Posledné dva roky som si bola istá, že chcem ísť študovať informatiku a mám v tom celkom prehľad – vedela by som, kam chcem podať prihlášku.
Problém je, že mňa počas strednej (hlavne posledné roky) veľmi bavila biológia a aj som sa veľakrát pristihla, ako zvažujem, prečo som len nešla na niečo s bio...
A práve preto som sa (hoc celkom neskoro) rozhodla ísť na bioinformatiku.
Rada by som sa však spýtala:
1, kde je podľa vás na SR a v ČR najlepšia bioinformatika? Na škole, kam som pôvodne nechcela najviac konkrétne tento odbor ani nie je :/
2, pozerala som, že prijímacie skúšky celkovo na bioinformu sú z matematiky, nič ako prijímacie skúšky z bio som nenašla. Aké hlboké poznatky z biológie potrebujem na začiatok, aby som sa tam udržala?
3, ako veľmi je zameranie odlišné od študovania informatiky, respektíve skôr ma zaujíma, či ma to nejak viditeľne ukráti o informatiku a programovanie, alebo sú tam veci navyše, ale na toto to vplyv mať nebude?
Ak tam študujete, či ste študovali, alebo sa jednoducho vyznáte, prosím, raďte
áno a ešte otázka č. 4:
Dá sa tam vôbec dostať, keď berú tak máličko ľudí, ak mi prijímačky neodpustia? či tam berú ľudí len na základe olympiád a maturity z mat? (maturita nie je taký problém, lenže ak chcem ísť do Česka, tak tam berú len českú maturitu :/ )
napr. v brne máš VUT FIT a tam prvé 3 roky študuješ informačné systémy, čo je programovanie, informatika a na Ing si vyberáš smer, v ponuke je aj bioinformatika
ako si prišla na to, že v ČR berú len českú maturitu?
@feelagain konkrétne som si pozerala dve vysoké školy a písali v podmienkach že maturita z matematiky v ČR ... je možné, že niekde berú aj slovenskú, to ešte preštudované nemám :/ napríklad keď som si ešte pozerala odbory informatika/aplikovaná inf.. tak tam všade im bolo jedno, či je z ČR alebo SR...
Na VŠCHT v Prahe berú bez prijímačiek na základe primeru študovala som rok, ale potom som menila odbor ! inak sme v prváku mali biológiu, algoritmizácie a tiež programovanie, chémiu a matematiku » studuj.bioinformatiku.cz/...
v Ostrave na VŠB je ešte biomedicína ale podľa predmetov čo som pozeral by som sa tomu vyhol..
Prijímačiek by som sa nebál extra, pozri či nebudú stačiť aj nejaké výsledky z maturity a podobne, často na inf odboroch je málo ľudí, berú každého..
Ak ťa fakt baví biológia choď na to, pri nejakej informatike i keď sa to bude točiť v predmetoch o biológií chytíš nejakú tu matiku a rôzne veci čo by ťa mohli odradiť..pozri plán odboru Tento semester som si zapisoval jeden bioinf predmet a moc ma to nechytilo z hľadiska biológie fajn ale programovanie nič moc, neviem presne ako sú na tom celé odbory, skús pozrieť napríklad Olomouc tam by mohlo niečo byť myslím s tím
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
Problém je, že mňa počas strednej (hlavne posledné roky) veľmi bavila biológia a aj som sa veľakrát pristihla, ako zvažujem, prečo som len nešla na niečo s bio...
A práve preto som sa (hoc celkom neskoro) rozhodla ísť na bioinformatiku.
Rada by som sa však spýtala:
1, kde je podľa vás na SR a v ČR najlepšia bioinformatika? Na škole, kam som pôvodne nechcela najviac konkrétne tento odbor ani nie je :/
2, pozerala som, že prijímacie skúšky celkovo na bioinformu sú z matematiky, nič ako prijímacie skúšky z bio som nenašla. Aké hlboké poznatky z biológie potrebujem na začiatok, aby som sa tam udržala?
3, ako veľmi je zameranie odlišné od študovania informatiky, respektíve skôr ma zaujíma, či ma to nejak viditeľne ukráti o informatiku a programovanie, alebo sú tam veci navyše, ale na toto to vplyv mať nebude?
Ak tam študujete, či ste študovali, alebo sa jednoducho vyznáte, prosím, raďte
Ďakujem za každú reakciu k veci :3
Dá sa tam vôbec dostať, keď berú tak máličko ľudí, ak mi prijímačky neodpustia? či tam berú ľudí len na základe olympiád a maturity z mat? (maturita nie je taký problém, lenže ak chcem ísť do Česka, tak tam berú len českú maturitu :/ )
ako si prišla na to, že v ČR berú len českú maturitu?
aké školy si pozerala
Prijímačiek by som sa nebál extra, pozri či nebudú stačiť aj nejaké výsledky z maturity a podobne, často na inf odboroch je málo ľudí, berú každého..
Ak ťa fakt baví biológia choď na to, pri nejakej informatike i keď sa to bude točiť v predmetoch o biológií chytíš nejakú tu matiku a rôzne veci čo by ťa mohli odradiť..pozri plán odboru Tento semester som si zapisoval jeden bioinf predmet a moc ma to nechytilo z hľadiska biológie fajn ale programovanie nič moc, neviem presne ako sú na tom celé odbory, skús pozrieť napríklad Olomouc tam by mohlo niečo byť myslím s tím