Myslím na nejaké ozaj ťažké skúšky keď je toho veľa. Koľko hodín sa učíte, s akými prestávkami, akým štýlom aby ste toho zvládli co najviac? Učíte sa a na druhy deň hneď aj opakujete co ste sa naučili predtým ci najprv všetko prejdete a opakujete potom?
Na naozaj ťažké skúšky mne pomohlo vždy len dávať pozor na prednáškach a skôr pochopiť učivo ako si ho zapamätať. Potom keď som si to raz alebo dvakrát prešiel tak sa to dalo. Nevravím, že na áčko, ale prešiel som A ešte mám jedno pravidlo, že prvý termín je na "očuchanie". Prídeš, očucháš, odídeš. Dostaneš Fko, ale už vieš na čom si.
učím sa vždy noc pred skúškou ... celú noc bez spánku, na druhý deň zrobím skúšku a idem spať ... nechápem ľudí čo skúške obetujú viac ako jeden deň ... tento týždeň som tak zrobil na E skúšku z chirurgie - vyše 400 A4
mne nikdy nepomohlo chodiť na prednášky, keď som sa to potom učila, aj tak som sa cítila jak keby to počujem prvý raz, lebo je to obrovské kvantum informácií... podľa mňa treba zvážiť, či tie prednášky za niečo stoja a či tam chodiť, alebo ostať doma a prekonať sa a miesto toho sa to skutočne aktívne učiť, než pasívne počúvať - toto sa mi vyplatilo na najťažšej skúške
teraz mám ďalšiu ťažkú skúšku, na prednášky som chodila, snažila som sa učiť priebežne, moc to nevyšlo, ale došla som aspoň do polovičky, aj keď si nič nepamätám , mám na tú skúšku vyhradenú 20 dní, vždy si rozpočítam koľko strán denne musím stihnúť, aby som to načas stihla a bez toho, aby som splnila denný limit sa od stola nepohnem, aj keď mi to trvá od rána do rána .. vždy mám v pláne aj opakovať, ale nakoniec som rada, že som vôbec splnila čo bolo treba... a potom takto všetko prejdem a potom si uvedomím, že si aj tak nič nepamätám, takže začínam panikáriť a deň pred skúškou si opakujem až do rána do skúšky... samozrejme popri štúdiu dopujem inak by som to nezvládla ... a prestávky si nedávam, mne sa najviac osvedčilo neprerušované štúdium až keď mi brutálne kručí v bruchu, tak si spravím jesť a hodinu si oddýchnem a pozriem seriál... a keď som K.O. tak sa idem osprchovať, prípadne až som neni hotová ani do polnoci, tak o polnoci idem do mcdonaldu na hranolky, alebo až som moc pozadu, tak si hranolky spravím doma
Ja sa ucim priebezne... castokrat aj pred prednaskou si kuknem o com bude a citam si k tomu nech som na nej neni mimo.
Nemozem si veci nechavat na poslednu chvilu lebo sa to poprve podla mna kvoli tym kvantam ani neda a po druhe ked stresujem neviem sa nic naucit, len mi je potom zle nemozem spat a celu ma to rozhasi.
Pravidelne ucenie cez semester Je jedine co sa mi osvedcilo. Hlavne kvoli tomu ze musim stres zrazit na minimum.
@thinkaboutjustice@Barb nie som v kľude ... v strese sa to dokážem rýchlejšie naučiť ... celú noc sa prechádzam po izbe, inak neudržím pozornosť ... učím sa heslovite, na štýl myšlienkových máp ... stačí sa naučiť pár hlavných pojmov a pomôcť si obrázkami, ak nejaké sú ... pri skúške to už len nejako vyskladáš ... dosť mi pomáha, že mám fotografickú pamäť ... síce kratkodobú, preto sa učím noc pred skúškou, ale mám a zatiaľ funguje ... kašlať Ačka, na Ečka mi to bohate stačí
snazim sa davat pozor na prednaskach, nieco si z kazdej odniest a aspon si to viackrat citat priebezne, a potom uz v skuskovom si vyhradim pocet dni na skusku, rozratam ucivo a plnim "denny limit"
co sa tyka prestavok, tak pre mna najefektivnejsie ucenie, ktore zvladam cely den aj niekolko dni az tyzdnov vkuse bez toho aby mi preplo je ze 45minut ucenia a potom 10 minut prestavka
Par dni pred skuškou... podla toho kolko stran poznamok je... ked vela tak viac vecerov/dni pred ... ked menej alebo viem ze ju na prve aj tak nedam tak den pred
mne sa zatiaľ asi najviac oplatilo, ale nemám to celkom otestované, jednak ísť na skúšku na istotu, tj. nie iba ísť pričuchnúť a jednak nerobiť viac ako 2 termíny v jeden týždeň a snažiť sa to čo najviac cez to skúškové natiahnuť, lebo potom keď to budeš chcieť mať čo najskôr za sebou, tak zistíš, že polovicu skúšok si aj tak nespravil a musíš ísť na ne zase, takže si vlastne žiaden čas neušetril. Dôležité je stráviť nad každým učivom čo najviac času (aj cez semester, nie len cez skúškové).
Ja to robím tak, že keď vidím to učivo prvý krát tak sa ho fakt riadne a v kľude naučím, tie veci čo treba pochopiť pochopím a potom buď stíhaš opakovať (najlepšie čo najviac krát, aspoň 2x), alebo nestíhaš a nevadí ti to, lebo to už vlastne vieš. Ak však vieš, že to učivo celé nestíhaš prejsť, tak si ho rozdelíš na časti, napr. 1 kapitola - 3 hodiny a po troch hodinách kašleš na to čo si sa nenaučil z tej kapitoly a ideš na ďalšiu. Ale musím prízvukovať, že to proste stojí na tom koľko času nad tým učivom stráviš.
Tak ako hovori @marjy77 ocuchavanie je uplne nachuja okolo mna vsetci ochuchavaci bud vyleteli, alebo predlzuju bakalara uz milionty rok. A vzdy skuskovali este cez semester, ked ja uz som mala davno vsetko hotove.
Ale inak uz som na vs 4ty rok a este stale neviem, ako sa ucit, este stale nemam system moj styl ucenia je nahodny chaos a psychicke zrutenia jedine, na co sa mi doteraz podarilo ucit fakt efektivne boli bc statnice, aletak to som brala ako opakovanie
ja už som vyštudovaný a systém bol taký, že najprv si zoženiem na kopu všetko čo mám vedieť a prejdem si to, aby som mal také sumárum, vedel o čom to celé je a tak
a potom si to rozdelím a učím sa od rána do večera koľko zvládam jeden/dva týždne nevidím svetlo a potom som šiel na skúšku
vytlacim si kalendar a nalepim nad stol a skrtam si dni a podla narocnosti skusky jej davam 3 dni az tyzden... v tie dni nic nerobim len sa ucim,
s tahakmi alebo ze idem len skusit... tak chodim len na lahke skusky, inak som mavala kazdu skusku aj ustnu cize tam zistia ci to clovek vie/nevie
Veľa skúšok bolo takých, že sa tam bolo treba hlavne vedieť počítať príklady a tej teórie nebolo toľko... A inak systém nemám žiadny, len si to tak aspoň
3-4krát prečítam a dúfam, že sa na mňa niečo nalepí. Doteraz to vždy stačilo.
my dostaneme na kazdy predmet fixny termin hned po tom ako skonci prednaskove obdobie, cize kludne aj na dalsi den od poslednej prednasky, a ked ho failnem opravna je az dalsi semester
cize na tazke skusky je jedina moznost ucit sa priebezne cely semester
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
teraz mám ďalšiu ťažkú skúšku, na prednášky som chodila, snažila som sa učiť priebežne, moc to nevyšlo, ale došla som aspoň do polovičky, aj keď si nič nepamätám , mám na tú skúšku vyhradenú 20 dní, vždy si rozpočítam koľko strán denne musím stihnúť, aby som to načas stihla a bez toho, aby som splnila denný limit sa od stola nepohnem, aj keď mi to trvá od rána do rána .. vždy mám v pláne aj opakovať, ale nakoniec som rada, že som vôbec splnila čo bolo treba... a potom takto všetko prejdem a potom si uvedomím, že si aj tak nič nepamätám, takže začínam panikáriť a deň pred skúškou si opakujem až do rána do skúšky... samozrejme popri štúdiu dopujem inak by som to nezvládla ... a prestávky si nedávam, mne sa najviac osvedčilo neprerušované štúdium až keď mi brutálne kručí v bruchu, tak si spravím jesť a hodinu si oddýchnem a pozriem seriál... a keď som K.O. tak sa idem osprchovať, prípadne až som neni hotová ani do polnoci, tak o polnoci idem do mcdonaldu na hranolky, alebo až som moc pozadu, tak si hranolky spravím doma
Ja sa ucim priebezne... castokrat aj pred prednaskou si kuknem o com bude a citam si k tomu nech som na nej neni mimo.
Nemozem si veci nechavat na poslednu chvilu lebo sa to poprve podla mna kvoli tym kvantam ani neda a po druhe ked stresujem neviem sa nic naucit, len mi je potom zle nemozem spat a celu ma to rozhasi.
Pravidelne ucenie cez semester Je jedine co sa mi osvedcilo. Hlavne kvoli tomu ze musim stres zrazit na minimum.
co sa tyka prestavok, tak pre mna najefektivnejsie ucenie, ktore zvladam cely den aj niekolko dni az tyzdnov vkuse bez toho aby mi preplo je ze 45minut ucenia a potom 10 minut prestavka
Ja to robím tak, že keď vidím to učivo prvý krát tak sa ho fakt riadne a v kľude naučím, tie veci čo treba pochopiť pochopím a potom buď stíhaš opakovať (najlepšie čo najviac krát, aspoň 2x), alebo nestíhaš a nevadí ti to, lebo to už vlastne vieš. Ak však vieš, že to učivo celé nestíhaš prejsť, tak si ho rozdelíš na časti, napr. 1 kapitola - 3 hodiny a po troch hodinách kašleš na to čo si sa nenaučil z tej kapitoly a ideš na ďalšiu. Ale musím prízvukovať, že to proste stojí na tom koľko času nad tým učivom stráviš.
Ale inak uz som na vs 4ty rok a este stale neviem, ako sa ucit, este stale nemam system moj styl ucenia je nahodny chaos a psychicke zrutenia jedine, na co sa mi doteraz podarilo ucit fakt efektivne boli bc statnice, aletak to som brala ako opakovanie
a potom si to rozdelím a učím sa od rána do večera koľko zvládam jeden/dva týždne nevidím svetlo a potom som šiel na skúšku
s tahakmi alebo ze idem len skusit... tak chodim len na lahke skusky, inak som mavala kazdu skusku aj ustnu cize tam zistia ci to clovek vie/nevie
3-4krát prečítam a dúfam, že sa na mňa niečo nalepí. Doteraz to vždy stačilo.
cize na tazke skusky je jedina moznost ucit sa priebezne cely semester