Záleží od toho ako veľmi je to meno "zahraničné", niektoré sú ale dosť v pohode a by som povedala, že oveľa lepšie ako Jano, Milan-Miňo alebo podobné veci.
A btw. len málo mien je čisto rýdzo slovenských Väčšina má pôvod niekde úplne inde.
Tak v podstate aj teraz máme neslovenské/neslovanské mená v kalendári, máme kopec germánskych, gréckych a židovských (kresťanstvo).
Naše sa väčšinou končia na -mír/slav, ale samozrejme len väčšina, sú aj iné prípony, ktoré naznačujú náš pôvod.
Mne osobne sa veľmi páčia slovanské mená, svojim deťom by som nechcel dať určite nejaké anglické, španielske, arabské....
Myslím si, že ide väčšinou o ľudí, ktorí nevedia čo od dobroty.
príde mi to komické v prípade že
- je to zahraničná variant mena, ktoré existuje aj v slovenčine, napríklad Michael Novák, Jane Nováková a pod.
- je to meno z rozprávky alebo filmu, ktoré sa okrem toho filmu nikde nepoužíva, napr. WInnetou Mrkvička
- meno, ktoré sa absolútne nehodí k slovenskému priezvisku, napr. Charlotte Malinová
- meno, ktoré sa tvári ako urodzeného pôvodu a pritom takého nie je, napr. Stefanie Winnifred Annamaria Lucy Pupáková
ak to nie je slovenské meno, ktoré sa hodí k priezvisku a znie to s ním dobre, tak prečo nie
je mi trápne a hlúpo aj za nich...
ale zas, ich vec (len chúdence tie deti s tým celý život potom musia žiť - a hlavne keď majú k nejakému extra zahraničnému menu pridané extra slovenské priezvisko)
Nepaci sa mi to, ale paci sa mi na druhej strane, ak si niekto ide za svojim. Nerada kritizujem veci, do ktorych mi nic nie je, takze ak niekto chce svoje dieta pomenovat zahranicnym menom, urcite mu nebudem vraviet svoj nazor. Zbytocne.
nepáči sa mi to. citujem Rudolfa Iršu:
"Oficiálnych mien je na Slovensku vyše 1500. Pre mnohých ani to nie je dosť a tak siahajú inde. Spravidla čím nižšia kultúrna úroveň, tým extravagantnejšie meno, ktoré chúďa dieťa potom nosí celý život. V týchto prípadoch sa zaujímavo zhodujú nápady najnižších sociálnych skupín, najmä „našich spoluobčanov“ s nápadmi „celebrít“."
Je mi to absolútne jedno..aj ja chcem dať v budúcnosti svojim deťom zahraničné mená..je to určite lepšie ako tie typicky starodávne slovenské ako Peter,Mária,Ján a pod.
Mne je viac ľúto ľudí, čo nosia tuctové mená alebo mená končiace slav/ír/ej/oš
Meno má mať význam (áno, všetky majú význam lebo sú z dačoho prebraté, ale mám na mysli doslovný význam pre to dieťa) a pomenovať svojho syna Rastislav alebo dcéru Blaženu by som nikdy nechcela.
Nemám problém, ak niekto má zahraničné meno, ale hodilo by sa k tomu aj zahraničné priezvisko.
A určite uvažujem nad tým, že svojim deťom nedám nič slovenské, vrátane priezviska a mena.
ako, je mi to uplne jedno, lebo ja nie som ten rodic, ktoreho dieta za toto nebude neznasat... ale nepripada mi to esteticke, pokial teda k tomu nepasuje aj priezvisko... napr. aj k nejakemu madarskemu priezvisku, ktore su u nas dost rozsirene by som nedavala nejake slovanske alebo velmi poslovencene meno... napr. Rastislav Nagy, to tiez znie divne...
@26 este mi napadla pocetna skupina vietnamskych pristahovalcov s priezviskom Nguyen... a to mi tiez pripada vesele, ked maju slovenske/poslovencene mena... poznam surodencov Lukáša a Moniku...
Pokiaľ sa to hodí k priezvisku tak je to normálne, že rodičia sa snažia vybrať meno, ktoré bude "fungovať" aj v zahraničnom prostredí. Niektorí rodičia však pre snahu byť za každú cenu originálny doslova ničia deťom život ( najmä čas prežitý v škôlke a zákl. škole) menom, ktoré vybrali na základe svojej obľúbenej herečky/herca/filmovej postavy... Tie decká naozaj úprimne ľutujem. Samozrejme ani všetky "kalendárové" mená nemusia byť automaticky v pohode, ale predsa je to častokrát tá lepšia alternatíva. Radšej sa volať napr. Bonifác Kováč ako James/ Gerard Kováč.
@27 Nesúhlasím. Tie deti sú občanmi SR a zrejme tu aj zostanú žiť a tak si myslím, že je pre ne oveľa vhodnejšie mať miestne meno, ktoré je okoliu známe.
Zahraničné mená sa mi páčia, ale odkiaľ pokiaľ meno musí pasovať k priezvisku, ja naopak mám typické slovenské (a úplne tuctové) meno a dosť mi vadilo keď nás bolo v triede 5 s jedným menom...
@27 u nás v triede naopak máme chalana s priezviskom Nguyen a ten má veru pravé vietnamské krstné meno...výsledok je taký že kým nás volajú učitelia menom, jeho volajú "kolega v bielom svetri" pretože sa boja jeho meno vysloviť
asi sa mi páčia skôr zahraničné mená, ako nejaké tie typické až starodávne slovenské mená. Renáta, Ľubomíra, Ľudmila, väčšinou také tie strašne dlhé sa mi nepáčia
Neviem no, nedala by som aj také tie mená, ktorých ľudí s tým menom je milión ako napr Katarína, Michaela, Mária, Terézia, Dominika, Veronika, Lucia
to radšej fakt tie zahraničné, ale nech trocha znie v pohode s tým priezviskom, nech to nie je úplne odveci
a inak kedysi bolo aj moje meno Monika, alebo sestry sa volajú Klaudia a Linda, tak boli nezvyčajné
Sranda, že koľkí sa smejú na Sandokanoch a Šeherezádach, ale pritom svoje decko neváhajú pomenovať Kevin či Jessica. Naozaj medzi osadníkmi a mnohými Slovákmi nie je žiadny rozdiel.
Ja si ctím svojich predkov a nemám sa prečo hanbiť za svoj pôvod, takže keď raz budem mať deti určite budem vyberať zo slovanských mien, resp. z mien nášho kultúrneho prostredia. No a po druhé... mám výrazné slovanské priezvisko, takže nič iné sa k tomu ani nemôže hodiť
k takemu priezvisku je najidealnejsie zvolit nejake neutralne (medzinarodne) alebo velmi jednoduche vietnamske meno, aby to tak nekricalo a vobec bol aj vlk syty aj ovca cela.
Aj ja by som dala... napriklad ja poznam asi 20 Tomašov a Martinov ... to už nie je take vynimočne ked každy ma take meno...podla mne je to pekne ked tu ma niekto ine meno ako ostatny
Ako čo a ako to ide k priezvisku.
Proste k rýdzo slovenskému priezvisku nejaké výplody fantázie nesedia, ale ak má decko zahraničný pôvod a/alebo priezvisko, tak v rámci vkusu v pohode.
Trebárs Wolfgang Mrkvička znie divno, ale ak by mal nemecké priezvisko, tak Wolfgang Lebensmittel znie normálne, len zas treba dávať na to pozor, lebo si predstavte neboráka Wolfiho, ak by mu nešla nemčina
(a hej, dala som naschvál veľmi za vlasy pritiahnutý príklad)
ale teda všetky džesiky a podobné jedine, že má decko aspoň jedného anglicky hovoriaceho rodiča
Ja nemam slovenske priezvisko (ani meno), takze ak by som mal nahodou nejake decko, je velmi nepravdepodobne, ze by som mu dal slovenske meno. Nie som uchyl na narodnu "hrdost" a podobne asocialne nezmysly, takze neriesim, nech si ludia nazyvaju SVOJE deti ako uznaju za vhodne. Sa cudujem, ze to vobec niekoho trapi.
a čo je na tom...? nič v zlom ale radšej nejaké cudzie pekné meno ako nejaké staré slovenské ako napr. Tichomír,Svätopluk atď. alebo tie klasické staré mená kt. má každý druhý človek :ehm: no fakt nie...
Mne sa zahraničné mená páčia ale skôr aj také klasické čo sa pouzívajú vo viacerých jazykoch. Malo by sa aspoň trochu hodiť k priezvisku.Zase je iné pokiaľ má dieťa rodiča cudzinca.
Ak raz budem mať deti určite im nedám nejaké rýdzo slovenské mená tie sa mi nepáčia vôbec.
mno, neviem...nejaký Fernando Novák alebo Justin Studený znie trošku zvláštne...veľa záleží od priezviska, aké bude dieťa nosiť.
niektoré zahraničné - aj dosť exotické či netradičné mená na naše končiny sa mi dosť páčia - ale aj napriek tomu by som ich svojmu dieťaťu nedala, predsa len treba brať ohľad na to, že to dieťa s tým menom bude musieť žiť - mám našťastie v talóne dosť "slovenských" mien
Caute ludkovia prepacte ze rusim Smutné ale prosim vas aby ste podporili jednu kamaratku Haha velmi by jej to pomohlo www.pluska.sk/emma/fashion-central/priebezny-rebricek.html hlas pre SUMMER LOOK DAKUJEM VAM Haha) trva to sekundicku a bez registracie dakujeem
čo ja viem ked sa im to pači.... neriešim, nie sp to moje deti O.o mne sa pacia slovenske ale tak to je vec vkusu. a napriklad kamaratova sestra sa vola Emily a jej sa to neskutočne hodí.
Ja nemám rada bežné otrepane mená. Dcére som dala meno Bianka Maybe. A to Maybe len preto, pretože to krásne znie..pozdáva sa mi to ako meno.. ale má to v pohode, bo ked bude chcieť, tak sa bude predstavovať len ako Bianka..má na výber ...ja keby mozem, tak by som si tiež dala iné meno..nejake divne (i ked s tým svojim som spokojná)...
@mayben moja segra sa volá Bianca ...a inak to maybe normálne čítaš jak mejbí? akože keď sa bude predstavovať tak vlastne bude Bianka Možno Neviemaká? angličania si pomyslia..
@unwritten tak ked som vo vztahu, predpokladam ze s nim budem uz minimalne na sto rokov a dovtedy hadam keby sa prihodila nejaka rodina treba to mat premyslene
@kittyboo zaujímavé ja som sa poučila a keby som náhodou mala chalana, neplánujem si mená detí aby ladili s jeho priezviskom kto lieta vysoko, tvrdo dopadne
@unwritten mozno som naivnicek, ale podla mna o tom su vztahy. byt s clovekom, s ktorym chces byt stale, nie len rok alebo dokym nenatrafis na niekoho ineho. kebyze napisem ze "ked raz budem mat s nejakym muzom decko..." by mi to zas bolo blbe voci mojmu frajerovi, akoby s nim ani neratam do buducnosti. :happy:
mne je to uplne jedno, tiez sa radsej volam nicole ako rozalia alebo stevka skor sa zasmejem na kombinacii priezviska a krstneho mena nez na tom, ze sa niekto vola kevin alebo žesika
Rodičia nech dajú svojmu dieťaťu meno aké chcú. Niektoré zahraničné mená sú krajšie, ako Slovenské, tak prečo nie? Čo sa týka mňa, ja by som chcela dať meno po otcovi dieťaťa
ja nemám slovenské priezvisko, číre slovenské mená s tým vyzerajú fakt divne. tým nehovorím, že budem mať Jennifer a Francisa alebo čo, ale pozdávajú sa mi viac nezyčajné mená, ktoré k tomu priezvisku sedia viac. môj strýko je Miroslav a ďalší bol Vladimír a fakt to s tým priezviskom je podľa mňa divné.
(hej, chcem si nechať svoje priezvisko, ak sa niekedy vydám, priezvisko by som si vzala iné, jedine, ak by bolo krajšie ako to, ktoré mám ja, alebo by naozaj sedelo s mojím menom. najlepšie, ak ho nebudem musieť prechyľovať)
a inak mi je jedno, kto dá aké meno. ja s tým nežijem.
V podstate mi to je jedno, aké dá niekto meno svojmu dieťaťu - je to ich vec. Myslím si, že výsmech sa dá urobiť z každého mena, deti sú kreatívne, Zuzka-blúzka, Michal-pichal, Peter-sveter a pod...veď vieme, tiež sme boli na škole
Ale na druhej strane, rodičia, ktorí dajú svojmu dieťaťu meno Sandokán, Šeherezáda, Herkules a pod., tak to už je silná káva. Rovnako ako v Amerike - Peach Blossom, Blue Ivy, Destiny a iné mená. Viete si predstaviť, že by ste sa volali "Broskyňový Kvet Nováková"? Alebo "Osud Nagyová"?
Nehovoriac o našej "celebrite", ktorá pomenovala svoje dieťa Salma, lebo s otcovým priezviskom sa dieťa volá Salma Hájek...no trapas.
Aj tak je najhlavnejšie, ako už viacerí uviedli, aby meno ladilo s priezviskom.
Pár (exemplárnych) príkladov, hádajte, čo majú spoločné...
Walter Smutný
Ivan Pottmann
Miroslava Elliot
Kevin Boticelli
Vanessa Nováková
Alejandro Jelenčič
Ani zahraničné krstné meno so zahraničným priezviskom nemusí vyzerať dobre, ak dáte dokopy napr. typicky nemecké s typicky talianskym...
Niekto vyššie spomínal aj "módu nedávať si -ová". Akože, tiež závisí od mena. Ak sa baba volá Anna Novák, tak to je dosť blbé. Ale ak si napríklad namiesto BoticelliOVÁ dá iba Boticelli, tak to podľa mňa vyzerá oveľa lepšie, rovnako ako anglické mená, nemecké mená, alebo vlastne všetky okrem slovanských.
Neviem ako vy, ale mňa vždy rozčuľovalo, keď som v časopise alebo na nete videla Jennifer AnistonOVÁ, Angelina JolieOVÁ a podobné bludy.
Čo sa týka mňa osobne, tak sa mi niektoré zahraničné mená páčia, ale hlavne, ako už bolo vyššie napísané, nech sú aspoň správne napísané! Keď som končila strednú a nastupovali noví prváci, tak tam bola jedna Dženifera (!!!) a jedna Sindy. Preboha....
Ja by som teda zrovna meno Kevin alebo Jessica svojmu dieťaťu nedala, ale osobne si myslím, že je to stále lepšie ako niektoré naše - Želmíra, Anežka, Jozefína, Slavomíra, Eleonóra, Frederika, Perla, Zlatko, Silvester, Sergej, Bonifác, Pankrác a o Servácovi ani nehovorím! A takto by som mohla vymenovať aj polku kalendára.
Určite by som svoje dieťa nepomenovala krstným menom ani po sebe, ani po otcovi dieťaťa. Nepáči sa mi to.
A tiež sú (aspoň pre mňa) mená, ktoré nie sú síce škaredé, ale už sú neskutočne tuctové. Martinov poznám asi zo 10, rovnako Tomáš, Michal, Miroslav, Peter atď. (Aj keď Michal, Peter a Martin sa mi páčia, znejú tak vznešene, okrem toho, všetky tri sú celkom medzinárodné).
Zo ženských napríklad Veronika (na ZŠ sme mali v triede štyri), Martina (tie sme mali dve), Kristína (tiež dve), Monika (tiež dve).
A potom je ďalšia kategória, tiež veľmi používaných - pre mňa však už nemoderných mien (František, Jozef, Ján, Pavol, Štefan, Ivan; Jarmila, Jaroslava, Jana, Marta, Magdaléna, Viera, Eva, Anna, Kamila a i.).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
A btw. len málo mien je čisto rýdzo slovenských Väčšina má pôvod niekde úplne inde.
som za slovenske mena.
Čiže môj názor je že nech si dávajú rodičia deťom mená aké chcú
a ktoré mená sú vyložene slovenské?
Naše sa väčšinou končia na -mír/slav, ale samozrejme len väčšina, sú aj iné prípony, ktoré naznačujú náš pôvod.
Mne osobne sa veľmi páčia slovanské mená, svojim deťom by som nechcel dať určite nejaké anglické, španielske, arabské....
Myslím si, že ide väčšinou o ľudí, ktorí nevedia čo od dobroty.
- je to zahraničná variant mena, ktoré existuje aj v slovenčine, napríklad Michael Novák, Jane Nováková a pod.
- je to meno z rozprávky alebo filmu, ktoré sa okrem toho filmu nikde nepoužíva, napr. WInnetou Mrkvička
- meno, ktoré sa absolútne nehodí k slovenskému priezvisku, napr. Charlotte Malinová
- meno, ktoré sa tvári ako urodzeného pôvodu a pritom takého nie je, napr. Stefanie Winnifred Annamaria Lucy Pupáková
ak to nie je slovenské meno, ktoré sa hodí k priezvisku a znie to s ním dobre, tak prečo nie
ale zas, ich vec (len chúdence tie deti s tým celý život potom musia žiť - a hlavne keď majú k nejakému extra zahraničnému menu pridané extra slovenské priezvisko)
"Oficiálnych mien je na Slovensku vyše 1500. Pre mnohých ani to nie je dosť a tak siahajú inde. Spravidla čím nižšia kultúrna úroveň, tým extravagantnejšie meno, ktoré chúďa dieťa potom nosí celý život. V týchto prípadoch sa zaujímavo zhodujú nápady najnižších sociálnych skupín, najmä „našich spoluobčanov“ s nápadmi „celebrít“."
a pre mňa to najviac zabil už ani neviem kto, keď sa tak nahlas zamyslel, že: "Jessica? Však to je meno pre psa, nie?"
ale ak je to meno hodiace sa k priezvisku, tak je to jedno, existujú aj nie rýdzo slovenské priezviská a pri tých také mená nevyznejú zle..
mne sa tiež páčia napr. mená Abigale (Ebigejl), Elizabeth, Izabella, ale ak nebudem žiť niekde v zahraničí, tak by som toto svojím deťom nespravila
Meno má mať význam (áno, všetky majú význam lebo sú z dačoho prebraté, ale mám na mysli doslovný význam pre to dieťa) a pomenovať svojho syna Rastislav alebo dcéru Blaženu by som nikdy nechcela.
Nemám problém, ak niekto má zahraničné meno, ale hodilo by sa k tomu aj zahraničné priezvisko.
A určite uvažujem nad tým, že svojim deťom nedám nič slovenské, vrátane priezviska a mena.
ľúbim túto spoločnosť, v ktorej už len moje (dostatočne slovansky ladené imho) meno je 'problém'
každopádne si nemyslím, že meno je niečo, čo poskytuje akúkoľvek informáciu o človeku, čiže sa mi môže buď páčiť, alebo ho proste nebudem vnímať
a takisto nechápem, prečo by sa ľudia mali vo výbere mena limitovať slovenskými hranicami :letim:
a zdá sa mi, že sa vo všetkom už "opičíme" po UK a Amerike............ :/
@27 u nás v triede naopak máme chalana s priezviskom Nguyen a ten má veru pravé vietnamské krstné meno...výsledok je taký že kým nás volajú učitelia menom, jeho volajú "kolega v bielom svetri" pretože sa boja jeho meno vysloviť
Neviem no, nedala by som aj také tie mená, ktorých ľudí s tým menom je milión ako napr Katarína, Michaela, Mária, Terézia, Dominika, Veronika, Lucia
to radšej fakt tie zahraničné, ale nech trocha znie v pohode s tým priezviskom, nech to nie je úplne odveci
a inak kedysi bolo aj moje meno Monika, alebo sestry sa volajú Klaudia a Linda, tak boli nezvyčajné
ale k teme, mne to nevadi
a meno co som vybrsla pre svoje nikdy nenarodene dieta sa pise vsade rovnako len vyslovnost je ina
Ja si ctím svojich predkov a nemám sa prečo hanbiť za svoj pôvod, takže keď raz budem mať deti určite budem vyberať zo slovanských mien, resp. z mien nášho kultúrneho prostredia. No a po druhé... mám výrazné slovanské priezvisko, takže nič iné sa k tomu ani nemôže hodiť
@rockingirl88
k takemu priezvisku je najidealnejsie zvolit nejake neutralne (medzinarodne) alebo velmi jednoduche vietnamske meno, aby to tak nekricalo a vobec bol aj vlk syty aj ovca cela.
Proste k rýdzo slovenskému priezvisku nejaké výplody fantázie nesedia, ale ak má decko zahraničný pôvod a/alebo priezvisko, tak v rámci vkusu v pohode.
Trebárs Wolfgang Mrkvička znie divno, ale ak by mal nemecké priezvisko, tak Wolfgang Lebensmittel znie normálne, len zas treba dávať na to pozor, lebo si predstavte neboráka Wolfiho, ak by mu nešla nemčina
(a hej, dala som naschvál veľmi za vlasy pritiahnutý príklad)
ale teda všetky džesiky a podobné jedine, že má decko aspoň jedného anglicky hovoriaceho rodiča
Ak raz budem mať deti určite im nedám nejaké rýdzo slovenské mená tie sa mi nepáčia vôbec.
niektoré zahraničné - aj dosť exotické či netradičné mená na naše končiny sa mi dosť páčia - ale aj napriek tomu by som ich svojmu dieťaťu nedala, predsa len treba brať ohľad na to, že to dieťa s tým menom bude musieť žiť - mám našťastie v talóne dosť "slovenských" mien
Ale v 92 nechceli mamke dovolit ani Bianca s C.
(hej, chcem si nechať svoje priezvisko, ak sa niekedy vydám, priezvisko by som si vzala iné, jedine, ak by bolo krajšie ako to, ktoré mám ja, alebo by naozaj sedelo s mojím menom. najlepšie, ak ho nebudem musieť prechyľovať)
a inak mi je jedno, kto dá aké meno. ja s tým nežijem.
Ale na druhej strane, rodičia, ktorí dajú svojmu dieťaťu meno Sandokán, Šeherezáda, Herkules a pod., tak to už je silná káva. Rovnako ako v Amerike - Peach Blossom, Blue Ivy, Destiny a iné mená. Viete si predstaviť, že by ste sa volali "Broskyňový Kvet Nováková"? Alebo "Osud Nagyová"?
Nehovoriac o našej "celebrite", ktorá pomenovala svoje dieťa Salma, lebo s otcovým priezviskom sa dieťa volá Salma Hájek...no trapas.
Aj tak je najhlavnejšie, ako už viacerí uviedli, aby meno ladilo s priezviskom.
Pár (exemplárnych) príkladov, hádajte, čo majú spoločné...
Walter Smutný
Ivan Pottmann
Miroslava Elliot
Kevin Boticelli
Vanessa Nováková
Alejandro Jelenčič
Ani zahraničné krstné meno so zahraničným priezviskom nemusí vyzerať dobre, ak dáte dokopy napr. typicky nemecké s typicky talianskym...
Niekto vyššie spomínal aj "módu nedávať si -ová". Akože, tiež závisí od mena. Ak sa baba volá Anna Novák, tak to je dosť blbé. Ale ak si napríklad namiesto BoticelliOVÁ dá iba Boticelli, tak to podľa mňa vyzerá oveľa lepšie, rovnako ako anglické mená, nemecké mená, alebo vlastne všetky okrem slovanských.
Neviem ako vy, ale mňa vždy rozčuľovalo, keď som v časopise alebo na nete videla Jennifer AnistonOVÁ, Angelina JolieOVÁ a podobné bludy.
Čo sa týka mňa osobne, tak sa mi niektoré zahraničné mená páčia, ale hlavne, ako už bolo vyššie napísané, nech sú aspoň správne napísané! Keď som končila strednú a nastupovali noví prváci, tak tam bola jedna Dženifera (!!!) a jedna Sindy. Preboha....
Ja by som teda zrovna meno Kevin alebo Jessica svojmu dieťaťu nedala, ale osobne si myslím, že je to stále lepšie ako niektoré naše - Želmíra, Anežka, Jozefína, Slavomíra, Eleonóra, Frederika, Perla, Zlatko, Silvester, Sergej, Bonifác, Pankrác a o Servácovi ani nehovorím! A takto by som mohla vymenovať aj polku kalendára.
Určite by som svoje dieťa nepomenovala krstným menom ani po sebe, ani po otcovi dieťaťa. Nepáči sa mi to.
A tiež sú (aspoň pre mňa) mená, ktoré nie sú síce škaredé, ale už sú neskutočne tuctové. Martinov poznám asi zo 10, rovnako Tomáš, Michal, Miroslav, Peter atď. (Aj keď Michal, Peter a Martin sa mi páčia, znejú tak vznešene, okrem toho, všetky tri sú celkom medzinárodné).
Zo ženských napríklad Veronika (na ZŠ sme mali v triede štyri), Martina (tie sme mali dve), Kristína (tiež dve), Monika (tiež dve).
A potom je ďalšia kategória, tiež veľmi používaných - pre mňa však už nemoderných mien (František, Jozef, Ján, Pavol, Štefan, Ivan; Jarmila, Jaroslava, Jana, Marta, Magdaléna, Viera, Eva, Anna, Kamila a i.).