cestujem stopom od 16tich, dva týždne som strávila cestovaním stopom po Francúzsku a späť... toto leto by som rada šla stopom do Škandinávie.
skúsenosti? väčšinou len dobré. ono je to tak, že stopárov berú tí, ktorí predtým stopovali, mníšky a farári. väčšinou. a kamionisti, aby sa mali s kým rozprávať.
jediná nepríjemná skúsenosť bola s jedným tureckým kamionistom, ale keď som kopla na to správne miesto, tak bolo všetko v pohode
ano, aj sama, v dvojici a aj v trojici, uz viac by bolo moc ...zatial mam pozitivne, aj ked sem tam som bola sklamana z neochoty ... ale tak tiez mam medzi priatelmi jedincov, co neberu stoparov uz zo zasady... na Slovensku stopovat, to len ked je kriza a neda sa inak, ale v zahranici(hlavne tak na zapad a sever od Slovenska) ti to usetri mnozstvo financii
@happinesska na Slovensku nie je podľa mňa problém stopovať, tu sa tradícia stopu neustále drží. aspoň ja som zatiaľ nestála dlhšie ako polhodinu (väčšinou tak 10-15 minút)
Prvýkrát v 13, to som bola na kúpalisku ešte s troma kamoškami a ušiel nám posledný autobus. A potom veľakrát, v Írsku a Česku to malo asi najväčšie čaro, tam sme chodievali do mesta len stopom
raz som si stopol zigulaka v lese ale to bol znamy horar to je o inom
vacsinou ti medzi mestsky co chcu usetrit na SADke si stopnu.. spoluziak zo stupavy chodi stopom pravidelne zo skoly... odveze sa MHD na koniec BA a tam si stopne nieco... vravel ze niekedy caka aj 20min... ale neponahla sa a usetri... a niekedy sa stane ze stopne suseda a ten ho doveze az domov..
napr. ja nestopujem, lebo musím, ale lebo ma to baví. a napríklad aj preto, lebo rozhodne sú veci, na ktoré miniem radšej ako na zbytočne drahé vlaky a busy. to nie je o nutnosti.
"niekedy čaká aj 20 minút" to je dobrý čas, vo Francúzsku som niekedy čakala aj dve hodinky
milujem, keď sa k stopovaniu vyjadruje niekto, kto poriadne nevie, o čom. berie to ako z núdze cnosť a ešte aj hodnotí, že čakať 20 min je veľa.
mno tak urcite keby som bbol baba tak asik nie ale chalan preco nie podla toho kde akom state na slovensku by som sa urcite nebal skor vodic by sa mal bat haha
Cestou na chatu som zaspal vo vlaku a vystúpil som niekde v totálnej diere. Ďalší vlak išiel až o nejaké 2-3 hodiny, tak som bol nútený stopovať. Na stop som čakal cca 10 minút, pohoda...
@grietusha ja som povedal svoj nazor v diskusii musis sa hned obuvat do mna ze som povdal "musel cakat 20min"
pozri ja som na bus do ostravy cakal 50min a neriesim... mne pride dlho cakat aj 3min na jednu elinu.. nemam rad cakanie...
nestopujem mam auto pripadne spoje...
ak mas stym problem tak nech sa paci navazaj sa... ale skus brat ohlad na to ze kazdy sme iny pre niekoho je 5min vela pre niekoho primerany cas a pre niekoho je 8h chvilka
@grietusha ja o Slovakoch nemozem povedat, ze by brali stoparou s dakou tradiciou..prave skor mam pocit, ze v dnesnej dobe sa kazdy boji ... mam take skusenosti, ze stopnut na Slovensku auto pod 15 minut je uspech
@happinesska ja si myslím, že myslieť si, že auto stopneš do 15 minút, je príliš veľký optimizmus. áno, stáva sa, ale nie je to úplne bežné.
podarilo sa mi už stopnúť hneď prvé auto ako som vystrčila ruku, rovnako sa mi podarilo čakať na odpočívadle aj niekoľko hodín. dokonca sa mi podarilo stopnúť auto aj bez stopovania, oslovil ma sám šofér, keď ma videl písať tabuľku.
na Slovensku či v Česku som však priemerne stopla tak za 20 minút.
ľudia sa už boja všade, avšak tradícia ako tak pretrváva a u nás je to ešte výborné, by som povedala.
najväčší problém stopovať je asi v Španielsku. tam nezastavujú takmer vôbec, poprípade zastavia len cudzinci.
ty si stopovala v Írsku, že? tam to podľa mojich info funguje tak, že zastaví takmer každý, pretože si myslia, že máš nejaký problém a preto ich zastavuješ. aspoň tak mi vraveli ľudia, čo stopovali po Írsku. ak máš inú skúsenosť, sem s ňou
@freedomko ach jaj... ale tam je viac faktorov. ako vyzerá človek, ktorý stopuje,čo má na sebe, čo má so sebou, v akej nálade sú ľudia, ktorí sedia v aute, nakoľko sú plní, ako ďaleko idú... niektorí totižto môžu na najbližšej križovatke odbočiť, preto vedia, že je zbytočné zastaviť.
podľa mňa je úplne normálne, že zo sto aút ti žiadne nezastaví. toľko ľudí je zaprisahaných antistopáristov, toľko áut je prepchatých, toľko šoférov je nasratých, že nechcú nikoho vidieť.... toľko ich ide v služobnom aute, že sa boja niekoho kvôli tomu zobrať... dokonca aj veľa šoférov neskoro zaregistruje stopára. hlavne ak ten stojí na zlom mieste.
@grietusha sama si napisala ze si do pol hodky stopla... jasne, ze ked mas stastie, tak aj prve stopnes, aj mne sa uz podarilo, ale to bol extrem ... skor sa mi na Slovensku stalo, ze skor dosiel bus, ako som niekoho stopla...cena nasej dopravy nie je nezaplatitelna, zvacsa mi ide o usetrenie casu ....
v Irsku som nebola, nieto este stopovat tam...ale ak tam pojdem, asi budem stopovat .. bola som v Norsku, kde sme mimo jedneho dlheho stopovania nemali problem...
co sa Spanielska tyka, kamoska bola toto leto s priatelom a vobec nemali problem so stopovanim..tak je to asi o tom, ci vystihnes dobrych ludi
@happinesska jo, už som si všimla, že ten príspevok o Írsku bol od niekoho iného
a Nórsko ti nehorázne závidím tam sa hádam dostanem toto leto
no, ja nikdy nestopujem, aby som si vyplnila čakanie na bus. stopovanie je pre mňa proste normálna forma cestovania, že si poviem "idem tam stopom" a viac to neriešim.
tak, ako si v zahraničí snažím vždy zohnať ubytko zadarmo, tak sa snažím cestovať zadarmo. proste šetrím, aby som mohla míňať inde a svoj pobyt si poriadne užiť
o španielsku som aj čítala od skúsených stopárov, že je to problém, počula od svojho spolužiaka, ktorý má prestopovanú polku Európy, že ten ani so Španielom nešiel, na jednom odpočívadle bol aj takmer celý deň... a kamarátka, čo tam bola s priateľom, mi tiež vravela, že to nebolo extra krátke stopovanie.
stopovať som zatial moc nestopoval ale väčšinou beriem stopárov... len by ma zaujímalo podla čoho ludom zastavujem. Už som viezol rómsky párik ,opitého ujka , nadržaného chalana(práve šiel za babou ) ,vojaka z povolania , nenápadné dievča (celý čas bola s kapucňou na hlave) , a čo ja viem koho ešte...
Teraz planuju dat do zakona novy odstavec, ktory povoli zastavovanie vozidiel aj policajtom v civilnom obleceni takze ak to prejde od juna tusim hodte tasky niekde do priekopy, ktora je pri ceste a mavnite na nejake vozidlo a malo by vam zastat . Ale neskusal by som to radsej
šak všade ďalej jak do prdele(150km a viac), len stopom. môžem jebať celé busy/vlaky, spotený sa v zajebanom trmácať. napr. z Námestova som sa do TO za 5 hodín stopom dostal. ušetril som 500skk vtedy a povozil som sa od škodovky po mercedes
ale zas sa treba vedieť postaviť treba najmä tam, kde autá prichádzajú na cestu, resp. hocikde, kde idú dosť pomaly, aby sa im zastaviť nehnusilo. a hlavne nech vás vidieť a ono netreba moc "divne" vyzerať, aj keď ja som úspešne stopol najebaný strapatý, ogrcaný z koncertu s pivom v ruke
stopovanie je v pohodičke, najmä maďarskí kamionisti...ersekujvár? tudom? ... - tudom, niečo maďarsky - nem tudom inak székesfehérvár je fajn a dokecáte sa tam aj slovensky, a keď si nájdete tú správnu krčmu, budete tam za hviezdy
my s kolegom jazdíme južné smery a preto si väčšinou stopujeme, východných kamionistov, autá nám moc nezastavujú, lebo vyzeráme ako vyzeráme ale s kamionistami nemáme problémy... kamionisti:
s maďarskou alebo rumunskou ŠPZ, na 90% zastavia, rumun je tak 10-20 min ticho/nie moc ukecaný, a potom sa to rozbehne, pri viac ako 3 hodinovej ceste začne ponúkať cígami, podľa počutia, niektorí dávali aj peniaze, alebo kontakt na ďalšiu cestu...
maďari, sú kua zhovorčivý, a keď môžu tak si v rámci možností aj trochu nadídu...
ukrajinci a bulhari, sú kapitola sama o sebe...viac menej kšeftári...
no, par krat som bola nutena stopovat a ma to svoje caro, ale sama by som asi nesla... najlepsi stop bol, ked sme boli na ture v Norsku a uz sa nam nechcelo slapat dalej, tak sme si stopli taku nejaku rusku asi 20 clennu rodinku natlacenu v takej malej dodavke a ty nas vyviezli na najblizsiu horsku chatu
noo tak ked musiš tak musiš... niekedy ti nič iné neostáva...
my ked stopujeme tak vždy aspon 2........
aa najhoršia skúsenosť bola.. ked nam zastavil chlap.. vysokýý na takej čiernej Audinee.. my sme boli uplne nahappené že aké fááro.. kkks... sme sadli.. on:"priputajte sa".. my vystresované už ako nik... celu cestu nič nehovoril.. bol vysoký... hnusnýý... holohlavýý... na prednom sedadle mal položený kufrik...
aa najlepšie natom bolo že ked sme mali vystupovať už.. tak mu zazvonil telefon.. a oN: ano už to veziem...
takže asi si vieš predstaviť čo sme si mohli myslieť .........prisam fakt skoro sme sa tam "pototo "
alee tak aspon vieme že nie je všetko pekné čo sa bliští DDDD
@tesfaye no veď to je ale vlastne to, že Španiel ti nezastaví, ako som vravela
ja som mala super cestu z Uh. Hradiště do Brna s takým Bulharom to bola sranda, nerozumeli sme si ani za boha, ale pokecali sme a potom nás chcel ešte (som šla aj s @yolis ) zobrať do Bulharska, lebo majú more a to sme určite ešte nevideli
s kamionistami mám väčšinou len dobré skúsenosti. u nich je výhoda tá, že idú dlhšiu trasu, čo sa hodí najmä pri tom dlhšom stopovaní. vďaka nim sa mi podarilo dostať z Paríža za 20 hodín do BA.
najviac som však asi jazdila s Francúzmi a tí buď nič nehovoria alebo sa priveľmi vypytujú. počnúc klasickým "čo študujete? a prečo jazdíte stopom? a kde ste sa naučili po fran.?" končiac pri rozoberaní minimálnej mzdy u nás a u nich a cenách za prenájmy bytov.
pobavili ma takí francúzski Arabi, ktorí sa nás spýtali, či si aj lovíme zver a ani za boha nedokázali pochopiť, prečo necestujeme lietadlom ale boli fajn, viezli nás v novom porsche, haha
alebo bola sranda v takej dodávke, kde šiel tatko s dcérkou, ktorá sa celú dobu pýtala, či sme Afričania.
Nemci sú veľmi milí. síce im hovno rozumiem, ale snažili sa komunikovať, pozvali na kávu a tak.
Turci nás zas zobrali na kebab a spravili nám aj raňajky aj večeru
istý Maročan nás zas odviezol k sebe domov, nechal nás tam prespať, osprchovať sa, bol nám kúpiť raňajky a znova nás vyhodil na diaľnicu.
istá pani nám zas na cestovanie prispela hotovosťou, čo pri sebe mala...
človek väčšinou stretne len dobrých ľudí, pretože len dobrí ľudia pomáhajú.
môžu sa zdať divní, asociálni... sociopati... ale v konečnom dôsledku pomôžu.
že zastavíte úchylaka je asi taká šanca, ako na to, že spadne lietadlo. ja osobne sa bojím len šoférskych zdatností, preto nestopujem v zime.
@daska317 to, že ťa šofér požiada, aby si sa pripútala, je absolútne bežné,dokonca sa divím tým, ktorí tak nespravia
no párkrát som šla. ale to bolo preto,lebo som zmežkala bus alebo sa mi nechcelo ísť pešo. nie s cieľom,že teraz idem cestovať stopom. ale aj to by som rada....najskôr aspoň po Slovensku.
a mala som skúsenosti vždy dobré. raz taký rakúšan z plavárne, ja že čo sa nič nepýta a keď ma vyhodil pozerám že odkiaľ je. potom v chorvátsku sme s mamou stopovali. to nám raz zastavila ženská, čo stále niečo kecala,ale my sme jej nerozumeli...
a ke´D niekde ideme, napríklad s ocom, tak vžsy sa ho snažím prehovoriť aby zastavil stopárom. mamu musím viac prehovárať, lebo šak ,,čo ke´D náš podreže?olúpi?"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
skúsenosti? väčšinou len dobré. ono je to tak, že stopárov berú tí, ktorí predtým stopovali, mníšky a farári. väčšinou. a kamionisti, aby sa mali s kým rozprávať.
jediná nepríjemná skúsenosť bola s jedným tureckým kamionistom, ale keď som kopla na to správne miesto, tak bolo všetko v pohode
Aj keď sama by som nešla, na to som moc bojko.
raz som si stopol zigulaka v lese ale to bol znamy horar to je o inom
vacsinou ti medzi mestsky co chcu usetrit na SADke si stopnu.. spoluziak zo stupavy chodi stopom pravidelne zo skoly... odveze sa MHD na koniec BA a tam si stopne nieco... vravel ze niekedy caka aj 20min... ale neponahla sa a usetri... a niekedy sa stane ze stopne suseda a ten ho doveze az domov..
napr. ja nestopujem, lebo musím, ale lebo ma to baví. a napríklad aj preto, lebo rozhodne sú veci, na ktoré miniem radšej ako na zbytočne drahé vlaky a busy. to nie je o nutnosti.
"niekedy čaká aj 20 minút" to je dobrý čas, vo Francúzsku som niekedy čakala aj dve hodinky
milujem, keď sa k stopovaniu vyjadruje niekto, kto poriadne nevie, o čom. berie to ako z núdze cnosť a ešte aj hodnotí, že čakať 20 min je veľa.
Myjava foreva!
veru, stop do Myjavy bol nesmierne E-xluzívny
"jáááj, to na Slovensku majú teraz ten zákon"
haha, dík za pripomenutie
pozri ja som na bus do ostravy cakal 50min a neriesim... mne pride dlho cakat aj 3min na jednu elinu.. nemam rad cakanie...
nestopujem mam auto pripadne spoje...
ak mas stym problem tak nech sa paci navazaj sa... ale skus brat ohlad na to ze kazdy sme iny pre niekoho je 5min vela pre niekoho primerany cas a pre niekoho je 8h chvilka
you didn´t get it pri stopovaní je 20 minút priemerný ak nie aj dobrý čas. musíš to hodnotiť v rámci stopovania, nie celkovo.
ok mozno zalezi aj od toho kde si a kam ides... ale ked to berem ze BA - stupava co je 20km tak to je 20min vela
koncim s debatou svoj nazor som povedal do diskusie som prispel viac nemam co povedat
podarilo sa mi už stopnúť hneď prvé auto ako som vystrčila ruku, rovnako sa mi podarilo čakať na odpočívadle aj niekoľko hodín. dokonca sa mi podarilo stopnúť auto aj bez stopovania, oslovil ma sám šofér, keď ma videl písať tabuľku.
na Slovensku či v Česku som však priemerne stopla tak za 20 minút.
ľudia sa už boja všade, avšak tradícia ako tak pretrváva a u nás je to ešte výborné, by som povedala.
najväčší problém stopovať je asi v Španielsku. tam nezastavujú takmer vôbec, poprípade zastavia len cudzinci.
ty si stopovala v Írsku, že? tam to podľa mojich info funguje tak, že zastaví takmer každý, pretože si myslia, že máš nejaký problém a preto ich zastavuješ. aspoň tak mi vraveli ľudia, čo stopovali po Írsku. ak máš inú skúsenosť, sem s ňou
podľa mňa je úplne normálne, že zo sto aút ti žiadne nezastaví. toľko ľudí je zaprisahaných antistopáristov, toľko áut je prepchatých, toľko šoférov je nasratých, že nechcú nikoho vidieť.... toľko ich ide v služobnom aute, že sa boja niekoho kvôli tomu zobrať... dokonca aj veľa šoférov neskoro zaregistruje stopára. hlavne ak ten stojí na zlom mieste.
v Irsku som nebola, nieto este stopovat tam...ale ak tam pojdem, asi budem stopovat .. bola som v Norsku, kde sme mimo jedneho dlheho stopovania nemali problem...
co sa Spanielska tyka, kamoska bola toto leto s priatelom a vobec nemali problem so stopovanim..tak je to asi o tom, ci vystihnes dobrych ludi
a Nórsko ti nehorázne závidím tam sa hádam dostanem toto leto
no, ja nikdy nestopujem, aby som si vyplnila čakanie na bus. stopovanie je pre mňa proste normálna forma cestovania, že si poviem "idem tam stopom" a viac to neriešim.
tak, ako si v zahraničí snažím vždy zohnať ubytko zadarmo, tak sa snažím cestovať zadarmo. proste šetrím, aby som mohla míňať inde a svoj pobyt si poriadne užiť
o španielsku som aj čítala od skúsených stopárov, že je to problém, počula od svojho spolužiaka, ktorý má prestopovanú polku Európy, že ten ani so Španielom nešiel, na jednom odpočívadle bol aj takmer celý deň... a kamarátka, čo tam bola s priateľom, mi tiež vravela, že to nebolo extra krátke stopovanie.
po letnom skúškovom vojvodina....
my s kolegom jazdíme južné smery a preto si väčšinou stopujeme, východných kamionistov, autá nám moc nezastavujú, lebo vyzeráme ako vyzeráme ale s kamionistami nemáme problémy... kamionisti:
s maďarskou alebo rumunskou ŠPZ, na 90% zastavia, rumun je tak 10-20 min ticho/nie moc ukecaný, a potom sa to rozbehne, pri viac ako 3 hodinovej ceste začne ponúkať cígami, podľa počutia, niektorí dávali aj peniaze, alebo kontakt na ďalšiu cestu...
maďari, sú kua zhovorčivý, a keď môžu tak si v rámci možností aj trochu nadídu...
ukrajinci a bulhari, sú kapitola sama o sebe...viac menej kšeftári...
my ked stopujeme tak vždy aspon 2........
aa najhoršia skúsenosť bola.. ked nam zastavil chlap.. vysokýý na takej čiernej Audinee.. my sme boli uplne nahappené že aké fááro.. kkks... sme sadli.. on:"priputajte sa".. my vystresované už ako nik... celu cestu nič nehovoril.. bol vysoký... hnusnýý... holohlavýý... na prednom sedadle mal položený kufrik...
aa najlepšie natom bolo že ked sme mali vystupovať už.. tak mu zazvonil telefon.. a oN: ano už to veziem...
takže asi si vieš predstaviť čo sme si mohli myslieť .........prisam fakt skoro sme sa tam "pototo "
alee tak aspon vieme že nie je všetko pekné čo sa bliští DDDD
ja som mala super cestu z Uh. Hradiště do Brna s takým Bulharom to bola sranda, nerozumeli sme si ani za boha, ale pokecali sme a potom nás chcel ešte (som šla aj s @yolis ) zobrať do Bulharska, lebo majú more a to sme určite ešte nevideli
s kamionistami mám väčšinou len dobré skúsenosti. u nich je výhoda tá, že idú dlhšiu trasu, čo sa hodí najmä pri tom dlhšom stopovaní. vďaka nim sa mi podarilo dostať z Paríža za 20 hodín do BA.
najviac som však asi jazdila s Francúzmi a tí buď nič nehovoria alebo sa priveľmi vypytujú. počnúc klasickým "čo študujete? a prečo jazdíte stopom? a kde ste sa naučili po fran.?" končiac pri rozoberaní minimálnej mzdy u nás a u nich a cenách za prenájmy bytov.
pobavili ma takí francúzski Arabi, ktorí sa nás spýtali, či si aj lovíme zver a ani za boha nedokázali pochopiť, prečo necestujeme lietadlom ale boli fajn, viezli nás v novom porsche, haha
alebo bola sranda v takej dodávke, kde šiel tatko s dcérkou, ktorá sa celú dobu pýtala, či sme Afričania.
Nemci sú veľmi milí. síce im hovno rozumiem, ale snažili sa komunikovať, pozvali na kávu a tak.
Turci nás zas zobrali na kebab a spravili nám aj raňajky aj večeru
istý Maročan nás zas odviezol k sebe domov, nechal nás tam prespať, osprchovať sa, bol nám kúpiť raňajky a znova nás vyhodil na diaľnicu.
istá pani nám zas na cestovanie prispela hotovosťou, čo pri sebe mala...
človek väčšinou stretne len dobrých ľudí, pretože len dobrí ľudia pomáhajú.
môžu sa zdať divní, asociálni... sociopati... ale v konečnom dôsledku pomôžu.
že zastavíte úchylaka je asi taká šanca, ako na to, že spadne lietadlo. ja osobne sa bojím len šoférskych zdatností, preto nestopujem v zime.
@daska317 to, že ťa šofér požiada, aby si sa pripútala, je absolútne bežné,dokonca sa divím tým, ktorí tak nespravia
a mala som skúsenosti vždy dobré. raz taký rakúšan z plavárne, ja že čo sa nič nepýta a keď ma vyhodil pozerám že odkiaľ je. potom v chorvátsku sme s mamou stopovali. to nám raz zastavila ženská, čo stále niečo kecala,ale my sme jej nerozumeli...
a ke´D niekde ideme, napríklad s ocom, tak vžsy sa ho snažím prehovoriť aby zastavil stopárom. mamu musím viac prehovárať, lebo šak ,,čo ke´D náš podreže?olúpi?"