Caute, rada by som sa vyvarovala poznamok o hipstercine apod, ale chcela by som vediet od niekoho kto sa tomu trosku rozumie, ci je bio kokosovy cukor fakt o tolko zdravsi ako ten klasicky hnedy.
ved si vygoogli z coho je "obycajny" hnedy cukor a z coho kokosovy, jasne je to uplne ine nieci - kokosovy je z kokosovych kvetov
ale teda co sa tyka chute ja ho moc nemusim, mam ho doma ale pouzivam ovela viac brezovy, pripadne klasicky trstinovy lebo sak yolo
ten kokosovy ma proste taku "spalenu" pachut ktoru ja citim v jedlach, kavu nesladim to neviem, ale ak si ho dam do ovsenej kase napr neni taka dobra ako s brezovym alebo obycajnym..
kazdopadne isto je zdravsi nez obyc, v malej miere to je podla mna jedno, ale ked si davas kazdy den do kavy tak ja si myslim ze urcite bude lepsie ked ho nahradis zdravsim.. a ak hovoris ze ti chuti tak super! a maju ho normalne v zdravkach ale aj v tescu v zdravom oddeleni som ho videla
@h8u googlila som, ale ja rada ked mi to niekto takto ludsky poda
okrem toho mam fakt problem sa zorientovat, co je zdrave a zdravsie, bezne pouzivam trstinovy, poznam steviu, teraz som objavila kokosovy, teta sladi tusim tym brezovym co spominas, mama do kase pouziva javorovy sirup a mne uz z toho uprimne povedane jebe tak sa pytam
realne sladim inak naozaj len kavu, ak si dam caj tak tam mam domaci med, ine mi v tom nechuti. kase sladim uplne minimalne, ked tak radsej si tam rozpucim banan.
kokocukor má veľa pozitív, no ani on nie je dokonalý
+ v porovnaní s inými (viac či menej umelými) sladidlami obsahuje výrazne vyššie množstvo vitamínov a minerálov
+ má výrazne nižší glykemický index, čo je tiež veľmi gut (tiež ale záleží, odkiaľ cukor pochádza)
- no aj tak obsahuje pomerne vysoké množstvo sacharózy a tiež je podobne kalorický ako napr. trstinový cukor
Dobrá je tiež melasa. Alebo stéviové sladidlá, pripadne čistá stévia tj. zelené listy(sušené alebo čerstvé).
Kokosovy cukor je neskutočne predraženy, ale v každom prípade lepšie je prestať použivať tolko cukor a odvyknúť si od toho a do pečenia pouzivať datle, prezretý banán namiesto cukru
@mefistofel Sladidlá stévie nie sú najrozumnejšou formou sladidiel. Obsahuju totiž Glykozidy, ktoré síce boli schválene ako látky v malých množstvách zdravie nepoškodzujúce ale vystavovanie sa im pravidelne alebo vo väčších mierkach , môže mať zásadný vplyv na ľudsky organizmus. veľký boom so stéviou na európskom trhu vznikol vďaka veľkému producentovi-( japonsko), ktorý nevedel kam inam má tento nie moc vhodný produkt umiestniť.
@bestia999 áno všetkého vela škodí, to je to isté ako keby si povieś ze keď zješ 10-40ks kiwi tak ti to može rozožrať tak celé ustá a žalúdok že začneš zvnutra krvácať, to isté liči a iné ovocie/zelenina.... všetkeho vela škodí. Stévia je neškodá tak isto ako kiwi, liči a iné.
Áno škodlivosť sa určila, pokial ješ velké mnozstvo, tj niekolko desiatok gramov toho, ale skús zjesť viac ako 1-2g stéviového sladidla za deň ) aj do litra vody keby daš 1g stevioveho sladidla tak by tá voda bol odporne sladka, ze by sa to nedalo poriadne ani piť. Bezne sa pouziva tak mozno 0,05-0,1g na pol litra vody takze asi tak volako. Ale pokial si ho dáš náhodou privela - niekolko desiatok gramov, akuráť začneš chodiť viac na WC
Zaujimavé ze jedine akurát tak v amerike bolo zakázané pouzivať toto sladidlo a za to bola zospovedna spoločnost Mosanto (asi netreba predstavovať tuto spolocnost a aké má zaujem o zdravie)
Teda historiu si uplne nepametám ale uz pred cca 100rokmi sa zacala pouzivať normalne vo svete, len cca od 1970 sa zacala vo velkom pouzivať hlavne v japonsku a nebol to nevhodny produkt tak sa to bezne pouziva... a pred mozno 20rokmi to zakazali v USA, predtým sa pouzivala občas ako sladidlo. Ale napr aspartam je legalny a ten sa pouziva....
@mefistofel Na trhu existuje niekoľko látok asi 10 ktoré nie sú moc zlučiteľné so životom a medzi ne patria a j tieto. Otázka je čo je to veľká dávka pri ktorej je otrava , alebo začne mať daná látka skutočne vplyv na organizmus.
Voľakedy sa používal aj listy z koky do cocacoly, a dnes sa nepoužívajú, lebo sú návykové. Voľakedy sa používal aj heroín ako liečivo, voľakedy bola i kofola len sirupom proti kašľu.......
Voľakedy toho bolo veľa. A dnes toho vieme o trochu viac ako pred tým, a to že sa niekde niečo používa, neznamená že je to zdraviu prospešné, kľudne to môže byť i naopak a používanie by sa dalo zdôvodniť ekonomickými dôvodmi.
Veď prečo je na obale stéviových cukríkov napísané že ich nesmú tehotné ženy?? Sú skutočne tak zdravé??
@mefistofel naozaj od jedinej jednej veci od ktorej si nechcem odvykat je sladenie kávy. Nič moc okrem toho nesladim a toto mi osladene chutí, čiže hľadám najvhodnejšiu alternatívu.
@bestia999 tehotným zenám sa vela vecí zakazuje pre istotu, lebo nikto nevie presne co im skodi a čo nie, strašne vela látok je pisanych ze to nemozu uživať tehotné ženy(niektoré škodlivé tam toto varovanie nie je napisane)...
a hlavne nie je to velmi preštudované, ale keď sa to už 40rokov pouziva v japonsku bez vedlajšich učinkov...
vela veci je vo velkom mnozstve škodlivé a v malom zdravotne dobre pre človeka. Napriklad borievky, pokial si ich dáš v malom mnozstve tak ti to prečistí organizmus(a iné) a inak sú velmi toxické pre človeka aj v malom mnozstve. Tak isto aj ked si zoberieme napr marhulové semiačka a iné, obsahuju vit b17 čo je vlastne velmi silny jed (kyanovodik).
Ja si velmi nesladim ani čaje, ale ked tak na cca pol litra čaju si dam na špičku č.lyzičky sušenej stevie, to nie je ani jeden list a váźne viac jej netreba. Práveze za tie roky sa zistilo vela pozitivnych ucinkov stévie o tych negativnych sa širia len hluposti a viacmenej ziadne potvrdené ani nič priamo sa o tom nepíše.
takze to zhrnieme: jediná nevyhoda stévie je v tom, že nie každému to chutí a treba si na to zvyknuť, inak je to zdravotne nazávadné. Maximalne ťa z toho preženie, ale to z vela inych vecí tiež, aj z horucej vody
@mefistofel Skutočne si nemyslím že to čo sa používa dlhé roky a ZATIAL sa nezistil ako ty hovoríš negatívny vplyv môžem brať za bernú minci. Za látku DDT bola dokonca udelená Nobelova cena a po 30 rokoch jej používania sa zistilo že je to veľmi účinné svinstvo. Napriek tomu že to bolo zakázané sa to ešte stále používa v istých krajinách v Afrike. A naozaj látka tak neškodná keď ju nemôže pre ISTOTU tehotné?? Pravdepodobne nie je tak dokonale preskúmaná aby mohli povedať že je skutočne nezávadná. Pripúšťam že stévia má aj pozitívny vplyv na organizmus. Ale to to má mnoho byliniek, vecí...
To máš ako s liekmi na svete existuje liek na každú chorobu( samozrejme v skúmavke), ale nie je možné ho dať do obehu lebo ten liek síce vylieči čo má , ale vedľajšie účinky sú nezlučiteľné so životom. Stévia má tiež svoje pozitíva a osladí.....otázka je ale nie prospešné látky, ktoré obsahuje. Myslím že o 50 rokov sa môžeme opäť porozprávať na túto tému. A ja dovtedy budem len vylizovať med zo včelích plastov.
@willbebetter no do kavy keby napr stéviu, to si treba zvyknúť. Kazdé iné sladidlo má inu chuť ako biely/hnedy cukor. Ale na všetko sa dá zvyknúť.
Že vraj je dobry aj xylitol, ale ja ho velmi nemusím. potom Agáve sirup a iné rastliné aj sirupové sladidlá. Najlepsie isť do volakého "Zdravého" alebo "Bio" obchodu a tam to pozrieť aké su dostupné u vas v meste.
Rozdiel je v tom minimálny, stále je to len "cukor" , ktorý je zdravši. Všetko je lepsie ako biely rafinovaný a pokial si kupuješ niečo iné tak v poriadku a mozeš byť rada že si kupuješ zdravši cukor všetky sladidlá obsahuju len stopové mnozstvo minerálov. "Stopové" hovori samé o sebe.
Vela ludi ani nevie o takej Melase.... (viacmenej odpad pri výrobe cukru, tj všetko to vyživne čo sa vyhadzuje ) , ale nie každemu to chuti.
@bestia999 no keď si len zoberieš, ze také Monsanto malo zaujem o zakazanie stevie a nikto iny tak to hovori samé o sebe .... O DDT sa vedelo že je to škodlivé dlhé roky aj pokial sa to použivalo, len dokázať to bolo ťažke pred porotou, kvoli tomu že Monsanto malo patent a pouzivalo milióny na pravnikov a podobne.
Ešte doplním. Nie vzdy veci sú škodlivé čo sú zakázané pre tehotne zeny. Niektoré aj bylinky proste sposobuju komplikácie pri tehotenstve alebo dokonca aj potrat, ale inak pre normalného človeka ktorý nie je v inom stavé tj. je to úplne zdravá latka aj pomaha k lepšiemu zdraviu.
Za stevou nestoji ziadna velka spolocnost, to si dokáźe kaźdy sám doma vypestovať.
Ziadna latka nemá len pozitivne učinky, ziadne jedlo. Úplne každá vec %co clovek denne je, vo velkom mnozstve človeka zabije. Aj taká obyčajná voda (Cca uz okolo 6-7litrov vody je zdraviu velmi škodlivé a zlučitelne zo zivotom).
nie, ani tá stévia nie je zlá, pokial to volaky hlupák nebude jesť na kilá.
@mefistofel Pripúšťam že súhlasím s tebou temer vo všetkom. Samozrejme že s názorom na stéviu nie. Zarytý potravinársky chemik sa svojho názoru len tak nevzdá.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Da sa kupit predpokladam v nejakom klasickom BioObchode, vsak?
ale teda co sa tyka chute ja ho moc nemusim, mam ho doma ale pouzivam ovela viac brezovy, pripadne klasicky trstinovy lebo sak yolo
ten kokosovy ma proste taku "spalenu" pachut ktoru ja citim v jedlach, kavu nesladim to neviem, ale ak si ho dam do ovsenej kase napr neni taka dobra ako s brezovym alebo obycajnym..
kazdopadne isto je zdravsi nez obyc, v malej miere to je podla mna jedno, ale ked si davas kazdy den do kavy tak ja si myslim ze urcite bude lepsie ked ho nahradis zdravsim.. a ak hovoris ze ti chuti tak super! a maju ho normalne v zdravkach ale aj v tescu v zdravom oddeleni som ho videla
okrem toho mam fakt problem sa zorientovat, co je zdrave a zdravsie, bezne pouzivam trstinovy, poznam steviu, teraz som objavila kokosovy, teta sladi tusim tym brezovym co spominas, mama do kase pouziva javorovy sirup a mne uz z toho uprimne povedane jebe tak sa pytam
realne sladim inak naozaj len kavu, ak si dam caj tak tam mam domaci med, ine mi v tom nechuti. kase sladim uplne minimalne, ked tak radsej si tam rozpucim banan.
+ v porovnaní s inými (viac či menej umelými) sladidlami obsahuje výrazne vyššie množstvo vitamínov a minerálov
+ má výrazne nižší glykemický index, čo je tiež veľmi gut (tiež ale záleží, odkiaľ cukor pochádza)
- no aj tak obsahuje pomerne vysoké množstvo sacharózy a tiež je podobne kalorický ako napr. trstinový cukor
Záver si sprav sama
(prikladám aj obrázok na upresnenie)
Kokosovy cukor je neskutočne predraženy, ale v každom prípade lepšie je prestať použivať tolko cukor a odvyknúť si od toho a do pečenia pouzivať datle, prezretý banán namiesto cukru
Áno škodlivosť sa určila, pokial ješ velké mnozstvo, tj niekolko desiatok gramov toho, ale skús zjesť viac ako 1-2g stéviového sladidla za deň ) aj do litra vody keby daš 1g stevioveho sladidla tak by tá voda bol odporne sladka, ze by sa to nedalo poriadne ani piť. Bezne sa pouziva tak mozno 0,05-0,1g na pol litra vody takze asi tak volako. Ale pokial si ho dáš náhodou privela - niekolko desiatok gramov, akuráť začneš chodiť viac na WC
Zaujimavé ze jedine akurát tak v amerike bolo zakázané pouzivať toto sladidlo a za to bola zospovedna spoločnost Mosanto (asi netreba predstavovať tuto spolocnost a aké má zaujem o zdravie)
Teda historiu si uplne nepametám ale uz pred cca 100rokmi sa zacala pouzivať normalne vo svete, len cca od 1970 sa zacala vo velkom pouzivať hlavne v japonsku a nebol to nevhodny produkt tak sa to bezne pouziva... a pred mozno 20rokmi to zakazali v USA, predtým sa pouzivala občas ako sladidlo. Ale napr aspartam je legalny a ten sa pouziva....
Voľakedy sa používal aj listy z koky do cocacoly, a dnes sa nepoužívajú, lebo sú návykové. Voľakedy sa používal aj heroín ako liečivo, voľakedy bola i kofola len sirupom proti kašľu.......
Voľakedy toho bolo veľa. A dnes toho vieme o trochu viac ako pred tým, a to že sa niekde niečo používa, neznamená že je to zdraviu prospešné, kľudne to môže byť i naopak a používanie by sa dalo zdôvodniť ekonomickými dôvodmi.
Veď prečo je na obale stéviových cukríkov napísané že ich nesmú tehotné ženy?? Sú skutočne tak zdravé??
a hlavne nie je to velmi preštudované, ale keď sa to už 40rokov pouziva v japonsku bez vedlajšich učinkov...
vela veci je vo velkom mnozstve škodlivé a v malom zdravotne dobre pre človeka. Napriklad borievky, pokial si ich dáš v malom mnozstve tak ti to prečistí organizmus(a iné) a inak sú velmi toxické pre človeka aj v malom mnozstve. Tak isto aj ked si zoberieme napr marhulové semiačka a iné, obsahuju vit b17 čo je vlastne velmi silny jed (kyanovodik).
Ja si velmi nesladim ani čaje, ale ked tak na cca pol litra čaju si dam na špičku č.lyzičky sušenej stevie, to nie je ani jeden list a váźne viac jej netreba. Práveze za tie roky sa zistilo vela pozitivnych ucinkov stévie o tych negativnych sa širia len hluposti a viacmenej ziadne potvrdené ani nič priamo sa o tom nepíše.
takze to zhrnieme: jediná nevyhoda stévie je v tom, že nie každému to chutí a treba si na to zvyknuť, inak je to zdravotne nazávadné. Maximalne ťa z toho preženie, ale to z vela inych vecí tiež, aj z horucej vody
To máš ako s liekmi na svete existuje liek na každú chorobu( samozrejme v skúmavke), ale nie je možné ho dať do obehu lebo ten liek síce vylieči čo má , ale vedľajšie účinky sú nezlučiteľné so životom. Stévia má tiež svoje pozitíva a osladí.....otázka je ale nie prospešné látky, ktoré obsahuje. Myslím že o 50 rokov sa môžeme opäť porozprávať na túto tému. A ja dovtedy budem len vylizovať med zo včelích plastov.
Že vraj je dobry aj xylitol, ale ja ho velmi nemusím. potom Agáve sirup a iné rastliné aj sirupové sladidlá. Najlepsie isť do volakého "Zdravého" alebo "Bio" obchodu a tam to pozrieť aké su dostupné u vas v meste.
Rozdiel je v tom minimálny, stále je to len "cukor" , ktorý je zdravši. Všetko je lepsie ako biely rafinovaný a pokial si kupuješ niečo iné tak v poriadku a mozeš byť rada že si kupuješ zdravši cukor všetky sladidlá obsahuju len stopové mnozstvo minerálov. "Stopové" hovori samé o sebe.
Vela ludi ani nevie o takej Melase.... (viacmenej odpad pri výrobe cukru, tj všetko to vyživne čo sa vyhadzuje ) , ale nie každemu to chuti.
Ešte doplním. Nie vzdy veci sú škodlivé čo sú zakázané pre tehotne zeny. Niektoré aj bylinky proste sposobuju komplikácie pri tehotenstve alebo dokonca aj potrat, ale inak pre normalného človeka ktorý nie je v inom stavé tj. je to úplne zdravá latka aj pomaha k lepšiemu zdraviu.
Za stevou nestoji ziadna velka spolocnost, to si dokáźe kaźdy sám doma vypestovať.
Ziadna latka nemá len pozitivne učinky, ziadne jedlo. Úplne každá vec %co clovek denne je, vo velkom mnozstve človeka zabije. Aj taká obyčajná voda (Cca uz okolo 6-7litrov vody je zdraviu velmi škodlivé a zlučitelne zo zivotom).
nie, ani tá stévia nie je zlá, pokial to volaky hlupák nebude jesť na kilá.