určite nepoužívam nejaké termíny pred luďmi, čo som si istý,že ich nepoznajú... ale, nepociťujem,že s niekým rozprávam ako s debilom, ak mi to on sám neoznámi
no a keď ja niečo nechápem,tak sa snažím porozumieť čo to je z kontextu.. ak nepochopím, tak sa spýtam, ale som nesvoj, keď niečo nerozumiem ...
takto..viem ako sa správať v ,,utiahnutej´´ spoločnosti, tam vulgarizmy a také veci nepatria....komunikujem s luďmi na takej úrovni, ako sa žiada...ale keď som v partii medzi kamarátmi a aj keď možno nemajú takú slovnú zásobu ako ja, nerobí mi to problém, bavíme sa normálnym spôsobom ako každý človek v našom veku...nemám rada, keď sa niekto siilou mocou snaží byť premúdrelý a rozpráva len odborné slová a podobné frázy, tá komunikácia ma velmi rýchlo unudí....proste, čo na srdci, to na jazyku, tým sa riadim
ja sa nejak mudro ani vyjadrovat neviem a v mojom okoli ani ludi co sa tak vyjadruju nemam a vlastne ani nemam rad nejake mudre reci je to len taka pretvarka vacsinou , lebo obycajny clovek co sa na nic nehra aj ked ma 10 vysokych tak rozprava napriklad jak aj Melisko
v partnerstve dosť doležité či je človek vzdelaný alebo nie a má to velký vpliv na komunikáciu =D vzdelaný v partnerstve s nevzdelaným je úplna hlúposť lebo vzdelaný má nároky ktoré mu nevzdelaný nenaplní =D očakáva proste komuníkáciu na inej úrovni.. aspon podla mna =D
- Definuj "vzdelanie". Niekto nemusí mať vychodenú vysokú, ale môže byť parádne sčítaný a mať mnoho praktických skúseností a s takým človekom je väčšinou vždy o čom hovoriť.
- Samozrejme, že komunikujem odlišne s niekým, o kom si myslím, že je na tom inak (akokoľvek inak, či intelektovou, alebo psychickou stránkou). Ako sa len dá, snažím sa prispôsobovať. Napríklad ani s dieťaťom sa človek nikdy nebaví, ako so seberovným - prečo asi? Nie je to preto, že by mali byť deti blbšie. Ale vnímajú veci inak. Ale aj medzi vekovo rovnocennými sú určité rozdiely.
A v rámci možností flexibility sa snažím komunikovať bez stresu - horšie je skôr, ak mi nesadnú témy, než človek sám.
Ak ano, zozen si knihu "Psychologia komunikace" od Vybirala, je to velmi dobre spracovana kniha. A ked ti mozem poradit, tak skus trosku viac specifikovat svoje otazky, lebo vzdelanie ako take nie je najvhodnejsim meritkom na kvalitu komunikacie.
určite, že ovplyvńuje... na základe rozhovoru dokážem posúdiť, ako vzdelaný dotyčný je...
keď komunikujem s menej inteligentným, mám pocit, že ubíjam, svojho ducha ... neviem vysvetliť, aké mám pocity, no rozhodne sa cítim lepšie v spoločnosti vzdelaných ľudí...
keď komunikujem s viac inteligentným človekom, je to pre mňa výzva, som rada, že sa môžem niečomu novému priučiť a tak svojho ducha rozvíjať
Ja si to spájam skôr so všeobecnou inteligenciou. Mne sa stane, že tresnem slovo ako residenčné parkovanie. Pri nechápavej reakcii vysvetlím, že tak sa hovorí parkovaniu v mieste bydliska, ale už tu podľa reakcie vidím kto je ako na tom. Stalo sa mi, že vysokoškolák mi povedal, že som blbá bo neviem normálne hovoriť, ale učňovkár sa ma zastal, že aj v správach používajú takýto termín. Je to o ľuďoch, niekto nevie pochopiť ani len princíp ako sa merajú skoky do diaľky a niekto je v kvantovej fyzike ako doma. Tí vzdelanejší sú v živote skôr ako hlupáčikovia, ľahko sa nechajú obabrať v medziľudských vzťahoch. Nie je to o vzdelanosti, povedzme čo má vyštudovať človek ked chce byť stolárom? Strednú odbornú školu drevársku, na výške má možnosť naučiť sa niečo o konštrukciách nábytku, ale to už nemusí, môže byť inteligentný že až. Celé je to o ľudoch, ako medzi sebou vychádzajú. Ja sa priznávam, že si málokedy rozumiem s učňovkárom, ale ked berieme ohľad aj na to, že jeho obľúbenými činnosťami sú diskotéky, nejaký ten sex počas nich a čumenie do telky, tak nech si názor urobí každý sám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
no a keď ja niečo nechápem,tak sa snažím porozumieť čo to je z kontextu.. ak nepochopím, tak sa spýtam, ale som nesvoj, keď niečo nerozumiem ...
- Samozrejme, že komunikujem odlišne s niekým, o kom si myslím, že je na tom inak (akokoľvek inak, či intelektovou, alebo psychickou stránkou). Ako sa len dá, snažím sa prispôsobovať. Napríklad ani s dieťaťom sa človek nikdy nebaví, ako so seberovným - prečo asi? Nie je to preto, že by mali byť deti blbšie. Ale vnímajú veci inak. Ale aj medzi vekovo rovnocennými sú určité rozdiely.
A v rámci možností flexibility sa snažím komunikovať bez stresu - horšie je skôr, ak mi nesadnú témy, než človek sám.
Ak ano, zozen si knihu "Psychologia komunikace" od Vybirala, je to velmi dobre spracovana kniha. A ked ti mozem poradit, tak skus trosku viac specifikovat svoje otazky, lebo vzdelanie ako take nie je najvhodnejsim meritkom na kvalitu komunikacie.
keď komunikujem s menej inteligentným, mám pocit, že ubíjam, svojho ducha ... neviem vysvetliť, aké mám pocity, no rozhodne sa cítim lepšie v spoločnosti vzdelaných ľudí...
keď komunikujem s viac inteligentným človekom, je to pre mňa výzva, som rada, že sa môžem niečomu novému priučiť a tak svojho ducha rozvíjať
uz len preto, lebo sa tieto odtienky v komunikacii daju lahko spozorovat a da sa na ne jednoducho naviazat.