podľa väčšiny ľudí (vrátane cudzincov a pod) rozprávam čistou britskou angličtinou s britským prízvukom.
podľa malého množstva Britov mi často ujde americký prízvuk.
znalí si všimli, že som mala obdobie, keď som sa vyžívala v austrálskom slangu.
mne je to jedno, rozprávam jak mi huba narástla. strašne rýchlo sa učím prízvuky a akonáhle som dlhšie s Britmi, tak rozprávam britskou, akonáhle som dlhšie s Amíkmi, tak prejdem na mix. ale britská mi je bližšia a prirodzenejšia.
@matii tak ako s ainak rozpráva vo Wales a v Londone ide o tú príkladnú z každého nebavíme sa o dialektoch tiež nepovieš že hovoríš trnavčinou, ale slovenčinou a i tak to znie inak
viac sa mi páči britský prízvuk ale ja rozprávam čistou anglinou bez nejakého silného prízvuku. slová vyslovujem tak ako amíci, aj celkovo melódiu vety mám ako amíci
tak ja si myslím, žže viem pekne zajebať britským prízvukom aj ked @transplantovana sa mi furt smiala,že vtedy hovorím ako robot. ale kanahaf majwoooca phlíís?
a inak máš furt americký uvidíme zmenu
ale podla toho s kým sa bavím. inak často taký ten náš nezamenitelný východoeuropsky.
@purenarcissism pre mňa je čistá anglina taký prízvuk akým hovorí tento týpek v tomto videu na začiatku. síce sa to video volá "kalifornský akcent" ale podla mňa on žiadny prízvuk nemá a to ako hovorí je asi najčistejšia anglina akou sa vôbec dá hovoriť. vo všetkých ostatných štátoch, či už na juhu v texase alebo na severe v new yorku majú ludia rôzne "americké akcenty" ale toto video čo som zavesil je najčistejšaia anglina akou sa v USA hovorí a nepovažujem to za akcent
britsky akcent je krajsi jednoznacne, ale mam v krvi skor americky prizvuk, ide to viac samo tak a nezamyslam sa nad tym ako rozpravam, kdezto kebyze chcem hovorit britsky, tak sa musim kontrolovat
momentálne vďaka novej učiteľke si musím zvykať na tzv. "Polish English" a po tej mi už aj britská znie ako rajská hudba...ale ináč americká je moja srdcovka
používam english, pravdepodobne nenápadne miešam aj british aj american, a je mi to úprimne povedané viacmenej jedno, príde mi to ako hádať sa o tom či používať stredoslovenskú slovenčinu, alebo západoslovenskú
joj milujem krásnu british english... takú tú z cdčka k učebnici, ktorou hovorí minimum ľudí ale celkovo keď na mňa prehovorí brit pomaly a jasne, tak mu rozumiem všetko...
@majo ono anglican to pocuje.. on identifikuje tvoj prizvuk.
ja som studovala anglinu 16 rokov, ucila ju 3 roky, dajaky ten cas pobudla v uk a cez veskeru moju snahu hovorit RP accent (ten najcistejsi, najanglickejsi) zatial som sa dozvedela ze moj prizvuk znie skandinavsky, holandsky a juhoafricky
cize ak si dajake 18 rocne stena co zilo cele 3 mesiace v uk (!!) mysli, ze dokaze davat ciste bristsky prizvuk.. don't make me laugh.. bitterly
jo a pre vsetkych co tu tvrdite ze britskej rozumiete lepsie.. bullshit nemozne. americka je ovela zrozumitelnejsia z ciste logickych dovodov.. vela narodov = doraz na kazdu slabiku.
@majo presne tak, maximalne sa ta tak spyta odkial si mne len pride absurdne cele toto "hovorim cistou britskou.." tou hovori zopar studovanych ludi facepalm ked to tu citam
angline sa venujem od 3 triedy zakladnej skoly cize viem svoje a rozhodne si nedovolim tvrdit ze viem vsetko..
@majo jj, slovaci maju vyhodu v tom ze mame vsetky fyziologicke predpoklady na to zvladnut akukolvek cudziu rec.. cize mame "hovoridla" vyvinute v podstate pre kazdu moznu hlasku.
len.. je ine hovorit plynule po anglicky a hovorit po anglicky po anglicky
@azel z osobnej skusenosti mozno, ale vo vseobecnosti je us prizvuk zrozumitelnejsi.
ked pride na hltane slov, anglani su v tom majstri. ale kedze pocuju ze mas iny prizvuk tak spomalia lebo maju trocha chochmesu este.. na rozdiel od americanov ktori ... a zbytocne sa rozptylovat
@azel no napríkad hudba, 99% čo počúvam v angličtine je z Ameriky.. a ak máš obľúbené pesničky od amerických interpretov, tak si ju pusti a čítaj si popri tom text na internete... ja som to tak vždy robila, odkedy sa pamätám alebo potom pozerať americké animované seriály s anglickými titulkami (animované preto, lebo sú jednoduchšie na pochopenie a nemajú milión odborných slov) a potom normálne aj filmy ... nevadí, že nič nebudeš rozumieť, ale dostane sa ti to do hlavy, aspoň u mňa to tak bolo ja rozumiem aj britskej aj americkej angličtine, ale britskú proste nemôžem zniesť, nemám rada ten "afektovaný" prízvuk
vsetci co tu davaju ako rozpravaju britskym alebo americkym akcentom zhlboka sa na vas ujebavam. slovaka, cecha a poliaka rozoznam skoro na 100 percent ked rozprava po anglicky, pretoze rozpravate s vychodoeuropskym akcentom, aj ked si myslite ze rozpravate s britskym/americkym. a briti vas spoznaju hned.
@idiotproof zasmiala som sa velice. ludia si tu evidentne pomylili slovo prizvuk so slovnou zasobou.
facepalm na cely birdz. 1 z 10 sa blizi akcentom, ale zvysok sa zas ukazala megajebnutotst.
@flussica konecne niekto kto si to aj pripusti. aspon jedna z celej kopy.
@idiotproof Slovák ma vyvinuté hovoridlá na všemožné hlásky a jazyky - toto je osudová chyba, či som sa práve vďaka Tebe dozvedela (alebo si pripomenula) - prepadám depresii, keď sa počúvam vo svojej chabej výslovnosti čohokoľvek iného .
A zbaviť sa prízvuku, to nie je sranda. Ani, ak máš vyvinuté hovoridlá. Som narodená v ČR, primárne žijem tu, viac hovorím zrejme po slovensky, ale ľudia mi vravia, že mám niečo z českého prízvuku.
Prídem do ČR, automaticky "prepínam" na češtinu, nevravím, že som za ňu buzerovaná, ale tiež, keď niekomu poviem, že som tu len na prázdninách a ináč žijem v SR, hovorí mi: Ahaa, tak to už chápem, ako vyslovuješ niektoré veci!
A s angličtinou to je suverénne najhoršie, lebo je to ešte niečo úplne iné .
U mňa je ot fakt diskutabilné, som na bilingválnom, asi polka profákov sú briti, a učia nás britskú angličtinu. Ak je čo, vždy nám ukážu rozdiel napr v konkretnom slovičku medzi britskou a americkou. Britský prízvuk je čistejší, lepšie sa mu rozumie a je "inteligentnejši" ale ked sa zamyslim nad mojim prizvukom, je ot skor americky. Asi sa mi viac páči..
Britská sa mi moc nepáči, ale znesiem ju. Skôr ma irituje to, ako ju niektorí ľudia uprednostňujú a prezentujú americkú ako horšiu alebo škaredšie znejúcu. Mne sa páči americká.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
79 komentov
podľa malého množstva Britov mi často ujde americký prízvuk.
znalí si všimli, že som mala obdobie, keď som sa vyžívala v austrálskom slangu.
mne je to jedno, rozprávam jak mi huba narástla. strašne rýchlo sa učím prízvuky a akonáhle som dlhšie s Britmi, tak rozprávam britskou, akonáhle som dlhšie s Amíkmi, tak prejdem na mix. ale britská mi je bližšia a prirodzenejšia.
Ked som sem prisla, mala som pozostatky americkeho prizvuku, ale kedze mi nerozumel nikto, musela som sa zacat ucit ich reci kmena..
a inak máš furt americký uvidíme zmenu
ale podla toho s kým sa bavím. inak často taký ten náš nezamenitelný východoeuropsky.
ale som nadsena vzdy, ked pocujem australsku anglictinu.
Ale britska anglictina je nam blizsia, jednozacne, hovori sa jasne, s dorazom, zrozumitelne atd. aj o cosi pomalsie
Cize preferujem britsku anglictinu
Americka ja tiez vtipna, len keby rozpravali TROSKA pomalsie... Ved sa neponahlaju na vlak... (Ci ano?
Oveľa viac sa mi páči americká a aj viem prečo.proste aj viac rozumiem americkej ako britskej,lebo ich akcent mi vôbec nie je sympatický...
sranda, ze z pohladu anglicana je uplne jedno akym akcentom kto hovori, to len tu sa z toho robi veda..
lepsie rozumiem "americkej" a radsej pocuvam "britsku"
ja som studovala anglinu 16 rokov, ucila ju 3 roky, dajaky ten cas pobudla v uk a cez veskeru moju snahu hovorit RP accent (ten najcistejsi, najanglickejsi) zatial som sa dozvedela ze moj prizvuk znie skandinavsky, holandsky a juhoafricky
cize ak si dajake 18 rocne stena co zilo cele 3 mesiace v uk (!!) mysli, ze dokaze davat ciste bristsky prizvuk.. don't make me laugh.. bitterly
@marttina citaj a smej sa
prestante sa hrat na nieco a budte sami sebou
ono ten east european accent ma tiez svoje caro
angline sa venujem od 3 triedy zakladnej skoly cize viem svoje a rozhodne si nedovolim tvrdit ze viem vsetko..
britska anglictina je fakt pekna, ten akcent sa da napodobnit ale neni to prirodzene pre cloveka, ktory nieje v styku s anglictinou den noc
tiez mam anglictinu od 1 triedy zakladky, ale najviac mi dalo Irsko (co sa tyka plynulej anglictiny).
len.. je ine hovorit plynule po anglicky a hovorit po anglicky po anglicky
ked pride na hltane slov, anglani su v tom majstri. ale kedze pocuju ze mas iny prizvuk tak spomalia lebo maju trocha chochmesu este.. na rozdiel od americanov ktori ... a zbytocne sa rozptylovat
@idiotproof zasmiala som sa velice. ludia si tu evidentne pomylili slovo prizvuk so slovnou zasobou.
facepalm na cely birdz. 1 z 10 sa blizi akcentom, ale zvysok sa zas ukazala megajebnutotst.
@flussica konecne niekto kto si to aj pripusti. aspon jedna z celej kopy.
A zbaviť sa prízvuku, to nie je sranda. Ani, ak máš vyvinuté hovoridlá. Som narodená v ČR, primárne žijem tu, viac hovorím zrejme po slovensky, ale ľudia mi vravia, že mám niečo z českého prízvuku.
Prídem do ČR, automaticky "prepínam" na češtinu, nevravím, že som za ňu buzerovaná, ale tiež, keď niekomu poviem, že som tu len na prázdninách a ináč žijem v SR, hovorí mi: Ahaa, tak to už chápem, ako vyslovuješ niektoré veci!
A s angličtinou to je suverénne najhoršie, lebo je to ešte niečo úplne iné .