Aaa kurde som si až potom všimla češtinu. Viem aj Česky hovoriť (akože naozaj, občas sa musím zamyslieť ale myslím, že je to u mňa omnoho lepšie ako u veľkej väčšiny Slovákov, čo som počula komoliť voľačo) ale písať neviem, keďže majú celkom ťažkú gramatiku.
Čiže tak globálne ovládam angličtinu asi lepšie, ale pokiaľ by som mala hovoriť s niekým, kto vie len Česky a slovensky nie, tak nemám problém. :ehm:
ani jeden cudzí, dokonca ak vravím slovensky, tak mi to ide pomaly, hľadám vhodné slová a nie je to také plynulé. Plynulo vravím len šarišsky, napriek tomu, že nárečie používam len občas.
Aj rusínsky je možnostiach Šitkych bym chotiv pozdravity, kotry choďat na totu stranku a praju vam šumnu, pohodovu a solnenču nediľu. Naj toto solnce sa vlije do vašich serdec a žeby vas nabylo energiou na zavtrajšij deň. ˇšitko dobry iši raz!
Angličtina, v nej už aj rozmýšľam a dovolím si povedať, že sa mi v nej komunikuje ľahšie ako v slovenčine.
A potom španielčina, ale s ňou to už také ružové nie je...
pohodlnejšie sa mi rozpráva po anglicky ako po česky... lebo česky rozprávam s nečeskými ludmi (väčšinou rusovia, a to sa hanbim mojou čuť čuť ruštinou gavariť .D) tak musim stale premýšľať nad tym či neposlovenčinujem alebo či nedavam slovenske slova do českeho kabátu...+ moje ř je žalostné . smiley:
a snažim sa z mysle vytesniť si terazky vzniknutu túžbu učiť sa po španielsky a zdrhnúť chillovať kdesik tam tam dolu...
ale sfínčinouo by som sa rada dopracovala aspon an taku uroven ako anglictinu .D ono je to komplet ine a celkovo inak pretavene myslienky do slov a celkovo cely tento proces je dost carovny...a znie vtipne cize doko .)
@momoglamorous a momo ma toko glamu že preferuje len veci i reči ktore su jej hodné
@tralalibang to ze nie je prepracovana, nema ziadne sklonovanie, pady nic, ani poriadne rozdelenie osob, jedine co ma su tie casy, lenze si myslim, ze je uplna zbytocnost mat tolko casov v jazyku a este ich takto rozdelovat, proste ten jazyk ej dobry na to, ze sa ho kvoli primitivnost nauci skoro kazdy ale inak je to jedna hatlanina slov na slovach...
@19 a aby bolo jasne, aka primitivna pre mna anglina je, je fakt, ze sa mi v angline vkuse tlacili myslienky do hlavy, poste prebili slovenscinu, lebo cela syntax je zrejme ovela jednoduhsia ze mozog si "vybral"tuto cestu ale odkedy som v nemecku tak nastastie mi tie myslienky plynu v nemcine, po com som dlho tuzila
@igorv Ja tiež @momoglamorous Tak s ničím z toho s tebou nesúhlasím, myslím si, že tie časy sú efektné Šetrí to čas, nemusíš vysvetľovať súvislosti, stačí, že pouźiješ nejaký čas a každý už tomu rozumie.
A keď si myslíš, že angličtina má veľa časov, tak čo potom španielčina? Tá má časov ešte viac
A že nemá pády ani skloňovanie ju preto robí ťažšou nie? Lebo musíš aj bez toho, aby si mala vyskloňované sloveso z kontextu pochopiť, o kom/čom sa vlastne hovorí.
@22 To, že ti anglické myšlienky prebili tie slovenské neznamená, že je primitívna, ale angl. je dnes už všade tak je ťažké nerozmýšľať v nej
A že sa anglinu kvôli primitívnosti naučí takmer každý tak na tom sa strašne smejem
@nenay Ja tiež nie, mňa najviac dorazilo, že sa ju kvôli primitívnosti naučí takmer každý vraj Okey možno gramatiku nemá ťažkú, ale na výslovnosť je to veľmi ťažký jazyk, učím ju a viem, že výslovnosť je brutálny problém, zatiaľ čo dokonalá nemčina má primitívnu výslovnosť
@nenay nie vela casov ale sposob akym to anglictina aplikovala, proste mindfuck, picovina, ja mam rada prepracovane veci v jazyku ale nie tymto zbytocnym sposobom @tralalibang spanielcinu som vobec nestudovala, ale vraj je to lahsi jazyk ako anglictina, tak neviem no
hmm, co musis chapat, z kontextu vies o koho/co ide, len ked si vetnu skladbu predstavis doslovne, je to uplne nezmyselna hlupost, proste slovencina pre mna v tomto vedie, ako sa vsetko krasne sklonuje, ze ani nemcina sa nechyta napriklad kvoli You, co pokryva 3 osoby, ti co maju anglictinu za materinsky jazyk, vacsinnou envedia rozlisit vobec tykanie/vykanie a napr. v nemcine namiesto Du pouziju Sie, ked sa bavia s kamosmi a vyznie to dost smiesne a jasne, ze anglictinu sa nenauci kazdy, lebo hlavne kopa mladych slovakov je lenivych sa ucit akykolvek jazyk, ale myslim si, ze ten kto sa nenauci anglinu (hlavne ked ma za matercinu zlozity jazyk), tak je na tom pekne zle a nie je mu pomoci lebo aj ked anglinu neovladas perfektne, stale sa dohovoris...
@26 ze vyslovnost je problem? praveze vyslovnost je ovela jednoduchsia akov nemcine, nemcina ma rozne pospajane slova, ktoe mnoho ludi ani nevie precitat a vela slovakov si mysli, ze ked nemecke slovo precita s pomaly slovenskym prizvukom, ze to spravne, ale rozhodne to tak nie je a pri nemcine treba rozne vykrivovat usta, aby clovek dosiahol spravny prizvuk a intonaciu...no ja neviem, ale pre mna je anglicka vyslovnost uplne zabita, este mozem hovorit s americkym/anglickym prizvukom kedy chcem
@momoglamorous Vieš len tam nejde o akcent, ale o celkovú výslovnosť, v nemčine keď máš napísané sch tak vieš, že to bude vždy š, ale v angličtine to neplatí. Každé slovo sa číta inak a to robí najmä začiatočníkom obrovský problém. A btw tomu, že vieš kedykoľvek rozprávať s americkým/britským prízvukom vôbec neverím, to niekedy nevedia ani ľudia, ktorí sa jej venujú dlhé roky, tak tomuto vychvaľovaniu sa radšej iba zasmejem
A to, že je španielčina je ľahšia ako angličtina môže povedať len niekto, kto sa venoval iba základom
@tralalibang ja nemam problem s akymkolvek prizvukom, aj kebyze teraz precitam nieco po madarsky, tak to bude spravne a aj prizvuk bude spravny resp. viem napodobnit aj zle anglicke prizvuky
ja som sa tomu nevenovala, vravim to podla toho, co vravia vsetci alebo vidim v clankoch...mozno to nie je lahsie ako anglictina, ale zjavne to lahky jazyk je, kedze sa ho spoluziaci na erazme za tu chvilku naucili, tu co mam v nemecku z nasej skoly ludi, tak sa nezlepsili v nemcine ani o kusok, ale to je zasa o tom, ako velmi sa clovek chce ucit a rozprava...
@momoglamorous To, že sa ním naučili rozprávať je jedna vec, na to je ľahký, ale po gramatickej stránke je oveľa ťažší ako angličtina... Vravela som, že to môže povedať len začiatočník
@40 az na to ze toto nie je hadka, ale bezna diskusia s argumentami -.- len vzdy sa tam niekto dojebe, kto zacne pisat picoviny odveci, lebo hej, ja nemozem napisat ze mi prizvuk nerobi problem, ja s amusim lutovat ako take uboziatko, aby sa tu do mna vo vsetkom nikto nejebal...krista nikdy som sa nestretla s podobou koncentraciou ludi ako tuna, bodaj by tento web cely zakazali, aj tak nefunguje
ja seriózne nemôžem
nevychádzam z úžasu
to, že z mm47 sa vykľul uberkokot, to som už predýchala
ale to, že z momo je uberpiča s takto prijebanými vyjadreniami asi nepredýcham nikdy
nepochopím jak s tebou môžu ľudia vôbec vydržať, keď si tak dokonalá, na všetko máš odpoveď a vždy, podotýkam, že V6DZ máš pravdu a kto má iný názor je piča/kokot/zaostalý/dementný
si jeden z tých ľudí, ktorí majú neviditeľným atramentom na čele napísané JEBNI MI, SOM JEBLINA a len ľudia s istým IQ to prečítajú...
fakt, kebyže ťa stretnem a sa dáme do reči (boh ma ochraňuj do toho) tak ti budem musieť jebnúť.
lebo ty ani logické argumenty nebudeš počúvať, nech by som ti aj celý jazykovedný ústav doviedla
@momoglamorous vďaka, že si ma označila pičou sprostou, po tom, čo som sa ťa vlastne zastala, ale šak ok. nabudúce ma aspoň tagni pri tom : )
a hovorím po slovensky, slová skloňujem (to ti predsa na angličtine chýba, tak neviem čo ti na tom v slovenčine vadí).
a pokiaľ ti birdz tak vadí, neviem prečo sa stadeto neodjebeš preč :ehm:
@blanc nie, tebe som povedala, ze momo je nesklona, sporsta pica je henta, co sa vkuse musi do niekoho starat, teba ani nepoznam, tak si nefandi...
lebo sa kurva nudim pre to...niekedy tu ani nepisem, ked mam cele dni co robit, to mozem tuto stranku kaslat, ale v podstate sem nechcem chodit, ale nemam co robit, to je ten problem
Jaj ja sa len smejem @momoglamorous akoze ja s tebou fakt nemám problem, neviem ani ci som mala, podla mna ani nikdy nemáš zle umysly a tvoje nazory su nie vzdy zle, ale ty to tak strasne divnym sposobom podas .
Ja len tak pomimo, to nema byt ani vycitka ani nic, ani to pls neber ako daco zle, to bolo len take suché konstatovanie
A k téme-skor anglina ako nemina. Aj ked sa dohovorim v oboch, angl je mi blizsia.
no,môj hlavný jazyk je slovenčina ,česky hovorím samozrejme lepšie ako anglicky,čiže tretí jazyk by bol angličtina ,ktorou sa v bezproblémovo plynulo dorozumiem.. a štvrtým by bola nemčina,ktorou by som síce viac menej čo to porozumela,ale kotkodákala by som
ja tak trochu nechápem, ako je možné, že sa ľudia dokážu dourážať do krvi pre takúto hovadinu
ja poznám napríklad veľa divadelných hercov ktorí vedia fakt napodobniť (skoro) každý prízvuk, poznám ľudí čo plynule hovoria šiestimi jazykmi, poznám človeka čo vie rozprávať odzadu dopredu...ako, ono to zas nie je nejaká abnormálna schopnosť učiť sa rýchlo jazyky alebo vedieť ovládať svoj hlas...
a keď už aj niekto niečo napíše na internet, a ja mám pocit že si vymýšľa, tak pre pána toto je vec ktorou nikoho neohrozuje, nikomu neubližuje ani z toho nesála žiadna intergalaktická blbosť, podľa mňa jediné čo sa dá v tomto prípade predpokladať je že ten človek má prehnané sebavedomie (ak to čo hovorí nie je pravda), alebo že ho nepoznám (ak to čo hovorí je pravda), alebo že sa rád s vecami chváli (bez ohľadu na to či to čo hovorí je pravda alebo nie).
ten človek nežije v bubline alebo zatvorený doma, v reálnom živote si niekto veľmi rýchlo všimne že proste toľko jazykov neovláda alebo má s tými prízvukmi fakt problém, to nie je nejaká vec kde by sa svet nedočkal spravodlivosti
zas nevravím, keď je očividné že človek si vymýšľa a píše to na internet tak prečo ho nepotrolliť, ale toto čo tu produkujete (obe strany) je úplná nenávisť to vás baví? chápem, že máte nejaké nevybavené účty z minulosti, ale aj tak...really?
@momoglamorous akože, aj ja mám talent na jazyky a na prízvuky, ale s tou maďarčinou, ak to naozaj tak vieš, tak ťa obdivujem. mne každý jeden Maďar povedal, že aj u človeka, ktorý žije 30 rokov v Maďarsku a rozpráva plynule, vedia spoznať, že nie je rodený Maďar, že to proste počujú na prízvuku.
@grietusha tak zase neviem, ci je to az take presne, ale proste oni uplne inak vyslovuju bezne samohlasky a ja som ich automaticky tak natahovala ako oni a ta vyslovnost mi pride najblizsia slovenskej z jazykov, ktore som sa ucila, okrem rustiny teda, ale pripada mi, ze madarcina sa mi vyslovovala lahsie
@grietusha moja babka je madarka ,čiže odmalička ma učila aj po madarsky ked som k nej došiel,lebo nevedela slovensky....a ani po 23 rokoch neviem tak madarsky aby to hocikto,kto vie madarsky nezoznal,že to je učená madarčina a premýšlam nad slovami,nejdú plynule
@grietusha ja som sa to ucila podla madarky na YT vyslovovat a nie nenechala som sa pocuvat, ale podla toho co som pocula tam nebol dajaky rozdiel a tiez sa mi zdalo ze slovenski madari hovorili rovnako ako madarski ale tak uz to je passe, len skoda, ze som sa tomu viac aktivne nevenovala aj potom, lebo dost rychlo som sa ucila a aj som pochopila gramatiku
@momoglamorous inak, moj cinsky kamarat ma tiez pocit, ze jeho slovenske vety zneju rovnako ako tie moje a ja sa pri nich hrozne smejem vzdy to len tak, ja som ochotna verit talentu na prizvuky, takze toto nie je utok alebo co
@76
wohou, keď si na YT pustím fínčinu, napadobním a poviem si že to znelo rovnako, môžem aj ja vyhlasovať že viem úžasne napodobňovať prízvuky akéhokoľveku jazyku??
lol toto ma rozsekalo úplne
@momoglamorous ale slovenskí Maďari rozprávajú úplne inak veď. viac mékajú, používajú iné slová a celkovo znejú smiešne v porovnaní s tým, ako pekne znie maďarčina.
@nenay tak ale aziati maju obycajne silne prizvuky, slovencina nie je jazyk, z ktoreho by bol pri inych citit prizvuk, ale to plati len pre tych, co nevyslovuju slovensky (ja nevravim, ze mam mega cisty prizvuk v anglictine/nemcine, ale mam ovela lepsi od vacsinny slovakov a to je fakt)
napriklad taki francuzi s amozu snazit neviem ako pekne rozpravat, ale proste francuzstina je akoby robena, aby bol pocut prizvuk, ak vies co tym myslim myslim si, z eslovencina je pomerne cisty jazyk, cize tam to tak nehrozi
@purenarcissism ale ved ja neviem po madarsky, ja som to vravela sposobom, ze ked niekto iny nieco precita, dajme tomu slovak, tak ani nevie precitat madarsku vetu, pricom mne to problem nerobi a ked ide o prizvuky, tak sa zameram na anglictinu a nemcinu, kedze tie jazyky ovladam...chod si dat 2 pizze na veceru a nechytaj ma vkuse za slovicka
Pokiaľ sa nenaučíš ten jazyk v útlom detstve tak s vysokou pravdepodobnosťou budeš mať cudzí prízvuk... To, že si myslíš že to znie správne keď to napodobníš, prípadne že ti aj rozumejú neznamená nutne, že to naozaj vyslovuješ správne. Je to vedecky dokázaná vec.
Chcela by som fakt počuť tvoju angličtinu a nemčinu ako znie, to ako bez urážky, fakt ma to zaujíma
@veroni838 inak bolo by dobre, keby si ma otagovala nabuduce
inak aj rodeni anglicania/nemci rozpravaju kazdy inak, aj ked spisovne, to je fakt, aj na mojej skole ma kazdy vyucujuci iny prizvuk a to su bud vsetci rodeni nemci a mame tu dvoch z anglicka a ti maju tiez dost rozlicne prizvuky
a v anglictine mam povacsinnou americky, niektore slova vyslovim skor s anglickym, sice sa mi anglicky uplne paci, ale prirodzenejsie sa mi vyslovuje s tym americkym a v nemcine mi robia problem slova, co maju R uprostred vety, lebo to ich stredne R nie je ani uplne ostre, ani uplne zhltnute a ide hlavne o to, ze mam lepsi prizvuk s porovnanim u inych slovakov/cechov a ovela viac sa blizi k tomu nativnemu orizvuku u danych jazykov a neviem akoze co je an tom zle si to priznat, ja som na tom pracovala, aby som tak vedela rozpravat a nebudem s atvarit, ze rozpravam ako kripel kvoli tomu...
Kebyže viem ako sa to robí spravím to, som tu asi tretíkrát.
Tak ten prízvuk závisí aj od toho samozrejme odkiaľ sú.
Veď ja ti neberiem to, že si na tom pracovala to je pekné. Ale kebyže ti napríklad nahrá niekto reč v dobrej kvalite, porovná to s rečou človeka pre ktorého je ten jazyk materinský, tak by tam boli rozdiely v niektorých hláskách, napríklad Slováci a Angličania vyslovujú inak samohlásky, majú trošku odlišné formanty ale ak si to študovala tak máš na to sluch a vieš o čom hovorím. Naozaj sa nahraj, pošli mi to aspoň do správy keď sa ti nechce verejne, chcem ťa počuť
wohou
dochádza ti šťava či čo?
trošku úbohé odpálkovanie
ja neviem, nie je ti trápne, že stále omieľaš svoje, keď ti tu už milión ľudí jebe do hlavy, že proste píšeš somariny?
vieš, to ako sa počuješ ty je totálne odlišné od toho ako ťa počujú ostatní
ale ak ti stačí, že vo svojej hlave máš dokonalé prízvuky, ok, be happy
ale prvý nativec ťa vysmeje
kks ja som sem dosla v nevinnej predstave odpovedat na otazku a hned kovbojka na vecer
cestinu viem supr dupr, anglictinu viem dvojnasobne supr dupr ale leze mi uz na enrvy lebo ked v nej mam vsetky predmety a musim v nej citat tie prihorete clanky tak ju uz pomaly neznasam. na mencine prave makam a viem ju tak na B1 a z nejakeho dovodu odkazem rozumiet pisany text aj ked niekto rozprava clekom ale ja moc neviem zostorjit vety.
a viem super britsky prizvuk a to mi fakt povedalo uz vela ludi ! ale mozno aj nie, uvidime v lete ako sa osvedci
najhorsi su ludia co si myslia aki su paradni, ovladaju anglicitnu na milion percent, v zivotopise uroven Z8 a dojdu k nam na pohovor a nevedia zosmolit kratske predstavenie seba sameho.
@101 ja som na pohovore zosmolila jednu vetu a hned mi zvysili plat a to som este nebola na takej komunikativnej urovni ako teraz, ak na to narazas a potom co si ty predviedla vo svojej reci, ci neviem predstavit, ze rozpravas aj inym jazykom a este cudzim, sorry
@momoglamorous ty kks ty si psychicky v poriadku ? ja som ABSOLUTNE vobec nenarazala na teba, totalne ignorujem tovje vyjadrenia, si mi uz fakt ukradnuta a ty zas tu musis do mna skakat ? ty musis mat v hlave namiesto mozgu taku tu zosusenu gulu co sa vala vo westernoch lebo toto uz neni normalne co ty tu predvadzas. daj mi laskavo pokoj a drz picu. v slovencine aj vsetkych inych jazykoch
@momoglamorous Tak snáď ešte rozumiem tomu čo čítam a vidím, že na tú @Kittyboo si zaútočila aj keď ten komentár nebol ani adresovaný tebe. Ale ok, máš pravdu, nechodím sem veľmi.
angličtina, aj ked v detstve som sa naučila od deciek z ulice po maďarsky a vedela som celkom obstojne ale časom som uprednostila slovenské decká pred maďarskými, a teraz trocha rozumiem, ale nedohovorila by som sa asi
@momoglamorous súhlasím s @tralalibang , ak nerátam prízvuky, tak mi príde fakt nemčina ľahšia na výslovnosť ako angličtina, pri nemčine sa naučíš 10 pravidiel ako sa čo číta, pri španielčine podobne a vieš prečítať všetko, pri angličtine? Tam sa ako vyslovujú slová? ,,to musíš niekde počuť" toto mi povedalo asi 10 ľudí, keď som sa pýtala na pravidlá výslovnosti..... preto mi je angličtina čo sa týka komunikácie proti srsti, lebo to neviem vyslovovať a zopár ľudí s tým má problém, nielen ja
@alysia no dobre , z tohto pohladu to sedi, lenze ja som to vnimala skor z pohladu prizvuku, anglictina sa na mna sype zo vsetkych stran, cize som sa skor naucila prizvuk aj vyslovnost (priznavam ze uplne mne nezname slova by som asi vyslovila zle ) ale na nemcinu som na prizvuku musela viac zamakat
@momoglamorous a nechcela by si nám tu hodiť nahrávku toho ako hovoríš po nemecky? teda, ak nie tu takto všetkým, aspoň mne by si mohla, mňa to totiž hrozne zaujíma...proste, chcela by som ťa počuť ako hovoríš po nemecky s tým super prízvukom! vážne
@hotaru ale vieš, ako sa cítim blbo, keď ma zavináčuješ v takýchto diskusiách, ja som len úbohý Bc. a aj to s odretými ušami a necítim sa kompetentne reagovať na tieto veci (hoci v pár prípadoch by asi aj moja nekompetentná odpoveď bola viac zmysluplná, ale aj tak
ale teda k téme, češtine rozumiem isto viac ako angličtine, ale omnoho istejšia som pri rozprávaní v Aj ako v Čj, lebo do Aj aspoň nesplietam kadejaké poslovenčené paškvily a podobne
(prízvuk mám príšerný všade, možno aj v slovenčine
@momoglamorous som rada, že aspoň z tohto pohľadu to sedí
Ano, chápem, ak sa bavíš len o prízvukoch, tak je to niečo iné . Prízvuky riešim ja zatiaľ minimálne dôležitejšie je pre mňa zatiaľ vôbec vysloviť to slovo a nespraviť z toho nejaké iné
@momoglamorous akoze ja nechcem zaparat ani nic, ale fakt ma fascinuje, ze dokazes hovorit skvelym madarskym prizvukom iba na zaklade videa z YT, lebo ja zijem na hraniciach 22 rokov, priatela mam madarskej narodnosti, takmer cely svoj zivot okolo seba pocujem madarcinu a ked citam alebo poviem nieco po madarsky, tak ani zdaleka nemam echt madarsky prizvuk, dokonca ani ten "madarsky" (rozumej ten, co maju madari zijuci na slovensku). plus ako pisala aj @grietusha madari a "madari" pouzivsju casto odlisne slova a nie raz sa stalo, ze prisli sem madari nieco kupovat a nedohovorili sa s cistymi "madarmi", pretoze tu sa pouzivaju ine vyrazy. takze fakt ak toto dokazes, tak klobuk dole, lebo ja to nedokazem a poznam aj ludi, co vyrastali v zmiesanych rodinach a nemaju ten madarsky prizvuk, ked madarsky rozpravuju, cize fakt si super potom.
@tangerina neposlem sem nahravku, lebo neznasam svoj hlas, ked ho pocujem nahrany, mne sa najlepsie hovori v beznej konverzaciia vtedy je to aj dost prirodzene a neviem akoze co je na tom take neuveritelne pochopit, ze mozem mat skoro cisto-nemecky prizvuk snad budes mat sancu to niekedy pocut @alysia ja to zase beriem tak, ze prizvuk je dolezitejsi, lebo naucis sa na komunikativnej urovni rozpravat mozes casom, ale ked pochytis hned od zaciatku zly prizvuk, tak proste potom to tak uz byva, ze neskor sa ho nenaucis a zostane ti povodny resp. takym ludim sa uz nechce rozpravat bez prizvuku, zazila som to v byvalej robote, kde vsetci vraveli po anglicky plynule ale prizvuk mali katastrofalny, co je podla mna smutna vizitka u manazeroch na vysokych poziciach v medzinarodnej firme u mna to bolo tak ze najprv som sa ucila gramatiku, prizvuk a az potom som potiahla komunikaciu @kakofonicka ja mam pocit, ze kazdy tu uplne skomolil moje tvrdenia zacala som sa venovta madarcine, ked som nastupila na VS a vzdy ked som dakde videla nejake madarske vety este predtym, mi prisli mega zlozite a necitatelne ale po tom, ako som pochopila, ako sa madarcina cita, mi to prislo jednoduche a venovala som sa tomu pokym som nepresla jednu istu knizku celu, a ked mi nezacalo prve skuskove a to bolo pekne davno a ked som niekde spustila po madarsky, kazdy sa bavil, ze znejem ako madar, to je cele, tak to tu prosim neprekrucajte ja som nevedela, ci slovenski madari a madari maju ine slova, proste hento bol len moj dojem celkovy ale co sa tyka anglictiny/nemciny, co som vravela, to plati, lebo tymto jazykom s avenujem roky
júú potešilo ma koľko ľudí tu spomenulo rusínčinu aj ja viem po rusínsky, angličtinu študujem a v pohode som komunikovala s ľuďmi z USA tak hádam môžem povedať, že viem po anglicky, ruštinu som mala nejaké 3 roky tak základy mám ale nejaké hĺbavé debaty o vojne na Ukrajine by som viesť nevedela...a poľština keďže bývam pri hranici a otec hovorí plynulo po poľsky tak sa na mňa nalepila a overila som si to v lete na dovolenke keď som šla cez poľskú cestovku a bez problémov som rozumela delegátke aj všetkým .. teda všetci na mňa chceli po anglicky ale som povedala , že môžu v pohode po poľsky a šlo to všetko som rozumela, no moja tvorba viet v poľštine je slabšia
@tralalibang suhlasim s tebou
S britským prízvukom majú problém američania, a naopak, takže nemyslím si, že Slovák by v tom exceloval a hneď by vedel napodobniť hocaký prízvuk Ale oukej, zasa niektorí ľudia su veľmi nadaní a učia sa rýchlo
a ja sa neviem rozhodnúť či viem lepšie francúzsky alebo anglicky, asi je to tak narovnako, niektoré veci viem viac vo francúzštine a niektoré viac v angličtine, obe viem tak na C1 si myslím, alebo taká silná B2 prečítam v obidvoch jazykoch knihu v pohode (francúzsky bilingvál oujé)
ale osobne by som chcel vediet nemecky vedieť hovoriť plynulo, páči sa mi ten jazyk
to nemcina/francuzstina ma dostalo akože príbuzné jazyky ? ...ja som zo švédska pôvodom čiže angličtina potom švédčina a nakoniec slovina všetky tri viem ako rodné
@jakubkozabavny noo nebolo tam miesto aby som ich separovala, a ostatné jazyky som myslela že by mali mať samostatné miesto lebo by mali mať dosť veľa ľudí čo nimi hovoria..napr. taká romčina, poľština abo madarčina
ale ako francúzsko a nemecko ležia pri sebe tak no
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
139 komentov
A anglicky...čítam knihy , pozerám videá/filmy, píšem celkom v pohode ale keď mám začať komunikovať,tak mám úplny blok
Tak meviem....asi čeština
ale chcela by som vediet po madarsky... mohla by som sa ucit tak ze by som rozpravala s otcom, ale ked mne je to hrozne trapne
Čiže tak globálne ovládam angličtinu asi lepšie, ale pokiaľ by som mala hovoriť s niekým, kto vie len Česky a slovensky nie, tak nemám problém. :ehm:
A potom španielčina, ale s ňou to už také ružové nie je...
a snažim sa z mysle vytesniť si terazky vzniknutu túžbu učiť sa po španielsky a zdrhnúť chillovať kdesik tam tam dolu...
ale sfínčinouo by som sa rada dopracovala aspon an taku uroven ako anglictinu .D ono je to komplet ine a celkovo inak pretavene myslienky do slov a celkovo cely tento proces je dost carovny...a znie vtipne cize doko .)
@momoglamorous a momo ma toko glamu že preferuje len veci i reči ktore su jej hodné
@tralalibang to ze nie je prepracovana, nema ziadne sklonovanie, pady nic, ani poriadne rozdelenie osob, jedine co ma su tie casy, lenze si myslim, ze je uplna zbytocnost mat tolko casov v jazyku a este ich takto rozdelovat, proste ten jazyk ej dobry na to, ze sa ho kvoli primitivnost nauci skoro kazdy ale inak je to jedna hatlanina slov na slovach...
@momoglamorous Tak s ničím z toho s tebou nesúhlasím, myslím si, že tie časy sú efektné Šetrí to čas, nemusíš vysvetľovať súvislosti, stačí, že pouźiješ nejaký čas a každý už tomu rozumie.
A keď si myslíš, že angličtina má veľa časov, tak čo potom španielčina? Tá má časov ešte viac
A že nemá pády ani skloňovanie ju preto robí ťažšou nie? Lebo musíš aj bez toho, aby si mala vyskloňované sloveso z kontextu pochopiť, o kom/čom sa vlastne hovorí.
A že sa anglinu kvôli primitívnosti naučí takmer každý tak na tom sa strašne smejem
@tralalibang spanielcinu som vobec nestudovala, ale vraj je to lahsi jazyk ako anglictina, tak neviem no
hmm, co musis chapat, z kontextu vies o koho/co ide, len ked si vetnu skladbu predstavis doslovne, je to uplne nezmyselna hlupost, proste slovencina pre mna v tomto vedie, ako sa vsetko krasne sklonuje, ze ani nemcina sa nechyta napriklad kvoli You, co pokryva 3 osoby, ti co maju anglictinu za materinsky jazyk, vacsinnou envedia rozlisit vobec tykanie/vykanie a napr. v nemcine namiesto Du pouziju Sie, ked sa bavia s kamosmi a vyznie to dost smiesne a jasne, ze anglictinu sa nenauci kazdy, lebo hlavne kopa mladych slovakov je lenivych sa ucit akykolvek jazyk, ale myslim si, ze ten kto sa nenauci anglinu (hlavne ked ma za matercinu zlozity jazyk), tak je na tom pekne zle a nie je mu pomoci lebo aj ked anglinu neovladas perfektne, stale sa dohovoris...
A to, že je španielčina je ľahšia ako angličtina môže povedať len niekto, kto sa venoval iba základom
ja som sa tomu nevenovala, vravim to podla toho, co vravia vsetci alebo vidim v clankoch...mozno to nie je lahsie ako anglictina, ale zjavne to lahky jazyk je, kedze sa ho spoluziaci na erazme za tu chvilku naucili, tu co mam v nemecku z nasej skoly ludi, tak sa nezlepsili v nemcine ani o kusok, ale to je zasa o tom, ako velmi sa clovek chce ucit a rozprava...
(rodený ufón ma ale rozosmial priznávam)
zas ste sprostí
@35
nevychádzam z úžasu
to, že z mm47 sa vykľul uberkokot, to som už predýchala
ale to, že z momo je uberpiča s takto prijebanými vyjadreniami asi nepredýcham nikdy
nepochopím jak s tebou môžu ľudia vôbec vydržať, keď si tak dokonalá, na všetko máš odpoveď a vždy, podotýkam, že V6DZ máš pravdu a kto má iný názor je piča/kokot/zaostalý/dementný
si jeden z tých ľudí, ktorí majú neviditeľným atramentom na čele napísané JEBNI MI, SOM JEBLINA a len ľudia s istým IQ to prečítajú...
fakt, kebyže ťa stretnem a sa dáme do reči (boh ma ochraňuj do toho) tak ti budem musieť jebnúť.
lebo ty ani logické argumenty nebudeš počúvať, nech by som ti aj celý jazykovedný ústav doviedla
gratlujem, kvôli ľuďom ako si ty sa mi nechce žiť
bleh
haters gonna hate potatoes gonna potate... amen
a hovorím po slovensky, slová skloňujem (to ti predsa na angličtine chýba, tak neviem čo ti na tom v slovenčine vadí).
a pokiaľ ti birdz tak vadí, neviem prečo sa stadeto neodjebeš preč :ehm:
lebo sa kurva nudim pre to...niekedy tu ani nepisem, ked mam cele dni co robit, to mozem tuto stranku kaslat, ale v podstate sem nechcem chodit, ale nemam co robit, to je ten problem
tak nemat (alebo len úplne minimalne) v jazyku vela pádov, sklonovanie, príp. aj časovanie može byt aj nevýhoda, ale dá sa to brat aj jako výhoda..
a to že náhodou som jedna z mála na koho nekydáš, teraz sa mám pototo? kľudne si kopni, mám piči, ale
daj si to nejako v hlave dokopy ok?
@momoglamorous akoze ja s tebou fakt nemám problem, neviem ani ci som mala, podla mna ani nikdy nemáš zle umysly a tvoje nazory su nie vzdy zle, ale ty to tak strasne divnym sposobom podas .
Ja len tak pomimo, to nema byt ani vycitka ani nic, ani to pls neber ako daco zle, to bolo len take suché konstatovanie
A k téme-skor anglina ako nemina. Aj ked sa dohovorim v oboch, angl je mi blizsia.
ja poznám napríklad veľa divadelných hercov ktorí vedia fakt napodobniť (skoro) každý prízvuk, poznám ľudí čo plynule hovoria šiestimi jazykmi, poznám človeka čo vie rozprávať odzadu dopredu...ako, ono to zas nie je nejaká abnormálna schopnosť učiť sa rýchlo jazyky alebo vedieť ovládať svoj hlas...
a keď už aj niekto niečo napíše na internet, a ja mám pocit že si vymýšľa, tak pre pána toto je vec ktorou nikoho neohrozuje, nikomu neubližuje ani z toho nesála žiadna intergalaktická blbosť, podľa mňa jediné čo sa dá v tomto prípade predpokladať je že ten človek má prehnané sebavedomie (ak to čo hovorí nie je pravda), alebo že ho nepoznám (ak to čo hovorí je pravda), alebo že sa rád s vecami chváli (bez ohľadu na to či to čo hovorí je pravda alebo nie).
ten človek nežije v bubline alebo zatvorený doma, v reálnom živote si niekto veľmi rýchlo všimne že proste toľko jazykov neovláda alebo má s tými prízvukmi fakt problém, to nie je nejaká vec kde by sa svet nedočkal spravodlivosti
zas nevravím, keď je očividné že človek si vymýšľa a píše to na internet tak prečo ho nepotrolliť, ale toto čo tu produkujete (obe strany) je úplná nenávisť to vás baví? chápem, že máte nejaké nevybavené účty z minulosti, ale aj tak...really?
evidentne momo videla v narratorke veľkú konkureciu, tak sa znova usilovne snaží dostať svoje žezlo najväčšej Birdz piče naspäť....a darí sa jej
@44
ale ne,robím si prču,to by si aj tak nedala či?
(vocaroo.com -keby sa ti chcelo )
akoze, aj v pohode vyslovim toto: donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft
takze hento nie je take hrozne, vazne to myslim
wohou, keď si na YT pustím fínčinu, napadobním a poviem si že to znelo rovnako, môžem aj ja vyhlasovať že viem úžasne napodobňovať prízvuky akéhokoľveku jazyku??
lol toto ma rozsekalo úplne
napriklad taki francuzi s amozu snazit neviem ako pekne rozpravat, ale proste francuzstina je akoby robena, aby bol pocut prizvuk, ak vies co tym myslim myslim si, z eslovencina je pomerne cisty jazyk, cize tam to tak nehrozi
Chcela by som fakt počuť tvoju angličtinu a nemčinu ako znie, to ako bez urážky, fakt ma to zaujíma
inak aj rodeni anglicania/nemci rozpravaju kazdy inak, aj ked spisovne, to je fakt, aj na mojej skole ma kazdy vyucujuci iny prizvuk a to su bud vsetci rodeni nemci a mame tu dvoch z anglicka a ti maju tiez dost rozlicne prizvuky
a v anglictine mam povacsinnou americky, niektore slova vyslovim skor s anglickym, sice sa mi anglicky uplne paci, ale prirodzenejsie sa mi vyslovuje s tym americkym a v nemcine mi robia problem slova, co maju R uprostred vety, lebo to ich stredne R nie je ani uplne ostre, ani uplne zhltnute a ide hlavne o to, ze mam lepsi prizvuk s porovnanim u inych slovakov/cechov a ovela viac sa blizi k tomu nativnemu orizvuku u danych jazykov a neviem akoze co je an tom zle si to priznat, ja som na tom pracovala, aby som tak vedela rozpravat a nebudem s atvarit, ze rozpravam ako kripel kvoli tomu...
Tak ten prízvuk závisí aj od toho samozrejme odkiaľ sú.
Veď ja ti neberiem to, že si na tom pracovala to je pekné. Ale kebyže ti napríklad nahrá niekto reč v dobrej kvalite, porovná to s rečou človeka pre ktorého je ten jazyk materinský, tak by tam boli rozdiely v niektorých hláskách, napríklad Slováci a Angličania vyslovujú inak samohlásky, majú trošku odlišné formanty ale ak si to študovala tak máš na to sluch a vieš o čom hovorím. Naozaj sa nahraj, pošli mi to aspoň do správy keď sa ti nechce verejne, chcem ťa počuť
dochádza ti šťava či čo?
trošku úbohé odpálkovanie
ja neviem, nie je ti trápne, že stále omieľaš svoje, keď ti tu už milión ľudí jebe do hlavy, že proste píšeš somariny?
vieš, to ako sa počuješ ty je totálne odlišné od toho ako ťa počujú ostatní
ale ak ti stačí, že vo svojej hlave máš dokonalé prízvuky, ok, be happy
ale prvý nativec ťa vysmeje
cestinu viem supr dupr, anglictinu viem dvojnasobne supr dupr ale leze mi uz na enrvy lebo ked v nej mam vsetky predmety a musim v nej citat tie prihorete clanky tak ju uz pomaly neznasam. na mencine prave makam a viem ju tak na B1 a z nejakeho dovodu odkazem rozumiet pisany text aj ked niekto rozprava clekom ale ja moc neviem zostorjit vety.
a viem super britsky prizvuk a to mi fakt povedalo uz vela ludi ! ale mozno aj nie, uvidime v lete ako sa osvedci
@momoglamorous Tak žiaden normálny človek by sa ti nemal vysmievať za to ako hovoríš - ako to ty teraz robíš Kittyboo
Prosim povedzte mi ci je toto normalne
Avšak tak na 70% sa dohovorím aj anglicky. Po nemecky viem tak na 10% možno maximálne
ale teda k téme, češtine rozumiem isto viac ako angličtine, ale omnoho istejšia som pri rozprávaní v Aj ako v Čj, lebo do Aj aspoň nesplietam kadejaké poslovenčené paškvily a podobne
(prízvuk mám príšerný všade, možno aj v slovenčine
Ano, chápem, ak sa bavíš len o prízvukoch, tak je to niečo iné . Prízvuky riešim ja zatiaľ minimálne dôležitejšie je pre mňa zatiaľ vôbec vysloviť to slovo a nespraviť z toho nejaké iné
Ja osobne som to nedokázal...
@alysia ja to zase beriem tak, ze prizvuk je dolezitejsi, lebo naucis sa na komunikativnej urovni rozpravat mozes casom, ale ked pochytis hned od zaciatku zly prizvuk, tak proste potom to tak uz byva, ze neskor sa ho nenaucis a zostane ti povodny resp. takym ludim sa uz nechce rozpravat bez prizvuku, zazila som to v byvalej robote, kde vsetci vraveli po anglicky plynule ale prizvuk mali katastrofalny, co je podla mna smutna vizitka u manazeroch na vysokych poziciach v medzinarodnej firme u mna to bolo tak ze najprv som sa ucila gramatiku, prizvuk a az potom som potiahla komunikaciu
@kakofonicka ja mam pocit, ze kazdy tu uplne skomolil moje tvrdenia zacala som sa venovta madarcine, ked som nastupila na VS a vzdy ked som dakde videla nejake madarske vety este predtym, mi prisli mega zlozite a necitatelne ale po tom, ako som pochopila, ako sa madarcina cita, mi to prislo jednoduche a venovala som sa tomu pokym som nepresla jednu istu knizku celu, a ked mi nezacalo prve skuskove a to bolo pekne davno a ked som niekde spustila po madarsky, kazdy sa bavil, ze znejem ako madar, to je cele, tak to tu prosim neprekrucajte ja som nevedela, ci slovenski madari a madari maju ine slova, proste hento bol len moj dojem celkovy ale co sa tyka anglictiny/nemciny, co som vravela, to plati, lebo tymto jazykom s avenujem roky
S britským prízvukom majú problém američania, a naopak, takže nemyslím si, že Slovák by v tom exceloval a hneď by vedel napodobniť hocaký prízvuk Ale oukej, zasa niektorí ľudia su veľmi nadaní a učia sa rýchlo
a ja sa neviem rozhodnúť či viem lepšie francúzsky alebo anglicky, asi je to tak narovnako, niektoré veci viem viac vo francúzštine a niektoré viac v angličtine, obe viem tak na C1 si myslím, alebo taká silná B2 prečítam v obidvoch jazykoch knihu v pohode (francúzsky bilingvál oujé)
ale osobne by som chcel vediet nemecky vedieť hovoriť plynulo, páči sa mi ten jazyk
ale ako francúzsko a nemecko ležia pri sebe tak no