@james98 u nás to je jedno, miestna anarchosyndikalistická org. Priama akcia jednak neni registrovaná ako odborový zväz ani nemá tú ambíciu a dvak sa predtým volala PA-AKOP (Anarchokomunistická organizácia práce) @xxar3s že v španielsku existuje fašistický "prúd" zvaný národný syndikalizmus ešte nepotvrdzuje túto tvoju domnienku :-S
@waagbistritz69 Hej, ono je to v podstate jedno. Ale ako niekto môže povedať, že má rovnako blízko ku komunizmu ako k fašizmu - tomu nerozumiem. Už len fakt, že sú to prúdy úplne na opačnom konci pol. spektra.
@james98 komunizmus a fasizmus maju jeden spolocny znak - kolektivizmus. To aka je jeho forma je uz dost nepodstatne. Pokial nie su vztahy dobrovolne bude to vzdy len hnoj.
Ja ancom sice nemusim (aj ked Christiania sa mi celkom paci), ale pokial ma nenasilne vyhodia z komuny lebo som zastanca sukromneho vlastnictva tak s tym nemam problem. Otazne vsak je, ci by to naozaj bolo nenasilnou formou o com nie som celkom presvedceny.
I ked teraz ked tak nad tym rozmyslam Christiania nie je dobry priklad ancomu, pretoze tam existuje sukromne vlastnictvo a vcelku pekne funkcny volny trh na ktorom sa okrem tvrdych drog da zohnat vsetko.
@james98@waagbistritz69 kazdopadne predtym nez sa tu niekto z vas do mna obuje, chcem povedat, ze to co som napisal nema zniet ako kritika ancom, mne je vysostne ukradnute co robite a co by ste robili pokial by ste mi vasou ideologiou neotravovali zivot. Koniec koncov ciel mame rovnaky...
@tommyhot jj Christiania neni najlepší príklad z viacerých dôvodov, aj keď znaky sú, no..
nám predovšetkým ide o kolektivizmus s dobrovoľnými vzťahmi, lebo ako (trochu zjednodušene povedal tuším Pjotr Kropotkin, konkurencia je zákonom džungle, ale spolupráca je zákonom civilizácie.
jop maj sa v ázii a pozdrav abaffyho od celého birdza
@tommyhot pockaj kolektivizmus moze byt aj dobrovolny. ak je v sulade s NAP nevidim v kolektivizme ani dobrovolnom komunizme (izraelske kibuce) ziadny problem.
@xxar3s mna by zaujimalo do akej miery je taky kolektivizmus dobrovolny napriklad pre deti, ktore sa do neho narodia. V slobodnej spolocnosti si viem predstavit, ze si deti budu moct slobodne vybrat u koho chcu zit...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
dobre, je to utópia.
ale pýtal si sa na to, čo je nám najbližšie.
Ten sa mi nepáči , ten bude.
@strangelady
@xxar3s že v španielsku existuje fašistický "prúd" zvaný národný syndikalizmus ešte nepotvrdzuje túto tvoju domnienku :-S
Ja ancom sice nemusim (aj ked Christiania sa mi celkom paci), ale pokial ma nenasilne vyhodia z komuny lebo som zastanca sukromneho vlastnictva tak s tym nemam problem. Otazne vsak je, ci by to naozaj bolo nenasilnou formou o com nie som celkom presvedceny.
nám predovšetkým ide o kolektivizmus s dobrovoľnými vzťahmi, lebo ako (trochu zjednodušene povedal tuším Pjotr Kropotkin, konkurencia je zákonom džungle, ale spolupráca je zákonom civilizácie.
jop maj sa v ázii a pozdrav abaffyho od celého birdza
Diky a Tomas je teraz na chcilu na SK, ale pozdravim ked sa vrati naspat