Ak mám zadané H2SO4 + 2NaOH - a mám dokončiť rovnicu - Na2SO4 + 2H2O (Nešla mi písať tá dvojka a štvorka dole dúfam že sa to dá pochopiť a dufam že je to správne ) neviem podľa čoho mám určit oxidačné čisla v Na2SO4 ? alebo ked mi tam víde
oxidačné čísla sú jednoduché... Na má I (1) lebo je v I.A skupine, volá sa to síran sodNÝ, čo je prípona pre 1... S má VI (6) lebo je to soľ kyseliny sírOVEJ, ový je 6 a kyslík je v zlúčeninách zväčša -II (-2)... celá skupina SO4 je 2- lebo sme na vytvorenie aniónu odobrali 2 katióny vodíka... všetko?
tam ide o to, ze sa ti tvoria aniony/kationy ktore sa nasledne zlucia.. z H2SO4 Ti ostane siranovy anion SO4 2- (ta 2- je horny index). preto ked Ti tam pribudne Na tak tam das k nemu podla krizoveho pravdila 2 (to je ta 2- z horneho indexu).
vzdy si treba uvedomit z coho tie soli vznikaju. napr. Ca(NO3)2 vznikla z kyseliny dusicnej. v nej je iba jeden vodik (HNO3) cize po odstiepeni horny index dusicnanoveho anionu NO3 bude -1. lenze v tomto pripade tam mas vapenaty kation, ktory je +2 takze podla krizoveho pravidla to bude Ca(NO3)2.
je to tazko takto vysvetlovat cez komenty, keby si chcela nieco viac, napis TS.
v skole ti to preco nevysvetlili? to sa fakt zle uci cez birdz, najlepsie je mat tych rovnic pred sebou aspon 20 a rad radom urcovat oxidacne cisla, lebo to si musis viacmenej skor pamatat, ktory prvok sa ako zlucuje, napr. ze kyslik je takmer vzdy -II (okrem H2O2 a O2), vodik je vzdy I rovnako ako prvky I.A skupiny atd.
@kitty7 naša profesorka to vysvetlí asi tým spôsobom že si ich tam sama napíše a nikomu nepovie prečo asi si to chce nechať pre seba a nevedela som kam sa mám obrátiť kedže nikto tomu nemal ako pochopiť z našej triedy :/ a mám tých rovníc asi 3-5 čiže s toho sa moc nedá vydedukovať kedy je čo a prečo
inak by sa mali dat kupit niekde aj tabulky, kde mas uvedene oxidacne cisla pri kazdom prvku. ak nie, pomockou je pozriet sa, v ktorej skupine je prvok. spravidla s cislom skupiny suhlasi aj oxidacne cislo, napriklad vapnik je v druhej skupine, preto jeho oxidacne cislo je II (su ale aj vynimky, napriklad zelezo moze mat aj II aj III). dalej sa vzdy zlucenina pise tak, ze posledny prvok ma minusove cislo (odratas jeho skupinu od cisla 8, preto napr. kyslik ma oxidacne cislo -II, lebo je v siestej skupine, halogeny su zas vsetky -I, lebo su v siedmej skupine). prvky osmej skupiny sa nezlucuju.
ide totiz o to, ze kazdy prvok sa chce dostat k tomu cislu 8. cize napriklad ked zlucis vapnik, ktory ma oxidacne cislo dva, cize ma 2 elektrony navyse a kyslik, ktory ma oxidacne cislo -II, pretoze mu dva elektrony do 8 chybaju, tak sa budu mat radi a zlucia sa do CaO - vapnik "da" kysliku svoje dva elektrony navyse. ked teda zratas plusove hodnoty a minusove, vzdy by ti mala vyjst nula, aby bol prvok neutralny. vynimkou su iony, ktore maju naboj, ale naboj sa zas znaci normalnymi cislami (3+, 2- a podobne).
a este jedna poznamka na zaver, ciste prvky, pokial nemaju napisany naboj maju vzdy oxidacne cislo 0 a plati to, ak su v dvojatomovej alebo akej molekule (napr. O2, N2).
tak hadam v tom mas viac jasno.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
Komenty k téme
vzdy si treba uvedomit z coho tie soli vznikaju. napr. Ca(NO3)2 vznikla z kyseliny dusicnej. v nej je iba jeden vodik (HNO3) cize po odstiepeni horny index dusicnanoveho anionu NO3 bude -1. lenze v tomto pripade tam mas vapenaty kation, ktory je +2 takze podla krizoveho pravidla to bude Ca(NO3)2.
je to tazko takto vysvetlovat cez komenty, keby si chcela nieco viac, napis TS.
» www.e-chembook.eu/cz/obecna-chemi...
inak by sa mali dat kupit niekde aj tabulky, kde mas uvedene oxidacne cisla pri kazdom prvku. ak nie, pomockou je pozriet sa, v ktorej skupine je prvok. spravidla s cislom skupiny suhlasi aj oxidacne cislo, napriklad vapnik je v druhej skupine, preto jeho oxidacne cislo je II (su ale aj vynimky, napriklad zelezo moze mat aj II aj III). dalej sa vzdy zlucenina pise tak, ze posledny prvok ma minusove cislo (odratas jeho skupinu od cisla 8, preto napr. kyslik ma oxidacne cislo -II, lebo je v siestej skupine, halogeny su zas vsetky -I, lebo su v siedmej skupine). prvky osmej skupiny sa nezlucuju.
ide totiz o to, ze kazdy prvok sa chce dostat k tomu cislu 8. cize napriklad ked zlucis vapnik, ktory ma oxidacne cislo dva, cize ma 2 elektrony navyse a kyslik, ktory ma oxidacne cislo -II, pretoze mu dva elektrony do 8 chybaju, tak sa budu mat radi a zlucia sa do CaO - vapnik "da" kysliku svoje dva elektrony navyse. ked teda zratas plusove hodnoty a minusove, vzdy by ti mala vyjst nula, aby bol prvok neutralny. vynimkou su iony, ktore maju naboj, ale naboj sa zas znaci normalnymi cislami (3+, 2- a podobne).
a este jedna poznamka na zaver, ciste prvky, pokial nemaju napisany naboj maju vzdy oxidacne cislo 0 a plati to, ak su v dvojatomovej alebo akej molekule (napr. O2, N2).
tak hadam v tom mas viac jasno.