Môj štýl je pozrieť na to. Zatvoriť očú, predstaviť si to, skontrolovať či to tak bolo a kuknúť sa na ďalšiu stranu, zatvoriť očú, predstaviť si to, skontrolovať a ďalšia strana... Dokola a dokola a dokola a dokola...
Samozrejme, kde tu občas musím mať niekde pri*ebané obrázky aby som si vedela spomenúť, kde to cca mám " nafotené "
Dávať pozor na hodine, pýtať sa hneď/po hodine ak niečo neviem, vypisujem si poznámky (ale nie zo všetkého), učím sa nahlas... Tak nejak kombinácia uvedených.
Vyznačím si základné veci farebne. Najlepšie viacerými farbami. Prečítam si ich nahlas dva krát. Postavím sa. Odložím papiere. A zacnem rozprávat co som si zapamatala. Vyznacujem si to tak farebne preto lebo si zakazdým vacsinou zapamätám a dokážem si spomenúť podľa farieb alebo si niečo načmárem vedľa toho a ked si neviem spomenúť tak toto mi to pripomenie. Tak si to celé poviem. Ked to neviem tak si to este raz prečítam, a potom idem na ďalšiu stranu. A tak dookola a dookola az kým nemám vsetko takto prebraté a potom uz len dúfam ze som si nieco zapamatala. Ale vacsinou si zapamätám tak 80-90% látky aj keď toho je niekedy veľa. Proste mne pomáhajú farby a veci vďaka ktorím si mozem zapamätať podstatu a potom uz kecám nejaké okolo toho omáčky čo mi napadne alebo tak.
Nakolko sa nedokazem dlho koncentrovat (ucit sa priebezne) robim to tak, ze sa zacnem ucit par dni pred skuskou a ucim sa na nu kazdy den niekolko hodin. A potom sa venujem dalsej skuske
najucinnejsie je zapojit co najviac zmyslov, cize kreslit si to, podciarkovat si ho, rozpravat si to nahlas, a nejak asociovat vsetko...
a este tiez vedci dosli na to ze si to lepsie pamatas ked si to opakujes niekolko dni v mensich davkach ako nprv dva dni v kuse...
a nemala by si sa ucit jednu vec prilis dlho, menit to
a ja sa ucim asi tak, ze nevydrzim byt koncentrovana na viac jak pol hodinu... a vela si zvyraznujem, mam milion fixiek. alebo prepisujem a tym zapamatavam, alebo to rozpravam otcovi, ktory ma sice nepocuva ale ja dojdem na to comu nerozumiem a co viem vysvetlit
v prvej faze nazhromazdim co najviac materialu, njprv vsetko citam potom vypisujem, podciarkujem, snazim sa chapat a prepajat 1 s druhym
v druhej faze redukujem mnozstvo, zjednodusujem
v tretej faze sa ucim detajly
v strvtej faze si davam napr. priklady, otazky, rozoberam ine potencialne situacie, pripadne pisem tahaky .D
kúpila som si tabuľu a tak si učivo najprv zvýrazním farebne a potom si ho prečítam a už ako ho čítam, predstavujem si to, potom si jednotlivé veci kreslím na tú tabuľu, vypisujem a tak ich dostávam do pamate
ďalej veľa asociujem, hlavne ak sa učím niečo, čo obsahuje slová ťažké na zapamatanie
trebárs armoracia rusticana - hrdzavé brnenie
a mnemotechnické pomôcky si robím
(napr. podľa tejto somatiny "franetabeholuveda, ígr španiel portugal, rafín švéd slovák čech, pomaslolilo esmacyburu" viem v poradí ti kedykoľvek povedať všetky štáty EÚ
a to som sa ich učila asi pred osmimi rokmi
@narazuvzdornaa ja neviem, ci som sa na strednej rozmaznala alebo co, ale ja sa nedokazem ucit z nefarebnych poznamok akoze uplne to zabija cas, ale ked nemam definicie oranzovou, vety ruzovou, priklady modrou a remarks fialovou, tak v tom absolutne nic nevidim
Nejaka idealna metoda podla mna neexistuje. Kazdy predmet si vyzaduje iny pristup. Matika a fyzika je podla mna o mnozstve preratanych uloh Taka bio je zas o tom kolko toho clovek nacita. Tam mne pomaha, ze citam to iste z inej literatury a vzdy z ineho uhla pohladu. Chemia je kombinacia toho co som spomenul Najlepsie je ak clovek sa neustale testuje Lebo niekedy clovek subjektivne zle zhodnoti ci to uz vie alebo nie Potom su tu dalsie faktory ako motivacia. Musis vediet preco to robis V tomto mi pomohli doucka Nechodil som na ne ,ze by som to nezvladal alebo by mi to bolo nevyhnutne treba. Potreboval som ten dovod (motivaciu). Ja strasne neznasam ked niekto sa ma nieco opyta a ja neviem odpoved a preto som potreboval niekoho kto sa ma bude pytat. (Resp. testovat ma) Podla mna cim kvalitnejsia skola a uzsi vyber na nu tym je clovek nepriamo nuteny sa ucit aby zapadol "aspon" do standardu, ktory je na dobrej skole vysoky Ale aby som neodbocil od temy. Podla mna neexistuje jednoznacna, väcsinou uznavana, univerzalna metoda. Preto ti asi moc nik uplne neporadi. Musis si casom osvojit svoju jedinecnu strategiu a neriesit, ze co inym vyhovuje. Mne napriklad poznamky su na nic A ini ludia bez nich si ucenie nevedia predstavit
Ja som sa naučila vsugerovať si, že ma niečo strašne baví/zaujíma a mozog prepne do štádia a lá "prečítaj toho čo najviac, čo najrýchlejšie, je to super, ešte si o tom aj vygoogli".
Občas sa s tou myšlienkou natoľko stotožním, že ma to aj baviť začne. Občas. A vtedy mi stačí raz prečítať text a je to.
no teraz na vyške si najrpv spracujem text z knihy do vlastných poznámok - poprípade mám poznámky zo školy. a potom si to najprv prečítam nech viem o čom to celé je. taktiež sa vždy učím len z jedných poznámok kompletne vyhotovených lebo si viem dobre zapamätať umiestnenie daných odsekov a pod. potom si to zase čítam ale asi po každej prečítanej vete si to poviem ešte raz z hlavy. a takto nejako , potom neskôr sa to snažím hovoriť vlastnými slovami. ale vždy si pritom vybavím kde čo bolo napísané a tak lahšie viem aj to ,čo tam bolo napísané.
(žial velakrat sa stane že presne viem povedať na ktorej strane , v ktorom rohu bolo zhruba aké dlhé slovo, na aké pismeno začínalo...ale neviem ani zaboha povedať čo to bolo zač ) a zvyknem si dávať medzitým prestávky aby s ami to usadilo v hlave. a nikdy sa neučím len deň pred testom/skúškou... vždy viac dní, a každý deň si to zopakujem. tak sa to lepšie ukladá do hlavy a navyše ja sa ani nedokážem učiť pridlho vkuse. vždy tak max 2 - 3 hodiny.
Noo obcas sa proste ucit viem a obcas nie. Niekedy mi to nejde do hlavy tak si poviem ze uz yebkam nato a idem prec. Ale moj hlavny trik je v tom ze sa ucim pred spanim lebo aj ked to uplne neviem tak vacsinou rano ked sa zobudim to sypem nasupu vsetko. To sa ale tyka pouciek atd. Napr. matiku sa podla mna naspamat ucit neda. Ovela lahsie je pochopit to a nasledne si vies ovela viac veci dokazes odvodit sam. Ale hlavny trik je ucit sa pred spanim na vecer
vždy sa mi chce učiť hocičo iné než to čo mám no väčšinou ... čiže snažím sa nejak oklamať myseľ pozitívnymi myšlienkami, že ma to baví, zaujíma atď. aa okrem poznámok si je dobré pozrieť ešte niečo naviac o tom na nete samozrejme z overených zdrojov alebo pozrieť nejaký dokument ak je čas .... a poznámky si zvýrazňovať aby boli prehľadné ( proste je to môj zošit... je pre mňa aby sa mi z neho dobre učilo čiže hoc si tam aj niečo nakreslím tak to je jedno ... ) a niekedy si vytlačím aj niečo je to prehľadnejšie... a zisti kedy sa tebe dobre učí ... ja to mám asi podľa nálady ... raz musím mať pokoj, inokedy sa mi zas učí lepšie s niekým keď mi to číta a sformuluje to svojimi slovami hoc to nie je veľmi dôveryhodné čiže musím do toho pozerať aj ja lebo potom mám zlý pocit alebo len stačí nejaká spoločnosť proste ak je v miestnosti.... alebo idem niekam do prírody .... rôzne ... sama musíš prísť na to čo tebe vyhovuje
najskôr si to celé raz alebo 2- krát prečítam, žeby som vedela o čom tam ide vôbec, a potom ked mám čas a ked musím tak aj do detailov, a to podčiarkovaním a ak sa mi chce tak aj nahlas
Farebne počiarknuté, podstatne veci zakrúžkované občas nejaká memotechnická poznámka za okrajom,ano všetky skriptá su nádherne farebné a dočarabané ... prečítať si to potichu, potom sa prechádzam a hovorím si to na hlas a nakoniec si to prečítať pred spaním zhasnúť a spať
Myslím si, že základ je dávať pozor na vyučovaní (pretože už vtedy si min. 50% zapamätáš). ...doma si stačí učivo už len prečítať, ale pokiaľ ide napr. o slovíčka z cudzieho jazyka, tak učím sa ako sa píšu, pretože výslovnosť mi pri písomke nepomôže.
Môj problém je, že nemám dlhú výdrž, preto napríklad teraz cez akademický týždeň fungujem presne podľa školského režimu, s prestávkami a hodinami. Ale inak si to väčšinou čítam, som tam si niečo poviem nahlas, prípadne celú psychológiu som sa naučila tak, že som si ju ručne prepísala z tlačených poznámok.
Tak
Keď sa učím slovíčka, tak si ich najprv niekoľko krát prepíšem, tak si zapamätám ako sa píšu. A potom chodím po byte a nahlas si ich hovorím.
Vlastne nech sa učím čokoľvek chodím po byte pomáha mi to
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Samozrejme, kde tu občas musím mať niekde pri*ebané obrázky aby som si vedela spomenúť, kde to cca mám " nafotené "
a este tiez vedci dosli na to ze si to lepsie pamatas ked si to opakujes niekolko dni v mensich davkach ako nprv dva dni v kuse...
a nemala by si sa ucit jednu vec prilis dlho, menit to
a ja sa ucim asi tak, ze nevydrzim byt koncentrovana na viac jak pol hodinu... a vela si zvyraznujem, mam milion fixiek. alebo prepisujem a tym zapamatavam, alebo to rozpravam otcovi, ktory ma sice nepocuva ale ja dojdem na to comu nerozumiem a co viem vysvetlit
v druhej faze redukujem mnozstvo, zjednodusujem
v tretej faze sa ucim detajly
v strvtej faze si davam napr. priklady, otazky, rozoberam ine potencialne situacie, pripadne pisem tahaky .D
ďalej veľa asociujem, hlavne ak sa učím niečo, čo obsahuje slová ťažké na zapamatanie
trebárs armoracia rusticana - hrdzavé brnenie
a mnemotechnické pomôcky si robím
(napr. podľa tejto somatiny "franetabeholuveda, ígr španiel portugal, rafín švéd slovák čech, pomaslolilo esmacyburu" viem v poradí ti kedykoľvek povedať všetky štáty EÚ
a to som sa ich učila asi pred osmimi rokmi
Občas sa s tou myšlienkou natoľko stotožním, že ma to aj baviť začne. Občas. A vtedy mi stačí raz prečítať text a je to.
(žial velakrat sa stane že presne viem povedať na ktorej strane , v ktorom rohu bolo zhruba aké dlhé slovo, na aké pismeno začínalo...ale neviem ani zaboha povedať čo to bolo zač ) a zvyknem si dávať medzitým prestávky aby s ami to usadilo v hlave. a nikdy sa neučím len deň pred testom/skúškou... vždy viac dní, a každý deň si to zopakujem. tak sa to lepšie ukladá do hlavy a navyše ja sa ani nedokážem učiť pridlho vkuse. vždy tak max 2 - 3 hodiny.
Keď sa učím slovíčka, tak si ich najprv niekoľko krát prepíšem, tak si zapamätám ako sa píšu. A potom chodím po byte a nahlas si ich hovorím.
Vlastne nech sa učím čokoľvek chodím po byte pomáha mi to