skolach stravis pripravou do skoly asi ten isty cas. co sa tyka obtiaznosti studia tak v tomto SvF vdaka vylucne technickemu zameraniu je odost narocnejsia (ano najde sa odbor napr B-STOP ponovom co je kvazi parodia na VS) ale ludia co absolvovali napr. PSA na bakalarskom ako ja ti povedia ze jednoducho narocnost je dost vysoka. Casu ti moc neostane na volne aktivity ale ked budes sikovna nebude to zas take katastroficke ako to mozno niektori opisuju.
-ak vies ze ta to skor laka smerom k architekture, dizajnu, a tymto veciam + mas pocit ze mas esteticke citenie a technicke zalezitosti fyzika a matika nie su tvoja silna stranka tak jednoducho FA je dobra volba.
-naopak ak vies ze nemas esteticke citenie, nie si dostatocne kreativna co sa tyka napadov ale mas technicke myslenie, s fyzikou a matikou aspon ako tak vyjdes a chces pracovat skor na konkretnych konstrukcnych rieseniach stavieb tak je pre teba jasna volba SvF
ja osobne som rad ze som na Svf pretoze si viem skor predstavit z vedomosti doposial ziskanych s touto skolou robit poziciu architekta ako robit poziciu projektanta v specializovanom odbore ako absolvent architektury. navyse nemam pocit ze by som bol nejak extra plny napadov a kreativity a neviem ci by ma architektura dobre uzivila.
v kazdom pripade pre stavebnictvo a projektovanie su potrebne vsetky profesie bez rozdielu a k tomu aby sa postavila kvalitna stavba treba tim kvalitnych projektantov a architektov spolocne s projektantami inych odvetvi (elektro, osvetlenie, atd) a tiez za predpokladu ze investor nie je fest skrob
Konzultácie k vypracovaniu komplexného portfólia.
Doučovanie teórie, umenia, kresby, stereometrie, deskriptívnej geometrie,...
Kreatívne cvičenia simulujúce prijímacie pohovory na školách v SR/ČR.
e-mail: laco.b.pp@post.sk
» www.citylife.sk/kurz-workshop/p...