Ahojte je vôbec možné aby som písala Bc. prácu a ďalej pokračovala v štúdiu medzi dvoma katedrami? Totižto fakt si neviem vybrať a úplne najradšej by som dva odbory spojila a venovala sa tomu tak komplexne (organická chémia + biochémia) ale ..(koment)
pokračovanie:
neviem za kým ísť či skôr na študijné sa informovať alebo skôr s danými profesormi u ktorých by som chcela prácu písať a robiť výskum.. pred tým než za nimi pôjdem by ma ale skôr zaujímalo či je to vôbec možné alebo si musím jednoznačne vybrať.. nehovorím že chcem mať potom ukončené obe katedry - rozumej že budem mať Bc. aj organika aj biochemka ale chcela by som proste pri výskume nezostať len pri organickej syntéze ale ísť ďalej a skúmať pôsobenie danej látky na mikroorganizmy ...ďakujem za akúkoľvek radu
Akože imho by bolo jednoduchšie napísať tomu, u koho chceš robiť výskum, vysvetliť mu, čo chceš robiť a spýtať sa, či to ide. Robiť niečo u 2 ľudí naraz by podľa mňa bolo príliš komplikované aj pre nich aj pre teba, dosť nechápem, čo chceš akože robiť, 2 bakalárky? Alebo jednu v 2 rôznych laborkach? Oboje mi príde dosť nerealistické.
@staphylococcus v podstate nechcem skončiť len pri syntéze liečiva jeho vyčistení charakterizácii spektrami ale chcem pokračovať ďalej aj do biochemického výskumu v jednej Bc.
Hlavne nebudeš mať ukončené katedry, to je len ústav s rovnakým zameraním, ukončiť môžeš odbor a potom si musíš vybrať magisterský odbor, čo teoreticky sa dá študovať aj dva naraz. Tebe však ide asi len o nejakú spoluprácu tak to závisí od ľudí pod ktorými budeš pracovať, v ideálnom prípade by myslím šlo byť na jednej katedre a spolupracovať s druhou..
Podľa mňa vo vedeckých smeroch je podstata robiť zmysluplný výskum, špekulovať a lietať medzi dvoma katedrami a robiť problémy sebe a dvom ďalším ľuďom je pointless. Ale tvoj problém, najrelevantnejšie info ti podá človek, u ktorého ten výskum chceš robiť.
@smajlo18 ano jasné blbo som sa vyjadrila ale tak som to myslela nechcela som tým povedať to že jednu Bc by som napísala na jednej katedre a druhú na druhej ale takú tú medziodborovú spoluprácu
@sugy1 áno ideálne by som sa chcela venovať tejto istej téme aj ďalej .. čiže radšej počkať na ďalší stupeň štúdia s takou spoluprácou? hmm musím to nejako múdro premyslieť a preto už takto skoro to riešim
@staphylococcus áno už aj to ma napadlo že je to možno zbytočné špekulovanie ale aj jeden profesor u nás tvrdí že jednotlivé katedry by sa mali viac prepájať a spolupracovať spolu na výskumoch.. uvidíme každopádne ďakujem za názor
Akože ja som celkovo proti tomu na vedeckých školách si vymýšľať vlastný projekt na bakalárku. Narvať sa niekomu do výskumu, reálne k niečomu prispieť a dostať za to zaplatené je imho oveľa produktívnejšie ale to fakt nie je môj problém.
@kikabb Určite. Primárny účel bakalárky nie je reálne nejaký pokročilý výskum a dovolím si tvrdiť že 99% bakalárok okrem teba, školiteľa a oponenta nik neprečíta. Dôležitejšie je naučiť sa niečo nové, lepšie sa dostať do odboru, ktorý ťa zaujíma a naučiť sa ako sa prezentuje vedecká činnosť. Ber to ako takú generálku na to, čo chceš neskôr robiť a pokojne si zvoľ teraz jednoduchšiu tému
Podľa mňa študent bakalárskeho štúdia nemá dostatočné vedomosti na to, aby vedel, čo je relevantná téma na výskum.
A školské laborky z pravidla stoja za hovno.
@staphylococcus kde dostanú zaplatené za bakalárku? ja mám skôr pocit, že väčšina bakalárok je len tak aby bolo a reálne výskumu veľmi neprospievajú. Pointa je skôr ako sa naučiť spracovať vedecké výstupy. Keď je niekto iniciatívny a príde s vlastným nápadom tak nech, škola tým veľmi neutrpí. Možno pri diplomke sa dá baviť o nejakom prispievaní k výskumu a to tiež nie vždy, bohužiaľ
@staphylococcus no však mi povedz kde študuješ, zaujíma ma to. Na jednu stranu hovoríš že študent bakalárskeho štúdia ešte nemá dostatočné vedomosti a potom že dostane zaplatené za bakalárku, pričom to je to čo má robiť. Úlohou študenta je učiť sa a študovať (mimochodom za to mi škola platí), obzvlášť na 1. stupni, príležitosť zapojiť sa do reálneho výskumu má málokto
@kikabb ani nemusim všetko čitať, odpoveď a riešenie:
Toto rieši vedúci fakulty alebo katedry/pracoviska a ten kto schvaľuje Bc. práce. Musíš ísť za nim a povedať mu aký máš problém a ako by si to chcela a akú prácu by si chcela robiť. On sa na to pozrie a podľa tvojho aktuálneho odboru povie či možeš a vyhovuje to kritériám práce.
(každý odbor má vlastné kritériá dp/bc práce ktoré sa musia dodržať, inak práca aj keď bude na "A" tak nemusí byť uznaná, lebo je mimo odbor)
Čo sa týka predmetov, možeš si dať aj rozne predmety dodatočné aj výberové ale nemusia ti uznať kredity, za ten predmet, ale ako študent VŠ si možeš dať aj viac predmetov. Pokiaľ ťa to baví a nebude ti prekážať že ti za to neuznajú kredity....
Pokial chceš zmenit odbor tak študijné oddelenie plus vedúci fakulty.
@smajlo18 príležitosť zapojiť sa do reálneho výskumu má každý kto má záujem. Som na prírodovedeckej fakulte v prahe a áno,na mieste kde si robím bakalárku dostávam plat.
jaj ahaaa, tak to by malo byt bezproblemove pokial tie katedry nemaju medzi sebou povestnu rivalitu, co by napr na mojej fakulte bola neprekonatelna prekazka...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
neviem za kým ísť či skôr na študijné sa informovať alebo skôr s danými profesormi u ktorých by som chcela prácu písať a robiť výskum.. pred tým než za nimi pôjdem by ma ale skôr zaujímalo či je to vôbec možné alebo si musím jednoznačne vybrať.. nehovorím že chcem mať potom ukončené obe katedry - rozumej že budem mať Bc. aj organika aj biochemka ale chcela by som proste pri výskume nezostať len pri organickej syntéze ale ísť ďalej a skúmať pôsobenie danej látky na mikroorganizmy ...ďakujem za akúkoľvek radu
vzdy sa da urobit vo vsetkom vynimka pokial sa chce a je to mozne, takze sa len asi musis spytat
A školské laborky z pravidla stoja za hovno.
Toto rieši vedúci fakulty alebo katedry/pracoviska a ten kto schvaľuje Bc. práce. Musíš ísť za nim a povedať mu aký máš problém a ako by si to chcela a akú prácu by si chcela robiť. On sa na to pozrie a podľa tvojho aktuálneho odboru povie či možeš a vyhovuje to kritériám práce.
(každý odbor má vlastné kritériá dp/bc práce ktoré sa musia dodržať, inak práca aj keď bude na "A" tak nemusí byť uznaná, lebo je mimo odbor)
Čo sa týka predmetov, možeš si dať aj rozne predmety dodatočné aj výberové ale nemusia ti uznať kredity, za ten predmet, ale ako študent VŠ si možeš dať aj viac predmetov. Pokiaľ ťa to baví a nebude ti prekážať že ti za to neuznajú kredity....
Pokial chceš zmenit odbor tak študijné oddelenie plus vedúci fakulty.
osobne - nevidim uplne pointu mat dve Bc v takych blizkych odboroch, prilis vela administrativnych bullshitov
mozes sa skor obratit na tu druhu katedru s tym, ze oni maju know how a vybavenie, a ty mas rozrobenu tu syntezu, a chces to u nich rozvinut