Prosím vás vie mi niekto vysvetliť čo je to kvantitatívny a kvalitatívny význam chemickej reakcie, pretože po tom pátram už asi tretí deň , na googli nič, v učebnici nič.... Teraz to potrebujem pri zostavovaní CP z chémie. Viem, že sme to preberali volake
bude to nieco na sposob.. kvalitatívny význam - co(ake latky a castice) scim reaguje a co konkretne vznikne. kvantitatívny vyznam - kolko coho zreaguje/vznikne, na to potrebujes poznat stechiometriu chem rovnice, vypocitat stupen konverzie...
z chemie som maturoval aj ju niekolko rokov studujem, ale pojem "kvantitatívny a kvalitatívny význam chemickej reakcie" som teraz pocul prvy krat... asi nejaky novy pojem slovenskeho skolstva....
ďakujem za rady že mám logicky uvažovať lenže ja potrebujem poučku, pretože z toho sa budú učiť iní ludia a tak neberem na seba riziko toho že by moja úvaha nebola správna a mali by na to doplatiť oni
dobre, az na to ze cistota patri do kvantity (ako velmi bude znecisteny produkt od ostatnych produktov a nezreagovanych reaktantov), a zo samotnej chemickej rovnice to aj tak nezistis..
podla mna tam napis co chces podla vlastnych slov alebo sa spitaj ucitela, ja som ziadnu poucku o tom v zivote nepocul a tento rok uz budem mat titul, takze to nie je ziadna zasadna informacia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
kvalitativny - tie prvky co ti tam treba
nie??? podla mna
z chemie som maturoval aj ju niekolko rokov studujem, ale pojem "kvantitatívny a kvalitatívny význam chemickej reakcie" som teraz pocul prvy krat... asi nejaky novy pojem slovenskeho skolstva....
toto je samozrejme len moj osobny vyrok, ale tak teraz si uz kazdy definuje veci po svojom...
Kvantitatívny význam: koľko produktov dostaneš vzhľadom na spotrebu reaktantov
Kvalitatívny význam: aký čistý bude produkt - v akej forme vzniká, aké sú vedľajšie produkty
dobre, az na to ze cistota patri do kvantity (ako velmi bude znecisteny produkt od ostatnych produktov a nezreagovanych reaktantov), a zo samotnej chemickej rovnice to aj tak nezistis..
@pawliee
podla mna tam napis co chces podla vlastnych slov alebo sa spitaj ucitela, ja som ziadnu poucku o tom v zivote nepocul a tento rok uz budem mat titul, takze to nie je ziadna zasadna informacia
ale to ani kvantitu - kým to nespravíš, je všetko len teoretické
kvantitu zistis zo stechiometrie... napr 2A + B->3P vznikne 3/2 molu produktu P ak zreaguje jeden mol A a 0.5 mol B
myslel som to tak, že si vypočítaš, že by si mal získať nejaké množstvo, ale nezískaš presne také
čo presne študuješ ?
pri reakciach kde prebehne 100% konverzia reaktantov tak dostanes take mnoztva ake si vypocitas podla stechiometrie.
chemicke inzinierstvo studujem