Ahojte čítam starý zakon kde sa píše že Adam a Eva boli vyhnani z raja kvoli tomu že zjedli jablko . Ako aj vy si myslite že to bol hlavny dovod ich vyhostenia z raja ? zato že zjedli jablko ? myslíte si že to bolo iba obycajne jablko alebo sa pod tým ja
Zanedbal ďalšie vzdelávanie? Oplatí sa ti to vôbec vysvetľovať? Veď ovocie je len Symbolom (resp. testom) - Môžeš čokoľvek. V tomto potenciálnom raji veda neexistovala - všetko bolo jasné (resp. mohli sa spýtať rovno Boha). Práve prvý ľudia boli vedci (premenovávali rastliny a živočístvo a všetko spoznávali). Ovocie je Symbol Zákona - teda Jediné pravidlo. Tento test mal zistiť, či ľudia dokážu dodržať Jedno Jediné pravidlo - inak môžu robiť absolútne čokoľvek. Čo je na tom nepochopiteľné?
áno bolo to tým že zjedli jablko ale išlo o princíp. to jablko bolo zo stromu poznania dobrého a zlého a Boh im povedal že z toho stromu nesmú jesť. že môžu si robiť čo chcú ale toto pravidlo musia dodržiavať. ale had čiže Satan ich oklamal a povedal im že keď z toho stromu zjedia tak sa im otvoria oči a budú ako Boh. a keďže vedome porušili boží príkaz tak Boh to oprávnene bral ako vzburu a vyhostil ich z raja. a prečo by sa Boh mal báť ľudí? veď nás stvoril môže si s nami robiť čo chce a my nikdy nedosiahneme jeho úroveň.
ja som čítal v jednej knihe že to bol strom poznania a boh im zakázal jesť z toho stroma ovocie ..
jedine čo im zakázal aj to porušili tak preto boli vyhnaní z raja ... boh len chcel či im môže veriť ak sa nemýlim
@draks No veď v tom to tkvie - "Strom poznania dobrého a zlého" - teda nie strom "vedeckého" poznania... Teda predtým existovalo obdobie "zlatého veku" - bez zla a bez zákazov (resp. s jedným jediným zákazom) a s plánovaným večným životom na zemi.
@subarnica ale had čiže Satan ich oklamal a povedal im že keď z toho stromu zjedia tak sa im otvoria oči a budú ako Boh. Vsak práve , ak z toho stromu zjedia , teda ak sa im dostane vedomosti tak budu rovnakí ako boh , a otvoria sa im oči a to tak že si uvedomia že vlastne boli vytvoreni inteligentnou bytostou a že sa mozu stat takými mudrymi ako stvoritel
inymi slovami, spoznanim zla sa z ich vztahu k bohu j k sebe navzajom vytratila otvorenosť a prevládol strach a odcudzenie.(urobili si saty lebo videli ze su nahí)
adam a eva opustili raj uz vtedy ked povedali : ona/on ma naviedol ...
@stalingrad1000 boh zoslal na zem svojho syna Ježiša Krista ktorý robil zázraky .. ale niektorý ľudia boli zlý a ukrižovali ho pretože si mysleli že je luhár ... potom ho uložili do hrobu kde vstal z mrtvych ... zjavil sa svojej žene Márie a svojím učednikom ktorým povedal aby to hovorili celému svetu ... boli aj iné zázraky napríklad fatima kde sa panna mária zjavila 3 deťom a bolo to potvrdené od cirkvi že sa to stalo .. Ježiš je boží syn : ) je to historia ktorá sa stala či veríš alebo nie ... Ja som uveril a moju vieru už nikto nezmení
je to dla mna proste cele metafora na vysvetlenie vzniku sveta, a kedze to robili knazi, nie je tam doraz na nejake vedecke suvislosti, skor na ten duchovny rozmer. akoze preco nas dobrotivý boh stvoritel hodil do tejto hnusnej palestinskej puste, kde nas kazdu cvilu nieto zotrocuje
@james98 hovoris ze ovocie predstavovalo Symbol Zákona - teda Jediné pravidlo teda že to bol vlastne test ?
ale ako mi potom vysvetlis tento vers z biblie ?
Tu povedal had žene Nie, nezomriete, ale Boh vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria
sa vám oči a vy budete ako Boh." (Genezis, 3.-4,5)
Ak to jablko bol vlastne nejaky zakon alebo respektíve test ako tu ty píšeš , tak potom prečo v prípade jeho porusenia by boli ako boh ??? a otvoria sa vam oči a vy budete ako boh .
kebyže porusia zakon tak sa im z toho otvoria oči ? ten poruseny zakon im dá podla teba akože osvietenie ???
jahve je demiurg, hadom bola sofia ktora adama a evu presvedcila aby zjedli zo stromu poznania toho jedineho co bude predcit ich pokazeneho a nedokonaleho stvoritela. tak sa stalo a ich tvorcovia sa zacali bat ze ich dakto bude predcit. ooo kde jsi adame?
@stalingrad1000 Ale to predsa povedal had. Had je zas len symbol - symbol lží a podvodu. Pretože jediná autorita bol Boh, ktorý bol s nimi, ďalší level ktorý potenciálne mohli dosiahnuť bolo stať sa bohmi. Lenže nimi sa nestali tak či tak. Ostatné mali všetko - chýbal im len status Boha (aj tebe v práci môžu ponúknuť len vyššie postavenie aby ta na niečo nalákali). Otvoria sa vám oči znamená, že uvidíte nielen to Dobré ale aj to Zlé. Lenže pojem zla mohli poznať len kontexte ovocia. Pričom Boh poznal aj následky Zla (videl ďalej ako prvý ľudia). Oni poznali len symbol toho čo predchádza zlu, teda Ovocie - ale nepoznali následky, ktoré symbolizujú prijatie porušenia Zákazu. Osvietenie znamená v tomto prípade Smrt - fyzickú smrť (pretože Boh plánoval nechať ich tam večne - jesť zo stromu života). Dôležité sú ozaj slovíčka a presný preklad - ktorý žiaľ asi ani nemáme.
@james98
ja to viem a preto som písala, že to nepochopil
lebo niekto, kto číta bibliu len z nudy, alebo, že mu pripadá starý zákon zaujímavý, nemá šancu ju pochopiť
@subarnica To je pravda - ale myslím následky týkajúce sa budúcnosti Ďalšieho pokračovania sveta - ďalších generácií atd. To vedel v tomto prípade len Boh
@magick55 Ano, preto som automaticky hovoril o ovocí - ale jablko je rozšírený mýtus, tak som to nehodlal vysvetľovať tomu kto to tu založil - lebo si to mohol aspoň poriadne prečítať, predtým ako sa opýta
počkaj oni mohli jesť PLODY zo stromu poznania dobra a zla, a zo stromu života.
Ľudia mali vždy a stále majú slobodnú vôlu:
"A Pán, Boh, prikázal človekovi: "Zo všetkých stromov raja môžeš jesť. 17 Zo stromu poznania dobra a zla však nejedz! Lebo v deň, keď by si z neho jedol, istotne zomrieš.“
(Gn 2)
prečítaj si to viac krát a zistíš, že je to len výstraha, človek má vôlu najesť za z tých stromov...má vôlu sa rozhodnúť...
určite to bola skúška pre človeka...
(anjeli mali zaiste tiež si vybrať...mali určite nejakú skúšku.. oni si vybrali oddanosť Bohu.(tí čo neobstáli padli (sú to teraz démoni a nenávidia všetko...)
ľudia určite nemali na to toľko málo(prevdepodobne) času ako anjeli pretože oni sú vyššie, inteligentnejšie bytosti, ktoré sa dokážu rozhodnúť rýchlejšie....
Oni ochutnali ovocie zo stromu poznania dobra a zla...a čo robíš tu na zemi? pocituješ dobro a zlo....a pretože v raji zlo nie je, iba dobro, nepoznali ľudia ešte v tedy čo je dobro a čo zlo pretože tam bola iba láska večného Boha....
a ten had bol vlastne Lucifer,(anjel) anjeli sú inteligentnejšie bytosti (ale duchovné) než ľudia,
a stvoriteľom, rozhodne nebol ( Ján začína evanjelium takto: Na počiatku bolo Slovo, to Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh. 2 Ono bolo na počiatku u Boha. 3 Ním vzniklo všetko a bez neho nevzniklo nič z toho, čo jestvuje. 4 V ňom bol život a život bol svetlom ľudí. ......)
Hm... a to vzdelanie čo spomínaš...tie vedomosti, už to že je človek inteligentný znamená že sa dokáže vzdedlávať a využívať svoje schopnosti podobenstvo o talentoch)...:
Bude to tak, ako keď sa istý človek chystal na cestu.
Zavolal si sluhov a zveril im svoj majetok: jednému dal päť talentov, druhému dva a ďalšiemu jeden, každému podľa jeho schopností, a odcestoval. Ten, čo dostal päť talentov, hneď šiel, obchodoval s nimi a získal ďalších päť. Podobne aj ten, čo dostal dva, získal ďalšie dva. Ale ten, čo dostal jeden, šiel, vykopal jamu a peniaze svojho pána ukryl. Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať. Predstúpil ten, čo dostal päť talentov, priniesol ďalších päť talentov a vravel: »Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal.« Jeho pán mu povedal: »Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.« Predstúpil ten, čo dostal dva talenty, a vravel: »Pane, dva talenty si mi odovzdal a hľa, získal som ďalšie dva.« Jeho pán mu povedal: »Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.« Predstúpil aj ten, čo dostal jeden talent, a hovoril: »Pane, viem, že si tvrdý človek: žneš, kde si nesial, a zbieraš, kde si nerozsýpal. Bál som sa, a preto som išiel a ukryl tvoj talent v zemi. Hľa, tu máš, čo je tvoje.« Jeho pán mu povedal: »Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi. Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov. Lebo každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má. A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami.«
MT - MK - LK
a inak človek nemá takú moc a nikdy ju nedosiahne (nemôže ju zo svojej podstaty dosiahnuť)
dobre už som ti to vysvetlil ak si niečomu z toho neporozumel, pýtaj sa ďalej.
....
a teraz sa pýtam ja: Je dobré napájať výkonové LED impulzným zdrojom pre halogénové žiarovky?
je to proste o tom, ze jabko znamenalo dar menstruovat, preto ho zjedla Eva prva, a keby ho nezjedla, nikdy by nedostala menstruaciu, a teda by sa dalej nemohla rozmnozovat, teda by ludstvo nikdy nedospelo do dnesnej podoby a teda nikdy by nedospelo do takeho stadia skazenosti, do akeho to dospelo, cize cely koncept "zla", ktore predstavovalo to jablko mozno pripisat obycajnemu ludskemu mnozeniu, a ludstvo by bez mnozenia logicky neprezilo, cize ludstvo predstavuje zlo, co pri kratkom zamysleni sa nedava ziaden zmysel, ale nikto nikdy nepotrvrdil, ze boh bol nejako mentalne zdravy alebo co. ta druha moznost je, ze Eva by nezjedla jalbko, teda by nedostala menstruaciu, a ludstvo by sa dalej nerozmnozovalo, cize by nikdy nevznikol svet v dnesnej podobe, neexistovali by ludia, existoval by iba "raj", teda mozno nejaka ina dimenzia a "ludia" by existovali v uplne inej forme, mozno len na urovni energie, mozno by to bol stav dokonalej budhistickej nirvany alebo neba v krestanstve alebo ktovie, proste niecoho, s cim realny clovek nema skusenosti, lebo sa uz rodi ako clovek, a preto sa to vola "dedicny hriech", lebo jedine co ziska pri narodeni bezpodmienencne kazdy clovek je clovecensky zivot, teda dedicny hriech=clovecensky zivot, a ak ma byt zmysel ludskeho konania ocistit sa od dedicneho hriechu, tak to znamena, ze clovek by sa mal snazit co najviac priblizit k tej druhej strane, k strane dobra, cize k istej forme toho "raja", nech si za tym uz kazde nabozenstvo a kazdy clovek predstavuje nieco ine. a myslim, ze zakladnym konceptom mnohych nabozenstiev je dospiet k tomuto bodu, ale vsetky to vysvetluju a interpretuju inak, a v konecnej podobe vznika napr. z krestanstva dost dobry bulshit
@draks vždyť ja tomu verim , verim v biblii že to čo sa tam píše je pravda , verim v boha že nas vytvoril , ale neverim vo vsemohuceho boha ale v boha z hmoty a že je to velmi inteligentna bytost ktora nas stvorila ale nie je vsemohuca ,
Teda verím inteligetnemu dizajnu , ak vies čo to je .
Paneboze ved to tam je napisane ze to bol strom poznania dobreho a zleho. A ano vyhodil ich len preto ze napriek tomu ze Adam a Eva mali len jednu jedinu podmienku ktoru museli dodrzat aby mali vsetko po com tuzia a aj tu porusili.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
jedine čo im zakázal aj to porušili tak preto boli vyhnaní z raja ... boh len chcel či im môže veriť ak sa nemýlim
A podla teba to bol vsemohuci boh či nejaky mimozenstan či čo si pod pojmom boh predstavujes ?
Veď aj Ľ. Štúr sa nezranil na poľovačke ale nachytali ho v posteli s chlapom a keď utekal cez okno ho postrelili
adam a eva opustili raj uz vtedy ked povedali : ona/on ma naviedol ...
ale ako mi potom vysvetlis tento vers z biblie ?
Tu povedal had žene Nie, nezomriete, ale Boh vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria
sa vám oči a vy budete ako Boh." (Genezis, 3.-4,5)
Ak to jablko bol vlastne nejaky zakon alebo respektíve test ako tu ty píšeš , tak potom prečo v prípade jeho porusenia by boli ako boh ??? a otvoria sa vam oči a vy budete ako boh .
kebyže porusia zakon tak sa im z toho otvoria oči ? ten poruseny zakon im dá podla teba akože osvietenie ???
lebo ludia veria a vecsim blbostiam, napriklad reklame na provident a ficovmu volebnemu programu
@james98
mne sa zdá, že poctatu toho všetkého stale nepochopil
a @zajkousko
neviem či sa mu bude chcieť zbytočne vysvetlovať
ale oni vedeli že boli vytvorený intelifgentou bytosťou. neviem čo presne tým Satan myslel len tak je to zaznamenané že im povedal ,,budete ako Boh".
ja to viem a preto som písala, že to nepochopil
lebo niekto, kto číta bibliu len z nudy, alebo, že mu pripadá starý zákon zaujímavý, nemá šancu ju pochopiť
Ľudia mali vždy a stále majú slobodnú vôlu:
"A Pán, Boh, prikázal človekovi: "Zo všetkých stromov raja môžeš jesť. 17 Zo stromu poznania dobra a zla však nejedz! Lebo v deň, keď by si z neho jedol, istotne zomrieš.“
(Gn 2)
prečítaj si to viac krát a zistíš, že je to len výstraha, človek má vôlu najesť za z tých stromov...má vôlu sa rozhodnúť...
určite to bola skúška pre človeka...
(anjeli mali zaiste tiež si vybrať...mali určite nejakú skúšku.. oni si vybrali oddanosť Bohu.(tí čo neobstáli padli (sú to teraz démoni a nenávidia všetko...)
ľudia určite nemali na to toľko málo(prevdepodobne) času ako anjeli pretože oni sú vyššie, inteligentnejšie bytosti, ktoré sa dokážu rozhodnúť rýchlejšie....
Oni ochutnali ovocie zo stromu poznania dobra a zla...a čo robíš tu na zemi? pocituješ dobro a zlo....a pretože v raji zlo nie je, iba dobro, nepoznali ľudia ešte v tedy čo je dobro a čo zlo pretože tam bola iba láska večného Boha....
a ten had bol vlastne Lucifer,(anjel) anjeli sú inteligentnejšie bytosti (ale duchovné) než ľudia,
a stvoriteľom, rozhodne nebol ( Ján začína evanjelium takto: Na počiatku bolo Slovo, to Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh. 2 Ono bolo na počiatku u Boha. 3 Ním vzniklo všetko a bez neho nevzniklo nič z toho, čo jestvuje. 4 V ňom bol život a život bol svetlom ľudí. ......)
Hm... a to vzdelanie čo spomínaš...tie vedomosti, už to že je človek inteligentný znamená že sa dokáže vzdedlávať a využívať svoje schopnosti podobenstvo o talentoch)...:
Bude to tak, ako keď sa istý človek chystal na cestu.
Zavolal si sluhov a zveril im svoj majetok: jednému dal päť talentov, druhému dva a ďalšiemu jeden, každému podľa jeho schopností, a odcestoval. Ten, čo dostal päť talentov, hneď šiel, obchodoval s nimi a získal ďalších päť. Podobne aj ten, čo dostal dva, získal ďalšie dva. Ale ten, čo dostal jeden, šiel, vykopal jamu a peniaze svojho pána ukryl. Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať. Predstúpil ten, čo dostal päť talentov, priniesol ďalších päť talentov a vravel: »Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal.« Jeho pán mu povedal: »Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.« Predstúpil ten, čo dostal dva talenty, a vravel: »Pane, dva talenty si mi odovzdal a hľa, získal som ďalšie dva.« Jeho pán mu povedal: »Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.« Predstúpil aj ten, čo dostal jeden talent, a hovoril: »Pane, viem, že si tvrdý človek: žneš, kde si nesial, a zbieraš, kde si nerozsýpal. Bál som sa, a preto som išiel a ukryl tvoj talent v zemi. Hľa, tu máš, čo je tvoje.« Jeho pán mu povedal: »Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi. Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov. Lebo každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má. A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami.«
MT - MK - LK
a inak človek nemá takú moc a nikdy ju nedosiahne (nemôže ju zo svojej podstaty dosiahnuť)
dobre už som ti to vysvetlil ak si niečomu z toho neporozumel, pýtaj sa ďalej.
....
a teraz sa pýtam ja: Je dobré napájať výkonové LED impulzným zdrojom pre halogénové žiarovky?
Teda verím inteligetnemu dizajnu , ak vies čo to je .