prilis tazka uvaha na noc, ale cirkev je tovaren na peniaze, najlepsia marketingova kampan historie, nie ze ju zivi stat ale este vybera prispevky od chudobny a naivnych ludi, ktori si myslia ze Boh sidli v kostole ...
cirkev bola založená samotným Ježišom Kristom takže cirkev má toho dosť veľa spoločného s Bohom To čo sa v cirkvi, či už katolíckej alebo evanielickej, to už nemá nič spoločné s Bohom ale samotná cirkev je jeho dielom
verim v Boha....a cirkev tolerujem ...aj ked si myslim ze niektore veci co ustanovila tak su na hlavu...a keby sa mal Boh k tomu vyjadrit...tak by bol aj on vulgarny...=D...
Cirkev na mňa pôsobí ako mafia... A v boha neverím, neverila som a kým ho na vlastné oči neuvidím, tak ani veriť nebudem... Myslím, že ľudia čo sa v živote spoliehajú na seba a nie na "božiu pomoc", to dotiahnu oveľa ďalej
Neviem to tak na rovinu povedať. Ono u niekoho boh je fáma, u iných sila, niekto tam hore ono to je ťažko.
Ale aj keď som kresťan tak poviem toľko že vo veľa nemá dnes a ani v minulosti cirkev spoločného s bohom, lebo niekedy mi to príde že boh je len akási zástierka aby sa mohli oháňať múdrimi rečami a jedno hovoriť a celkom iné robiť, viď katolícka cirkev(homosexualitu odsudzuje a vo vlastných radoch ju má a o pedofílií ani nehovorím).
Boh povedal jedno že: Milujte sa a množte sa! tak nikdy nepochopím prečo rímskokatolický farár nemôže vstúpiť do sňadku manželského. Mi to máme ako Evanjelici vyriešené u nás môže byť aj farárka čiže žena a farár/farárka môžu mať normálnu rodinu atď. To je normálne, človek má určite potreby a keď mu niečo v ních bráni tak to rieši svojsky(homosexualita podobne ako chlapi na vojne a ani nie tak na vojne ako v base) a strašne veľa je toho čo cirkev káže ale úplne inak robí.
Ja si myslím že keby dnes mál prísť Ježiš Kristus no veď raz má prísť keď bude posledný súd živých a mrtvých, tak zalomí rukami a zhrozí sa no veď on sa zhrozuje aj teraz.
Inak môj názor na cirkev v ktorej som mám pozitívny, lebo aspoň tam nie je bordel ako majú Vatikánci aj keď klobúk dole pred tými ľuďmi čo aj robia ako kážu a nie naopak.
Čo je pre mňa božské asi tá viera, ono nemusí človek chodiť do kostola a zo seba robiť prikladného kresťana ale stači veriť a pomodliť sa. Ono možno ten čo je neveriaci ja lepší človek ako ten čo chodí každý boží deň do kostola a pritom furt zhreší(či už kradne, zabije, atď)
Čiže ono o to ide hlavne že čo hovorím toho sa dodržiavam a nie že vodu kážem a víno pijem, potom nechápem ako môže byť niekto kresťan a pri tom je mu jedno že ho čaká boží súd a tam sa nedá uniknúť, lebo tam každý dostane to čo mu patrí.
Ako si predstavujem boha?? No to ťažko o tom ale tak zase verím v neho a určite je to vyššia moc, ale konkrétne sa to nedá povedať čo alebo kto je to???? Rovnako ako o tom prečo my žijeme, dobre telo máme ale kto je ten duch či aká sila v nás???? už to je záhada. To nie je len že srdce nám bije tak žijeme ale ako myslíme čo nás k tomu núti/vedie. Všetko je taká záhada. Ja viem že vyzerám teraz ako neveriaci Tomáš ale tak to je.
@pa3cek v nemecku je najblizsie . ako pokrstit a vsetko okolo toho, a to mozem najblizsie len v nemecku. tuna ta evanjelicka cirkev zial nieje : disappointed:
Ani polovica dnešných farárov neverí tomu čo hlásajú ale je to výnosné zamestnanie.Keby sa cirkev odlúčila od štátu a mali by si ju platiť veriaci tzv. cirkevnou daňou hneď by tu bolo o polovicu menej kostolných myší.
ak vezmem svoje banálne kresťanské poznatky tak zakladateľom cirkvi je Ježiš Kristus teda vo svätej trojici sú si rovní - tým pádom môžme povedať, že aj samotný Boh. teda či sa nám to páči alebo nepáči, ak nemáme radi cirkev nemáme radi ani Boha. Nie som nejaký veľký kresťan ale si myslím, ak máme aspoň trocha radi Boha začneme pozerať na cirkev z jej dobrej stránky.
Cirkev má svoj zmysel. Dá sa povedať že učí o Bohu. Ak by nebola tak by sa dialo to čo je vidieť ako v niektorých protestanských apoštolských mormonských atd cirkvách. kde je neskutočné množstvo fanatikov všemožného druhu hlásajúcich koniec sveta, diabla.... Cirkev (aj keď sa vám to možno nezdá) drží práve takých extrémnych fanatikov na uzde(aj keď aj tam sú sú obmedzený). Hlavne po druhom vatikánskom koncile je si myslím učenie cirkvi celkom v norme.
Katolícka cirkev je záujmový krúžok pre miliardu ľudí bez nejakej tomuto počtu zodpovedajúcej aktivity smerujúcej ku zlepšeniu sveta. Neplatia dane, niekde majú podporu štátu a stále im treba nejaké peniaze navyše. A majú úplne dementné a stredoveké postoje v niektorých otázkach.
cirkev masvoje pozitivne i negativne stranky....pozitivne su take ze urcuju aspon nejaku moralku, prazdniny a nežijeme ako moslimovia ....aj keĎ i to za cvhvilu bude...
A boh? Nemá byť prečo....príroda si vystačí aj sama
Cirkev je iná lebo ju tvoria ľudia. Ľudia robia veľa chýb, to je jedno či veriaci či neveriaci, všetci sme takí istí, nedokonalí. A pre tieto chyby v cirkvi ľudia často odsúdia aj jedinú dokonalú bytosť - Boha, ktorý stojí za nami všetkými. Ja som veriaca, chodím do kostola, ale nie preto že to povedal nejaký farár, nesúhlasím so všetkým čo vravia, nerobím všetko čo kážu. Snažím sa len prísť nato čo chce Boh a za tým idem, veľa ľudí ma nechápe, ale ja som takto šťastná.
Cirkev nieje cestou k bohu. Nuti cloveka len slepo verit roznym pokrivenym dogmam a vykonavat ritualy ktorych vyznam vacsina clenov ani nepozna a myslia si ze sa tym posuvju vyssie. Odvadza ich od skutocneho duchovneho poznania a vzostupu lebo sami nehladaju len prijimaju nadiktovane. Vela clenov cirkvi odmieta prijat niektore veci pretoze citia ze to nieje pravda.
@swen To kde si na to prišiel??? Akože je pravda že Nemecko je pre nás ako pre katolíkov Vatikán, lebo tam vznikla reformácia ale tak prejsť na Evanjelickú vieru a.v. môžeš prejsť aj tu nie??? Načo by si išiel do Nemecka.
Neviem kto ti také nahovoril a akože tu nie je Evanjelická cirkev a.v. to akože ja chodím na bohoslužby do Nemecka??????
@lawful_good milí kolega máš pravdu máme generálneho biskupa a je iba jeden na Slovensku(Miloš Klátik) a potom ešte máme biskupov v tzv dištriktoch(východný, stredný a západný) a ďalej sa to delí na senioráty, ale mi nepotrebujeme mať niekoho najvyššieho ak najvyšší je v náboženstve iba jeden, čiže nám to tak vyhovuje.
@pa3cek nie...jedna sa totis o svedsku evanjelicku cirkev, a ta je najblizsie az v nemecku. inac, jedna sa o oficialnu statnu svedsku evanjelicku cirkev....a ta ako isto uz tusis, ma sidlo, centrum vo svedsku ....
@swen ??????????? nechápem ale nič. Ja poznám len Evanjelickú cirkev augsburského vyznania(ECAV). A nechápem že ako Slovák prečo chceš vstúpiť do Evanjelickej cirkvi vo Švédsku ak je táto cirkev aj na Slovensku. Mimochodom celá Evanjelická cirkev na celom svete má sídlo v Nemecku pretože sa hlási k učeniu reformátora Martina Luthera.
@pa3cek je...svedska evanjelicka cirkev (mozno trochu inac prelozeni nazou ) . praveze nieje na slovensku :/ :/ .....ahaa no tato
"The Cirkev Švédska (Švédsky: Svenska kyrkan, Fínsky: Ruotsin kirkko, Severná Sami: Ruote girku) Je najväčšou Kresťanské cirkvi v Švédsko. Švédska cirkev hlási Luteránsky pobočka Kresťanstvo, A je členom Porvoo Communion. S 6.751.952 pokrstený členov, Jedná sa o najväčší Lutheran kostol na svete, aj keď v kombinácii, existuje viac luteráni v členských cirkví Evanjelická cirkev v Nemecku. Do roku 2000 je na pozícii štátnu cirkev. V roku 2008, 72,9% obyvateľov Švédska patril ku kostolu. Avšak iba približne 5% z kostola členovia sa pravidelne zúčastňujú nedeľnej bohoslužby.
Cirkev je podľa zákona organizovaná nasledujúcim spôsobom:
Cirkev Švédska je evanjelickej Lutheran spoločenstvo viery sa prejavuje v farnosti a diecézy. Švédska cirkev má aj národné organizácie.
Švédska cirkev je otvorenou národná cirkev, ktorá pracuje s demokratický organizácie a prostredníctvom ministerstva kostola, sa vzťahuje na celý národ."
@swen Jedno ti poviem že na Google preklad sa nespoliehaj lebo potom píšeš bludy a ani na Wikipediu(ale niekedy sú tam aj dobré informácie, hlavne pre vlastnú potrebu, ale nikde to nezverejňovať a nepoužívať, na to je už odborná lit.).
Mimochodom netrep mi tu to je rovnaká cirkev ako na Slovensku len je vo Švédsku, ešte som nepočul aby Švédsko malo samostatnú Evanjelickú cirkev. Keď má vo svojej zemi najväčšie zastúpenie Evanjelikov to neznamená že to je náboženstvo Švédske ak zrod či skôr odčlenenie od Katolíckej cirkvi začalo v Nemecku po tom ako Martin Luther bol nespokojný z Vatikánom že za odpustenie hriechov vyberá od ľudí peniaze. Nechápal tomu keďže boh povedal apoštolom: Komu odpúšťate hriechy, budú im odpustené! Viac si daj do Google Martin Luther tam sa dočítaš, nechce sa mi písať, alebo si daj ECAV a Wikipedia.
Ešte som tam čítal z toho tvojho že sa nazýva aj Lutheran či tak, aj nás na Slovensku nazývajú slangovo "Luteráni(Ľuteráni)" podľa toho že naším reformátorom je Martin Luther(Nemec).
Aj mi máme farnosti, diecézy, senioráty a najvyššie sú dištrikty.
Po ďalšie nikdy nepochopím ako si sa k tomu dostal že Evanjelická cirkev je vo Švédsku a u nás nie. To akože načo chceš vstúpiť do náboženstva v cudzej krajine s cudzím jazykom ak žiješ na Slovensku???? Vôbec som teraz tomu nepochopil o čom tu stále točíš.
Na názve nezáleží ak je tam spomenuté slovo Luther tak to je rovnaká cirkev ako u nás a základ má v Nemecku.
Ak už pozeráš na ECAV vo Švédsku tak pozri odkiaľ sa do Švédska dostala ak z Nemecka tak nikde nemusíš ísť, ale tu stačí prejsť na inú vieru a nie že musíš isť do Nemecka, toto tiež neviem od koho a odkiaľ máš, to si myslíš že ten kto vstupuje ku Katolíkom tak musí isť do Vatikánu či ako??? že tu píšeš že musíš isť do Nemecka to je volovina.
@pa3cek lenze anglicka wikipedia ma ovela visie referencie ako napr. slovenska
vies...tato cirkev....na rozdiel od tej "slovenskej" schvaluje partnerstva medzi ludmi rovnakeho druhu , takze premna ako stvorena lebo nieje nepriatelska voci nasej komunite
@swen Tak o tom som ešte nepočul v Evanjelickej cirkvi aby schvaľovala partnerstvá rovnakého pohlavia, ale nech budiš. Mimochodom ak má jedno sídlo tak sa mi nezdá aby v jednom štáte schvaľovala a v druhom nie, dosť zvláštne. Ale ako tebe je po vôly tak rob.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
Prečo by som mal veriť v niečo/niekoho koho si niekto vymyslel aby mohol ovládať masy ľudí:?
Cirkev: No
(viac slov netreba)
pretoze Biblia kaze zit skromne ha ha
filip
@darkkizz a co vlastne vies o cirkvi?? to co vidis na ulici ci si len myslis?
whatever.. i m off
Ale necitim sa byt tak vysoko nad vecou, aby som si dovolil tvrdit, ze bez nej by bolo lepsie. A to nie ste ani vy.
Nemali by sme prehliadat fakt, ze vela ludi (hoci ked uz len ozaj na zaklade toho strachu z pekla alebo co) je lepsich, vdaka viere.
Treba si uvedomit, ze moralka je tu v prvomrade na to, aby nas chranila. A cirkev bola velmi dlho a stale vo velkej miere je jej patronom.
inac si myslim to co ty, plus...ze ked sa v staroveku nechcelu cloveku robit, tak sa stal samanom a bolo
Neviem to tak na rovinu povedať. Ono u niekoho boh je fáma, u iných sila, niekto tam hore ono to je ťažko.
Ale aj keď som kresťan tak poviem toľko že vo veľa nemá dnes a ani v minulosti cirkev spoločného s bohom, lebo niekedy mi to príde že boh je len akási zástierka aby sa mohli oháňať múdrimi rečami a jedno hovoriť a celkom iné robiť, viď katolícka cirkev(homosexualitu odsudzuje a vo vlastných radoch ju má a o pedofílií ani nehovorím).
Boh povedal jedno že: Milujte sa a množte sa! tak nikdy nepochopím prečo rímskokatolický farár nemôže vstúpiť do sňadku manželského. Mi to máme ako Evanjelici vyriešené u nás môže byť aj farárka čiže žena a farár/farárka môžu mať normálnu rodinu atď. To je normálne, človek má určite potreby a keď mu niečo v ních bráni tak to rieši svojsky(homosexualita podobne ako chlapi na vojne a ani nie tak na vojne ako v base) a strašne veľa je toho čo cirkev káže ale úplne inak robí.
Ja si myslím že keby dnes mál prísť Ježiš Kristus no veď raz má prísť keď bude posledný súd živých a mrtvých, tak zalomí rukami a zhrozí sa no veď on sa zhrozuje aj teraz.
Inak môj názor na cirkev v ktorej som mám pozitívny, lebo aspoň tam nie je bordel ako majú Vatikánci aj keď klobúk dole pred tými ľuďmi čo aj robia ako kážu a nie naopak.
Čo je pre mňa božské asi tá viera, ono nemusí človek chodiť do kostola a zo seba robiť prikladného kresťana ale stači veriť a pomodliť sa. Ono možno ten čo je neveriaci ja lepší človek ako ten čo chodí každý boží deň do kostola a pritom furt zhreší(či už kradne, zabije, atď)
Čiže ono o to ide hlavne že čo hovorím toho sa dodržiavam a nie že vodu kážem a víno pijem, potom nechápem ako môže byť niekto kresťan a pri tom je mu jedno že ho čaká boží súd a tam sa nedá uniknúť, lebo tam každý dostane to čo mu patrí.
Ako si predstavujem boha?? No to ťažko o tom ale tak zase verím v neho a určite je to vyššia moc, ale konkrétne sa to nedá povedať čo alebo kto je to???? Rovnako ako o tom prečo my žijeme, dobre telo máme ale kto je ten duch či aká sila v nás???? už to je záhada. To nie je len že srdce nám bije tak žijeme ale ako myslíme čo nás k tomu núti/vedie. Všetko je taká záhada. Ja viem že vyzerám teraz ako neveriaci Tomáš ale tak to je.
ale v boha tak-nejako verim
» video.google.com/videoplay?docid...
A boh? Nemá byť prečo....príroda si vystačí aj sama
Cirkev je iba biznis ... nic viac nez firma ... kedysi slo iba o moc ...
A aj ked v boha uplne neverim, myslim si ze viera v boha nie je az tak o existencii boha ... verit treba v nieco ..
odporucam: Viera cirkvi v uradnych dokumentoch jej magisteria (neuner, roos)
zozeniete za smiesnu sumu v kazdej dobrej knihe
kto si to neprecita a vyjadruje sa ku katolickej cirkvi, tak iba trepe, to co si mysli o cirkvi, a to co pocul...
@ivka26 Len hladaj a nikdy neprestan...
Neviem kto ti také nahovoril a akože tu nie je Evanjelická cirkev a.v. to akože ja chodím na bohoslužby do Nemecka??????
Ale správne si to napísal.
"The Cirkev Švédska (Švédsky: Svenska kyrkan, Fínsky: Ruotsin kirkko, Severná Sami: Ruote girku) Je najväčšou Kresťanské cirkvi v Švédsko. Švédska cirkev hlási Luteránsky pobočka Kresťanstvo, A je členom Porvoo Communion. S 6.751.952 pokrstený členov, Jedná sa o najväčší Lutheran kostol na svete, aj keď v kombinácii, existuje viac luteráni v členských cirkví Evanjelická cirkev v Nemecku. Do roku 2000 je na pozícii štátnu cirkev. V roku 2008, 72,9% obyvateľov Švédska patril ku kostolu. Avšak iba približne 5% z kostola členovia sa pravidelne zúčastňujú nedeľnej bohoslužby.
Cirkev je podľa zákona organizovaná nasledujúcim spôsobom:
Cirkev Švédska je evanjelickej Lutheran spoločenstvo viery sa prejavuje v farnosti a diecézy. Švédska cirkev má aj národné organizácie.
Švédska cirkev je otvorenou národná cirkev, ktorá pracuje s demokratický organizácie a prostredníctvom ministerstva kostola, sa vzťahuje na celý národ."
Mimochodom netrep mi tu to je rovnaká cirkev ako na Slovensku len je vo Švédsku, ešte som nepočul aby Švédsko malo samostatnú Evanjelickú cirkev. Keď má vo svojej zemi najväčšie zastúpenie Evanjelikov to neznamená že to je náboženstvo Švédske ak zrod či skôr odčlenenie od Katolíckej cirkvi začalo v Nemecku po tom ako Martin Luther bol nespokojný z Vatikánom že za odpustenie hriechov vyberá od ľudí peniaze. Nechápal tomu keďže boh povedal apoštolom: Komu odpúšťate hriechy, budú im odpustené! Viac si daj do Google Martin Luther tam sa dočítaš, nechce sa mi písať, alebo si daj ECAV a Wikipedia.
Ešte som tam čítal z toho tvojho že sa nazýva aj Lutheran či tak, aj nás na Slovensku nazývajú slangovo "Luteráni(Ľuteráni)" podľa toho že naším reformátorom je Martin Luther(Nemec).
Aj mi máme farnosti, diecézy, senioráty a najvyššie sú dištrikty.
Po ďalšie nikdy nepochopím ako si sa k tomu dostal že Evanjelická cirkev je vo Švédsku a u nás nie. To akože načo chceš vstúpiť do náboženstva v cudzej krajine s cudzím jazykom ak žiješ na Slovensku???? Vôbec som teraz tomu nepochopil o čom tu stále točíš.
Na názve nezáleží ak je tam spomenuté slovo Luther tak to je rovnaká cirkev ako u nás a základ má v Nemecku.
Ak už pozeráš na ECAV vo Švédsku tak pozri odkiaľ sa do Švédska dostala ak z Nemecka tak nikde nemusíš ísť, ale tu stačí prejsť na inú vieru a nie že musíš isť do Nemecka, toto tiež neviem od koho a odkiaľ máš, to si myslíš že ten kto vstupuje ku Katolíkom tak musí isť do Vatikánu či ako??? že tu píšeš že musíš isť do Nemecka to je volovina.
No teraz si ma prekvapil
vies...tato cirkev....na rozdiel od tej "slovenskej" schvaluje partnerstva medzi ludmi rovnakeho druhu , takze premna ako stvorena lebo nieje nepriatelska voci nasej komunite