Nepochopil som moznost "nie (ale nemam 18)" ved aj keby som mal 18,ked nie,tak jednoducho nebudem O.o
V riti sme a tam aj ostaneme,nespravili nič doteraz,a nespravia ani teraz,darmo len co sa tam ti kkti prestriedaju,aby si každý nejaké to eurko uchmatol pre seba. (( vrrr...
je mi to dosť jedno kdo bude prezidentom ale asi pôjdem voliť fica aby som nasral birdzákov. samo že sa nezabudnem o tom zmieniť pri každej príležitosti že koho som volil
@3 zajebaaaals!!!!
volím niekoho preto, že to vyhrá? tak nechoď voliť nie do pejče, milujem, keď ľudia, ktorí majú právo voliť takýmto prístupom dojebávajú budúcnosť tým, ktorí voliť ešte nemôžu
@kajooooooooooooooooooooooooooo zloženie parlamentu je rozhodujúce. Prezidentské veto je možné prehlasovať obyčajnou väčšinou parlamentu. A potom sa môže prezident aj na hlavu postaviť a zákon prejde. Čiže skutočne, mne bude stačiť ak budúci prezident nebude senilný, čo Fico spĺňa.
@Kajooooooooooooooooooooooooooo
kajooooooooooooooooooooooooooo je to tak ako vraví @stodvacinkar prvý krát to môže prezident vetovať ale ak príde druhé čítanie v parlamente a prejde to (čo prejde lebo smer tam má väčšinu) tak prezident už nemôže nič vetovať a nemusí nič schvaľovať/podpisovať, lebo zákon je schválený aj bez neho
nie....zákonodarná, výkonná aj súdna moc sú v rukách jednej strany, voľby do VÚC dopadli tiež pre nich veselo...bolo by dobré keby aspoň ten prezident nebol z ich radov.....pridŕžam sa myšlienky, že moc korumpuje a absolútna moc korumpuje absolútne.
@miraculeux dochodcovia, vychodnari, cigani a negramotni.
no, nechcem aby si ma teraz vzala na musku tajna sluzba alebo co ale jedina nadej na zlepsenie tejto krajiny je, ze na neho niekto spacha atentat. ked to bohuzial nejde po dobrom...
@miraculeux
presne nad tým som rozmýšľala minule aj ja, že kde je tých 40% keď všade kde sa ošemietne téma politiky sa od nich každý dištancuje...a pochybujem že tých 40% tvoria iba dôchodcovia a staršia generácia ktorá nepoužíva internet a nechodí na rôzne diskusné fóra
@miraculeux
volia ho ti co maju plne zuby pravice ktora sa nevie dohodnonut ani na tom ci vonku svieti slunko...
lebo aj ked je fico obrfas, jeho strana je jedina silna strana lavicoveho spektra. a ponuka riesenia - su sice typicky populisticky nicneriesiace, ale narod ma pocit, ze skutocne volaco robi.
plus smer ma neskutocny marketingovy tah na branku, na cervenoliceho robka sa nechyta ziaden pravicovy lider.
@stodvacinkar To s vetom je pravda ale to nie je jediná pravomoc prezidenta. Menuje sudcov profesorov, ľudí na prokuráturu, ústavný súd, menuje vládu, rozpúšťa parlament, amnestia....stačí sa pozrieť na ČR čo dokáže jeden prezident ak chce. Rok tam vládne vláda bez podpory parlamentu v demisii zložená z členov strany ktorá v regulérnych voľbách získala 2% hlasov. Aj toto dokáže jeden prezident ak chce argumentovať tým že o nič vlastne nejde je blbosť.
@James144 sudcov menuje na návrh súdnej rady (ie- sudcovia si vyberajú sudcov), vymenovanie vlády je technická formalita (nemá žiadny vplyv na zloženie vlády), rozpustenie parlamentu to isté- technická formalita kde len podpíše papier, amnestiu udeľuje na návrh ministra spravodlivosti ktorý podlieha premiérovi..vidíš kam tým mierim? Slovenský prezident sám od seba nemôže takmer nič. Máme taký model parlamentnej demokracie.
@pesadilla Ono @36 "dochodcovia, vychodnari, cigani a negramotni" Je do značnej miery mýtus. Podobne ako Caplan (2010) hovorí o mýte racionálneho voliča, podobne sa aj intuicionista Haidt (2013) vyjadruje v k voľbe na základe racionálneho uváženia. voličská základňa smeru je síce (štatisticky) obsiahnutá najmä v nižších, menej vzdelaných triedach - avšak nemálo podstatná je časť ich voličov, ktorí sú z oblasti intelektuálnych elít (filozofi, ekonómovia, prognostici, politológovia, doktori atd.). Na tejto rovine sa jedná o čisto ideologické súboje - Smer je len symbolom (nárazníkovým symbolom) - pričom to nieje skutočná ľavicová strana. Pravičiari útočia na umiernenú pravicovú stranu.
tu je ale potom namieste otázka či vôbec v podmienkach Slovenskej republiky môžeme hovoriť o nejakom delení na pravicu a ľavicu, ja osobne toto delenie nemám veľmi rada, samotné nazeranie na to čo je P a Ľ sa v dejinách menilo, je preto v prvom rade problém určiť čo je čo a ak si to definujeme tak je dnes síce dosť v obľube používať termíny pravicové a ľavicové strany na Slovensku, no ak si pozriem napríklad to, ako tieto strany charakterizujú samé seba a svoje ciele tak sú v zásade široko spektrálne a v značnej miere sa prekrývajú. Ale to je na inú a dlhšiu debatu. V každom prípade ani ja Smer za ľavicu nepovažujem.
Čo sa týka ich voličskej základne tak ani tak nenarážam na to, aké skupiny obyvateľov im dajú svoj hlas ale skôr na to, že ich voliči majú zväčša tendenciu otvorene ich nepodporovať, každý nadáva, že čo za vládu si to slováci zvolili ale málokto už zdvihne hlavu a povie že ich volil. Až to budí dojem, že ich voliči sa to hanbia priznať.
aj voľba generálneho prokurátora mala byť z pohľadu šrajbnutia prezidenta len formalita a z tejto "iba formality" sa stala jedna z najväčších káuz novodobej slovenske politiky
@Shoesmaniac boha cicinka, nemáš ani základný prehľad o ústavných právomociach prezidenta ale patent na pravdu a arogancia vydržiavacej kurvy ti nechýba. Menej fajčiť káry a viac mrskať ústavné právo by ti trebalo ak máš potrebu sa vyjadrovať k politike.
@pesadilla zle napísaná ústava..resp. jej autori nepredpokladali, žeby sa do funkcie dostal niekto tak..malý. Stačilo sformulovať namiesto "prezident vymenuje" ako "prezident musí vymenovať".
Tieto trhliny mu dávajú možnosť na určitý čas blokovať fungovanie systému..ale vždy len do tej doby, kým sa ústavný súd prestane handrkovať a podá záväzný výklad ústavy.
S tým úplne súhlasím. A áno, u nás nemá zmysel hovoriť o pravici a ľavici. Smer sa ani nedá prirovnať k takým ľavicovým stranám ako napr. Nemecké Die Linke či Švédsky SAP. V Smere sú dve línie - V prvej, tej silnejšej, sú podnikatelia, finančníci atd. Tam sa nedá ani hovoriť o ľavici. V druhej, vo veľmi slabučkej, sú dokonca reálny ľavičiari.
Hanbia sa k tomu priznať, ale hanbia sa kvôli prostrediu. Každá spoločnosť sa vždy "rada" štiepy. Smer preberá rolu akéhosi strašiaka, do ktorého sa obúvajú pseudointelektuáli - proste mainstreamová verejnosť, ktorá sa vyjadruje v masových médiách je proti - ostatní, ak by sa priznali, by boli automaticky označený za bezduchých idiotov (vidíš to aj tu). Tak prečo by sa niekto priznával?
Ja sa ho nijako nezastávam (dokonca by som bol veľmi rád, ak by sa Smer rozpadol - a osamostatnila by sa tá radikálnejšie ľavicová línia - ktorá by sa očistila od populistov atd). Otázne je, či Fico je ozaj nejakým problémom (sme tak malá krajina a tak ekonomicky závislá od Nemecka a EU, že je asi ozaj jedno kto nám vládne). Stále sa mi to zdá ako handrkovanie sa s vetrom...
občas mám pocit, že tá vágnosť Ústavy bola tak trochu zámerom jej tvorcov.
čo sa týka výkladu ústavného súdu, nebudeme sa tu hrať na to, že na Slovensku máme nezávislé súdnictvo a práve to, že Ústava nie je vždy presná a vyskytujú sa tu časti, ktorých výklad nie je jednoznačný by som bola s vyhláseniami typu o dočasnom blokovaní systému prezidentom veľmi opatrná.
@stodvacinkar mám súbore skúšky z práva. Btw právo ma ucila bývala ministerka spravodlivosti CR, a aj pán ktorý písal ústavu v 1992.
Uvidis ked ho zvolila
@pesadilla pozri, môžeme úplne zahodiť pretvárku, že slovensko je fungujúci právny štát ale to by bolo na dlhšiu a inú debatu. Ja hovorím o tom, čo môže a nemôže prezident v rámci pravidiel systému. Aj tak má celé slovensko vo vrecku J&T a penta...nejaký prezident oproti nim je hovno.
hmmm...ty mi zasa štýlom písania pripadáš ako niekto kto má titul z práva alebo politológie...s tými si nezvyknem dopisovať veľmi cez fóra ani nie som nejako extra aktívna...v podstate toto je prvé v ktorom sa akosi zapájam do diskusie ak nerátam ešte jedno, ale to je zamerané na šport
@pesadilla Zatiaľ len so sociològie ... Ja napr. neriešim s kým si píšem, nato som tu moc dlh ... Tak samozrejme, pokiaľ je tu takéto fórum tak sa k nemu občas vyjadrím...
tu sa jedna o HISTORICKU NEVYHNUTNOST KRVAVEJ REVOLUCIE ... totiz, ci volis toho toho toho toho alebo tamteho, furt to tu zatial bolo tak, ze kazdy, viac ci menej kradol, ale, az ked zlodej uvidi svojho kolegu zlodeja rozsekaneho na posrane kusky, az potom pochopi ze kradnut sa nema, ak nechce skoncit tak isto, vela ludi povie ze mi hrabe, ale daktori pochopia ze v podstate je to pravda, aj ked sa jedna o drasticke riesenie ...
@james98 co ti poviem, podava to jak kokot a vela hresi a celkovo je taky svojsky, ale co sa tyka tejto myslienky tak ma uplnu pravdu .... predstav si seba na mieste toho politika co kradne a zrazu ti vola kamos zlodej, jak vasho kamosa zlodeja ludia zmasakrovali, lebo toho co s kamaratmi robite uz maju dost, riskoval by si a kradol by si dalej ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
V riti sme a tam aj ostaneme,nespravili nič doteraz,a nespravia ani teraz,darmo len co sa tam ti kkti prestriedaju,aby si každý nejaké to eurko uchmatol pre seba.
(( vrrr...
Ale pre evidenciu- budem ho voliť..aby som nasral birdzovskú pravicovú liberálnu modernu.
psst- a medzi nami, ústavné postavenie slovenského prezidenta je veľmi slabé..ale šš, aby sa to nerozkríklo.
volím niekoho preto, že to vyhrá? tak nechoď voliť nie do pejče, milujem, keď ľudia, ktorí majú právo voliť takýmto prístupom dojebávajú budúcnosť tým, ktorí voliť ešte nemôžu
kajooooooooooooooooooooooooooo je to tak ako vraví @stodvacinkar prvý krát to môže prezident vetovať ale ak príde druhé čítanie v parlamente a prejde to (čo prejde lebo smer tam má väčšinu) tak prezident už nemôže nič vetovať a nemusí nič schvaľovať/podpisovať, lebo zákon je schválený aj bez neho
Dľa môjho názoru Fico bol je a bude rovnaký- každý si doplní to, čo chce...
ale nič dobré od Fica nečakajte... iba tak sľuby
no, nechcem aby si ma teraz vzala na musku tajna sluzba alebo co ale jedina nadej na zlepsenie tejto krajiny je, ze na neho niekto spacha atentat. ked to bohuzial nejde po dobrom...
presne nad tým som rozmýšľala minule aj ja, že kde je tých 40% keď všade kde sa ošemietne téma politiky sa od nich každý dištancuje...a pochybujem že tých 40% tvoria iba dôchodcovia a staršia generácia ktorá nepoužíva internet a nechodí na rôzne diskusné fóra
volia ho ti co maju plne zuby pravice ktora sa nevie dohodnonut ani na tom ci vonku svieti slunko...
lebo aj ked je fico obrfas, jeho strana je jedina silna strana lavicoveho spektra. a ponuka riesenia - su sice typicky populisticky nicneriesiace, ale narod ma pocit, ze skutocne volaco robi.
plus smer ma neskutocny marketingovy tah na branku, na cervenoliceho robka sa nechyta ziaden pravicovy lider.
@Shoesmaniac prezident nemá právomoc meniť ústavu
anyone but him
tu je ale potom namieste otázka či vôbec v podmienkach Slovenskej republiky môžeme hovoriť o nejakom delení na pravicu a ľavicu, ja osobne toto delenie nemám veľmi rada, samotné nazeranie na to čo je P a Ľ sa v dejinách menilo, je preto v prvom rade problém určiť čo je čo a ak si to definujeme tak je dnes síce dosť v obľube používať termíny pravicové a ľavicové strany na Slovensku, no ak si pozriem napríklad to, ako tieto strany charakterizujú samé seba a svoje ciele tak sú v zásade široko spektrálne a v značnej miere sa prekrývajú. Ale to je na inú a dlhšiu debatu. V každom prípade ani ja Smer za ľavicu nepovažujem.
Čo sa týka ich voličskej základne tak ani tak nenarážam na to, aké skupiny obyvateľov im dajú svoj hlas ale skôr na to, že ich voliči majú zväčša tendenciu otvorene ich nepodporovať, každý nadáva, že čo za vládu si to slováci zvolili ale málokto už zdvihne hlavu a povie že ich volil. Až to budí dojem, že ich voliči sa to hanbia priznať.
aj voľba generálneho prokurátora mala byť z pohľadu šrajbnutia prezidenta len formalita a z tejto "iba formality" sa stala jedna z najväčších káuz novodobej slovenske politiky
Tieto trhliny mu dávajú možnosť na určitý čas blokovať fungovanie systému..ale vždy len do tej doby, kým sa ústavný súd prestane handrkovať a podá záväzný výklad ústavy.
S tým úplne súhlasím. A áno, u nás nemá zmysel hovoriť o pravici a ľavici. Smer sa ani nedá prirovnať k takým ľavicovým stranám ako napr. Nemecké Die Linke či Švédsky SAP. V Smere sú dve línie - V prvej, tej silnejšej, sú podnikatelia, finančníci atd. Tam sa nedá ani hovoriť o ľavici. V druhej, vo veľmi slabučkej, sú dokonca reálny ľavičiari.
Hanbia sa k tomu priznať, ale hanbia sa kvôli prostrediu. Každá spoločnosť sa vždy "rada" štiepy. Smer preberá rolu akéhosi strašiaka, do ktorého sa obúvajú pseudointelektuáli - proste mainstreamová verejnosť, ktorá sa vyjadruje v masových médiách je proti - ostatní, ak by sa priznali, by boli automaticky označený za bezduchých idiotov (vidíš to aj tu). Tak prečo by sa niekto priznával?
Ja sa ho nijako nezastávam (dokonca by som bol veľmi rád, ak by sa Smer rozpadol - a osamostatnila by sa tá radikálnejšie ľavicová línia - ktorá by sa očistila od populistov atd). Otázne je, či Fico je ozaj nejakým problémom (sme tak malá krajina a tak ekonomicky závislá od Nemecka a EU, že je asi ozaj jedno kto nám vládne). Stále sa mi to zdá ako handrkovanie sa s vetrom...
čo sa týka výkladu ústavného súdu, nebudeme sa tu hrať na to, že na Slovensku máme nezávislé súdnictvo a práve to, že Ústava nie je vždy presná a vyskytujú sa tu časti, ktorých výklad nie je jednoznačný by som bola s vyhláseniami typu o dočasnom blokovaní systému prezidentom veľmi opatrná.
Uvidis ked ho zvolila
hmmm...ty mi zasa štýlom písania pripadáš ako niekto kto má titul z práva alebo politológie...s tými si nezvyknem dopisovať veľmi cez fóra ani nie som nejako extra aktívna...v podstate toto je prvé v ktorom sa akosi zapájam do diskusie ak nerátam ešte jedno, ale to je zamerané na šport
stáva sa...ja som si tu raz niekde dzigla Y v nominatíve množného
To by celkom dávalo zmysel, keby v tom parlamente bol.