V škole s angličtinou nemám problém, mám z nej jednotky-dvojky a máme tam úroveň B2. Popri škole som chodievala na skupinové konverzácie jeden rok. Pozerám filmy a videá v angličtine a nemám problém čítať v nej články na internete, aj keď nerozumiem každé slovíčko. Teraz čítam jednu knížku písanú v angličtine a rozumiem, no mám trochu strach hovoriť (špecialne pred ľuďmi, ktorí sú v angličtine naozaj dobrí). Som v maturitnom ročníku a chcem ísť na vysokú školu do Prahy, takže v najbližšom čase niečo ako „dlhodobejšie vycestovať do anglicky hovoriacej krajiny“ nepripadá v úvahu, no mohla by som chodiť na jazykovku. Už v lete by som mohla ísť na nejaký kurz angličtiny a potom, napríklad pri prváku na vysokej by som vedela ísť do jazykovky, alebo na prípravne kurzy na nejaký certifikát.
Otázka je: dá sa podľa vás do takých dvoch rokov (ak berieme v úvahu, že budem mať aj školu.. nie voľný rok) vypracovať na úroveň C1 a spraviť si certifikát? Ako najlepšie sa dá naučiť podľa Vás cudzí jazyk... úplne rozumiem, že mi poradíte hlavne komunikovať a stretávať sa s cudzincami, ale skôr ak má niekto nejaké konkrétnejšie rady, ako to v Košiciach zariadiť a tak
Jednoducho chcem počuť vaše rady, pohľady, skúsenosti...
S čímkoľvek ohľadom učenia sa angličtiny a vytrepania sa na cé jedničku
(veĺmi mi na tom záleží, pretože si uvedomujem, že nikdy nebudem mať už toľko času, ako mám teraz... vo vyšších ročníkoch vysokej školy začne „ozajstné makanie“ a okrem toho, je trošku hanba v 19tich nevedieť poriadne anglicky! a je to aj taký malý sen...
Co chces v tej Prahe studovat? Napr u nas na VSE mame asi vsetci povinne skoncit na urovni b2/c1 niektori uz c1 a to uz v ramci skoly. Tak hadam ze by to nemal byt problem
Ja by som odporučila si skúsiť nájsť nejaké stretnutia English speakers na facebooku skús pozrieť eventy v okolí, prípadne sa popýtať v miestnych čajovničkách alebo známych či neviedia o niek/čom .)
... ono je to úplne super presne v tom, že prekonáš ten blok z toho hovorenia po anglicky a často krát sú to veľmi príjemné a obohacujúce debaty pri pivku s anglicky hovoriacimi ľuďmi .)
.. ale naozaj si myslím, že pri tom cudzom jazyku je najhlavnejším krokom prekonať ten blok v hlave a potom to už pôjde viac menej samé keď si na takejto úrovni .. a navyše je to zadarmo a ešte k tomu aj spoznáš nových ľudí! xD
@helloxd na akej si fakulte ? na VSE s B2 prejdes uplne v pohode podla mna, tie jazyky tam su skor taky doplnok, mozno tak na FMV je na ne vacsi doraz...kazdopadne, C1 sa tam oplati spravit, kedze je to za vyhodnejsiu cenu
aby som nebol uplne OT, 2 roky mi pride az az na to, aby si to na C1 a certifikat uplne v pohode zvladla, zavisi ale teda od urovne, kde si (podla toho, co pises to vyzera v pohode)...pokial sa budes systematicky pripravovat, tak to zvladnes podla mna v pohode aj za pol rok, idealne by bolo chodit niekam speakovat, citat a kvoli certifikatu si prechadzat typove ulohy, ktore ti upevnia detaily v gramatike
jasne ze da, ak je to tak ako pises tak uz sa tam pomaly prepracovavas. no. ja som robila na konci strednej CAEcko cize pisem trochu z vlastnej skusenosti. v tvojej situacii by som robila nasledovne:
- v prvom rade využi na aku vysku ides, daj si tam redmety v anglictine a anglictinu! my napr mame dost povinne volitenych predmetov v anglictine, ked nie, daj si nejake volitelne v ang. a samozrejme daj si anglictinu. su take co su na B2 aj na C1, daj si C1tkovy, urobis ho a ovela viac a naucis. keby to nahodou vypadalo prilis narovcne vies ci ho na zaciatku semestra este odhlasit
najlahsie je zmotat sa na nejaky serial, tak som dostala do seba vela slovnej zasoby
hovoris ze mas problem hovorit cize:
- mozes si najst niekoho ako som ja: doucovanie na konverzacie, dakt os tebou proste bude kecat hodinu
- english meetings - dam ruku do ohna za to ze v prahe byvaju english meetings, na fb najdes take skupiny, proste ludia sa stretavaju a kecaju po anglicky
- appka Lingbe: pointa je ze nahodni ludia si tam volaju, mas urcity pocet minut, ktroe ti daju: das ze chces s niekym volat po anglicky a matchne ta s niekym, kto je vtedy volny, ty zas zbieras body tym ze das ze vies pomoct so slovencinou (pouzivam to na taliancinu)
co sa tyka certifikatu, podrobe ci zisti z coho sa sklada a na tom pracuj. nemusis investovat do novych kniziek, v prahe mas kopu kniznic, staci zacat kniznicou univerzity a najst si v online katalogu knihy na ten test, prosto ak je to CAE robievaj si cvicne testy z knihy. pozor, nevyser sa na writing a speaking lebo to potom mozes zanedbat dost
inac univerzity casto mavaju zbyhodnenu cenu certifikatov
chcela som napisat nieco podobne ako @6
ja sice nemam C1, ale podla mna prave vyska s anglictinou nejakym sposobom by mohla byt pre teba super
a este mi napadlo- najst si brigadu, kde ju budes moct vyuzivat kazdy den
Podľa mňa určite áno, ak ti angličtina ide, mnohí z kamošov prešli o level vyššie z B2 aj bez kurzov, len vďaka používaniu angličtiny, takže myslím, že s kurzami by to malo byť vpohode.
@thinkaboutjustice Podnikovka, kde mame povinne nieco co sa vola B2/C1 ale tvari sa to ako B2 s trosku ekonomickou vocabulary.. a jj na FMV to maju trosku tazsie kazdopadne nemyslim si ze existuje skola na ktorej by nemohla a nezvladla byt na c1 po studiu ak uz ma B2
@kalliopea ty si najdi "English in Brno" na fb, tam sa dohovaraju english meetings. v MZK si urob clensku karticku a mas tam haldy knih ci uz v anglictine, lebo zamerane na certifikat a ucenie
Takto. Vypracovať sa na C1 s minimálnou pomocou okolia nie je ťažké. Pripraviť sa s lektorom na CAE tiež nie je ťažké. (A dať všeobecnú štátnicu bez prípravy, ak za prípravu nepočítame GoT maratón sa tiež dá )
Ale veľmi záleží na tom, na akú školu ideš, lebo ja som sa napríklad tiež veľmi chcela zdokonaľovať jazykovo ale nie je čas a pre peniaze sa tiež vždy nájde iné využitie, než jazykovka.
Ale t sú len moje skúsenosti.
Keby ťa zaujímalo niečo napríklad konkrétne o CAE tak napíš, možno si budem pamätať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Otázka je: dá sa podľa vás do takých dvoch rokov (ak berieme v úvahu, že budem mať aj školu.. nie voľný rok) vypracovať na úroveň C1 a spraviť si certifikát? Ako najlepšie sa dá naučiť podľa Vás cudzí jazyk... úplne rozumiem, že mi poradíte hlavne komunikovať a stretávať sa s cudzincami, ale skôr ak má niekto nejaké konkrétnejšie rady, ako to v Košiciach zariadiť a tak
Jednoducho chcem počuť vaše rady, pohľady, skúsenosti...
S čímkoľvek ohľadom učenia sa angličtiny a vytrepania sa na cé jedničku
... ono je to úplne super presne v tom, že prekonáš ten blok z toho hovorenia po anglicky a často krát sú to veľmi príjemné a obohacujúce debaty pri pivku s anglicky hovoriacimi ľuďmi .)
.. ale naozaj si myslím, že pri tom cudzom jazyku je najhlavnejším krokom prekonať ten blok v hlave a potom to už pôjde viac menej samé keď si na takejto úrovni .. a navyše je to zadarmo a ešte k tomu aj spoznáš nových ľudí! xD
aby som nebol uplne OT, 2 roky mi pride az az na to, aby si to na C1 a certifikat uplne v pohode zvladla, zavisi ale teda od urovne, kde si (podla toho, co pises to vyzera v pohode)...pokial sa budes systematicky pripravovat, tak to zvladnes podla mna v pohode aj za pol rok, idealne by bolo chodit niekam speakovat, citat a kvoli certifikatu si prechadzat typove ulohy, ktore ti upevnia detaily v gramatike
- v prvom rade využi na aku vysku ides, daj si tam redmety v anglictine a anglictinu! my napr mame dost povinne volitenych predmetov v anglictine, ked nie, daj si nejake volitelne v ang. a samozrejme daj si anglictinu. su take co su na B2 aj na C1, daj si C1tkovy, urobis ho a ovela viac a naucis. keby to nahodou vypadalo prilis narovcne vies ci ho na zaciatku semestra este odhlasit
najlahsie je zmotat sa na nejaky serial, tak som dostala do seba vela slovnej zasoby
hovoris ze mas problem hovorit cize:
- mozes si najst niekoho ako som ja: doucovanie na konverzacie, dakt os tebou proste bude kecat hodinu
- english meetings - dam ruku do ohna za to ze v prahe byvaju english meetings, na fb najdes take skupiny, proste ludia sa stretavaju a kecaju po anglicky
- appka Lingbe: pointa je ze nahodni ludia si tam volaju, mas urcity pocet minut, ktroe ti daju: das ze chces s niekym volat po anglicky a matchne ta s niekym, kto je vtedy volny, ty zas zbieras body tym ze das ze vies pomoct so slovencinou (pouzivam to na taliancinu)
co sa tyka certifikatu, podrobe ci zisti z coho sa sklada a na tom pracuj. nemusis investovat do novych kniziek, v prahe mas kopu kniznic, staci zacat kniznicou univerzity a najst si v online katalogu knihy na ten test, prosto ak je to CAE robievaj si cvicne testy z knihy. pozor, nevyser sa na writing a speaking lebo to potom mozes zanedbat dost
inac univerzity casto mavaju zbyhodnenu cenu certifikatov
vela toho mam v rukave kludne napis ked tak
ja sice nemam C1, ale podla mna prave vyska s anglictinou nejakym sposobom by mohla byt pre teba super
a este mi napadlo- najst si brigadu, kde ju budes moct vyuzivat kazdy den
Ale veľmi záleží na tom, na akú školu ideš, lebo ja som sa napríklad tiež veľmi chcela zdokonaľovať jazykovo ale nie je čas a pre peniaze sa tiež vždy nájde iné využitie, než jazykovka.
Ale t sú len moje skúsenosti.
Keby ťa zaujímalo niečo napríklad konkrétne o CAE tak napíš, možno si budem pamätať