Ahojte všetci
Mám záujem zdokonaliť sa v angličtine systémom učenia sa slovíčok/fráz každý deň. Dajme tomu začať s 5timi slovíčkami denne a každý týždeň to zvyšovať. Tak aby som si zopakoval aj tie najzákladnejšie slovíčka, ktoré niekedy človeku...
...vypadnú z pamäti. Skúšali ste to už takto niekto? Vedeli by ste mi dať nejaký zoznam slovíčok, ktorými začať? Rozmýšľal som aj tak, že začnem s basic english word.
Skúšala so španielčinou, odporúčam pozrieť stránku/appku Memrise. A prípadne zaujímavá technika na takéto systematické učenie sa slovíčok je tiež goldlist, kde slová len zapisuješ a vôbec sa ich nebiflíš
Ja mám na učenie AJ 3 dokumenty, ktoré som si sama vytvorila a je to super, ak by si mal záujem, môžem poslať
1. gramatika
Stručne v tabuľkách na 2 A4.
2. slovíčka
2000 najpoužívanejších anglických slov a pod to si píšem všetky možné ďalšie slová, ktoré som sa naučila - používam jednoducho prehľadať dokument, aby som zistila, či tam už to slovko nie je a ak nie, tak si ho tam vpíšem. Už ich môže byť aj 7000 a neustále vpisujem dalšie.
3. frázy (nie len také tie klasické, ale všetko, čo sa povie nejakým spôsobom inak než v slovenčine (napr. dvoma slovami miesto jedného a pod.). Uvedomila som si, že takmer celá angličtina je o "frázach", resp. funguje úplne inak, než SJ (preto som nerozumela predtým ani tomu písanému textu a nevedela sa plynule vyjadriť). Ešte aj tak základné frázy ako How are you?, What is your name?, How old are you? sa nedajú preložiť doslova. Mňa to predtým na angličtine desne iritovalo, pretože som strašný puntičkár a potrebujem mať všetko jasne odôvodnené nejakými pravidlami. Preto mi na škole lepšie išla nemčina, lebo tá mi prišla, že je vlastne celá o gramatike a pravidlách a to mi strašne vyhovovalo. Lenže keď som sa naučila dokonale anglickú gramatiku, vôbec mi to nepomáhalo. Až keď som pochopila, že angličtina je viac o tom "cítiť" ten jazyk a vedieť sa vyjadrovať vo "frázach" a nie všetko doslova prekladať ako v nemčine, tak mi to konečne začalo ísť. Preto si aj tie "frázy" spisujem, lebo ja to jednoducho potrebujem mať niekde vypísané, lebo inak ma to desne irituje, že na to nie je žiadne gramatické pravidlo a že sa to tak povie len preto, že sa to tak povie a pretože angličtina funguje prosto inak ako slovenčina.
A hlavne všetky tie slovká a frázy sa vlastne učím relatívne prirodzene, lebo si ich tam zapíšem, až keď sa neviem nejako vyjadriť (v myšlienkach, rozhovoroch, textoch), a tak si to dohľadám, alebo niekto mi povie frázu, ktorú som nepoznala. Takže si píšem len to, čo sama naozaj potrebujem a nie pretože je to vypísané v slovníčku nejakej učebnice. Naviac mám to vždy spojené s tým kontextom kedy som sa to naučila, doteraz si mnoho z tých fráz presne pamätám, v akej situácií som ich potrebovala použiť/počula ich/čítala. To je tiež pri učení nesmierne dôležité a moc to pomáha.
Jednu dobu som to robil tak, že som si každý deň prelistovať slovník a 3 alebo 5 (neviem už koľko) nejakych zaujímavých slovíčok som si vypísal a naučil sa. Celkom užitočné, viem, že som potom buď na ne niekde natrafil a poznal ich alebo sa mi hodili na použitie a vedel som ich. Ale nevydržalo mi to dlho a okrem toho to bola len taká doplnková technika na prilepšenie a pravidelný progres. Okrem toho som ten jazyk aj študoval a bol mu vystavený rôznymi spôsobmi
@majojo@weny@chanteuse Jasne, ja vám to strasne rada poslem! Aspoň viem, ze ta kopa prace a nesmierne kvantum casu a energie co je za tým, využije aj niekto ďalší. Už som to sľúbila aj niekoľkým kamarátom. Len ide o to, ze vela z toho mam aktuálne rozrobene v mobile, takže to musím cele este znova zosumarizovat. No a keďže mam teraz hrozne narocne a smutne obdobie, mam zlomenu ruku kvôli ktorej sa cítim mizerne a este sa aj prakticky neustale musím s jednou rukou starat o tazko chorého psika a este aj psychicky mi je strasne, tak to môže chvilku trvat. Ale ked to budem mat, urcite vám napíšem TS. Naozaj budem len rada, ak to aspoň trosku pomôže aj niekomu ďalšiemu.
Velmi pekne si to napisala, o tej anglictine to je presne to, co na nej neskonale lubim, ta pocitovost, ta tvarovatelnost tak, ako ti vyhovuje. A frazy su naj @azizi
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
1. gramatika
Stručne v tabuľkách na 2 A4.
2. slovíčka
2000 najpoužívanejších anglických slov a pod to si píšem všetky možné ďalšie slová, ktoré som sa naučila - používam jednoducho prehľadať dokument, aby som zistila, či tam už to slovko nie je a ak nie, tak si ho tam vpíšem. Už ich môže byť aj 7000 a neustále vpisujem dalšie.
3. frázy (nie len také tie klasické, ale všetko, čo sa povie nejakým spôsobom inak než v slovenčine (napr. dvoma slovami miesto jedného a pod.). Uvedomila som si, že takmer celá angličtina je o "frázach", resp. funguje úplne inak, než SJ (preto som nerozumela predtým ani tomu písanému textu a nevedela sa plynule vyjadriť). Ešte aj tak základné frázy ako How are you?, What is your name?, How old are you? sa nedajú preložiť doslova. Mňa to predtým na angličtine desne iritovalo, pretože som strašný puntičkár a potrebujem mať všetko jasne odôvodnené nejakými pravidlami. Preto mi na škole lepšie išla nemčina, lebo tá mi prišla, že je vlastne celá o gramatike a pravidlách a to mi strašne vyhovovalo. Lenže keď som sa naučila dokonale anglickú gramatiku, vôbec mi to nepomáhalo. Až keď som pochopila, že angličtina je viac o tom "cítiť" ten jazyk a vedieť sa vyjadrovať vo "frázach" a nie všetko doslova prekladať ako v nemčine, tak mi to konečne začalo ísť. Preto si aj tie "frázy" spisujem, lebo ja to jednoducho potrebujem mať niekde vypísané, lebo inak ma to desne irituje, že na to nie je žiadne gramatické pravidlo a že sa to tak povie len preto, že sa to tak povie a pretože angličtina funguje prosto inak ako slovenčina.
A hlavne všetky tie slovká a frázy sa vlastne učím relatívne prirodzene, lebo si ich tam zapíšem, až keď sa neviem nejako vyjadriť (v myšlienkach, rozhovoroch, textoch), a tak si to dohľadám, alebo niekto mi povie frázu, ktorú som nepoznala. Takže si píšem len to, čo sama naozaj potrebujem a nie pretože je to vypísané v slovníčku nejakej učebnice. Naviac mám to vždy spojené s tým kontextom kedy som sa to naučila, doteraz si mnoho z tých fráz presne pamätám, v akej situácií som ich potrebovala použiť/počula ich/čítala. To je tiež pri učení nesmierne dôležité a moc to pomáha.
@Azizi To by bolo super, keby si bola taká zlatá a poslala mi tie dokumenty, bol by som veľmi vďačný.