Som študentka a chcem sa spýtať, že keby som teoreticky brigádovala ( a zarobila aj viac ako 1300 euro za mesiac v zahraničí, napr. Rakusko), ako je to s daňami? lebo keď študent má 2 brigády, tak iba v jednej práci má úľavu na daniach.. pokr. v koment.
a za rok môže študent zarobiť niečo okolo 3800euro ( kedy štátu zaplatí odvody,aj dane stým, že dane mu vrátia ) a keď mám brigádu, kde mám pravidelný príjem a cez leto (3 mes.) by som si napr. toľko veľa peňazí ( čisto hypoteticky ) zarobila, čo by znamenalo, že som prekročila nezdaniteľné minimum za rok, takže všetko, čo by som zarobila nad 3800 euro, by som musela zdaniť, ale platí to rovnako aj vtedy keď si tie peniaze zarobíte v zahraničí??
No bez toho žeby som bol expert na danove pravo, ale zakladne pravidlo je že pokial maš neobmedzenu danovu povinnosť v SR tak sa rataju všetky neoslobodene prijmy zo SR aj zo zahraničia. Čiže logicky sa Ti zahraničný príjem zarata ALE (!) prijem zdaneny v zahraniči už nanovo zdanovat na SR nemusis (teda pokial ma SR s tym statom uzavretu zmluvu, ale v pripade ze pojdes robit do EU tak ma). Cize zdanit budes musiet asi len tu slovensku čast mzdy ktora by presiahla to nezdanitelne minimum. Samozrejme za predpokladu že ten zahraničny prijem vydokladujes v danovom priznani ^^
@miro777 AHa, takže keď krajiny EU majú uzavretú zmluvu so SR, tak už v tej krajine by mi to mali zdaniť a na SK by som už nemusela. Ale v tom príklade Rakúsko ( neviem presne, ale tam myslím, že nezdaňuješ príjem do 11000 euro, takže ja keby zarobím cez leto ehm 3000 euro, tak mi zoberú iba odvody a z pohľadu SK daňového systému, sa jedná o zdanenie alebo nie? Ešte by som to musela na SK zdaniť? ...
Sorry, že to tak komplikujem, ale to sú reálne situácie, ktoré môžem očakávať, keď chcem ísť do zahraničia, tak chcem vedieť, či sa mi oplatí niekde ísť si zarobiť alebo mi tento ..... štát polku zdaní, čo fakt poteší a motivuje človeka ísť si zarobiť
Robím na polovičný úväzok v Írsku, zarábam do 1400€, odrátajú mi odvody a bez daní. Je to moja jediná práca. Ja sa v úradných veciach strácam a sám som milo prekvapený, takže pravdepodobne nebudeš ani v Rakúsku platiť dane. Hurá do práce!
@Debby132 No pozor,pozor a ešte raz pozor. Pokial budes robit v Rakusku normalne na zamestnanecku zmluvu, tak štat si zobere odvody aj dan. Ano mas pravdu v tom ze dan z prijmu (Est - Einkommensteuer) je do tych 11000 ročne 0% ale o vratenie by si musela poziadat v rakuskom danovom priznani.
Cize späť k teme:
Rakusky prijem bude zdaneny v Rakusku, Slovaci ti z neho nezoberu nič (SR a Rak. maju uzavretu zmluvu ktora predchadza dvojitemu zdaneniu).
Mimo temy: Každopadne by som ale dal pozor na to ako budeš zamestnana, lebo pri niektorych druhoch pracovneho pomeru by si si to danove priznanie musela v Rakusku podavat sama. A nezaplatit dane v rakusku , tak to fakt nechces
@miro777 fuha...fakt dik.. presne taketo info som potrebovala pocut... vsak mozno sa mi cez leto nic nepodari...ale mozno ano.. tak budem aspon trochu vediet
@debby123 nie, bývam tu nastálo (8. mesiac), neštudujem, štúdium tu je drahé a na SVK sa neoplatí. áno, mal som šťastie na dobre platenú robotu, hoc nie je to žiadne leháro, ale ani makačka.
gastro, v restike. počasie je úplne v pohode. čakal som horšie, aj táto zima bola najstudenšia za posledné roky, ale trvala iba mesiac, už je znova jarné teplo a leto zase bude trvať len mesiac. tuná sa často mení počasie, väčšinou zamračené, ale neprší toľko ako sa hovorí.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
Sorry, že to tak komplikujem, ale to sú reálne situácie, ktoré môžem očakávať, keď chcem ísť do zahraničia, tak chcem vedieť, či sa mi oplatí niekde ísť si zarobiť alebo mi tento ..... štát polku zdaní, čo fakt poteší a motivuje človeka ísť si zarobiť
Cize späť k teme:
Rakusky prijem bude zdaneny v Rakusku, Slovaci ti z neho nezoberu nič (SR a Rak. maju uzavretu zmluvu ktora predchadza dvojitemu zdaneniu).
Mimo temy: Každopadne by som ale dal pozor na to ako budeš zamestnana, lebo pri niektorych druhoch pracovneho pomeru by si si to danove priznanie musela v Rakusku podavat sama. A nezaplatit dane v rakusku , tak to fakt nechces