aj angličtina aj nemčina,ale s tou anglinou je to much much better nemčinu mame na dosť primitivnej urovni,možno by som sa dohovorila,ale angličtinu si myslím že budem používať tak či tak,je to moj obľúbenž jazyk
ale keď tak, tak by som si dala už skôr švédštinu, je ľahšia, podobná nemčine a angličtine a niektoré slová sa dajú rozumieť aj bežne blbému slovákovi so základmi angličtiny
ale fínština je horor. čistý horor. a nevyužiteľná!
nemčinu mám niekde v podvedomí, ale vyťahovať von sa mi ju nechce,
chorvátčine a teda aj srbštine ak je písaná latinkou už vcelku rozumiem, ale mimo jazykového kurzu som sa po chorvátsky ešte nikdy s nikým nerozprávala, takže sa to asi zatiaľ neráta.
@hoperpohroma ja sa práve stretávam len s tým fínskym booomom, a rozmýšľam na čo je to dobré (priznávam aj ja som mala v 12tich také obdobie, asi mesiac) lebo ten jazyk proste nevyužiješ a v podmienkach aké sú na slovensku sa ho ani dobre nenaučíš
@lenuli jasné, ja som zadubenec a ty si vôbec nepochopila o čom hovorím. fínštinu proste NEVYUŽIJEŠ lebo v tej krajine aj posledný debil rozpráva plynulo po anglicky! a vôbec, čo ty o tom vieš? bola si v tej krajine?
tak anglina no problem, a nemčina tiež by som sa dohovorila keby som fakt musela, ale nemam ju moc rada, ale ked sa ju človek uči 8 rokov tak musi niečo vediet...
a ešte par fraz z roznych jazykov ale to je na smiesnej urovni take po talianky, po francuzsky...to su len take frazy zakladácke..
ale moj bratranec on napr vie rozprávat 10!!!! jazykmi PLYNULE!...proste, ked má niekto na to dar ...tak ho má.
mne robi často problem prepnut z NJ do AJ a potom do SJ ..
@candy36 ak mas na mysli to, ze v skandinavii a vo finsku maju vsetci vysoku uroven anglictiny a v podstate od malicka su s nou v kontakte, pretoze v telke bezne chodia anglicke programy etc. je vseobecne znamy fakt, a nic to nemeni na tom, ze ten jazyk je vyuzitelny ...a ano toto je zadubenost, ak nepripustas ine moznosti, len tu o ktorej si tak chorobomyselne presvedcena
na spanielcinu je tam 23 ponuk, tento jazyk ponukaju zhruba na kazdej druhej strednej skole, na fincinu je ich tam 8, na skolach sa bezne neuci, v porovnani so spanielcinou ju ovlada zanedbatelne mnozstvo ludi na slovensku
@lenuli JE nevyužiteľná, pretože na rozdiel od teba, ja som v tej krajine nejaký ten čas strávila, a aj upratovačky v škole vedeli po anglicky. takže neviem kto je tu zadubenec
a osem pracovných ponúk na fínštinu, to je fakt dôvod začať sa ísť učiť jazyk ktorý ti, ak ťa nezoberú na jedno z tých 8 miest bude fakt na hovno a zbytočne zabiješ min. 3 roky života!
fakt nechápem tvoj spôsob myslenia, ale je dosť vtipný
@candy36 ty si stale dokola len svoje ides, co si nepochopila na tom, ze mi je zname to, ze vsetci tam vedia po anglicky, priemerne rozhodne lepsie ako v inych castiach europy - ani nahodou to nepopieram, prave naopak - to je fakt. Tak, teraz sa ukludni, rozdychaj, ze niekto ma iny nazor ako ty a este raz si precitaj moj koment vyssie. pekny den
@39 aha pribudli dalsie komentare. No dobre tak, aspon si to zvladla precitat gratulujem ...som rada ze takych ludi ako si ty je na tomto svete viac...je dost malo nepravdepodobne ze ak niekto ovlada fincinu na slusnej urovni, zeby ho nevzali na ani jednu z tych 8 pracovnych miest, kedze v tomto smere je naozaj malo kvalifikovanych ludi a nedostatok kandidatov...btw to bol len priklad, profesia nie je ani zdaleka jedine miesto kde sa ludia dostavaju k praci
@lenuli učiť sa jazyk len kvoli tomu aby ťa zobrali na nejaké pracovné miesto to už by bolo aké zúfalstvo.
prosím uvedom sa, lebo trepeš dosť veľké kraviny, a bež sa hrať s bábikami, lebo očividne toho vieš ešte dosť málo o svete na to aby si chápala takýmto veciam.
@candy36 ano viem toho strasne malo o svete pretoze som este nebola vo finsku takze vsetky prekladatelsva/tlmocnictva su uplne zbytocne odbory hej a chodia tam len zufalci? tlieskam ti, a tvoje odjeby - je mi az za teba trapne ked to tak citam...
@lenuli nie, vieš toho málo o svete lebo trepeš totálne chujoviny, a tých prekladateľov z fínštiny je tiež treba na slovensky tak dvoch, takže to je určite úžasný dôvod prečo sa ten jazyk začať učiť!
@candy36 takto daleko v zivote nezajdes pokial budes vyskakovat na kazdeho koho nazor bude opacny ako ten tvoj, uz tvoj prvotny postoj ma mal varovat, ze s tebou sa neoplati zacinat debatu, kedze stale nie su schopna pochopit nic ine, ako to co mas v tej hlave natlacene uz nejaku tu dobu..nevadi koncim, prepac snazila som sa ti pomoct
@lenuli nesnažila si sa mi pomôcť, snažila si sa ma presvedčiť o uplnej drbovine, ale veď dobre, uč sa čo chceš, ak si myslíš, že sa s tým uplatníš, a ozvi sa mi, keď budeš predávať hranolky v McDonalde
Na urovni rodneho jazyka len madarcinu. Po anglicky sice viem dost dobre ale len pokial ide o citanie a porozumenie, este som sa totiz s nikym po anglicky nerozpravala.
@candy36 nesnazila som sa ta presvedcit, teba zaujmalo preco sa ludia ten jazyk ucia, ja som sa ti to pokusila vysvetlit, dala som ti normalne argumenty, podlozene faktami, jedine co si ty bola schopna urobit bolo vyvracat to a opakovat ze vsetci tam anglicky vedia, co som mimochodom ani na sekundu nespochybnovala
fú ľudia...asi ste ma prinútili že na budúci rok pôjdem na nejaký kurz na nejaký jazyk lebo okrem angličtiny (s ktorou si v poslednom čase nie som absolútne istý že ju ovládam tak, ako by sa na 11 rokov učenia patrilo) neviem žiadny iný cudzí jazyk....a chcem byť viackrát človek! U know what I mean...
Viem po anglicky, aj ked mi chvilu trva kym sa rozhovorim, kedze nemam vela prilezitosti kecat po anglicky (raz do mesiaca v jazykovej kaviarni a raz do tyzdna s lektorkou korejciny)
anglicky a francúzsky plynule. lámavo srbsky a po fínsky som vedela viesť rozhovor, ale dlho som to nerobila, takže neviem, do akej podúrovne som sa tam dostala
@hoperpohroma@candy36 nie som metláčka a učím sa po fínsky, pretože som tam bývala a pretože mi príde prirodzené takú príležitosť pobrať ako možnosť naučiť sa nový jazyk.
myslela som si, že viem viac než obstojne po anglicky, ale moja bulharská šéfka mi povedala, že mám divný prízvuk a zlú melódiu reči.. takže teraz pracujem na tom, aby som hovorila tvrdo ako ona a budem top!
@grietusha fakt? ja nikoho, ale to som bola asi v príliš úzkom okruhu ľudí, škola, rodina u ktorej som bývala plus náhodné predavačky v obchode a tak. ale všetci vedeli...
velmi plynule anglicky, vedela som aj rusky ale nemam s kym sa rozpravat takze ktovie kde je moja rustina teraz, dokazala som sa aj bavit nemecky ale od strednej som ju nevytiahla - naco, a momentalne silno konverzujem v spanielcine - som zatial len zaciatocnik, ale kazdym tyzdnom sa zlepsujem
@transplantovana ááleprosiiim ťa, čo tak všetci riešia tu angličtinu? a ser na alex. aj tak nikoho angličtina nezaujíma. pozri sa na moj krasny madarsky prizvuk v anglictine a aj tak som v nej sebavedomá lol a inak sa celkovo berie ako normál,že vies konverzovať po anglicky. nikoho nezaujima tvoj privuk alebo ton hlasu.....
a ja prosím vas,ja viem všetky jazyky. francuzsky myslím,že by mi trvalo taj dva tyzdne dostať sa spať. inak viem aj polsky,rusky, madarsky a taliansky
@devine áno Tie jazyky čo ovládaš a ktoré sa učíš, to sa dá vôbec neobdivovať? A už ti musím odpísať lebo sa cítim strašne hlúpo že som ti mesiac neodpísal No vždy som si to odkladal a odkladal.. :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
A uz sa konecne musim dokopat k arabcine
a @8
a z francúzštiny mám takú základnú slovnú zásobu, možno by som zo seba vytisla aj súvislú vetu keby bolo treba.
btw, načo sa učíte po fínsky? je to hrozný ťažký jazyk a v podstate zbytočný lebo sa tam s každým dá v pohode dohovoriť po anglicky.
tak dobre, zasa som o niečo múdrejšia
ale keď tak, tak by som si dala už skôr švédštinu, je ľahšia, podobná nemčine a angličtine a niektoré slová sa dajú rozumieť aj bežne blbému slovákovi so základmi angličtiny
ale fínština je horor. čistý horor. a nevyužiteľná!
nemčinu mám niekde v podvedomí, ale vyťahovať von sa mi ju nechce,
chorvátčine a teda aj srbštine ak je písaná latinkou už vcelku rozumiem, ale mimo jazykového kurzu som sa po chorvátsky ešte nikdy s nikým nerozprávala, takže sa to asi zatiaľ neráta.
a viem grécke písmo a ako sa skloňujú slovesá!
český jazyk samozrejme za cudzí jazyk nerátam.
nie som (bohuzial) taky typ osoby, ktora by sa nieco zacala ucit sama od seba, cize sa k tomu ani neviem vyjadrit, nerozumiem, co ich motivuje
poznám metláka, ktorý učí japončinu
a ešte par fraz z roznych jazykov ale to je na smiesnej urovni take po talianky, po francuzsky...to su len take frazy zakladácke..
ale moj bratranec on napr vie rozprávat 10!!!! jazykmi PLYNULE!...proste, ked má niekto na to dar ...tak ho má.
mne robi často problem prepnut z NJ do AJ a potom do SJ ..
vopred hovorim, ze ja sa fincinu neucim, ale:
» www.profesia.sk/praca/?roll_by=... pozri si tuto stranku a potom mi porozpravaj o tom, ako je fincina nevyuzitelna
na spanielcinu je tam 23 ponuk, tento jazyk ponukaju zhruba na kazdej druhej strednej skole, na fincinu je ich tam 8, na skolach sa bezne neuci, v porovnani so spanielcinou ju ovlada zanedbatelne mnozstvo ludi na slovensku
fakt nechápem tvoj spôsob myslenia, ale je dosť vtipný
nechápem tvoj spôsob myslenia, ale je dosŤ vtipný
prosím uvedom sa, lebo trepeš dosť veľké kraviny, a bež sa hrať s bábikami, lebo očividne toho vieš ešte dosť málo o svete na to aby si chápala takýmto veciam.
želám pekný deň aj ja teba.
bože ľudia spamätajte sa už
a este by ma zaujimalo, co sa chystas studovat?
a za "argument podložený faktami" nemôžeš považovať 8 pracovných miest
rozhodne viac ako to, ze tam akasi upratovacka vie anglicky
chcem byť napr. ako @devine :/
v ktorej časti si bola?
a ja prosím vas,ja viem všetky jazyky. francuzsky myslím,že by mi trvalo taj dva tyzdne dostať sa spať. inak viem aj polsky,rusky, madarsky a taliansky
a myslim ze kazdy vychodnar je schopny sa dohovorit s poliakom, ukrajincom a rusom
Ako ja? To vážne? Ej, tak toto človeka veľmi poteší, ďakujem. Rada by som aj pomohla s tým, ale neviem ako. ^_^
Eh, neviem.. Niektorý ľudia to možno neobdivujú. Čo ty vieš.
Ale prosím ťa, to naozaj nevadí, že si ešte neodpísal. Takisto to občas robievam.