cawte, chcela by som sa vas spytat, ak mate nejake skusenosti, ako to je s univerzitami v britanii ... myslim tym primacky a te ich podmienky prijatia ... vem, ze ak ma nekto maturitu z IB, tak to uznavaju, lenze ked budem mat maturitu z normalneho gympla
ved si o tom najdi info na konkretnych skolach. ak tam chces ist studovat, toto by si mala zvladnut.
co ja viem, tak je pozadovana uroven jazyka expert, zahranicni platia dost vysoke skolne (aj ked je moznost pridelelnia stipendia), casto sa pisu nieco ako motivacne listy, alebo eseje a na mnohych univerzitach musis prist najprv na ustny pohovor. ale to je len tolko, kolko mi bolo povevdane, a kolko som si sama zistovala.
@feex8 tolko som si zistila aj ja, len ma trocha metie, ze na univezritach pozaduju iste znamky z "A-levels" .... a nemam sajnu co to je ... ci sa miesto toho rata nasa maturita .... s anglinou problem nemam,ovladam ju celkom slusne a ani so skolnym problem nie je ... problem je len aby ma prijali ....
ja pojdem na univerzitu do USA.Uz sa vidim ze ucit sa budem len vinimocne ale kazdy vecer budem ozraty na party.A kazdy den tam len budem riesit sktorou babou mam prist o panictvo A aby som nezabudol na tej univerzite budem kapitanom rugbyoveho teamu
Záleží od univerzity, niekde akceptujú maturitu (lebo spolupracujú s každou krajinou EÚ oddelene), dcéra známej robila akési skúšky z jazyka cez slovenskú kvázi agentúru a bola podmienečne prijatá pričom jej dali podmienku, aby mala známky z maturity do priemeru 3.0. Školné neplatíš, v UK majú (teda, aspoň v anglicku, neviem ako Írsko a iné krajiny) tzv. pôžičku. Budú ti platiť školné, ale ty si musíš buď brigádou alebo dotovaním od rodičov zabezpečiť samostatne ubytovanie, stravu, peniaze na knihy a pod. Po skončení školy, keď začneš zarábať od určitej hranice, až vtedy začneš splácať výšku.
Na to, aby ťa prijali, potrebuješ mať IELTS alebo TOELF alebo CAE, to šú jazykové skúšky. Ak nie je angličtina tvoj primárny jazyk, musíš mať tieto skúšky, inak ťa nemôžu prijať. Každá univerzita má inú hranicu na každý predmet, najviac môžeš získať z tej skúšky 9.0, napr. na takú žurnalistiku požadujú znalosť eng na úrovni zhruba 7.5, na nejaké klasické predmety 6.0 (väčšinou). Testy zahrňujú listening, speaking, writing a reading. Gramatika už nie je zahrnutá, väčšinou to už máš niekde medzi writingom a pod.
Na školu ti treba motivačný list, výsledky jazykových skúšok, odporúčanie od učiteľa a pod. Ak nejdeš na nejakú prestížnu školu, tak väčšinou nerobia pohovor, školy si vyberajú žiakov podľa motivačného listu.
Prihláška stojí strašne málo a môžeš ju rozoslať na päť rôznych škôl za tú cenu.
A ak chceš nastúpiť na výšku napr. v septembri 2011, prihlášku musíš poslať do 15. januára 2011, pretože potom už školy väčšinou uzatvárajú prijímanie študentov.
Ja tam chcem ísť študovať, takže som sa doslova musela nadopovať informáciami Ak by si chcela niečo vedieť, napíš mi TS.
POdľa mňa berú aj našu maturitu, teda ale neviem..rátaj s tým, že tam budeš musieť nejako preukázať svoje znalosti...
Ale viem, že čo niektorí ľudia dostali takúto ponuku mali normálnu maturitu len išli z bilingválneho (ale či tam mali nejakú spešl maturitu alebo papier na to, to netuším)
@narazuvzdorna Nie, na päť. Teda, ak ideš cez UCAS. Keď si dávaš prihlášky na vlastnú päsť, tak si môžeš dať koľko chceš, ale zaplatíš za každú osobitne.
pridavam skusenosti mojej spoluziacky zo strednej - po mature vypadla do skotska, kde pracovala a popritom chodila na nejaku skolu (ten anglicky nazov neviem) jeden rok, kde si urobila nieco priblizne ako nasu maturitu, potom si normalne podala prihlasku na uni, robila prijimacky a teraz tam studuje. viac menej vsetko take iste, ako pisala lilnicole
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
co ja viem, tak je pozadovana uroven jazyka expert, zahranicni platia dost vysoke skolne (aj ked je moznost pridelelnia stipendia), casto sa pisu nieco ako motivacne listy, alebo eseje a na mnohych univerzitach musis prist najprv na ustny pohovor. ale to je len tolko, kolko mi bolo povevdane, a kolko som si sama zistovala.
Na to, aby ťa prijali, potrebuješ mať IELTS alebo TOELF alebo CAE, to šú jazykové skúšky. Ak nie je angličtina tvoj primárny jazyk, musíš mať tieto skúšky, inak ťa nemôžu prijať. Každá univerzita má inú hranicu na každý predmet, najviac môžeš získať z tej skúšky 9.0, napr. na takú žurnalistiku požadujú znalosť eng na úrovni zhruba 7.5, na nejaké klasické predmety 6.0 (väčšinou). Testy zahrňujú listening, speaking, writing a reading. Gramatika už nie je zahrnutá, väčšinou to už máš niekde medzi writingom a pod.
Na školu ti treba motivačný list, výsledky jazykových skúšok, odporúčanie od učiteľa a pod. Ak nejdeš na nejakú prestížnu školu, tak väčšinou nerobia pohovor, školy si vyberajú žiakov podľa motivačného listu.
Prihláška stojí strašne málo a môžeš ju rozoslať na päť rôznych škôl za tú cenu.
A ak chceš nastúpiť na výšku napr. v septembri 2011, prihlášku musíš poslať do 15. januára 2011, pretože potom už školy väčšinou uzatvárajú prijímanie študentov.
Ja tam chcem ísť študovať, takže som sa doslova musela nadopovať informáciami Ak by si chcela niečo vedieť, napíš mi TS.
Ale viem, že čo niektorí ľudia dostali takúto ponuku mali normálnu maturitu len išli z bilingválneho (ale či tam mali nejakú spešl maturitu alebo papier na to, to netuším)