Dielo Ťapákovci je kritikou lenivosti a zápecníctva, patrí k vrcholným dielam Boženy Slančíkovej. Dej sa odohráva na jar. Jar symbolizuje život, pohyb a v kontraste s jarou je rodina Ťapákovcov, ktorí sedia doma a nič nerobia. Timrava vo svojom diele hovorí, že namiesto krvi im v žilách koluje cmar. Tlačia sa v jednom dome 16, sú leniví, málovravní, neschopní priať niečo nové z pomedzi nich vynikajú 2 postavy:
1. Anča - má jedovatý jazyk a je mrzáčkou, je to stará dievka plná zloby. Neznášanlivou a hašterivou ju urobila jej chora (detská obrna). Živí sa tým, že vyšíva čepce mladým dievčatám na svadbu a pritom vie, že sama si taký čepiec nikdy nevyšije...
2. Iľa - pracovitá, čistotná vzdelaná. Búrila sa proti spôsobu života Ťapákovcov a snažila sa ich zmeniť. Keď sa jej to nedarilo odišla pracovať ako slúžka do bohatého domu. Paľo Ťapák sa k jej odchodu spočiatku staval ľahostajne, ale po čase sa dal presvedčiť, postavili si dom a odišli od Ťapákovcov.
ťapákovci??? NUDÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ... ale musim uznat, na ziadnej inej hre sa mi lepsie nespalo, ako na Tapakovcoch... a to som divadelnik a milujem divadlo!
šak si nájdi na nete .. ja som to nečítala, ale tak viem o čom to zhruba je .. a som na tom bola aj v divadle, a sa mi to zdalo dosť nudné .. som si vtedy cez tú hru čítala nejakú knihu
@seagull1 Náhodou napr. taký Kukučín bol fajn a aj toto začalo fajn, ja si to rada prečítam. Len keď som to MALA prečítať, tak to by sa mi nechcelo, to až keď je neskoro alebo zas priskoro.
@krutafunebracka ved Kukucin je v pohode len Tapakovci su dost nudni... ono to je dobre dielo, co sa tyka kritiky tej doby, vykreslenie postav a pod. Ale hrat to v divadle je utrpenie pre divakov...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
1. Anča - má jedovatý jazyk a je mrzáčkou, je to stará dievka plná zloby. Neznášanlivou a hašterivou ju urobila jej chora (detská obrna). Živí sa tým, že vyšíva čepce mladým dievčatám na svadbu a pritom vie, že sama si taký čepiec nikdy nevyšije...
2. Iľa - pracovitá, čistotná vzdelaná. Búrila sa proti spôsobu života Ťapákovcov a snažila sa ich zmeniť. Keď sa jej to nedarilo odišla pracovať ako slúžka do bohatého domu. Paľo Ťapák sa k jej odchodu spočiatku staval ľahostajne, ale po čase sa dal presvedčiť, postavili si dom a odišli od Ťapákovcov.
Ja to akurát čítam, len momentálne sa mi nejak nič nechce čítať, inač by som to prečítala aj hneď. A mali sme to už dááávno mať prečítané.
Ale no, inac, divadlo sa lepsie pozera, ako cita To ti garantujem...