že radšej som šla na odbor, ktorý ma vôbec nebaví, ako ísť na nadstavbu, kde by ma vzali bez príjmačiek a nemala by som problém.....no a teraz by som tam najradšej šla, ale mami mi nedovolí.....tak idem na príjmačky na inú výšku..... jedno lepšie jak druhé......ale radšej chodiť do školy, ako sedieť doma a chodiť na úrad práce.....
no ak by som mala istú robotu, tak by som šla robiť
Akože je lepšie ist niekam len aby som nebola rok doma? AK ta nezoberu napr.na prvýkrát na nejakú skolu kam izaj chces ist, tak radsej rok pockaj..zarob si na VS napriklad
ak začneš pracovať a zistíš aké to je žiť po prvý krát z vlastných peňazí, už sa nebudeš chcieť vrátiť do čias, kedy žiješ z pár rožkov a kofoly . Choď radšej rovno na vš
podla mna je blbost ten rok chodit niekde, kde chodit nechces... ked sa potom dostanes na svoju skolu, tak mas posledny rok spoplatneny. ja by som volila pracu/brigadu a pripravovat sa popri tom na prijimacky
@1 + úplne vypadneš z učenia,pozabúdaš veľa vecí a ťažko sa ti bude k tomu vracať...plus tuším štát ti platí VŠ len do 25ťky,takže by si si posledný rok musel zaplatiť(ak sa mýlim pokojne ma opravte)
jednak má pravdu aj @aguri500 ale ja som napríklad rok bola doma a v pohode som zvládla prvý ročník teraz keď sa chce, tak sa dá všetko.. ale určite by som nešla študovať niečo čo ma nebaví len preto aby som rok nebola kvôli tomu doma
@lucina223 do 26tky... a ak rok zabijes inou skolou - aj tak sa ti pocita do standardnej dlzky studia. a uz na tej vybranej skole si budes musiet posledny rok platit
@michellem ked ťa neprijmú na školu na ktorú chceš ísť a pôjdeš na nejakú blbosť tak to radšej ostať doma....štát hradí len 3 roky Bc. študia a 2 roky magisterskeho. Takže ked pôjdeš na rok na školu ktoru neccheš a o rok ťa prijmu na tvoju vysnivanu tak celý rok si už cvakáš zo svojich. Preto treba poriadne pouvažovať
ak máš už v maturitnom ročníku vybraté a vieš, že to CHCEŠ robiť, tak rok pauzy je zbytočnosť...
ak do poslednej chvíle tápaš a vyberáš milión "poistiek", radšej si tú pauzu daj a vyber poriadne... vždy lepšie rok doma sedieť na riti, vykladať bedničky v Tescu a možno stratiť kus zo "študijných návykov" (ako keby väčšina z nás vôbec nejaké mala), než 5 rokov študovať kktinu a následne si podľa nej zariadiť zbytok života.
Na jednej strane si to neviem predstaviť, lebo mňa prvý semester takmer vyrútilo z toľkého učenia a to som bola celokm zabehaná v učení sa na strednej.
Na druhej strane si tiež neviem predstaviť, študovať na vš, iba preto, aby som nebola doma, čo má za nevýhodu popltaky spomenuté vyššie.
podla mna aj vyskusaj. myslim, ze je to super, bo budes mat cas spoznat sa a hlavne zistis, co ta bavi... ved je skoro nemozne vediet to hned po maturite. to, ze budes pracovat, ta moze naozaj ovplyvnit v tom, ze sa ti nebude chciet studovat potom, ale zas si asi rozumny clovek vedomy si tohto risku. ja by som sla do toho urcite, aj ked som si (nahodou/osudovo) vybrala dobru skolu aj bez pauzy. a fajn je udrziavat sa v mentalnej cinnosti, citat si knizky a tak
keby som si mohla vybrat teraz pauzu, tak si ju dam... rok vobec nie je taka dlha doba..
ja som toho nazoru, ze ked vies, ze tu skolu vystudovat chces, tak pojdes aj po tom roku.. a ked nahodou nenajdes dobru pracu, tak tym skor ta to presvedci..a pokial najdes, tak nevidim dovod, preco by sa nedalo studovat popri praci externe..
Vyprávate a ani ste to nezažili. Minulý rok som maturoval, robil som príjimačky na jednu VŠ, dokafral som. Od minulého septembra do teraz som robil, čiže sú lóve, chodil som na doučovanie z matematiky a do jazykovej školy a dosť často som sa učieval doma. Výsledok? Mám peniaze, viem ovela lepšie cudzí jazyk a matematiku a pod. Bol som tento rok na príjimačkách a dopadli omnoho lepšie, takže mne rok "státia" pomohol...
Otázka: Keď som rok stál, budem si musieť platiť posledný rok VŠ? 20 rokov som mal tento rok v marci...DIK
Ono je to tak...tento rok sa na výšku neodstanem...a veľa ľudí mi tvrdí, že keď budem rok bez školy už sa tam nebudem chcieť vrátiť...určite sa chcem dostať na školu na ktorej ma to bude baviť...lebo už stredná ma nebavila a viem, že by som sa len trápila
rozhodne by som nerobil pauzu medzi štúdiom, iba v prípade že by ma nezobrali tam kde som chcel ísť...vtedy by som šiel rok na hocijakú VŠ a na ďalší rok si znova podal prihlášku tam kam chcem ísť...
ak by si si dal rok prestávku kvôli robote, ver tomu že o rok by si na tú VŠ už ani nespomenul...ale všetko aj záleží od toho, ako tú ročnú pauzu využiješ...
Podľa mňe je to veľmi individuálne. Ak človek chce ísť skutočne študovať na školu, na ktorú ho prvý rok nezobrali alebo z iných dôvodov na ňu nešiel hneď, nech sa k štúdiu na VŠ vráti. Kto na to má, rýchlo sa vráti k študentským návykom. Ja som nešla na výšku hneď, ba dokonca ani po roku nie a už študujem na druhej výške v oblasti, ktorá má veľmi baví a každý rok končím s prospechovým štipendiom. Radšej sa po rokoch vrátiť, než študovať hlúposť a po vyštudovaní si potom trieskať hlavu, že musí pracovať v oblasti, v ktorej nemá záujem.
@lucina223 a @helliumka : Štát platí aj po 25, 26 rokoch, resp. štúdium na prvej škole platí každému bezohľadu na vek (myslím tým len denné štúdium)
@rrrrr Nemusíš si platiť. Štát hradí 3 roky bc. štúdia a dva roky Mgr./Ing. štúdia, pokiaľ ich neprekročíš tým, že nejaký rok predlžuješ štúdium (neurobíš skúšky), neplatíš. Do 26-tich rokov môžeš mať štatút študenta - ISIC, zľavy na cestovnom a pod., ale za život máš nárok od štátu na 1 VŠ a je len na tebe, či a kedy ho využiješ - pokojne môže človek začať aj neskôr.
ono to tiež nie je nič zložité a aj mňa odhovárali od toho,že nebude sa ti chcieť učiť bla bla.moja pauza sa vyšplhala na 2 roky napokon,keďže sa mi podarilo nájsť prácu s ktorou som veľmi spokojný.. Navyše v pohode to stiham to svoje externé štúdium a patrím aspoň podľa informačného systému,pokiaľ nemajú tam škriatkov medzi 15-20% študentov svojho študijného programu.ale na dennom je to kus iné asi. aj rok by bola už strata.
@michellem v usa anglicku australii atd je to uplne bezna vec ... za ten rok co budes niekde brigadovat atd zistis ze VS potrebujes a budes vediet naco na tu vysoku skolu ides trochu dospejes takze je uplne jedno ci sa ti bude chciet alebo nebude
ja som si neplánovanie urobila ročnú "vysokoškolskú" pauzu medzi strednou a súčasnou výškou a ten rok mi dal veľa. som rada, že som nezačala pracovať, ale ďalej sa vzdelávala, aj keď tá škola nebola to, čo som chcela, veľmi mi pomohla v rozhodovaní sa, čo ďalej a ešte k tomu mi na súčasnej výške uznali skúšku z predchádzajúcej, čo mi dosť uľahčilo semester
je síce pravda, že budem musieť platiť jeden rok, čo som chodila na inú školu, no na našej univerzite je bežné opakovať aj 2-3 roky, takže sa tomu zrejme aj tak nevyhnem
všetko, čo sa za ten rok na inej škole naučíš sa Ti isto raz zíde
ale no, nie je to až tak strašné ako tu opisujete, ja som bola rok v práci hoc som mohla ist bez skúšok na manažment, lenže som chcela na EUBU, nebola som gymnázistka, ale so strednej, ktorá sa dokonca považovala za druhú základnú školu, dalo dosť úsilia sa doučiť gympliarsku matiku a predsa sa mi to podarilo a mám uspešne za sebou rok štúdia na Eube, priznávam, prinútiť sa k učeniu bolo spočiatku dosť ťažké ale hneď som sa do toho dostala, myslela som si že ten prechod bude ťažký ale ani som si ho neuvedomila ....nie je to také strašné, aspon som si zarobila na výšku nejaké peniaze
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
no ak by som mala istú robotu, tak by som šla robiť
uz len kvoli tomu, ze studium je narocne a lepsie je mat rok za sebou cim skor
ak do poslednej chvíle tápaš a vyberáš milión "poistiek", radšej si tú pauzu daj a vyber poriadne... vždy lepšie rok doma sedieť na riti, vykladať bedničky v Tescu a možno stratiť kus zo "študijných návykov" (ako keby väčšina z nás vôbec nejaké mala), než 5 rokov študovať kktinu a následne si podľa nej zariadiť zbytok života.
Na druhej strane si tiež neviem predstaviť, študovať na vš, iba preto, aby som nebola doma, čo má za nevýhodu popltaky spomenuté vyššie.
ja som toho nazoru, ze ked vies, ze tu skolu vystudovat chces, tak pojdes aj po tom roku.. a ked nahodou nenajdes dobru pracu, tak tym skor ta to presvedci..a pokial najdes, tak nevidim dovod, preco by sa nedalo studovat popri praci externe..
Otázka: Keď som rok stál, budem si musieť platiť posledný rok VŠ? 20 rokov som mal tento rok v marci...DIK
a keď sa ti nebude chiceť po roku ísť do školy ale chcela by si ju mať tak sa jednoducho zahlásiš na externé...
Ono to dosť záleží aj od toho na akú škou ideš a čo (aj kde - či v zahraničí) by si robila...
ak by si si dal rok prestávku kvôli robote, ver tomu že o rok by si na tú VŠ už ani nespomenul...ale všetko aj záleží od toho, ako tú ročnú pauzu využiješ...
@lucina223 a @helliumka : Štát platí aj po 25, 26 rokoch, resp. štúdium na prvej škole platí každému bezohľadu na vek (myslím tým len denné štúdium)
je síce pravda, že budem musieť platiť jeden rok, čo som chodila na inú školu, no na našej univerzite je bežné opakovať aj 2-3 roky, takže sa tomu zrejme aj tak nevyhnem
všetko, čo sa za ten rok na inej škole naučíš sa Ti isto raz zíde