Síce sú Vianoce,no ja som sa dnes ako obvykle nudila,tak som si vygúglila slovené spojenie "Bojím sa",ako jeden z linkov mi vyskočila jedna nemenovaná osoba z Birdzu,ktorá o svojom strachu napísala v blogu.To ma inšpirovalo k tomu,aby som založila túto di
Ak naozaj nič nepomáha, mohla si skúsiť tie tabletky; nie je na tom nič "psycho" a možno by to bola akási chemická podpora pre tovju vlastnú vôľu, ktorá by sa tohto problému postupne začala zbavovať aj bez pomoci liekov.
proste na to skus nemysliet ze sa bojis toho vsetkeho zacni si predstavovat ze je to vymysel ta krvava mery a take blbosti uprimne veris takym blbostiam ze sa ti moze zjavit v zrkadle ouu a tej samoty tak si pusti radio alebo popripade ket mas neake zviera doma ta sa skus neako zabavit noo a ket to nevide tak skus tie tabletky
mozno mas proste iba uzkost, ktora sa prejavila a spajas si to s vyvolavanim duchov. vela ludi trpi roznymi poruchami, uzkost, depresie, trauma z niecoho.. neviem, nie som psycholog, ale mam s tym skusenost z mojho okolia.. nieje to hanba, praveze vacsina ludi ktori maju takyto problem ho neriesia..je dobre riesit to a rozoberat to..-teda aspon podla mojej skusenosti-
tabletky su dobre, pomozu ti zmiernit tvoju uzkost, avsak neviem ake ti predpisali.. moj znamy bral tabletky ale iba isty cas. teraz je v pohode, ale velmi mu pomaha jeho blizky clovek...
takze sa nicoho bat nemusis vyskusaj tie tabeltky, popripade by si mohla napisat ake ti predpisali
v tomto pripade odporucam upokojujuci film s nazvom Paranormal Activity sam som ho nevidel ale pocul som ze na ludi vpliva relaxacne a asi v strede zaspavaju a stracaju sa v risi prijemnych, nicim nerusenych snov - ne prepac to by ti nepomohlo neviem no ... vela ludi sa boji tmy atd... ono si skor uvedom ze nci take ako si predstavujes zeby tam niekde mohlo byt nieje a len sa s tbeou hraje tvoje podvedomie ... zatni zuby a vrhni sa dotoho a mozno to prekonas. neviem
Dosť zaujímavé. Ja osobne som tiež strašný posero.
V noci zo zásady nechodím na wc, pretože máme dlhú tmavú chodbu a ako vychádzam z izby, oproti je zrkadlo. Ak už aj idem po tej chodbe, tak ma prepadá pocit, že "niekto" za mnou ide.
Ďalej, nespím (resp. nezaspávam) chrbtom otočená k izbe, ale iba k stene, pretože mám pocit, že m nič zozadu nehrozí. Ak nie je nikto doma aj cez noc, tak jednoznačne nechávam zažaté na chodbe.
Ďalej, ak som opäť sama doma, tak nenávidím ten divný pocit, keď si umývam zuby zohnutá k umývadlu, že čo ak dvihnem hlavu že sa pozriem do zrkadla a "čosi" tam bude .. Ale toto už len výnimočne, ak si fakt začnem namýšlať a proste až moc sa tým zaoberať.
Neviem prečo som taka paranoidná, až moc paranoidná. Kamarát mi raz spomínal, že bol u psychologičky a tiež mal taký problém (a stále má) a vraj je to tým že má veľkú fantáziu, domýšlavosť.
Je to vlastne aj pravda. Dnes je vo svete toľko neskutočných hororov, ktoré priam vnucujú stále myslieť na tie scény so strašidlami a neviem čím...
To moje za hendikep nepovažujem, ikeď možno taký malý to je. Niekedy sa aj nechápem, prečo to vlastné robím, prečo sa tak bojím... a neviem.
Ja som s tým nikam zatiaľ nešla, ani nemienim. Popasovať sa s tým chcem určite sama.
A preto si aj myslím, že neviem či je správne jesť lieky. Neviem však v akom štádiu si ty, aké to je vážne. Ak by ti fakt pomohli zahnať tú úzkosť, tak ich ber a nepodceňuj to. Pretože nejsť ich len preto že "ja nie som žiadny psycho" je dobrá blbosť a len si ubližuješ.
Skúsila by som terapiu alebo liečenie na báze odbúravania toho strach tým štýlom, že vlastne vyvoláš situáciu, ktorej sa bojíš. Ale len za podpory niekoho blízkeho.
Ak má niekto fóbiu z výťahov, tak vyliečenie dosiahne tým, že začne chodiť výťahom. Postupne. S niekým.. potom sám..
Predovšetkým by som sa pozhovárala s rodičmi o svojom probléme a vysvetlila im, že ty sa fakt bojíš a máš fóbiu. V tomto ich nechápem, ikeď na jednej strane asi netušia, že máš fakt fóbiu. Potom by som si našla niekoho, komu môžeš veriť, kto by ťa ochránil a s kým by si mohla postupne sa strachu z "tých vecí" zbavovať
toto som mala aj ja, keď som bola menšia, sviňa televízor mi to privodil, keď niekde rozoberali strach z tmy (áno, viem, strašne trápne). istú dobu som sa nedokázala ani otočiť v posteli na druhý bok. ale prešlo samé od seba. každopádne, keď už si urobila taký podstatný krok a odhodlala si sa k odborníkovi a všetko si mu vyklopila, tak už to nevzdaj na polke cesty. návšteva u psychiatra nie je žiaden zázrak, čo čakáš, že s tebou urobí? ten liek asi len bude potláčať úzkosť alebo také niečo, čo je na tom psycho?
A to som si myslel, že som sám, mávam to tiež, tento pocit, tie paranoje, že ma stále ktosi/čosi prenasleduje, sleduje, pozoruje, že je stále niekto/niečo za rohom a vyskočí to na mňa, naozaj som si myslel že som sám a hrabe mi, samozrejme v mojom okolí mi tiež nikto neverí a smejú sa mi, ale s tým nič nezmôžeš, kto to neprežíva neuverí ti, preto viem ako sa teraz cítiš, ale pravda je, že ak máš nejaké rozptýlenie tak na to nemyslíš, napríklad keď som sám doma v noci a ja chcem ísť z obývačky na WC tak musím tiež prejsť vez chodbu a stále mám pocit že tam niečo je, ale minule som ťukal niečo do telefónu a ani ma to nenapadlo ... naozaj nesmie sa na to myslieť, alebo potom tomu čeliť, jednoducho ísť tam kde si myslím že niečo je , prísť následne zažať a povedať si že tam nič nieje, pomáha to - sám som to takto skúšal a ver mi že už to nieje také hrozné ako kedysi ...
ďakujem za Vaše no rady,no myslím,že na túto otázku odpoveď ktorá by mi skutočne pomohla neexistuje.Tí,ktorí tvrdia,že to prejde samo,myslím vlastne dúfam,že majú pravdu.
Vy tí,ktorí sa mi snažníte pomôcť podporou " Musíš to prekonať",ďakujem,vážim si to a veľmi Vám závidím,pretože nemáte ani len šajnu o tom čo je to chorobná úzkosť v skutočnosti je.
Dobre.Priznávam že som tie lieky nejedla aj kvôli tomu že som sa bála,že tabletky ktoré majú ovyplyvniž moju psychiku my skôr uškodia ako pomôžu.Mama mi totiž pripomenula príbeh môjho bratranca a tety ktorých tabletky zruinovali,či už psychicky alebo fyzicky.
Ľudia,ktorý tvrdíte že liek by mal byť kniha alebo partner,mýlite sa. Ja som láskou naplnené viac než dosť a aj napriek tomu sa bojím,a čítať môžem jedine vtedy,keď nie som sama doma,pretože sa nedokážem sústrediť.
Oni vedia že fóbiu mám,len nevedia čo to tá fóbia v skutočnosti je,pretože ani jeden z nich žiadou netrpí,a tak intenzívne sa do mojej roli vžiť nevedia,pravdupovediac vôbec,veď si si prečítala.
Ak mám mať nejaký skutočný sen,tak to je práve ten,nájsť niekoho komu sa dá veriť a kto ma môže ochraňovať.
@Petra0311 ,keby som sa pokúšala zrátať koľko krát som sa o to pokúšala,zostarla by som.
Skús sa vžiť do mojej roly,aspoň trošku!
ďakujem Vám všetkým za rady a prajem krásne Vianoce!
@Cocca-Colla ,keby som mala narátať všetky tie minúty ktoré som o svojou probléme komunikovala s svojím rodičmi resp.s mamou,asi by mi z toho vznikol film dlhší ako všetky časti Pána Prteňov.S mojím ocom sa rozprávať nedá.
@Uglylaw Myslis si ze ta atmosfera vzbudila tvoj strach alebo veris ze nieco nadprirodzene? Cital som viac svedectiev od ludi ktori vyvolavali duchov (zo srandy) a nasledne sa zacali problemy a vypocul som prednasky knazov ktori vraveli ze to nie je neskodne. V takom pripade ti asi nepomoze obycajny psychiater alebo knizka... podla mna
Myslím že je normálne mať strach dôležité je naučiť sa ako k nemu postaviť...ja by som tabletky tiež nevzal...videl som čo môžu z ľudí urobiť(je to problém dnešnej psychológie a hlavne psychiatrie miesto toho aby sa ľuďom pomáhalo predpíše sa tabletka)...Tak isto mám pár takých zážitkov (hlavne z hororov ktoré som si občas pozrel keď rodičia neboli doma) ktoré mi naháňajú hrôzu keď si na ne spomeniem Nebudem ich tu písať zrejme máš dosť svojich ale podstatné je že vždy keď sa niečoho zľaknem alebo mám divný pocit(mráz mi behá po chrbte ) Musím to dostať zo svojej hlavy a je jedno ako napríklad zapneš svetlo, pustíš hudbu, začneš si spievať, myslíš na niečo pozitívne(napríklad na nejakú dobrú komédiu. videla si Ice age? . Vo všeobecnosti patrím k ľuďom ktorý na prvý pohľad ani strach nikdy nemajú ale je to len tým že svoj strach dokážem ovládať, prekonávať a nedávam ho nikdy najavo. Ak mám strach niečo urobiť lebo neviem čo sa stane tak proste zatnem zuby a urobím to. Strach strašne brzdí a paralyzuje celé telo aj myseľ je nutné ho dokázať prekonávať. Napríklad keď idem vyskúšať nejaký ťažký skok na SNB vždy sa najprv musím prestať báť kým mám strach nikdy to nedokážem a preto využívam odhodlanie. Ak chceš nad svojim strachom zvíťaziť najprv sa musíš zatnúť a dostať svoje odhodlanie skoncovať zo strachom nad úroveň strachu. Zvýš si sebavedomie začni športovať...napríklad bojové umenia(Karate je skvelé k naučeniu kontroly svojho tela i mysle). Snáď som trošku povzbudil
@James114 , veľmi pekný komentár,skúsim si vziať Tvoje rady k srdcu,myslím že so všetkých boli mne a môjmu problému nabližšie,a to aj možno tým že si odmietol užívanie tabletiek,a taktiež neuznávam dnešné riešenie týchto problémov,ja ľudom takmer stále radím čo sa týka psychologických problémov no mám problém sama zo sebou.Počula som,že s väčšinou ľudí,učiacich sa za psychológov majú problémy sami so sebou.Trochu offtopic
Ja tiež nepatrím medzi ľudí,ktorým by tipovali že sa boja,mám 175 a vyzerám ako keby som ušla z basketbalového ihriska,väčšina ľudí keď sa ma opýta moja hobby,a ja im poviem,že som umelec,sa mi vysmejú,pretože sa to ku mne nehodí.
Šport,ách,ani nevieš ako veľmi by som chcela,no moje mesto a ešte k tomu moje zdravotné problémy my neumožňujú vykonávať ho.
@Uglylaw dam ti dobru radu, naber vsetku odvahu a porozpravaj sa so svojim strachom, vyrozpravaj sa mu, presne tak, ako to robis tu, clovek sa casto boji toho comu nerozumie, mozno je to nahodna chemicka reakcia v mozgu, mozno su to duchovia, no kym strachu nebudes celit, nikdy sa ho nezbavis
@James114 , nie,ešte som sa o to nepokúšala.A mohol by mi nejak pomôcť? Teda,rozmýšľam nad tým ako.Myslím si že by mi hutil do hlavy že by som mala začať veriť v Boha a stále pri pocítení strachu na neho myslieť,cítiť jeho lásku blá blá blá..
Čo nie je celkom zlý nápad,keď to trochu poupravíme..Ale mňa to už fakt nebaví zamýšľať sa nad tým či v skutočnosti niečo také existuje keď aj tak k ničomu nedospejem.
@Uglylaw tiez mi nie je po voli bojovat so strachom, mam panicky strach z vysok, a toto som vyliezol uz 2x, pozrel som sa dole a zasol, co ludska mysel dokaze, ked chce
Na strach (a je jedno aky) existoval a vzdy existovat bude len a len jeden sposob - porazit ho. Bojis sa tmy? Fajn, tak ked budes sama doma/v byte tak si chod akoby lahnut, vypni telku, svetla atd vojdi do izby a chvilu tam v posteli len lez nejaku pol hodku potom sa zdvihni a chod si napr do kuchyne zobrat pohar vody alebo do obyvacky ze si si tam "zabudla mobil". Osobne som obzvlast po dobrych hororoch mal problem prejst z obyvacky do postele a skor som to prebehol ako presiel ale odkedy som sa sam doma poprechadzal po prazdnom dome tak vsetko v pohode Chce to sice vela sebazaprenia pretoze strach nuti ludi (hoci iracionalne) zdrhnut ale ked ho raz clovek porazi je po probleme. A kludne ho mozes porazit po kuskoch ze z izby prejdes len do kupelne po tme, potom zas dalej atd atd
Niečo podobné sa mi stalo. Ale nič veľké v tom nie je. Za to mohli sny, ale sny sú sny, a s nimi človek nič neurobí, len ich prečká a rozdýcha. To boli tmavé noci, keď som sa budila zo snov o duchoch a podobných príšerách. Verím v nich, pretože proste verím - nebudem to rozvádzať. Ale hovorím si, život je boj, a v ňom treba bojovať i so strachom. Ak sa mu človek nepostaví, nikdy nemôže povedať, že sa skutočne o svoje šťastie bil. Nech vylezie spod postele alebo skrine čokoľvek, predsa sa tomu nepodáme, nie?
Fúha,tak to ja by som mala potom začať spávať sama,pozerať sa v noci do zrkadla,hrať sa s pavúkmi,ale len v prípade že bude pri mne rýchla záchrana,chodiť sama po tme,,,,atď.
No týkalo sa to toho ak je dôvod tvojho strachu iný ako bežného "pozemského" strachu.
Či by ti pomohol to neviem...napadlo ma to keď si písala o tom vyvolávaní duchov...ja by som to skúsil poznám pár kňazov ktorých považujem za múdrych ľudí. Exorcizmus ešte aj dnes patrí k cirkvi hoc to znie desivejšie ako tie tabletky ...za pokus to stojí hoc stále platí to že musíš byť pevne rozhodnutá z tým skoncovať.
Ak nie si veriaca možno by za pokus stáli aj ľudový liečitelia počul som o nejakých na slovensku ktorý pomáhajú ľuďom zo všetkými možnými problémami je možné že máš porušenú alebo zablokovanú nejakú čakru...je tam ale dosť riziko aby si nenarazila na podvodníka tí dokážu ľudí zničiť....keď k nejakému pôjdeš najprv si o ňom všetko zisti a najlepšie ak ho budeš mať odporučeného z prvej ruky.
Nieje mi úplne jasný pôvod tvojho strachu takže ak si myslíš že ti dokáže pomôcť to čo som ti písal vyššie tak choď určite tou cestou ak si ale myslíš že to nedokážeš tak možno to pôjde touto ale nemám z tým žiadnu skúsenosť. Skutočne najlepšie by ti mal poradiť zrejme psychiater ale to vieš aký sú dnes profi doktori možno len potrebuješ nájsť nejakého schopnejšieho ktorý dokáže aj viac ako vypísať recept. Rozhodne to ale nenechaj tak.
No tak ja som donedávna pozerávala horory za sebou ako na bežiacom páse a odnedávna to na mňa všetko prišlo a doslova nespím v noci,trasiem sa,búši mi sdrce(ale hrozne),trvá to už nejaký ten čas,naposledy si zo mňa priateľ spravil srandu a chcel ma v tme nastrašiť,no neviem čo sa mi stalo,ale začalo ma triasť a rozplakala som sa a tú noc uňho som sa ešte niekoľkokrát prebudila a nemohla dlho zaspať.......
Bojím sa tieňov,tmy,zvukov,pocitu že ma niekto sleduje,hh,ešte aj teraz sa obzerám za seba na dvere a za nimi tma v chodbe,bojím sa pozrieť do zrkadla v noci,keď idem domov večer z vlaku tak sa bojím pozrieť dlhšie do tmy,do zhasnutých okien na domoch,do prázdnych dvorov,strhávam sa keď zrazu zabreše pes,celý čas sa obzerám okolo seba,naposledy sa mi na okamih vyrazil dych keď som šla na záchod v noci a oproti mne sa zjavil môj brat ktorý sa šiel napiť.....dosť je to obmedzujúce tento strach.
Rozmýšľala som že pôjdem aspoň za školskou psychologičkou,ale zatiaľ si nahováram že ako to prišlo tak to aj odíde,snáď.
Hh,neraz ma napadne že som riadne psycho a už len čakám kedy ma naozaj vystre,keďže tma je tu každý deň.
@uglylaw tak to skúsim napísať podrobnejšie a hlavne osobnejšie. čo je chorobná úzkosť poznám až veľmi dobre na vlastnej koži. aj to, že rodina to nechápe a tak sa s tým uzatváram do seba. problém špecifikovať nejdem, lebo sa jedná o dosť osobnú záležitosť a vlastne to nie je ani podstatné.
ak by som navštívila psychológa a predpísal by mi tabletky, začala by som ich brať. od prečítania jednej autobiografickej knihy (Ronnie O´Sullivan) som na to zmenila názor. ak by tento snookrový génius tabletky nebral (a bude ich brať už do konca života) - kvôli svojej depresii a chorobnej úzkosti by tu už nebol, lebo viackrát zvažoval samovraždu. priznáva, že tabletky mu akoby chemicky oklamali mozog, ale on to proste nevýslovne nádherne povedal v angličtine, a to "I don´t give it a shit if it helps me" - preložiť si to asi vieš.
ten chlapík má dnes dieťa, vzťah, a dá sa povedať že len kvôli tomu, že tie tabletky nezahodil. psychické choroby sú často podceňované s tým, že veď, "nejako to prejde a popasujem sa s tým aj sama".
takže zvažuj všetky možnosti, ktoré sa ti ponúkajú.
@coca-colla - fíha, nepozerala si 3:15 zomrieš? tá scéna s tým zrkadlom čo opisuješ - skoro som dostala infarkt - a niekedy keď mám slabšiu chvíľku sa mi stane presne toto - som zohnutá nad umývadlom a umývam si zuby a zrazu totálny strach, že sa nedokážem vystrieť, lebo v tom zrkadle niečo bude.
+ PS: aj ja mám niekedy strach z tmy. a jediné miesto kde dokážem spať sama bez svetiel je doma. napr. sama v BA to nedokážem, vždy musím mať aspoň niečo, čo svieti.
@uglylaw si z BB ? ja by som ti pomohol. Mne sa takéto nikdy nestalo a vieš prečo ? Lebo viem že duchovia neexistujú. Žiadne iracionálne blbosti. Existuje nadprirodzeno ale také veci že ťa duch bude strašiť lebo sa mu dačo stalo, to je blbosť
@Depropex akoze vime si predstavit... taky velky bum okolo toho filmu same keci a vopred viem ze keby som si to pozrel tak by som mozno tiez v polke zaspal ... ze vraj skutocna udalost.... holywood si moze narozpravat co len chce
Depropex@ Nie som z BB ale o pár mesiacov sa tam sťahujem.Ak rátame janurár,tak o 8mesiacov.
Ináč som Veľkého Krtíša.
@ Ayreen , pochop,každá vec na svete má svoje pre a proti.Ty si sa stretla respektívne,čítala si o chlapovi ktorého tabletky zachránili. No ja mám tetu a bratranca,ktorých zruinovali,ani jedne z nich teraz nemá všetkých pohromade. Bojím sa,že by som mohla skončiť ako oni,práve preto,že sú to tabletky,ktoré majú ovlivniť moju psychiku. Tá moja teta je hypochonder.Totálne závislá od tabletiek,ak nedostane dávku hocijakých tabletiek,dostáva záchvaty.
@Depropex Duchovia neexistuju preto ked sa ludia snazia vyvolat duchov vyvolavaju satana. Duchov nemozno vyvolat. Je vela ludi ktori zostali zaviazani diablom kvoli tomu ze praktizovali vychodne nabozenstva, davali si otvarat cakry, kvoli trancu a podobnym blbostiam
@Dconan paranormal activity naozaj pomoze.. Je to taka strasna sracka, ze vacsia "hororova" sracka je uz snad len nezvratny osud, hyperkocka, ci hory maju oci..
A co pomoze na strach? Ja ked sa bojim, tak si poviem, ze strach je najvacsi nepriatel cloveka a vzdy ma to potom ukludni.
@Ayreen to zo zrkadlom sa stava aj mne. Riesim to tak, ze sice pozriem do zrkadla, ale len perifernym videnim.. Neviem ti to vysvetlit, ale snad chapes
Inak som minule vychadzal z kupelne a na chodbe tma a smerom do obyvacky tam nieco stalo (aspon moj mozog si to myslel).. Skoro som sa zasral okolo hlavy
@ Tommyhot , to bude asi vážne našou mimoriadne bujnou fantáziou,ja napríklad keď je večer ticho a naši už spia,ja sedím na záchode a mám otvorené dvere a je totálne ticho,môj mozog mi začne vytvárať divné zvuky alebo keď vidím nejaký odraz nejakej veci,automaticky sa mi tam dorobí ešte nejaký útvar z ktorého vznikne nejaký človek a ja sa idem dosrať!
@Uglylaw ono sa nemas ani coho bat. Duchovia sa k tebe nedostanu a to co sa tu na Zemi zjavuje su zbludile duse, ktore len hladaju cestu tam niekde do ineho sveta. Oni ludom neublizuju.
Potom je tu este Poltergeist, ale ten sa vyskytuje pokial viem tak len v rodinach s malymi detmi. Pripisuje sa to nejakej velkej energii, ktora z tych deti ide.
A take veci ako krvava mery. Na to je potrebne v noci pozerat do zrkadla a "vyvolat" ju. Co je na tom pravdy netusim, ale pocul som, ze 3 baby to skusali a skoncili na psychiatrii.
Ja som ako maly vyvolaval duchov, uz si ani presne nepamatam koho, tusim ze mojho pradedka a teraz mi uz asi 10 rokov stoji pri zarubni izby nieco "polo" priesvitne. Ked prejdem cez zarubnu, tak citim ze tam niekto je a vzdy ma strasie. Ked sedim za compom, tak citim, ze sa to na mna pozera. Ale inak sa nic ine nedeje.
ak sa bojis tabletiek = predstav si ze tvoj strach je ako angina, a tie tabletky su antibiotika, ak si nedas antibiotika, tak naginu nevyliecis, len sa zhordsi, tebe bude horsie, budes mat menej kvalitny zivot, ludia sa ta budu stranit (to ludia robia, ak na tebe vidia ze ta daco kvari a ze si "chora" - ze mas anginu)
k duchom:
mozu to byt zbludile duse ale rovnako moze ist o halucinacie vyprodukovane nasim mozgom - ak si v takejto faze fobie ako pises, tak vsadzam na mozgovu produkciu -
k tvojmu strachu:
nas strach je tak isty ako malo odolna je nasa psychika ... inak povedane, tvoje ja a tvoja osobnost ovlada tvoje myslenie,ktore bud nieco pripusti alebo nepripusti - cize ak sa spolahnes na svoju psychiku, nemala by si mat problem pri vzrastajucom strachu to stopnut a upokojit sa - ci uz racionalnym myslenim alebo prijatim vecí ... skusala si ozaj uz svoj strach a veci ktorych sa tak bojis prijat ako sucast svojho zivota? ... nechcem povedat, ze zvyknut si, ale prijat myslienku ze sa to deje a ze sa bojis
podobne veci sa tazko rozoberaju cez internet, dokonca moze vzniknut este viacej nehod a neporozumeni ...
su aj vaznejsie psychycke problemi ako tie tvoje lenze ty co ich maju beru lieky a su ok. si blba lebo trpus uskostou ale ty niesy psychos aby si brala lieky. na tak sa boj dalej a nestazuj sa...
@uglylaw tak potom ti z nás nik neporadí, keď si nedáš poradiť. vravíš, že sama so sebou nepohneš, lebo strach ťa vždy premôže. Tabletky brať nechceš, lebo si videla, ako to zle vypálilo. Ak by sa každý staval ku všetkému tak ako ty, kde by sme boli? Nevzali by sme si žiadne lieky, lebo čo keď okrem toho, že nám pomôžu, nám aj ublížia, nesadli by sme do auta, lebo veď čo keď havarujeme, nezhasli by sme, veď tam naozaj môže byť nejaký duch!
Chápeš čo ti chcem povedať? Nechcem útočiť, aj keď možno to tak vyznie, len ti chcem povedať, že len ľutovaním sa si nepomôžeš, musí pre to aj niečo urobiť, skúsiť, a potom povedať, či je to zlé alebo dobré a skúsiť niečo iné.
@tommyhot - áno, sem tam to robím aj ja, to periférne videnie myslím. ale väčšinou si poviem, že ešte nikdy v tom zrkadle naozaj nič nebolo, tak tam nebude ani teraz
a to s tým polopriesvitným, to myslíš vážne? a nevadí ti to? nesnažíš sa to nejako odstrániť?
mne sa stala len raz v živote taká situácia, že mi fakt nabehli zimomriavky. Bola som sama doma, všade tma, okolo 11 hodín a ja som sedela pri kompe tak zboku, mala som otvorené dvere do chodby. (bola som relatívne blízko pri nich) A zrazu som proste presne tým periférnym videním videla niečo, čo popri tých dverách prešlo. Niečo čierne, čo vyzeralo ako postava a tie dvere sa o pár milimetrov pohli - no myslela som, že ma tam rovno porazí. V celom byte som rozosvietila a čakala som, kým sa mama vráti z plesu. Ale už nikdy sa to nestalo a dúfam že sa ani nestane.
@Ayreen , ja sa absolútne neľutujem,len konštatujem ako to je.
Napríklad včera večer som sa pokúšala prekonať to,keď už šli naši spať a ja som zostala v izbe sama a po tme,hovorila som si "Neboj sa!",nič ti predsa nehrozí,za druhými dverami sú rodičia,a nič také neexistuje!
Popravde,ja nemôžem konkrétne povedať čoho sa bojím! Možno som vyššie povedala,že sa bojím nejakých duchov a zdá sa že si protirečím,no nie,nie je to nič konkrétne.
Jednoducho na mňa príde strach keď som sama a po tme,potom sa bojím akéhokoľvek zvuku.
Preto som povedala,že to ide ťažko.To nie je ľutovanie,nenávidím sa preto!
@Ayreen nevadi mi to, uz som si na tom celkom zvykol a pokym to tam len "stoji" tak mi je to v podstate jedno..
To periferne videnie je zradne a hlavne v tme vtedy mozog vidi kadeco.. Je nejaky dovod preco by tam nieco pobehovalo (niekto tam zomrel, niekoho si vyvolavala atd)? Pretoze hentake veci sa podla mna nestavaju nahodne len tak hocikomu.
ja trpím tiež podobnou paranojou a ani som netušila že nás je toľko veľa a stále si hovorím že už som dosť stará aby som sa bála ale nepomáha...tak keď zistíš ako sa toho nepochopiteľného strachu zbaviť daj vedieť
myslim, ze toto moze pochopit len niekto, kto to fakt zazil... a ja som neni ten clovek...
a co sa tyka tych liekov... ono niekedy treba vyliecit telo, niekedy dusu... to je uplne normalne, a tam mas neake hormony, a neake stimulanty ktore ti urcite pomozu... ale zase to neprezen
a mam aj ja taky jeden... ani nie strach, ale mozno zlozvyk? No proste ked idem do neakeho podniku, tak musim sediet tak, aby som videl vchod. Neviem preco, proste mam blby pocit, ked nevidim vchod, ked nevidim, kto ide do miestnosti, a podobne...
@uglylaw to ľutovanie nemôžeš brať doslovne, bolo to skôr myslené tak, že ak nič neurobíš, tak si určite nepomôžeš. už som ti napísala vyššie, viac ti pomôcť nemôžem.
@tommyhot no práveže nie. nič také som neskúšala, ani tam nik nezomrel (alebo teda o tom minimálne neviem), proste sa to vtedy stalo, ja na to nikdy nezabudnem a môžem len tíško dúfať, že sa to nezopakuje.
Inak teraz ako citam tie pribehy ze v noci sa cosi pohlo ako napisala @ayreen ale urcite aj ini. Z toho si netreba nic robit, to je "chyba" mozgu a kto neveri moze skusit jeden taky experiment. Je na to potrebny prazdny byt najlepsie kde je fakt ticho ze tam nie je pocut ruch z ulice - lahnite si na postel, zakryte oci a na radiu skuste naladit iba ciste sumenie a chvilu len tak lezte. Cca do 10 minut ludia zacnu pocut "hlasy" a podobne a to len z dovodu ze mozog sa akoby zblazni z nedostatku informacii a tak si ich zacne vyrabat.
Navyse v noci ludia vidia aj to co nie je, tma totiz byva zradna. Sam som to na sebe vyskusal X krat. Ako priklad boli sme v lese zahrat si airsoft. Kto kedy kde ako je teraz nepodstatne skoncilo to tak ze som ostal sam predo mnou taka lucka, okolo les, mesiac trosku svietil ale aj tak siluletu clovek rozoznal tak maximalne na 20m. A lezim tam tak taku dobru pol hodku a potom to zacalo tam sa cosi pohlo, potom tam, hentam cosi puklo atd az ma skoro dostala posrana svetluska Si ta mrcha mala svietila a ako povieval vetrik tak ju sem tam zakryl list a vyzeralo to ako niekto s baterkou. Ani nemusim hovorit ako mi tlklo srdce a ked som prisiel blizsie skoro ma porazilo... Ono pokial clovek "vidi" ze sa cosi pohlo staci sa zapocuvat, zapozerat tym smerom a hned zisti ze to bol len klam (aj ked prve vysvetlenie co sa vtlaci do hlavy je ze to bol duch prizrak atd).
@chavez - zabudla som dodať taký detail, kým na to nik nepoukázal, tak som to neuviedla na správnu mieru - ja som bola vo svojej izbe a mala som zapnutý PC, normálne som browsovala (takže nemyslím, že to bolo z nedostatku informácií v mojom mozgu) a v mojej izbe bolo zasvietené, na chodbe kde sa to stalo bola tma + všade inde v byte...a tie dvere sa fakt pohli, inak by som to neriešila, ale tie dvere si vysvetliť neviem.
haa prresne môj probléémxD ale mám t štastie že oproti izbe je kupelna...ale velké zrkadlox( a já debil sa idem každuu noc dosrat a minule ma hovadsky nasrašil 5 ročný brat. Kuknaam horor potom že idem na wc a svietila som si z baterkou. Teras čosi je vkupelni! a tam môj brat štii a on na mna naschvál takuu grimasu že no!a toto isté mi robí aj babka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
tabletky su dobre, pomozu ti zmiernit tvoju uzkost, avsak neviem ake ti predpisali.. moj znamy bral tabletky ale iba isty cas. teraz je v pohode, ale velmi mu pomaha jeho blizky clovek...
takze sa nicoho bat nemusis vyskusaj tie tabeltky, popripade by si mohla napisat ake ti predpisali
V noci zo zásady nechodím na wc, pretože máme dlhú tmavú chodbu a ako vychádzam z izby, oproti je zrkadlo. Ak už aj idem po tej chodbe, tak ma prepadá pocit, že "niekto" za mnou ide.
Ďalej, nespím (resp. nezaspávam) chrbtom otočená k izbe, ale iba k stene, pretože mám pocit, že m nič zozadu nehrozí. Ak nie je nikto doma aj cez noc, tak jednoznačne nechávam zažaté na chodbe.
Ďalej, ak som opäť sama doma, tak nenávidím ten divný pocit, keď si umývam zuby zohnutá k umývadlu, že čo ak dvihnem hlavu že sa pozriem do zrkadla a "čosi" tam bude .. Ale toto už len výnimočne, ak si fakt začnem namýšlať a proste až moc sa tým zaoberať.
Neviem prečo som taka paranoidná, až moc paranoidná. Kamarát mi raz spomínal, že bol u psychologičky a tiež mal taký problém (a stále má) a vraj je to tým že má veľkú fantáziu, domýšlavosť.
Je to vlastne aj pravda. Dnes je vo svete toľko neskutočných hororov, ktoré priam vnucujú stále myslieť na tie scény so strašidlami a neviem čím...
To moje za hendikep nepovažujem, ikeď možno taký malý to je. Niekedy sa aj nechápem, prečo to vlastné robím, prečo sa tak bojím... a neviem.
Ja som s tým nikam zatiaľ nešla, ani nemienim. Popasovať sa s tým chcem určite sama.
A preto si aj myslím, že neviem či je správne jesť lieky. Neviem však v akom štádiu si ty, aké to je vážne. Ak by ti fakt pomohli zahnať tú úzkosť, tak ich ber a nepodceňuj to. Pretože nejsť ich len preto že "ja nie som žiadny psycho" je dobrá blbosť a len si ubližuješ.
Skúsila by som terapiu alebo liečenie na báze odbúravania toho strach tým štýlom, že vlastne vyvoláš situáciu, ktorej sa bojíš. Ale len za podpory niekoho blízkeho.
Ak má niekto fóbiu z výťahov, tak vyliečenie dosiahne tým, že začne chodiť výťahom. Postupne. S niekým.. potom sám..
Predovšetkým by som sa pozhovárala s rodičmi o svojom probléme a vysvetlila im, že ty sa fakt bojíš a máš fóbiu. V tomto ich nechápem, ikeď na jednej strane asi netušia, že máš fakt fóbiu. Potom by som si našla niekoho, komu môžeš veriť, kto by ťa ochránil a s kým by si mohla postupne sa strachu z "tých vecí" zbavovať
Vy tí,ktorí sa mi snažníte pomôcť podporou " Musíš to prekonať",ďakujem,vážim si to a veľmi Vám závidím,pretože nemáte ani len šajnu o tom čo je to chorobná úzkosť v skutočnosti je.
Dobre.Priznávam že som tie lieky nejedla aj kvôli tomu že som sa bála,že tabletky ktoré majú ovyplyvniž moju psychiku my skôr uškodia ako pomôžu.Mama mi totiž pripomenula príbeh môjho bratranca a tety ktorých tabletky zruinovali,či už psychicky alebo fyzicky.
Ľudia,ktorý tvrdíte že liek by mal byť kniha alebo partner,mýlite sa. Ja som láskou naplnené viac než dosť a aj napriek tomu sa bojím,a čítať môžem jedine vtedy,keď nie som sama doma,pretože sa nedokážem sústrediť.
Oni vedia že fóbiu mám,len nevedia čo to tá fóbia v skutočnosti je,pretože ani jeden z nich žiadou netrpí,a tak intenzívne sa do mojej roli vžiť nevedia,pravdupovediac vôbec,veď si si prečítala.
Ak mám mať nejaký skutočný sen,tak to je práve ten,nájsť niekoho komu sa dá veriť a kto ma môže ochraňovať.
@Petra0311 ,keby som sa pokúšala zrátať koľko krát som sa o to pokúšala,zostarla by som.
Skús sa vžiť do mojej roly,aspoň trošku!
ďakujem Vám všetkým za rady a prajem krásne Vianoce!
@Bobomir ,díky za povzbudenie!
@Cocca-Colla ,keby som mala narátať všetky tie minúty ktoré som o svojou probléme komunikovala s svojím rodičmi resp.s mamou,asi by mi z toho vznikol film dlhší ako všetky časti Pána Prteňov.S mojím ocom sa rozprávať nedá.
ďakujem
tá časť od "Oni vedia" patrí tebe
Inak taká krvavá Mary zjavujúca sa v zrkadlách to musí mať dosť ťažké ... Podľa mňa by ťa nechcela strašiť ...
Nedá sa nejak vrátiť čas?!
Ja tiež nepatrím medzi ľudí,ktorým by tipovali že sa boja,mám 175 a vyzerám ako keby som ušla z basketbalového ihriska,väčšina ľudí keď sa ma opýta moja hobby,a ja im poviem,že som umelec,sa mi vysmejú,pretože sa to ku mne nehodí.
Šport,ách,ani nevieš ako veľmi by som chcela,no moje mesto a ešte k tomu moje zdravotné problémy my neumožňujú vykonávať ho.
Čo nie je celkom zlý nápad,keď to trochu poupravíme..Ale mňa to už fakt nebaví zamýšľať sa nad tým či v skutočnosti niečo také existuje keď aj tak k ničomu nedospejem.
Interné vtipy
Ja sa možno pri tomto odporavaní javím ani povrchná,no v skutočnosti sa len veľmi obávam.
Musíte uznať že žiť s niečím takýmto predsa len nie je ľahké.
@ Chidori , tá posledná veta,no vzdávam ti obdiv!
Či by ti pomohol to neviem...napadlo ma to keď si písala o tom vyvolávaní duchov...ja by som to skúsil poznám pár kňazov ktorých považujem za múdrych ľudí. Exorcizmus ešte aj dnes patrí k cirkvi hoc to znie desivejšie ako tie tabletky ...za pokus to stojí hoc stále platí to že musíš byť pevne rozhodnutá z tým skoncovať.
Ak nie si veriaca možno by za pokus stáli aj ľudový liečitelia počul som o nejakých na slovensku ktorý pomáhajú ľuďom zo všetkými možnými problémami je možné že máš porušenú alebo zablokovanú nejakú čakru...je tam ale dosť riziko aby si nenarazila na podvodníka tí dokážu ľudí zničiť....keď k nejakému pôjdeš najprv si o ňom všetko zisti a najlepšie ak ho budeš mať odporučeného z prvej ruky.
Nieje mi úplne jasný pôvod tvojho strachu takže ak si myslíš že ti dokáže pomôcť to čo som ti písal vyššie tak choď určite tou cestou ak si ale myslíš že to nedokážeš tak možno to pôjde touto ale nemám z tým žiadnu skúsenosť. Skutočne najlepšie by ti mal poradiť zrejme psychiater ale to vieš aký sú dnes profi doktori možno len potrebuješ nájsť nejakého schopnejšieho ktorý dokáže aj viac ako vypísať recept. Rozhodne to ale nenechaj tak.
Bojím sa tieňov,tmy,zvukov,pocitu že ma niekto sleduje,hh,ešte aj teraz sa obzerám za seba na dvere a za nimi tma v chodbe,bojím sa pozrieť do zrkadla v noci,keď idem domov večer z vlaku tak sa bojím pozrieť dlhšie do tmy,do zhasnutých okien na domoch,do prázdnych dvorov,strhávam sa keď zrazu zabreše pes,celý čas sa obzerám okolo seba,naposledy sa mi na okamih vyrazil dych keď som šla na záchod v noci a oproti mne sa zjavil môj brat ktorý sa šiel napiť.....dosť je to obmedzujúce tento strach.
Rozmýšľala som že pôjdem aspoň za školskou psychologičkou,ale zatiaľ si nahováram že ako to prišlo tak to aj odíde,snáď.
Hh,neraz ma napadne že som riadne psycho a už len čakám kedy ma naozaj vystre,keďže tma je tu každý deň.
ak by som navštívila psychológa a predpísal by mi tabletky, začala by som ich brať. od prečítania jednej autobiografickej knihy (Ronnie O´Sullivan) som na to zmenila názor. ak by tento snookrový génius tabletky nebral (a bude ich brať už do konca života) - kvôli svojej depresii a chorobnej úzkosti by tu už nebol, lebo viackrát zvažoval samovraždu. priznáva, že tabletky mu akoby chemicky oklamali mozog, ale on to proste nevýslovne nádherne povedal v angličtine, a to "I don´t give it a shit if it helps me" - preložiť si to asi vieš.
ten chlapík má dnes dieťa, vzťah, a dá sa povedať že len kvôli tomu, že tie tabletky nezahodil. psychické choroby sú často podceňované s tým, že veď, "nejako to prejde a popasujem sa s tým aj sama".
takže zvažuj všetky možnosti, ktoré sa ti ponúkajú.
@coca-colla - fíha, nepozerala si 3:15 zomrieš? tá scéna s tým zrkadlom čo opisuješ - skoro som dostala infarkt - a niekedy keď mám slabšiu chvíľku sa mi stane presne toto - som zohnutá nad umývadlom a umývam si zuby a zrazu totálny strach, že sa nedokážem vystrieť, lebo v tom zrkadle niečo bude.
+ PS: aj ja mám niekedy strach z tmy. a jediné miesto kde dokážem spať sama bez svetiel je doma. napr. sama v BA to nedokážem, vždy musím mať aspoň niečo, čo svieti.
Ináč som Veľkého Krtíša.
@ Ayreen , pochop,každá vec na svete má svoje pre a proti.Ty si sa stretla respektívne,čítala si o chlapovi ktorého tabletky zachránili. No ja mám tetu a bratranca,ktorých zruinovali,ani jedne z nich teraz nemá všetkých pohromade. Bojím sa,že by som mohla skončiť ako oni,práve preto,že sú to tabletky,ktoré majú ovlivniť moju psychiku. Tá moja teta je hypochonder.Totálne závislá od tabletiek,ak nedostane dávku hocijakých tabletiek,dostáva záchvaty.
A co pomoze na strach? Ja ked sa bojim, tak si poviem, ze strach je najvacsi nepriatel cloveka a vzdy ma to potom ukludni.
@Ayreen to zo zrkadlom sa stava aj mne. Riesim to tak, ze sice pozriem do zrkadla, ale len perifernym videnim.. Neviem ti to vysvetlit, ale snad chapes
Inak som minule vychadzal z kupelne a na chodbe tma a smerom do obyvacky tam nieco stalo (aspon moj mozog si to myslel).. Skoro som sa zasral okolo hlavy
Potom je tu este Poltergeist, ale ten sa vyskytuje pokial viem tak len v rodinach s malymi detmi. Pripisuje sa to nejakej velkej energii, ktora z tych deti ide.
A take veci ako krvava mery. Na to je potrebne v noci pozerat do zrkadla a "vyvolat" ju. Co je na tom pravdy netusim, ale pocul som, ze 3 baby to skusali a skoncili na psychiatrii.
Ja som ako maly vyvolaval duchov, uz si ani presne nepamatam koho, tusim ze mojho pradedka a teraz mi uz asi 10 rokov stoji pri zarubni izby nieco "polo" priesvitne. Ked prejdem cez zarubnu, tak citim ze tam niekto je a vzdy ma strasie. Ked sedim za compom, tak citim, ze sa to na mna pozera. Ale inak sa nic ine nedeje.
Tá udalosť k krvavou Merry,ako som už spomínala,sa mi stalo keď som mala 6rokov.To je už pekých pár rokov dozadu.
Ja osobne by som sa nikdy na niečo také ako je vyvolávanie duchov neodvážila,namä v takomto stave.Mám problém o 12 prejsť okolo zrkladla.
ak sa bojis tabletiek = predstav si ze tvoj strach je ako angina, a tie tabletky su antibiotika, ak si nedas antibiotika, tak naginu nevyliecis, len sa zhordsi, tebe bude horsie, budes mat menej kvalitny zivot, ludia sa ta budu stranit (to ludia robia, ak na tebe vidia ze ta daco kvari a ze si "chora" - ze mas anginu)
k duchom:
mozu to byt zbludile duse ale rovnako moze ist o halucinacie vyprodukovane nasim mozgom - ak si v takejto faze fobie ako pises, tak vsadzam na mozgovu produkciu -
k tvojmu strachu:
nas strach je tak isty ako malo odolna je nasa psychika ... inak povedane, tvoje ja a tvoja osobnost ovlada tvoje myslenie,ktore bud nieco pripusti alebo nepripusti - cize ak sa spolahnes na svoju psychiku, nemala by si mat problem pri vzrastajucom strachu to stopnut a upokojit sa - ci uz racionalnym myslenim alebo prijatim vecí ... skusala si ozaj uz svoj strach a veci ktorych sa tak bojis prijat ako sucast svojho zivota? ... nechcem povedat, ze zvyknut si, ale prijat myslienku ze sa to deje a ze sa bojis
podobne veci sa tazko rozoberaju cez internet, dokonca moze vzniknut este viacej nehod a neporozumeni ...
ale drzim palce, aby ti bolo lepsie
Chápeš čo ti chcem povedať? Nechcem útočiť, aj keď možno to tak vyznie, len ti chcem povedať, že len ľutovaním sa si nepomôžeš, musí pre to aj niečo urobiť, skúsiť, a potom povedať, či je to zlé alebo dobré a skúsiť niečo iné.
@tommyhot - áno, sem tam to robím aj ja, to periférne videnie myslím. ale väčšinou si poviem, že ešte nikdy v tom zrkadle naozaj nič nebolo, tak tam nebude ani teraz
a to s tým polopriesvitným, to myslíš vážne? a nevadí ti to? nesnažíš sa to nejako odstrániť?
mne sa stala len raz v živote taká situácia, že mi fakt nabehli zimomriavky. Bola som sama doma, všade tma, okolo 11 hodín a ja som sedela pri kompe tak zboku, mala som otvorené dvere do chodby. (bola som relatívne blízko pri nich) A zrazu som proste presne tým periférnym videním videla niečo, čo popri tých dverách prešlo. Niečo čierne, čo vyzeralo ako postava a tie dvere sa o pár milimetrov pohli - no myslela som, že ma tam rovno porazí. V celom byte som rozosvietila a čakala som, kým sa mama vráti z plesu. Ale už nikdy sa to nestalo a dúfam že sa ani nestane.
Napríklad včera večer som sa pokúšala prekonať to,keď už šli naši spať a ja som zostala v izbe sama a po tme,hovorila som si "Neboj sa!",nič ti predsa nehrozí,za druhými dverami sú rodičia,a nič také neexistuje!
Popravde,ja nemôžem konkrétne povedať čoho sa bojím! Možno som vyššie povedala,že sa bojím nejakých duchov a zdá sa že si protirečím,no nie,nie je to nič konkrétne.
Jednoducho na mňa príde strach keď som sama a po tme,potom sa bojím akéhokoľvek zvuku.
Preto som povedala,že to ide ťažko.To nie je ľutovanie,nenávidím sa preto!
To periferne videnie je zradne a hlavne v tme vtedy mozog vidi kadeco.. Je nejaky dovod preco by tam nieco pobehovalo (niekto tam zomrel, niekoho si vyvolavala atd)? Pretoze hentake veci sa podla mna nestavaju nahodne len tak hocikomu.
a co sa tyka tych liekov... ono niekedy treba vyliecit telo, niekedy dusu... to je uplne normalne, a tam mas neake hormony, a neake stimulanty ktore ti urcite pomozu... ale zase to neprezen
a mam aj ja taky jeden... ani nie strach, ale mozno zlozvyk? No proste ked idem do neakeho podniku, tak musim sediet tak, aby som videl vchod. Neviem preco, proste mam blby pocit, ked nevidim vchod, ked nevidim, kto ide do miestnosti, a podobne...
@tommyhot no práveže nie. nič také som neskúšala, ani tam nik nezomrel (alebo teda o tom minimálne neviem), proste sa to vtedy stalo, ja na to nikdy nezabudnem a môžem len tíško dúfať, že sa to nezopakuje.
Navyse v noci ludia vidia aj to co nie je, tma totiz byva zradna. Sam som to na sebe vyskusal X krat. Ako priklad boli sme v lese zahrat si airsoft. Kto kedy kde ako je teraz nepodstatne skoncilo to tak ze som ostal sam predo mnou taka lucka, okolo les, mesiac trosku svietil ale aj tak siluletu clovek rozoznal tak maximalne na 20m. A lezim tam tak taku dobru pol hodku a potom to zacalo tam sa cosi pohlo, potom tam, hentam cosi puklo atd az ma skoro dostala posrana svetluska Si ta mrcha mala svietila a ako povieval vetrik tak ju sem tam zakryl list a vyzeralo to ako niekto s baterkou. Ani nemusim hovorit ako mi tlklo srdce a ked som prisiel blizsie skoro ma porazilo... Ono pokial clovek "vidi" ze sa cosi pohlo staci sa zapocuvat, zapozerat tym smerom a hned zisti ze to bol len klam (aj ked prve vysvetlenie co sa vtlaci do hlavy je ze to bol duch prizrak atd).
každopádne dík za tip s tým rádiom, vyskúšam to.